Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 28 maart 2010

Hallelujah ! Domingo de Ramos (Palmpasen)


Rond het middaguur is er de processie door het oude gedeelte van het dorp. Diverse bekende gezichten zien we verkleed als Jesus, Romeinse soldaten of andere bijbelfiguren.

Vandaag is het Domingo de Ramos (Palmzondag), de start van de Semana Santa (Heilige Week) hier in Andalucía. In ons dorp is gisteravond La Virgen de Dolores uit de San Antonio kerk gedragen en voorafgegaan door een muziekkapel in processie door de steile straatjes van het oude gedeelte van het dorp gegaan.
Vanochtend komen we in de stemming als we K.D. Lang het Hallelujah (van Leonard Cohen) horen zingen, de live recording van de opening van de Olympic Wintergames 2010. Kippevel.

vrijdag 26 maart 2010

Genieten van de patrijs en de hop.

Vrijwel elke dag nu horen en zien we de hop weer, wellicht hetzelfde paartje dat ook vorig jaar is neergestreken in de buurt van ons huis. Vlak voordat hij opvliegt - het zijn toch schuwe vogels - gaan de veren op zijn kop overeind staan als een soort hanekam. Ja, die foto met hanekam moet ik nog maken. We doen ons best.
Vanochtend tijdens het ontbijt horen we de lokroep van een patrijs, van wel heel dichtbij. Blijkt er een flinke en mooie patrijs te paraderen op de muur van de patio. Gauw mijn camera pakken, maar de "perdiz" loopt (!) omhoog tegen de steile rotswand en als ik met camera en juiste lens bij de voordeur kom, vliegt ie weg. Dan maar een plaatje uit een boek, zo zag ie er uit. Vanaf nu ligt de camera maar weer gebruiksklaar in de kamer. Helaas wordt er hier in de campo nog steeds veel gejaagd op de patrijs. Ze smaken overigens heerlijk. Al die patrijzenjagers hebben thuis een vrouwtjespatrijs in een kooitje en zetten dat kooitje dan in een struik. Op de lokroep komen na enige tijd één of meer patrijzen af die dan een prima schietschijf vormen. Zijn die jagers nou praktisch of gewoon lui ?  


Rokjesdag in Amsterdam
In NL wordt weer "de warmste dag van het jaar" gemeten en in Cohen City is het rokjesdag. Hier blijft de thermometer op 17 graden hangen, alhoewel voor volgende week "Semana Santa" de weersvooruitzichten prima zijn.

woensdag 24 maart 2010

Goed en slecht nieuws uit de campo.

Tijdens onze dagelijkse wandelingen komen we o.a. in het bos van Peñones naast ons huis langs veel algarrobo bomen. De vruchten van deze bomen werden nog niet zo lang geleden gebruikt als vervanging voor chocolade en de bomen staan nu in bloei. Hele bijenvolken hangen rond die bomen. De bijen blijken dit jaar gelukkig massaal terug te zijn. Goed nieuws dus (foto is gemaakt door Edwin Huge).  

Het slechte nieuws horen we gisteren van onze aannemer Francisco. Als gevolg van de enorme regenval en aardver- schuivingen is het huis van Luki en Evy onbewoonbaar geworden. Luki - bij de meesten van jullie bekend - was jarenlang de housekeeper van ons oude huis op Loma de los Perros. Hij woonde met Evy en hun twee uit Ethiopië geadopteerde kleine kinderen, twee ezels, 4 honden, drie katten en meer dieren sinds 3 jaar in een vallei in de campo van Torrox. Vandaag krijg ik - in antwoord op onze ondersteuningsmail - van Evy een serie foto's die voor zich spreken. Ze hebben momenteel hier in het dorp een huis gehuurd op Loma de las Vacas. Een vreselijke ervaring lijkt me. 
Gelukkig is de fundering én rotsondergrond van ons huis zodanig dat de kans gering is dat wij ook zoiets meemaken.

dinsdag 23 maart 2010

Een tweede huis in Spanje ? Koopadvies : nú kopen !

