Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 21 september 2009

2009-09-21 Couscous voor Casa Domingo


We waren al eens in Marokko. Maar dat is inmiddels meer dan 35 jaar geleden ! Een vakantie naar Tanger met excursies naar de keizerstad Meknes en andere interessante plekjes zo´n 100 km van Tanger. Het land heeft zich sindsdien enorm ontwikkeld. Nu we praktisch tegen Marokko aan wonen, we ons verdiept hebben in de Moorse cultuur in Andalucía, veel boeken hebben gelezen over de islam, kennis nemen van de problemen in NL met die `kut Marokkanen` en zeker sinds het laatste boek van Tessa de Loo (Harlekino) en het steeds vaker koken met de tajine hebben we nu een reis naar en in Marokko gepland. We gaan half oktober met onze vrienden Dennis en Paul.

Met de Nissan X-Trail nemen we de ferry voor de overtocht van Algeciras naar Tanger. Behalve Tanger gaan we naar Rabat, Casablanca, Marrakech en Zagora. Daar parkeren we de jeep en gaan we de Sahara in op kamelen, slapen bij bedoeïenen in Mhamid. Op onze terugreis naar Tanger doen we nog de keizersteden Meknès en Féz aan. Dennis heeft alvast via internet de ferry en de overnachtingen gereserveerd. We zijn er helemaal klaar voor.

Natuurlijk zullen we weer een reisverhaaltje maken, met foto´s en indrukken. Dat doen we dan op deze blog, zodra we afreizen naar dit deel van Afrika.

vrijdag 18 september 2009

2009-09-18 Opnieuw schilders over de vloer....

Ze waren goed en betrouwbaar volgens Margot en Nicolette, de Poolse schilders Maciek en Robert. En niet duur. Dus hebben we alweer een tijdje geleden de afspraak met ze gemaakt om de "hele binnenboel" van ons huis in Heesch te komen schilderen. Plafonds, muren, deuren, kozijnen, radiatoren etc etc; alles wit (!). Veel spullen naar de garage en op zolder gezet, de rest staat middenin de kamers ingepakt in plastic. Afgelopen dinsdag zijn ze begonnen. Beetje pech, want de muren van de slaapkamer bleken niet mooi, dus gelijk opnieuw laten stucadoren.
Het is echt kamperen in je eigen huis en even een paar dagen geen internet...! In de loop van de volgende week zijn ze klaar, hopen we. We slapen op zolder, niet zo romantisch zo tussen de rotzooi.
Het zijn aardige jongens, die Polen. Harde werkers ook. En sinds Polen bij Europa is aangesloten zijn ze hier natuurlijk legaal. Omdat hun uurloon een stuk lager ligt dan de Nederlandse schilders hebben ze het hardstikke druk. Met een groepje hebben ze in een dorp hier vlakbij een huis gehuurd. Ze werken 6 dagen, 10 uur per dag. Zondags niet, want ze zijn katholiek en gaan dan naar de kerk. Op die dag relaxen ze een beetje en stropen markten af om kleding etc in te kopen voor hun familie in Polen. Om de twee maanden rijden ze naar huis (1600 km) om twee dagen hun gezin te zien. Over mentaliteit gesproken ! In NL staan dezer dagen de media bol van de Algemene Beschouwingen waarin men zich hier druk maakt over onder meer de verhoging van de AOW leeftijd en een inkomens-achteruitgang in 2010 van minder dan een half procent !

zondag 13 september 2009

2009-09-12 Robbe viert verjaardag in Leidse speeltuin

We zijn weer even in NL. Helaas vergeten een foto te nemen van hoe een achtertuintje van een tussenwoning in Heesch na bijna 3 maanden zon en regen kan veranderen in een klein oerwoud ! Onze buurvrouw kon ons huis amper nog bereiken... Kost ons bijna 2 dagen om e.e.a. te fatsoeneren.Robbe wordt 10 september 4 jaar en gaat dan gelijk hele dagen naar de basisschool. Vrijdag halen wij hem uit school en is ie nog een beetje jarig. Maar ook zaterdag is hij nog jarig, want dan is zijn kinderfeestje. Dat wordt gevierd in de Leidse speeltuin Roomburg. De catering van Kim & Marcel is dik voor mekaar en de vrolijke gasten genieten van de kinderen, elkaars gezelschap en bijzonder zonnig nazomerweer.Ernstige blikken van Niel.
Julie houdt alles in de gaten.












zaterdag 5 september 2009

2009-09-04 De afwerking..en een mooie kameleon


Ok, het witte verfwerk mag dan wel klaar zijn. Antonio, de schilder, heeft nog twee dagen uitgetrokken om alle vigas (houten balken) met olie te bewerken. We besluiten ook de twee houten poortdeuren te doen. Twee jaar geleden op advies van een mannetje uit een verfzaak hebben we na de beits de deuren behandeld met een vernisachtige lak (soort bootlak). Geen goed advies, want door de hitte verschenen er allemaal blaasjes op de poortdeuren. Dit betekent de deuren aan beide zijden vrijwel kaal schuren, zelfs met een schuurmachine twee dagen werk. Het resultaat is echter prachtig, ze zijn als nieuw. Het einde van het klussen gaan we vieren met een duik in de Middellandse Zee en lunch bij Mauri.In de tuin zien we nog een prachtige grote kameleon in de acacia-struik. Deze heeft de kleuren aangenomen van de zwart-gele bloemen van de struik.

donderdag 3 september 2009

2009-09-03 Casa Blanca ! (Witte Huis)

Finalmente ! Eindelijk, de klus is geklaard. Na meer dan 8 dagen flink aanpakken en dat bij meer dan 32 graden en vaak volop in de zon. Het huis en aanbehoren is helemaal opnieuw geverfd. Wit natuurlijk. Alle kale plekken en scheurtjes zijn verdwenen en het is weer Andalusich wit (met en zweem blauw). Was ook hard nodig na ruim 5 jaar. We kunnen er weer even zoveel jaar mee vooruit. Antonio, de ingehuurde schilder, deed de muren en het dak, wij de rest. Als we de garantie van Hamerite moeten geloven hebben we ook 8 jaar geen omkijken meer naar al het tralie- en hekwerk Kan ik op mijn 70ste weer aan de slag, hoop ik ...
Maar, het huis oogt werkelijk als nieuw. Antonio suggereert als grap de naam Casa Domingo te veranderen in Casa Blanca (Het Witte Huis). Doen we toch maar niet. Het wit doet bijna pijn aan de ogen. Niet alleen de lucht is blauw, je ziet in het wit nu ook echt een zweem blauw.