Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 26 april 2009

2009-04-24 De fruitbomen van Julie en Robbe

Daags voor we vertrekken naar NL maken we nog wat foto's van de door Julie en Robbe geplante mandarijn- en mangoboompjes. Ze willen zelf kunnen zien wie de afgelopen tijd meer is gegroeid, zij of die boompjes ! In ieder geval zit de mandarijn vol met knoppen, dus dat wordt smullen dit najaar.

Alhoewel we er al enige tijd zeer smakelijk van eten, laten we met spijt in ons hart de groententuin achter. "Het kan eruuut ! , de sla, snijbiet, uien..etc. We hebben Antonio en Miguel gezegd, dat ze de groenten maar moeten oogsten. Zonde om te laten verpieteren.

zondag 19 april 2009

2009-04-19 Een zondag in Córdoba

We lezen in het electronische nieuwsblad van Frigiliana (http://www.noticiasfrigiliana.com/ dat de Mujeres de Azalea - één van de actieve vrouwenorganisaties hier - vandaag een busreis organiseert naar Córdoba. En dit voor maar Euro 10,- p.p.en dat is voor ons ´pensionistas` best betaalbaar, dus reserveren we bij Anna Maria
Córdoba is ook één van die steden waar eeuwenlang joden, moslims en christenen heel vreedzaam samen hebben geleefd (kunnen sommigen in NL nog wat van leren !). Die drie culturen hebben aldus een enorme bijdrage geleverd aan de huidige beschaving. Alhoewel de katholieken in de 15e eeuw met geweld defintief een einde hebben gemaakt aan die 3-culturen samenleving is er nog genoeg te zien. Er zijn resten van de Romeinse beschaving (zoals de oude brug), maar de grootste aantrekkingskracht ís toch wel de Mezquita Catedral. Het is - na die van Cassablanca in Marokko - de grootste moskee ter wereld ! Bouw gestart in 785. In een deel van die moskee hebben de katholieke Spaanse koningen als bewijs van hun overheersing een heuse kathedraal met alle roomse pracht en praal gebouwd. Heel imponerend om - zeker als je tevoren goed ingelezen bent - hier rond te dwalen. Córdoba telde in haar bloeitijd meer dan 1 miljoen inwoners. Nu staat het centrum op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.









We zijn de enige buitenlanders tussen allemaal dorpelingen, voor velen waarvan het de eerste keer is in hun leven dat ze Córdoba bezoeken. Daar worden we opgewacht door een echtpaar dat hun hele leven in deze stad woont (natuurlijk familie van ..) en die ons als groep de mooiste plekjes laat zien. We bezoeken o.m. Museo de Julio Romero de Torres (wereldberoemd door het meisje met de sinaasappels). Talloze patio´s, waar de stad ook bekend door is. Vanaf de Jodenbuurt lopen we naar het centrum met veel art deco gebouwen. We pakken met onze groep de gewone stadsbus en zien nog een deel van de stad. Een uitgebreid, heerlijk én economisch volledig verantwoord lunchbuffet gebruiken we bij El Cisne Verde (een echte aanrader, even buiten het centrum t.o. het ziekenhuis).









In de namiddag bezoeken we dan de Mezquita en dwalen nog wat rond.































zaterdag 18 april 2009

2009-04-18 Trío Contraste speelt Shakespeare


Deze avond bezoeken we in ons dorp een optreden van Trío Contraste. Dit gezelschap - onder de bezielende leiding van Roemeense Spanjaard en alleskunner op muziekgebied, Emil Sein - kennen we al van eerdere optredens. Vorig jaar bezochten we van hun een voorjaarsconcert (Vivaldi en zo) in het Casa del Apero, het cultureel centrum van ons dorp. En we zagen hem afgelopen maart in de schouwburg van Nerja een voorstelling geven (compleet met multimediale effecten) van Fantasma del Opéra (Spook van de Opera). Emil Stein, met wie we na afloop een gesprek hebben woont in Rincón Victoria en is o.m. dirigent van de Banda Municipal (gemeentelijke drumband), leidt het conservatorium in Rincón en Almuñécar en geeft talloze muziekvoorstellingen.