Van twee verschillende makelaars horen we de afgelopen weken, dat er weer beweging komt in de huizenmarkt hier. Onze kennis en makelaar Karin Dijkshoorn (werkt bij Team España in Nerja) twittert enthousiast haar sales. In El País van afgelopen weekend staan zelfs grafiekjes met stijgende tendenzen. Natuurlijk is hier een kritische kijk op zijn plaats, want t.o.v. wat wordt gemeten. Maar ja, we zijn positivos : elke stijging is er één.  


In het Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag ook een interessant artikel van de in Barcelona werkende Edwin Winkels over de huidige Spaanse huizenmarkt met inbreng van Karin. Interesse ? Kijk dan op : 
http://barcelonaaaaa.wordpress.com/2010/03/20/een-tweede-huis-in-spanje/

maandag 22 maart 2010

Eindelijk "seguridad social" in de USA, hurrah !

Spanje kent naast een uitstekende private healthcare ook een redelijk werkende "seguridad social". NL heeft weer een typisch poldermodel gemaakt van de gezondheidszorg. Geen private healthcare, geen ziekenfonds meer, maar iets ertussen in ! 
Er wordt geschiedenis geschreven vandaag in de USA. Obama krijgt zijn wetsvoorstel door het Congres. Hoera ! De USA is op weg een beschaafde natie te worden. Binnenkort zit iedereen in het ziekenfonds. Alhoewel veel Amerikanen nu vinden dat ze in de Socialistische Republiek Obamastan wonen ! Kwestie van wennen. 

zaterdag 20 maart 2010

Fruitbomen geplant en lentegroet uit Amsterdam

Afgelopen dagen weer een nieuwe bancale (terras) gerealiseerd. Stuk grond geëgaliseerd, ontdaan van onkruid en vandaag enkele nieuwe fruitbomen (o.a. abrikoos, cherimoya en pruim) geplant. Kom net boven in huis en tref op mijn email deze mooie lentegroet aan uit Amsterdam. Dag lieve Ann !  

donderdag 18 maart 2010

Wat woestijn in Andalucía ? Ze doen hier aan watermanagement

Al jaren lezen we berichten, dat als gevolg van de opwarming van de aarde het meest zuidelijkste deel van Spanje langzaam zou veranderen in woestijn. De afgelopen tien jaar hebben we zelf kunnen zien dat er inderdaad steeds minder regen viel. Het niveau van de stuwmeren daalde angstig laag, er waren veel bosbranden etc. Maar dat lijkt nu verleden tijd. Door de regen van de afgelopen maanden staan de stuwmeren zo vol, dat ze zelfs moeten spuien.
In september 2007 waren er hier hoosbuien waardoor de meestal droge rivierbeddingen veranderden in alles verwoestende watermassa's. Delen van Nerja en Almunécar kwamen onder water te staan. Sindsdien heeft het begrip watermanagement in Andalucía een nieuw begrip gekregen. Overal zijn voortvarend dijken gebouwd langs de rivieren. Tijdens een wandeling gisteren constateren we, dat nu in 2010 de meeste werken klaar, zoals hier de kanalisatie van de Rio Chillar in Nerja. Er zijn kilometerslange wandel, fiets- en joggingpaden aangelegd op die dijken, prachtig.
Er zijn ook plannen om langs de Rio Seco dijken te maken, hard nodig want enkele weken geleden was dit rustieke riviertje een bijna 100 meter brede en kolkende watervloed.

dinsdag 16 maart 2010

Nieuwe terminal Malaga Airport geopend

Iedereen die vanaf vandaag via Malaga Airport in onze fraaie communidad Andalucía arriveert, zal zich verbazen. 

