Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 31 juli 2010

Twitter steeds grotere nieuwsbron, ook v.w.b. kabinetsformatie

Wat wij zelf al bijna een jaar ervaren, lezen we nu ook in het blad Reclameweek. 


Twitter steeds grotere nieuwsbron27-07-2010 - Twitter is bezig aan een sterke opmars als nieuwsbron voor journalisten en bloggers. Meer dan de helft van de journalisten en bloggers in Nederland heeft een Twitter-account en van hen gebruikt maar liefst 88% het kanaal voor nieuwsvergaring. Dit komt naar voren uit een onderzoek onder 215 journalisten en bloggers, uitgevoerd door ANP Pers Support, Marketingfacts, LEWIS PR en Stichting One.

Kabinetsformatie.
Van degenen die ik volg op Twitter lees ik gisteren de laatste ontwikkelingen m.b.t. de kabinetsformatie in NL. Vooral de immer alerte Frits Wester en Arend-Jan Boekestijn zitten bovenop het nieuws. Lubbers heeft het voor elkaar gekregen, dat CDA nu wel met VVD en PVV praat. Er is - en dat wisten we natuurlijk al lang - hier een betere basis voor samenwerking dan in een Paarsplus-combinatie. Er schijnt nu ruimte te zijn voor een rechtse regering, eindelijk tijd om in NL orde op (financiële) zaken te stellen ! Nog steeds wordt NL elke dag 100 miljoen euro armer. Opvallend is, dat de paarsplus mannen en vrouw zich slechte verliezers tonen. Willen ze Lubbers gaan "ondervragen" in de Tweede Kamer ! De hele wereld weet toch inmiddels al, dat alleen de Taliban een voorstander is van de PvdA in de regering ! Wordt vervolgd.......


vrijdag 30 juli 2010

Playazo Beach

De van Dijkjes zijn hier natuurlijk ook gekomen voor het strand. Dus vandaag een paar uurtjes naar Playazo Beach ter hoogte van Chiringuito ("stranttent") Mauri. Een verademing voor ze. Alleen een handjevol Spanjaarden.
De (voornamelijk Engelse) toeristen zitten massaal aan Burriana Beach. Hier op Playazo is er er zelfs in het hoogseizoen volop ruimte en de auto staat nog geen 50 meter van onze stoeltjes. 
Aan het eind van de dag steekt er wat wind op en komen er kitesurfers naar dit stuk strand. Mooi gezicht altijd. De beste kust voor kitesurfers in Europa ligt echter iets verder, in Tarifa (even voorbij Gibraltar) op 3 uur rijden hier vandaan. 

donderdag 29 juli 2010

Nog steeds niet voetbalmoe

Dat ze van voetbal houden, die Spanjaarden, dat weten we. Dat ze trots zijn Campeones del Mundo te zijn geworden, weten we. Maar dat ze echt "gek" zijn, besef je pas als je nog steeds aan bijna elk huis hier en op veel auto's de Spaanse vlag ziet hangen. Zelfs in een winkelcentrum hier in de buurt staat nog steeds een grote mensen tafelvoetbalspel opgesteld. Hier spelen niet alleen kinderen, maar ook veel volwassen Spanjaarden met hun rode shirtje een fanatiek potje. Voor ons hoeft het even niet meer.  

woensdag 28 juli 2010

Luna llena (volle maan)

Gisteravond zien we boven de Loma de la Cruz de volle maan opkomen. Altijd weer een fraai gezicht, zeker als hij (zij ?) net boven de horizon zoveel groter lijkt. In de heldere avond is het mooi met een sterke verrekijker de maan te bekijken. We voelen ons dan even als een astronaut. Men zegt, dat kinderen rond de tijd van een volle maan drukker zijn. Nou dat klopt wel aardig, ondervinden we hier met Julie en Robbe om ons heen. Het is trouwens nu de beste tijd om geneeskrachtige kruiden te plukken. Mike kan aan de slag.


Van dochter Anouk en familie krijgen we sms'je. Ze kamperen in Vastervik, Zweden. Midden in een prachtige natuur, wel een stuk koeler (rond de 20 graden).