Het progamma houdt in muziek (werken van o.m. William Byrd, Giles Farnaby, Richard Johnson), dans en sonetten. Emil speelt nu blokfluit, zijn dochter Julia cello en zoon Simon percussie, Jóse Luis Lastre bespeelt de renaissance gitaar. Er is verder een dansgroep die enkele scenes uit Shakespeare danst. Ze zijn allemaal in fraaie kledij uit de tijd van Shakespeare en er wordt gespeeld bij kaarslicht. Allemaal heel sfeervol. We wanen ons in een 16e eeuws Engels kasteel. Ik baal, dat ik mijn camera niet heb meegenomen. Hier een plaatje van het trio uit een eerder concert en de binnenplaats van het sfeervolle Casa del Apero, hier zit tegenwoordig de Tourist Information, de gemeentelijke bibiotheek, er zijn constante en wisselende exposities.


zondag 12 april 2009

2009-04-13 Schilderles

Bij Klaus Hinkel heeft Mike twee uur per week schilderles (meer info over hem, zie http://www.acuarelas-klaushinkel.com/). Voor zijn atelier in Calle Alta op straat, soms alleen, dan weer samen met een Ier. Vandaag is haar medeleerlinge een Duitse die hier pas is komen wonen. Volgende week gaat de schilder met zijn leerlingen de campo in. Je kan er maar klaar voor zijn....., vanaf vandaag heeft Klaus zijn 2010-kalenders in zijn winkeltje. We zijn de eerste kopers.







Vaak wordt ons gevraagd `wat doen jullie (als je tenminste niet reist) zo de hele dag op die berg ? Alleen als je hier bent geweest en ons in ons normale ritme meemaken heb je er enig idee van. Maar goed vooruit even een opsomming van onze aktiviteiten : uurtje fitness (wandelen, hometrainer en/of onze baantjes zwemmen), huiswerk voor onze lessen Spaans, Mike doet daarnaast nog schilder- en tekenoefeningen, e-mails en ander computerwerk, dagprogramma in de tuin en regelmatig zwembad bijhouden. Vooral op het land (tuinen, boomgaard, moestuin, wijngaard) is altijd iets te doen, onkruid, irrigatiessysteem dat onderhoud behoeft. Na elke storm wat kleine schade herstellen aan fruitbomen ed. Er ligt trouwens constant een `things-to-do lijst` (schilderwerk van het huis, die nog steeds te metselen trap, vergroten van de wijngaard, stenen muurtjes van de boomgaardterassen vernieuwen etc). We hebben een aangenaam ´social life`hier met diverse vrienden en kennissen en dat betekent regelmatig met elkaar wat eten en/of drinken, bij elkaar of in een lokale bar. Steeds vaker bezoeken we het theater in Nerja en tentoonstellingen in de buurt. Af en toe onze favoriete Spaanse TV-programma´s bekijken en als we te laat binnen zijn voor DWDD, kijken we de nachtelijke herhaling. Met een boek komen we ook relaxed de uurtjes door, Mike is met Spaanstalige boeken begonnen. Jan houdt het bij Nederlands en Engelstalig. Hoe is het mogelijk, dat we hiernaast in het verleden ook nog regelmatig naar NL hopten om daar te werken....

vrijdag 10 april 2009

2009-04-10 Semana Santa en "wildlife in de campo"


Deze week is het Semana Santa.

Iedereen is hier vrij, de avond en nachten zijn er grote processies, zie op bijgaande foto´s de processies in Frigiliana, o.a. één met `Nuestro Padre Jesús Nazareno`. Palmzondag wordt bijna net zo gevierd als Pasen. Het is een familiefeest, veel mensen komen naar hun geboortdorp om er deze dagen door te brengen. Tweede Paasdag is een gewone werkdag.
In ieder geval deze week geen Spaans bij Thea en geen schilderles bij Klaus. We zijn de hele week druk in de tuin.

















Gisteravond rijden we terug naar huis via Loma de la Cruz en we zien weer iets nieuws van de wildlife hier in de campo. Het leek op een kat of was het toch een vos. Na enige determinatie en wat googlen concluderen we, dat het een bunzing was. Met al die konijnen die we de laatste tijd zien, niet vreemd.

Afgelopen zondag even bij onze vrienden Dennis en Paul in Torrox langs geweest voor een home-coming party.
Ze zijn net terug van 4 maanden Australie en Nieuw Zeeland (hun reisverslag staat op hun blogspot, benieuwd ? Klik dan op http://www.spaansedroom.blogspot.com/ .

2009-03-29 Oppassen in NL

In maart zijn we 2 weekjes in Nederland. We zijn een weekend in Leiderdop. Als Kim en Marcel met zijn tweetjes hun zoveelste jaar samenzijn vieren, passen wij op Julie en Robbe, o.m. met een middagje strand in Katwijk. Uitzonderlijk weer. Het weekend erna is er een reunie van de basisschool De Kiem in Heesch. Kim en Anouk gaan herineringen ophalen en ons huis wordt even een jeugdherberg. Een dvd met Pinokkio brengt even rust in de tent.