De nieuwe terminal (T3) is maandag door de Spaanse koning Don Juan Carlos en koningin Doña Sofía officieel geopend. Het heeft (met steun vanuit Brussel !) 409 miljoen euro gekost en daarmee is Spanjes oudste luchthaven (1919) klaar om 30 miljoen passagiers per jaar te kunnen verwerken. Het spectaculaire ontwerp van de terminal is van de Canadese architect Bruce Fairbanks. 
Er wordt echter nog heel wat gebouwd op de luchthaven, zie foto onder. Vanuit de lucht kun je goed zien, dat het niet zo lang meer zal duren voordat ook de tweede start- en landingsbaan aan de andere kant van de terminals in gebruik kan worden genomen. Met de vernieuwde luchthaven krijgt de economie hier een enorme impuls. Hier geen gezeur in de media (zoals in NL over de Betuwelijn, Noord-Zuid lijn, etc), maar alom enthousiasme en trots. 


Breaking news : Robbe heeft een gele slip !

Uit Leiderdorp komt het bericht, dat kleinzoon Robbe zijn gele slip heeft behaald bij judo. Hier een plaatje van de held tussen zijn maten. En hij gaat natuurlijk verder met zijn trainingen... Jullie zijn gewaarschuwd. 

Rare ontwikkelingen in NL
Als je zo van afstand (letterlijk en figuurlijk) NL volgt, blijf je je verbazen. Een krant (Telegraaf) richt een omroep op, een omroep (BNN) een politieke partij, wat volgt? Een partij die een voetbalclub start: FC PVV ?

zondag 14 maart 2010

De politiek en de crisis

Alsof we een politieke thriller lezen en spruitjeslucht ruiken. Dat is wat we ervaren als we deze dagen het Haagse wereldje volgen. Binnen enkele dagen stappen leiders van 3 politieke partijen op : Agnes Kant van de SP, Camiel Eurlings van het CDA en Wouter Bos van de P.v.d.A(llochtonen).













Opstappen om "bij mijn gezin te zijn". Eerst denk je: ja. logisch. Maar dan toch : wat ongeloof- waardig ! Wedden, dat ze snel weer in een leuke (goed beta-lende) baan terechtkomen waar ze ook meer dan 60 uur per week voor in de weer zijn ?! In de achterkamertjes zijn die functies alweer verdeeld.
Een groot aantal politieke leiders in NL durven de crisis niet aan te pakken, bang voor de consequenties. Echte leiders (met visie) nemen namelijk ook impopulaire maatregelen !


Goed, ook hier in Zuid Spanje rouleert weleens een politicus. Zoals vandaag, als Jose Antonio Griñán op het jaarlijkse congres van de PSOE het stokje overneemt (en daarmee ook het presidentschap van de Junta de Andalucía) van de met pensioen gaande legendarische Manuel Chaves.




Onder de bezielende leiding van president José Luis Rodríguez Zapatero wordt de crisis die in Spanje hard is toegeslagen, op een voortvarende manier aangepakt. Zo zijn veel voor de komende jaren geplande overheidsinvesteringen in de infrastructuur en bouw naar voren gehaald. Overal in Spanje - dus ook in ons dorp - zie je dit soort borden met het PlantT-logo (Plan Español para Estímulo de la Economía y el Empleo). Hier wordt aan de toekomst gewerkt en wordt gelijk de crisis bestreden. Dit motiveert de mensen enorm. Economie is voor een groot deel psychologie en dat begrijpen ze hier heel goed.


In NL is het door Balkenende ingediende wetsvoorstel van de crisis en herstelwet in de Eerste Kamer blijven steken (boosdoeners SP en PvdA) en gaat er geen schop meer in de grond. Intussen wordt NL elke dag 100 miljoen Euro armer !

zaterdag 13 maart 2010

Voorjaar en de mannen van het gas.

