Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 29 april 2010

Terug naar NL en einde aan tijdperk Heesch

Na een prima tweedaagse autorit (wel met overnachting en lekker eten bij Buffalo Grill in Bordeaux) zijn we vanuit Zuid Spanje eergisteren weer in NL aangekomen. De Nissan was volgeladen met Ossenaren die moesten worden gerepatrieerd, veel flessen drank en zware pakken vloertegels uit Granada (voor Dennis & Paul).
Vorige week kregen we van twee potentiële kopers een bod op ons huis in Heesch. Na wat heen en weer mailen hadden we met één stel een deal. Vandaag ondertekenen we daarom bij de makelaar de (ver)koopovereenkomst. We gaan ons stekkie in Brabant verruilen voor een appartement in de Randstad. De komende dagen gaan we weer een aantal bezichtigingen doen en misschien wel ergens een bod uitbrengen. Het is niet ondenkbaar, dat we terechtkomen in het fraaie complex Waterfort in Amsterdam-Osdorp (aan de Sloterplas). 

zondag 25 april 2010

El Acebuchal (het verlaten dorp) en de trappen......


Zoals beloofd hierbij een paar plaatjes van de trappen die op het land zijn gemaakt. Vanaf nu "vliegen" we op en neer de berg af !  


Eric heeft vandaag de auto gewassen.
 Met deze schoongewassen Nissan gaan we voor de lunch naar El Acebucal. Het verlaten (maar inmiddels gerestaureerde) voor- malige guerillagehucht in het bergmassief achter Frigiliana (zie : http://www.elacebuchal.es/. ) Na een botsing met een cross- motor (geen letsel of schade gelukkig) moeten we een snel-stromende rivier door. Voor de X-Trail met zijn 4-wheel drive een peuleschil. Filmpje staat op YouTube.

Morgenvroeg vertrekken we naar NL. Hopelijk treffen we in Noord Europa niet zulke aswegen aan.

donderdag 22 april 2010

Eric leert van Miguel en de mannen van Repsol controleren

Vandaag is weer een werkdag. Naast de trapppen worden stukken land schoongemaakt, paden en muurtjes gemaakt. Miguel - die op het wijnveld bezig is - legt Eric geduldig uit hoe je die muurtjes met stenen uit het land moet bouwen. Na het werk is er natuurlijk voor de drie harde werkers even pauze met een copa de vino.


Net als we op het punt staan om bij El Cerro te gaan eten, komt er een blauw autootje de parkeerplaats oprijden. Het zijn twee mannen van het gasbedrijf Repsol. Ze komen de gasleidingen (slangen en kranen) controleren. Moet elke 5 jaar. We zien, dat er inderdaad "houdbaarheidsdata" op die oranje rubberen slangen staan, nooit geweten. In 2004 is e.e.a. aangelegd, er staat inderdaad 2009 op, overtijd dus. Ze vervangen een kapot kraantje (Mike zei weleens gaslucht te ruiken !) en alle rubberen slangen, zowel in het gashok als in keuken, bbq etc. We zijn weer behoorlijk wat euro's lichter, maar hebben naast een certificaat tot 2015 ook een gerust gevoel. En blijkbaar is zo'n certificaat ook nodig voor de verzekering van het huis. In NL nooit iemand in huis gehad van enig gasbedrijf. Toch raar, niet dan ?

woensdag 21 april 2010

Helaas geen Boeing, maar ook prima .... een Nissan !

Het is nu duidelijk. Ryanair vliegt vandaag (nog) niet en als ze morgen hun schema hervatten doen ze dat met passagiers die al op die vluchten hebben geboekt. De gestrande passagiers kunnen opteren voor de lege stoelen, maar dat zullen er met de meivakantie in het verschiet niet veel zijn. Eric en Marion gaan hier niet op wachten, gaan geen auto huren of een avontuurlijke treinreis maken. Neen, het wordt dan geen Boeing, maar wel het comfort van een Nissan X-Trail. Is ook niet verkeerd. Maandagmorgen gaan we dus per auto terug naar NL. 