2009-03-16 Jardinero Enrique













In november j.l. bood mijn broer Eric, aan om mee te helpen klussen als hij wat vrije dagen had gespaard. Afgesproken wordt in maart enkele dagen te komen om o.m. een trap in de wijngaard te komen metselen. Bijna gooit de nasleep van zijn liesbreukoperatie (op 10 febr.) roet in het eten. Maar `de wond was dicht` en daags erna arriveert een klusser.... die niets mag tillen ! Het worden dus dagen van relaxen. In kuuroord Casa Domingo draait de keuken van Mike op volle toeren, er worden wandelingen gemaakt, er worden boeken gelezen, heel veel gelachen en de klusser knapt wonderbaarlijk op. Daags voor zijn vertrek naar Oss gaat Eric aan de slag als tuinman (jardinero). De heuvels van de boomgaard worden vakkundig met een trimmer van het ergste onkruid ontdaan. De pallets met stenen voor de trap en de cementmolen blijven wachten voor de volgende keer...... `I´ll be back` !, aldus Eric.
Een mooie wandeling waarna Eric snel opknapt is die vanaf de Cuevas de Nerja (grotten) het natuurpark Sierra de Almijara in. Aan het eind van een 4 km lange verharde weg komen we bij een bar-kiosk `La Pinarillo`. Daar maken we kennis met de Nederlandse eigenaar, ex-marinier Michiel Tweehuijsen, die samen met zijn mooie Zweedse vrouw Donna Berg excursies , jeeptochten etc organiseert. Kijk maar eens op http://www.lifeadventure.es/ Hij is net terug van een weekje teambuilding in de Sierra Nevada met het Zweedse nationaal basketbalteam.

2009-03-16 Praten over biologisch tuinieren....


Jan en Maya komen langs met Ruud en Bianca van Hemert. Mike serveert een heerlijke warme lunch. Ruud mag dan in NL wel bekend zijn als filmregisseur (van o.m. Schatjes, Mama is boos, Honneponnetje, Feestje, Ik ook op jou), hij is hier wereldberoemd als biologisch tuinder ! Hij brengt heerlijke groente uit eigen tuin mee. Jan S. is ook bezig aan zijn het overstap van tennisleraar naar groentekweker ! Ruud legt hem haarfijn uit hoe Jan moet zaaien. Ruud heeft net een nieuwe Nikon spiegelreflex, maar wil zonder gebruiksaanwijzing straks in Bali mooie foto´s maken ?! Jan C. legt hem wat kneepjes uit. .
Ruud schrijft al enkele jaren maandelijks een colum onder de titel Contactos Humanos (intermenselijke verhoudingen) voor het blad Temperament over zijn leven hier in Zuid Spanje. Een van zijn verhalen - over zijn eigen bruiloft - is te mooi om hieronder niet op te nemen . Lees en geniet, je zou er zo een Fellinnini film van kunnen maken !
Contactos humanos (zondvloed)13