De margrieten rond Casa Domingo maken ons duidelijk, dat het voorjaar hier op het punt staat te beginnen. Ook worden we 's morgens weer vroeg gewekt door talloze verschillende vogels.  
Ja, sinds enige dagen zijn we weer terug in Zuid Spanje. De schade als gevolg van de overvloedige regenval de afgelopen weken valt mee. Alleen bij de parkeerplaats is een stuk van de rotswand naar beneden gekomen. Er hangt nog een stuk gevaarlijk los, daar moeten we iets voor verzinnen.
Alhoewel we nu dagen noteren van rond de 17 graden en zon, is het toch voor de tijd van het jaar nog te koud. De gemiddelde temperatuur in maart hier is toch wel rond de 20 graden. Vooral 's avonds is het nog kil en hebben we afwisselend de gaskachel en houtkachel aan. Spanje heeft niet zo'n goede infrastructuur met gasleidingen tot in het huis zoals in NL. Iedereen heeft hier losse gasflessen die worden gebruikt voor het koken, warm water en stoken van de gaskachels.
Het vervelende van die dingen is dat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe vol ze nog zijn. Dus ineens is het gas op. Gebeurt vaak als je net staat te koken of - nog erger - staat te douchen. Elke woensdag komen de mannen van Repsol met hun vrachtauto vol gastanks naar ons dorp. Voor de oudjes sjouwen ze die 15 kilo zware oranje jongens wel naar de huisjes boven in de pueblo. Hier een foto van zo'n wagen in Denisa.
Op de andere dagen in de week moeten we voor ons gas naar Nerja. Alhoewel zo'n tank tegenwoordig nog maar € 11,10 per stuk kost, hakt deze lange, natte en koude winter er voor onze Spaanse vrienden wel behoorlijk in. De crisis wordt hier zwaarder gevoeld dan in NL.


Na 9 jaar trouwe dienst heeft onze Spaanse Grunkel 21 inch TV een plaatsje gekregen in de slaapkamer. Doet het overigens nog prima, maar geen HD. Bij de Portugese mediawinkel- 
keten Worten in Malaga hebben we een 37 inch flatscreen Sony Bravia TV aangeschaft. Nu is TV kijken ook echt genieten !     

zondag 7 maart 2010

Nat Andalusië en koud Amsterdam

Volgens de krant El País van vandaag is er de laatste 100 jaar (!) nog niet zoveel regen gevallen in grote delen van Zuid-Spanje en met name in het westelijk deel van Andalucía. In de buurt van Cádiz, maar ook in de bergen ten noordwesten van Málaga was het raak. In de buurt van Pizarra is voor vandaag het voetballen afgelast, een deel van de heuvel is weggespoeld en dus kan de scheids de lijnen van het kunstgrasveld niet zo goed meer zien.
Aanstaande dinsdag vliegen we weer terug. Hopelijk treffen we in de campo van Frigiliana geen weggespoelde carrils aan zoals dit weggetje. Voor alle zekerheid maar even onze tuinman gebeld, maar alles schijnt OK te zijn.

   
Wij zijn ons de afgelopen dagen aan het oriënteren op appartementen in het westen. Als we in NL zijn, rijden we nu zeker drie keer per week vanuit Brabant naar Amsterdam, Leiden ed. Het zal ons heel wat reistijd en files schelen als we in de Randstad ons stekkie in NL hebben. Dagenlang zitten we Funda, Jaap en hoe al die onroerend goed sites ook mogen heten af te speuren. Printen lijsten uit en rijden en wandelen vervolgens door Leiden, Haarlem en Amsterdam. Eerst maar eens beslissen wáár we dat stekkie (bvk een appartement) willen hebben en natuurlijk kijken of we binnen ons budget iets kunnen vinden. Dan pas ons huis in Brabant te koop zetten. Gezien de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt in NL kan dat nog een lang proces worden. 
Pieter maakte gisteren deze foto van twee verkleumde huizenjagers in de zonnige maar ijzig koude hoofdstad.