"Elk nadeel heb zijn voordeel", het bouwteam gaat gewoon verder. Geen nachtdienst bij de politie voor Eric, maar extra uurtjes aan de cementmolen. Voor klusbedrijf Tiel die hier in juni arriveert laten we nog wel wat projecten over...  

dinsdag 20 april 2010

Mucho trabajo y arte ! (veel werk en kunst)









 



De afgelopen dagen wordt er flink gewerkt. Eric aan de cementmolen, "El Jefe" maakt het af. Klussenbedrijf De Patrijs is bezig trappen te maken op het land. De resultaten zijn een dezer dagen te zien op deze blog !

Meestal eten we 's middags warm, maar afgelopen zondag was het laat in de middag. De Ossenaren blijken dol op de Tajine gerechten van Mike. Volgende keer nemen we met zijn viertjes even de ferry en gaan naar Marokko. 
Zaterdagavond is er een vernissage in het Cultureel Centrum van Frigiliana (hier noemen we het gewoon "openingreceptie").
Vier locale schilders exposeren, er is wijn en er zijn hapjes. Dus Eric is ineens helemaal cultuur-minded ! Dit is een mooi schilderij dat Jan wel wil hebben, doet hem denken aan Bali.

Morgen wordt het spannend, want 's middags maakt Ryanair bekend óf en zo ja, wanneer ze - i.v.m. die aswolk - weer gaan vliegen. We beginnen er rekening mee te houden, dat we met zijn viertjes eind volgende week met de auto naar NL gaan. Ook gezellig toch ?

zaterdag 17 april 2010

Cultuur en regen

Gisteravond - na een dag metselen - zinken we in het pluche van het Cultureel Centrum in Nerja. Victoria Palacios en Antonio Alcazar, de meervoudig bekroonde flamenco-dansers uit Córdoba geven er met hun uitgebreide emsemble een adembenemende uitvoering. 


De zaterdagochtend is hier begonnen met regen. Dat wil zeggen "natte" regen, (nog) geen asregen. Die aswolk schijnt wel langzaam richting Spanje te drijven. We gaan ernstig rekening houden met een langer verblijf hier van Marion en Eric. De lijst met geplande bouwkundige projecten is geduldig ! 

vrijdag 16 april 2010

Bouwteam De Patrijs voor al uw klussen..

Het bouwteam heeft er zin in en gaat vandaag van start. 

Langs de weg zien we een paar patrijzen. Eric heeft zijn camera bij zich en maakt deze foto. Het lijkt erop, alsof die fraaie (en smakelijke !) vogel er ook nog eens even goed voor gaat zitten.  

donderdag 15 april 2010

Eric en Marion net vóór de stofwolk gearriveerd

Gisteravond hebben we Eric en Marion van Malaga Airport opgehaald. Gelukkig hadden ze tickets voor gisteren. Vandaag zouden ze niet hebben kunnen vliegen. We lezen zojuist namelijk, dat al het vliegverkeer in Noord- en West-Europa is gecancelled in verband met de gigantische aswolk van de vulkaanuitbarsting in Ijsland. Vrijwel alle luchthavens zijn gesloten, wat een ramp. Gelukkig hebben we hier in Spanje soms alleen last van Sahara-zand in de hoge luchtlagen. Wie weet hoelang die stofwolk blijft hangen.....Kunnen Eric en Marion toch gewoon met ons mee terug naar NL als we eind april met de auto gaan ! 
Voorlopig vermaken we ons best. Vanaf morgen gaat het bouwteam aan de slag. De stenen en cement worden vanmiddag afgeleverd.

woensdag 14 april 2010

Theklaleeuwerik

Met interesse volgen we een paartje theklaleeuwerikken die een nest hebben gebouwd tegen de rotswand van de patio. Het is de Spaanse neef van de Hollandse kuifleeuwerik en komt alleen in Andalusië en Marokko voor. Ze vliegen af en aan met insecten in de bek. We genieten de hele dag van hun gezang.
's Nachts horen we urenlang de nachtegaal, dit jaar ook weer terug in Peñones. 