In gedachten zijn we vandaag bij Ans Schreiner die in Melbourne een zware operatie ondergaat. 

dinsdag 27 juli 2010

De familie van Dijk is gearriveerd.

Na een week kamperen in de Franse Dordogne (Souillac) besluiten dochter Kim en familie door te rijden naar een camping in de Pyreneën. Omdat het daar kil en druilerig is, krijgen we een sms'je, dat ze besluiten in één nacht door te rijden naar de warmte en de zon aan de Spaanse Mediterraneo. Gistermorgen komen ze aan en tijdens het ontbijt horen we hun verhalen van de nachtelijke tocht door het volstrekt verlaten gebied van La Mancha. Maandag is voor hen een dagje van bijkomen (wat bijslapen en luieren aan het zwembad). Met Robbe inspecteer ik de wijn- en boomgaard. Hij wil persé zijn 2 jaar geleden door hemzelf geplante mangoboom zien.   

vrijdag 23 juli 2010

De beste paella-makers van Nerja en Frigiliana

Je hebt paella en paella. Het Spaanse rijstgerecht met veel vis - oorspronkelijk afkomstig uit Valencia - kun je natuurlijk hier overal eten. De meest populaire plek is aan Burriana Beach in Nerja bij AYO. In ons dorp is de beste plek de bar van Eduardo (oftewel “El Señor”) “La Alegría del Barrio” aan de Calle Chorruelo”. We gaan vanavond met de Hobdell's maar weer eens bij Eduardo (zie foto boven) langs. Hieronder een archieffoto van AYO in Nerja.

woensdag 21 juli 2010

Dé tune van zomer 2010 (You're so cool !)


Na die fraaie reclamespot van de RABO op de nederlandse TV raakt dit mooie stukje muziek van Hans Zimmer maar niet uit mijn hoofd. Is ook de soundtrack van de film True Romance. Klik en - vooral - luister en geniet ! 

dinsdag 20 juli 2010

Breaking news : Formatiepoging paars-plus mislukt


Twee dingen die in NL spelen, blijven vandaag door mijn hoofd spoken. Hoe is het toch mogelijk, dat je als TBS'er (we hebben het hier over een voor meervoudige verkrachting veroordeelde misdadiger) gewoon mee kan lopen in de Nijmeegse Vierdaagse ! En nog wel zonder begeleider. De andere zaak is, hoe zal het op het Haagse Binnenhof toch met die kabinetsformatie verlopen. 

Op dit laatste krijgen we zojuist antwoord via tientallen berichtjes op Twitter. De formatiepoging tot paars-plus is eind van deze middag mislukt. De onderhandelingen zijn stukgelopen op de financiën. Er is weer hoop voor NL ! We gaan opgelucht de zomeravond in. Als tolk Spaans-Engels optreden bij Engelse vrienden die een akkefietje hebben met een Spaanse aannemer. Daarna een goed glas bier op het gezonde verstand in NL.

Bewatering bijstellen

Vandaag alle 6 watertimers opnieuw ingesteld. Het is nu zo warm (dagen onder de 30 graden worden zeldzaam) en droog (van mei tot oktober valt hier geen regen van betekenis), dat ze nu op “dagelijks” staan. De elektrische Gardena-klokjes - na jarenlange ervaring vinden wij dit Duitse merk wel het beste - staan nu allemaal op opeenvolgende tijdstippen in de late avond geprogrammeerd. Zowel de tuinen rond het huis, langs de oprit en de terrassen van de boomgaard worden nu dagelijks 30 minuten bewaterd. 
Nu we de afgelopen weken vrijwel alle onkruid hebben verwijderd liggen de waterleidingen (de zwarte slangen) weer goed zichtbaar. Deze week lopen we elke dag één van de 6 strings na en controleren - en indienen nodig- vernieuwen elke druppelaar. We willen geen fruit verliezen.
Het enige handmatige wat we v.w.b. de irrigatie nog moeten doen is het één tot twee keer per week bewateren van de potplanten rondom het huis. Mike is daar heel handig in.

maandag 19 juli 2010

Niet alleen vakantiegangers aan de Costa del Sol.