Wij zijn op aarde om te lijden. De schaarse gelukzalige momenten die wij mogen beleven, worden alras getorpedeerd door deze of gene uit de Hollandse Filmbusiness of door morsige bureaucratische instanties. Zo zegeviert het onrecht dat het hier NOOIT regent waar het in Holland ALTIJD plenst. Dat maakt enerzijds de Hollander chagrijnig, anderzijds mij ook, omdat ik mijn leven afhankelijk gesteld heb van water. Mijn dakgoten moeten mijn waterbassins vullen, die weer gekoppeld zijn aan de beregeningsinstallatie voor mijn groentetuin. Als het nooit regent hebben we ook geen water om ons te wassen, de was te doen of te drinken. Voor het eerst dit jaar was ik genoodzaakt water te kopen. Twee tankwagens moesten mijn aljibes vullen: kosten 220 euro. Na drie weken waren ze weer leeg. Als het in heel Spanje regent, schijnt alleen in ons dorp de zon. Dat knusse, lieve dorpje leek ons dan ook een geschiktere locatie voor onze bruiloft dan het saaie ayuntamiento waar je met hele hordes tegelijk in het huwelijk treedt en waarvan je al bij voorbaat ziet dat zeker de helft elkaar binnen het jaar naar een blijf van mijn lijf instantie schopt. Op het bloemrijke, romantische pleintje was ruimte genoeg om alle overgevlogen vrienden en familie zonnig te ontvangen met een glaasje manzanilla om daarna te genieten van de zonnige huwelijksplechtigheid in 2 talen, het flamenco-optreden en het Spaanse liefdesgedicht dat ik moeizaam had ingestudeerd. Na drie maanden hectische voorbereidingen voor de bruiloft, de exuberante maaltijd op het strand met alle genodigden en het feest in ons huis is het eindelijk zo ver. Mijn aanstaande hijst zich na een streng regiem in haar strakke bruidsjurk. Zij zal geheel in stijl worden opgehaald door een met bloemen versierde karos met twee paarden en een echtpaar in Andalusische klederdracht. Maar… het miezert een beetje, ik denk positief goed voor mijn groentetuin, maar dan regent het en even later dondert en dendert het uit de inktzwarte hemel en de koets komt niet. Dan maar vooruit met de auto, want alle gasten staan al te wachten. Een paraplu heb ik niet, want het regent hier nooit. Al van verre zie ik ongeveer 400 paraplus en een opgepropte menigte die uiteraard niet op het pleintje staat maar binnen. De beheerder van het restaurant dat de dranken en de stoelen verzorgde, had in allerijl de hele handel naar binnen gesleept en liefdevol van zijn interieur een soort kerkambiance gewrocht, waar het in elk geval droog is. Mijn redelijk blote, doorweekte aanstaande schrijdt met haar dochter onder een geleende paraplu onder daverend applaus binnen. De beambte van de inzegening, waar wij alles tot in den treure mee hadden doorgenomen, is niet verschenen; niet omdat zij geen paraplu had, maar omdat zij de vorige dag is geopereerd. Een mij onbekende gemeenteman neemt het echter van haar over. Terwijl de neerkletterende regen de geïmproviseerde ceremonie bijna overstemt, maakt die toch veel indruk, vooral op ons. Eigenlijk is het door deze buitenissige omstandigheden onvergetelijk, wie bedenkt zoiets. Het is net een film, hoor ik menigeen zeggen, zo onwerkelijk, wat een vondst van regisseur God. Ook de lange gedekte tafels op het strand zijn naar binnen gevlucht. Het krakkemikkerige dak van het visrestaurant is niet op deze zondvloed berekend: druppels of stroompjes regen kletteren neer op onze borden vis. Daarna slaat het noodlot Lohengrinachtig verder toe, want onheilsberichten bereiken ons dat onze voorheen droge rivier, de enige toegangsweg tot ons huis, niet alleen onder water staat, maar is veranderd in een heuse rivier. Ik kan het niet geloven, want zo lang wij hier wonen hebben wij er nog nooit water in gezien. Met een vriend die in het bezit is van het enige voertuig dat er nog door schijnt te kunnen, en dat het midden houdt tussen een soort legertruck geschikt voor kamikazedoeleinden en een hoog op de poten staande vrachtwagen, dalen wij, het nieuwbakken, hulpeloze, gedesillusioneerde echtpaar, af naar de plek des onheils. En dan zien we het… Water bezit een oerkracht waar niets tegen bestand is. Het is of een hele stuwdam in ene is bezweken. Hevig kolkende watermassa’s, modderbruin, denderen door onze toegangsweg, diepe geulen uitslijtend, rotsblokken, kisten en alles wat er aan rotzooi was gedumpt, meesleurend. Ons huwelijksfeest gaat niet door: de flamencogroep zeg ik af , het vuurwerk is doordrenkt, de gehuurde tafels en stoelen staan triest te verregenen in de reflex van de doelloos heen en weer deinende feestverlichting. Er is voldoende drank en barbecuevlees om nog iets te vieren, maar als apotheose voor deze dag ontploft de motor van de truck, en gaat het enige voertuig dat ons uit ons isolement kan verlossen, in vlammen op. Tja, we zijn gelukkig, maar we hebben er veel voor moeten lijden.

2009-03-16 Het is lente, bloemen bloeien











Het is lente en werkelijk bijna alle bloemen rond het huis en op de berg staan in bloei. Een heel kleurrijk gezicht en dat terwijl in NL de Keukenhof pas over enkele weken opengaat. Hierbij wat impressies.

2009-02-23 `hop hop hop`, zingt de hop

We zagen ze weleens ineens opvliegen. Twee vogels die ineens vanaf de grond opvlogen en een werkelijk heel bijzondere vleugeltekening hebben. Via het veel geraadpleegde boek `Vogels van Europa` (Capitool Veldgidsen) hadden we al vastgesteld, dat het de hop (Coraciformes Upupidae Epops) moest zijn. Vanochtend horen we weer het kenmerkende geluid `hop, hop, hop, hop...` We zien er één zitten op de elekticiteitskabel beneden op het weggetje. Al snel komt er een tweede aanvliegen en het paartje is weer compleet. `For the record` maak ik met de telelens vanaf het voorterras een paar foto´s. Net als de lens wordt verwisseld vliegen ze weg. Een vliegende hop is eigenlijk nog mooier om te zien. Houden jullie tegoed..