dinsdag 13 april 2010

Geluk en ongeluk

Das verlorene Paradies
Vandaag laat Evy ons weten, dat ze een blogspot heeft geopend over hun leven nadat hun huis als gevolg van de aardverschuiving onbewoonbaar is geworden. Hierover meldde ik al op 24 maart j.l. Via hun blog zijn ze bezig hun dieren aan een nieuwe eigenaar te helpen, hun spullen te verkopen etc. Ze gaan binnenkort in tenten wonen op hun stuk land... Klik maar eens op http:/www.lucky-darge-molla-evy.blogspot.com  Inderdaad een verloren paradijs. Ook zamelen ze nog steeds geld in voor Ethiopië waar hun adoptiekinderen Darge en Molla vandaan komen. Hier het gezin in betere tijden afgelopen november.
Schilderobject ?
Zomaar een plaatje van een bloempot op een van onze terrassen, vond ik wel een mooie compositie. Mike kan er zo een van Gogh van maken (maar dan zonder wasmand op de achtergrond).

Nog een gezinsfoto
Uit Amsterdam komt deze door Anouk gemaakte foto binnen van de drie Verweijtjes afgelopen zondag in de zonnige Kennemerduinen!
Mijn geluk zit vandaag ook weer in het voltooien van muurtjes op het wijnveld !

maandag 12 april 2010

Afgelopen nacht aardbeving (terremoto) en gisteren vogels kijken

Aardbeving
Rond middernacht vindt er hier vlakbij een korte aardbeving plaats, volgens het Instituto Geográfico Nacional : 4,8 op de schaal van Richter (volgens cijfers uit de USA : 6,2, maar wel op 610 km diepte !).
Episch centrum ligt tussen Motril en Granada, hier hemelsbreed maar zo'n 60 km vandaan. Voor meer info klik op : http://www.elpais.com/articulo/espana/fuerte/terremoto/pasa/inadvertido/sur/Espana/elpepuespand/20100412elpepunac_1/Tes
Voor zover nu bekend zijn er geen slachtoffers. Mike meent iets gehoord te hebben..
Guido twittert het volgende bericht :
Padden voorspelden aardbeving. 
In april 2009 schokte Italië door een machtige aardbeving. Onderzoekers claimen nu dat padden vijf dagen voor de grote schok hun broedgedrag afbraken en op de vlucht gingen.
Midden Italië, l’Aquila, 6 april, half vier ’s nachts. Ineens begint de grond te beven en te schudden. De aardbeving van ongeveer 6,3 op de schaal van Richter kostte bijna 300 mensen het leven. Was deze beving te voorspellen? Een Italiaanse wetenschapper probeerde de autoriteiten een week van te voren te waarschu- wen dat een aardbeving aanstaande was op basis van verhoogde concentraties van het gas radon, maar werd als onruststoker bestempeld door de burgemeester van een nabije stad. Nu worden padden ‘ingezet’ in de discussie of aardbevingen te voorspellen zijn. Onderzoekers Grant en Halliday schrijven hierover in Journal of Zoology.We zullen dus goed op de padden gaan letten.
Vogels kijken
Zondags proberen we echt als rustdag te houden. Wel moeilijk als je al die boeren hier in de campo op zondagmorgen bezig ziet, werkt aanstekelijk. Hun vrouwen zitten dan in de kerk. Tegen enen stoppen we en bekijken vanaf het terras met verrekijker en fotocamera de vogels rondom het huis. Werkelijk spectaculair zijn de verrichtingen van een vaste gast hier, de Kleine Torenvalk. Minutenlang biddend in de lucht en dan ineens een duikvlucht. En ja hoor, raak In zijn poten een mus of vink.
Vlak voor onze neus zit in de eucalyptusboom deze Groenling te fluiten.

zaterdag 10 april 2010

Druivenblaadjes en herdenking

De sneeuw op de bertgtoppen is nou toch wel verdwenen. Tijd dus voor een nieuwe foto aan de kop van deze blog.
De druiven beginnen de laatste week flink uit te lopen. Nog enkele dagen kan ik wat nieuwe scheuten planten op de onlangs nieuw aangelegde bancales. Kan niet wachten tot de druiven begin augustus geoogst kunnen worden !