Het aantal Afrikanen dat vorig jaar de Spaanse kust wist te bereiken is bijna gehalveerd. Met behulp van een bootje wisten bijna 7.300 illegale immigranten Spanje binnen te komen, zo lezen we vandaag in El Pais het bericht van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Vooral langs de kusten van de Canarische Eilanden kwamen er minder illegalen aan, langs de Middellandse Zeekust waar wij wonen (tussen Almería en Tarífa) komt nog elke week een boot(je) met illegalen aan. Zo ook gisteren, een bootje met zo'n 40 Afrikanen opeen gepakt waarvan 3 al waren overleden. Het is allemaal heel dichtbij hier. Hier hebben we geen duizend kilometer lang hek, zoals tussen de USA en Mexico. Op goed geluk varen ze gewoon noordwaarts. Een interessant artikel hierover in het NRC kun je hier vinden als je klikt op : http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/06/21/Vp/03.html
De afname van het aantal immigranten heeft volgens de minister te maken met de slechte economie waarin Spanje verkeert en de intensievere controles langs de kustgebieden. Daarnaast is de samenwerking met de autoriteiten van de West-Afrikaanse landen sterk verbeterd.
Telkens weer word je geconfronteerd met de uitzichtloosheid waarmee die Afrikanen te maken hebben en hoe ze naar ons - Spanje - kijken als het land van "milk & honey". En, ben je eenmaal in Spanje, dan reis je gemakkelijk door naar elk ander Europees land.
In ons hangmatje prijzen we ons gelukkig in NL geboren te zijn. En piekeren we over de oplossing om dat Afrikaanse continent te helpen. Maar dan wel op de manier zoals Arend-Jan Boekestijn het bedoelt. Europa moet wel snel zijn. De invloed van China in Afrika groeit met de dag ! 


zaterdag 17 juli 2010

Hacer compras (boodschappen doen).


Natuurlijk gunnen we de middenstanders in ons dorp hun handel en kopen we er vaak. Maar eens per week rijden we toch wel even richting Nerja, waar vorig jaar een grote Lidl is geopend. Hun enige nadeel : geen verse vis. Het alternatief is de Mercadona met een uitgebreide vis-afdeling. De twee viswinkeltjes (“gat in de muur”-type) in ons dorp zijn namelijk vaak om 11.00 uur al uitverkocht. Voor de meest verse vis kunnen we ook ‘s morgens heel vroeg terecht in de vissershaven van Caleta de Vélez-Málaga, half uurtje rijden vanaf hier. Schijnt dat daar de rijkste plankton van de Middellandse Zee zit.  

vrijdag 16 juli 2010

Weer eens tijd voor een dvd’tje

Nu het WK-voetbal is afgelopen, gaat de TV behalve voor nieuws en docu’s ook weer eens aan voor een aantal nog te kijken films. Dezer dagen kijken we o.a. naar de DVD’s (nog bedankt Arnold !) van de Millenium-serie van Stieg Larsson.
Goed verfilmd, maar de boeken zijn stukken beter ! Wat een prachtige situatie- en persoonsbeschrijvingen in die boeken en wat een spanningsopbouw. Daarom een algemeen advies : lees altijd eerst het boek en bekijk dan de verfilming ! Echter, voor mij persoonlijk was alleen de verfilming van De Ontdekking van de Hemel beter dan het boek (van Harry Mulisch).

donderdag 15 juli 2010

Wéér een ondernemer in de familie.

Nadat dochter Kim enkele jaren geleden als zelfstandig ondernemer (organisatiepsycholoog, gespecialiseerd in verandermanagement) is begonnen, is schoonzoon Marcel (bouwkundig ingenieur) nu ook voor zichzelf begonnen. Zijn bedrijf heet DUSSO, voor praktisch management op het gebied van bouw, techniek en facilitair. We krijgen de link naar zijn website doorgestuurd. Ziet er goed uit. Natuurlijk maken we hier even reclame voor hem. Zelf geïnteresseerd of ken je iemand die op zoek is naar advies op gebied van (ver)bouw, techniek en/of facilitair ? Bekijk dan hier zijn site : http://www.dusso.nl/. Vanaf deze plaats : veel succes gewenst, Marcel !

woensdag 14 juli 2010

Blij met mijn cardioloog.