2009-03-01 Gevonden : onze koe-reiger !

Elke dag zien we ´s morgens rond 08.30 uur één witte koe-reiger in éénrechte lijn door de vallei vliegen van de kust richting Hotel Caracoles. Aan het eind van elke dag vliegt die fraaie vogel rond 18.30 uur weer terug richting kust. Heel opmerkelijk, je kunt er bijna de klok op gelijk zetten ! Het moet echt wel steed dezelfde vogel zijn. Vandaag pakken we de rondweg richting Torrox en vlak voor Caracoles zien we enkele paarden loslopen. En wie zien we verder... onze koe-reiger. Dus dit is het dagelijkse doel van zijn vliegbewegingen, opmerkelijk.

2009-02-09 Besneeuwde bergtoppen.

Elke winter hebben we hier wel perioden dat de toppen van de bergen achter ons in het natuurpark (Parque Natural Sierras de Tejeda Alhama y Amijara) de bergtoppen besneeuwd zijn. Hier wat plaatjes van de besneeuwde Maroma een rotsmassief achter Velez Malaga van bijna 2100 meter, van ons uit goed te zien.


Vanaf de rondweg Frigiliana-Torrox kun je ook goed de besneewde toppen achter ons dorp zien liggen. Deze varieren van 1800 tot 2000 meter.
















De toppen van de Sierra de Almijara zijn ook besneewd. Op de foto boven ligt ons dorp er mooi bij. Helemaal rechtsonder aan op de foto links zie je nog net ons huis.











2009-01-23 Bijzondere wolk, kolonie trekvogels en kameleon.

Heel bijzondere wolk
Regelmatig is in de winter dit soort fraaie wolken te zien. Het zijn geen cummulus wolken die we in NL kennen, maar heel aparte. Ben mijn lessen meteorologie van de luchtmacht vergeten en zal maar eens op wikipedia gaan kijken hoe ze ook al weer heten. Ze blijven in ieder geval uren hangen op dezelfde plek, één foto genomen om 10.10 uur en van diezelfde wolk één om 13.45 uur.


Kolonie trekvogels.

Een aantal jaren geleden hebben we ze ook al eens gezien op Perros. Vandaag komt vanaf de kust een enorme zwerm trekvogels aanvliegen. Het moeten er duizenden zijn en ze vullen de hele vallei. Met de verrekijker zien we, dat het meeuwen zijn. Waarschijnlijk trekvogels. Ineens strijken ze massaal neer op een helling met olijfbomen. Deze wordt langzaam wit van de vogels, het lijkt wel besneeuwd... Ze doen zich een tijdje tegoed aan de rijpe olijven die er hangen en op de grond liggen. Na hun maaltijd vertrekken ze weer, maar laten zich eerst door de thermiek op honderden meters hoogte voeren.




Nu zien we een zwerm trekvogels. Eigenlijk niets bijzonders, want ze zien hier veel zwermen. ´s Zomers weleens meegemaakt, dat we een zwerm sprinkhanen zagen. Dat ziet er wel enger uit. Als die neerstrijken op je land, zijn na een half uur alle blaadjes van de struiken. Alsof het enorm heeft gestormd. We kenden dat soort taferelen eigenlijk alleen uit de bijbelverhalen en reportages van National Geographic vanuit Afrika. Zal het hier toch droger worden ??
Een ander beangstigende ervaring (tenminste als je het nog nooit hebt meegemaakt) is het langskomen van een bijenvolk. Je zit rustig en langzaam zwelt er een geluid aan of er een vliegtuigje laag over komt. Je kijkt en ineens zijn ze er, duizenden bijen die als een wolk voorbij komen. Vluchten kan niet meer en je hoopt dat ze niet naar je toe komen. Ze vliegen over het huis heen en het wordt weer stil. Volgens Mike zijn het bijen die een koningin volgen en nieuw nesten gaan maken.
Kameleon op wijngaard
Vandaag de laatste ramas (afgeknipte takken) van de wijn opgeruimd op de wijngaard. Daarbij kom je allerlei `wildlife` tegen. Natuurlijk veel kleine vogeltjes (vooral vinken) die verschrikt opvliegen, hagedissen, enorme spinnen etc etc. Ook deze kameleon ging een andere plek opzoeken, ik zag hem eerst niet eens (!). Jammer kerel, maar morgen komt Miguel en dan we beginnen met het omhaffelen van de hele wijngaard. Zal wel ruim een week duren, Met een hak de aarde los maken en om de wijnstronken kleine heuveltjes met aarde maken.