Herdenking
In het lokale (web)krantje lezen we een bericht, dat er op 23 april op het Plaza de las Tres Culturas een monument - genaamd Mirador de la Concordia - wordt onthuld ter nagedachtenis aan alle dorpelingen die in oorlogen zijn omgekomen. Het is dan precies 60 jaar geleden dat de toen 18-jarige broer van onze buurman Antonio samen met twee andere jongens zonder vorm van proces door de Guardia Civil even buiten het dorp worden vermoord. Het is een represaillemaatregel in een guerillaoorlog die dan als nasleep van de Burgeroorlog hier nog volop woedt. Antonio's vader die zich in de bergen schuil houdt, hoort van dit incident en wil naar beneden. Zijn compañeros zijn bang, dat hij hun zal verraden en gooien hem van een klif....... In enkele dagen verliest Antonio zijn broer en vader. Hier een foto van Manuel Martín.


De man van onze lerares Spaans, de Engelse schrijver David Baird schreef er een boek over met als titel "Between two Fires" (zie http://maromapress.wordpress.com/2008/02/12/out-now-new-book-on-spains-guerrilla-war/) Het gaat over de guerrilla-oorlog in de bergen van Frigiliana ten tijde van Franco (en dat duurde nog tot in de zestiger jaren). Er staan o.m. veel interviews in met mensen uit Frigiliana, waaronder "onze" Antonio. Zo is dit stukje comtemporaine geschiedenis uit begin vijftiger jaren wel heel dichtbij. Misschien wordt het boek nog weleens verfilmd. Regisseur Ruud van Hemert was in ieder geval geïnteresseerd toen ik hem het boek had gegeven.

woensdag 7 april 2010

Spanje stimuleert elektrische auto's, NL laat het aan China over.....Messi triomfeert !


Gisteren werd door de Spaanse regering een nieuw plan gepresenteerd ter bevordering van de elektrische auto. Volgens het plan zou een koper van de nieuwe milieuvriendelijke auto’s tot maar liefst 6.000 euro subsidie kunnen krijgen. De regering maakt voor dit plan zo’n 590 miljoen euro vrij voor de eerst komende twee jaren. Met deze maatregel wil de Spaanse regering, die zich in de Europese gemeenschap altijd sterk heeft gemaakt voor de elektrische auto’s, in 2011 minstens 20.000 verkocht zien en in 2012 minstens 50.000 voertuigen. Uiteindelijk wil de regering in 2014 zo’n 250.000 elektrische auto’s op de Spaanse wegen zien rondrijden.
Het plan van de regering heeft geen vaste naam gekregen maar wordt het “estrategia integral para el impulso del véhiculo eléctrico” genoemd. Het plan bestaat onder andere uit de subsidieregeling van zo’n 20% van de aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto met tot wel 6.000 euro subsidie. In principe geldt deze subsidieregeling voor de 145 steden waar meer dan 50.000 inwoners zijn.
Wat een verschil met wat de Nederlandse regering doet. In VPRO's Tegenlicht zien we op TV, dat het meest succesvolle en snelgroeiende bedrijf in NL dat elektrische auto's maakt - All Green Vehicles uit het Brabantse Oosterhout - nauwelijks medewerking krijgt. Voor een gewone projectfinanciering haakt de RABO af, zodat nu een Chinese bank dit project gaat financieren ! En dat terwijl de NL regering vorig jaar meldde, dat er in 2020 200.000 elektrische auto's moeten zijn en ze daarvoor 65 miljoen euro financiële ondersteuning voor die sector zou uittrekken. Frankrijk trekt er 2 miljard euro voor uit. En vandaag lezen we dus, dat Spanje deze zaak ook voortvarend aanpakt. 


Genoten !
Gisteravond weer eens op TV voetbal gezien zoals voetbal moet zijn. FC Barcelona tegen Arsenal, met een glansrol voor Lionel Messi.



Messi se merienda al Arsenal

zondag 4 april 2010

Pasen zonder eieren.

Rond het middaguur vindt vandaag de laatste processie van deze week plaats. In Spanje doen ze niet aan Tweede Paasdag, iedereen werkt hier morgen weer. Het is prachtig weer en de processie straalt veel vreugde uit. Vrolijke groene en witte kleuren, veel kinderen. Er hangen aan de balkons en uit de ramen grote witte doeken, van kant. Wit, de kleur van de opstanding en onschuld. Vanaf die balkons worden bloemen op de stoet gestrooid. We ontwaren tussen de bijbelse figuren in de stoet weer veel bekende gezichten. Onze schilder (Antonio), de electriciën (Paco) en metselaar Sebastian is één van de dragers. De vrouw van onze aannemer Francisco - Loli - loopt als "official" tussen allemaal mannen.
Rond twee uur dalen we af naar de kust en laten ons verwennen met een heerlijke Paaslunch bij Al Manzor tussen Nerja en Torrox-Costa. Rosada, sardines en langostines pil-pil geven ons hier toch een beter paasgevoel dan het eten van eieren. Het is vandaag onze rustdag. Mag ook wel na dagenlang met een houweel en hak het land te hebben bewerkt, moestuin op orde gebracht en onkruid te hebben verwijderd uit de boomgaard.
 Op de Middellandse Zee zien we een gigantisch cruiseschip niet ver uit de kust varen. We moeten gelijk denken aan die vastgelopen Chinese olietanker die vandaag op breken staat in het Great Barrier Rif in Australië. Brrr. 

vrijdag 2 april 2010

Processie Jueves Santo (Witte Donderdag)

De afgelopen jaren trokken we nog weleens voor de Semana Santa processies naar Málaga. Die trekken meer dan een miljoen bezoekers. Langs de routes zijn tribunes gebouwd. Maar ja, daar zijn dan ook tientallen cofradías die vanuit tientallen kerken vertrekken. We besluiten dit jaar enkele processies in ons eigen dorp te gaan bekijken. Zoals gisteravond als tegen middernacht de witte donderdagprocessie plaatsvindt. Als we in de bar van Eduardo ("El Señor") een aperatiefje nemen zit de bar vol met bijbelgasten. De kerk zit mudjevol en het halve dorp doet - verkleed in boetekleden en vele blootsvoets - mee aan de tocht. Er zijn honderden toeschouwers. 

De route gaat langs de steile trappen van Calle Zacatin naast de kerk omhoog via Calle Alta en dan weer omlaag via Calle Real - langs de Ayuntamiento (gemeentehuis) - weer terug naar het kerkplein. Al met al ruim 2 uur.
Wij gaan op het balkon bij Miguel en Rosario Iranzo staan en hebben zo een prima uitzicht. Ineens is het geroezemoes gestopt en wordt het doodstil als de processie voorbij trekt.
Ook Maria (Stma. de los Dolores) wordt meegedragen.

Af en toe stoppen de dragers, zetten de troon op stokken en kunnen ze wat rusten. De trappen van de straatjes zijn niet alleen pittig, maar het is ook een heel gedoe om zonder schade onder de electriciteits- en telefoondraden te manoevreren.



En verder gaat de stoet de trappen verder op Calle Alta in......
We wachten niet tot de stoet weer terug is bij de kerk en gaan naar huis. Met een afzakkertje kijken we nog even op TV naar de herhaling van Pauw en Witteman. In NL schijnt iedereen het met iedereen oneens te zijn over de maatregelen die moeten worden genomen om 's lands financiën weer op orde te brengen. Je zou die Femke Halsema toch eens hier blootsvoets door de straten moeten laten gaan, misschien dat ze dan het licht gaat zien...

donderdag 1 april 2010

Helaas geen 1 april grap, NL wordt elke dag 100 miljoen armer

Vandaag presenteert eindelijk na 9 maanden een ambtelijke werkgroep hun advies om in NL financieel het roer om te gooien. Zitten prima voorstellen bij (lager minimumloon, invoering dienstplicht, opheffing provincies etc). Ik heb er een hard hoofd in of "de politiek" keuzes durft te maken. De enige echte volkspartij (!) durft dat wel en laat zien, dat we het onze kinderen en kleinkinderen niet kunnen aandoen hun met zo'n schuld op te zadelen.
Rita Verdonk twittert vandaag "Ik kies voor mijn kinderen", hopelijk geen 1 april grap en stopt ze. Weer een partij minder, wie volgt ? 
Wij zitten hier midden in de spirituele Semana Santa, vanavond weer een mooie processie - georganiseerd door de Cofradía (congregatie/broederschap) van ons dorp bijwonen. Enkele maanden geleden in Marokko veel uitingen van de islam kunnen bewonderen. Maar als ex-misdienaar (nee, nooit misbruikt) en gediplomeerd katholiek vind ik het katholicisme toch de kampioen v.w.b. rituelen.