Vier jaar geleden kreeg ik last van “druk op de borst”. Bernadette Veeger, onze kordate huisarts in Spanje, verwees me toen gelijk door naar de Egyptische-Spaanse cardioloog Dr. Said Barakat in een privékliniek in Malaga. Een dag later had ik na een uitgebreid onderzoek de diagnose (foto’s, uitdraaien etc) in handen : plaque in een van de kransslagaders. Direct op medicijnen gezet (vaatverwijderaar, antistollingspil en cholesterolverlager), levensstijl aangepast (elke dag uur bewegen, aangepast menu etc) en halfjaarlijkse controle (bloedanalyse, echodoppler, ecg op loopband, longen etc). Na anderhalf jaar was de plaque helemaal weg (mooie foto’s), daarna jaarlijkse controle. Gisteren weer in Hospital Parque San Antonio in Málaga geweest. Mijn looptest was bijna een olympische prestatie en alle overige waarden waren prima. Said ging akkoord met mijn wens om per direct te stoppen met de cholesterolverlager. Die atorvastatines schijnen toch op de lange termijn veel bijwerkingen te hebben. Met dat dagelijkse antistollingspilletje ga ik gewoon door. Het is eigenlijk een aspirientje en dat zou elke 50-plusser sowieso moeten innemen. Hopelijk kan ik volgend jaar ook stoppen met die Diltiazem (vaatverwijderaar).

dinsdag 13 juli 2010

Nostalgische gevoelens.

Eind zestiger jaren had menig leeftijdsgenoot van ons op zijn/haar (studenten)kamer één of meer posters van Toulouse Lautrec (1864-1901). Zo ook wij. Met een gevoel van nostalgie lopen we vanavond over een speciale Toulouse Lautrec tentoonstelling in de Sala Mercado (de oude markthal) in Nerja. Deze grafisch fraaie platen zijn tijdloos.

Verdronken duizendpoot

Regelmatig moeten we uit de skimmermandjes van het zwembad verzopen diertjes halen, zoals jonge veldmuisjes, hagedisjes zonder diploma-A etc. Vandaag zat er weer eens een fraaie duizendpoot in. Een kingsize model.

maandag 12 juli 2010

Felicidades en een echte kater.....

In de sfeervolle bar El Fuego in Nerja gisteravond met vrienden gekeken naar de bloedstollend spannende WK-finale.

Leuke confrontaties met Spaanse fans. Oranjegekte wordt volop gefilmd en gefotografeerd door toeristen. Het was fifty-fifty en Spanje wint eerlijk.
Flinke kater na afloop. Toch de stad in. Jawel, in het oranje. Maar wel zwaaiend met Spaanse vlag. Worden door uitzinnige Spanjaarden toch nog gefeliciteerd. Moet vaak met ze op de foto. Amerikaanse toeristen willen met mij op de foto, moet niet gekker worden. Spanje is gek geworden, vuurwerk, in alle fonteinen dansende jongeren, auto's en scooters luid toeterend met vlaggen. Feestende mensen staan langs de wegen en op kruisingen te kijken. In uitgaanscentrum op Plaza Tutti Frutti ook een uitzinnige menigte, wij feesten wel mee.
Toch blijven we niet de hele nacht. Thuis proberen we 's nachts nog wat herhalingen van Studio Sportzomer op TV te bekijken voor de nabeschouwingen. Om te verwerken zeg maar. Helaas er zijn alleen herhalingen van de Tour de France. De vlaggenmast heb ik vanochtend weggehaald. Mijn liefde voor Spanje gaat nu ook weer niet zover, dat ik alleen de Spaanse vlag laat wapperen......Toch mooie voetbalweken beleefd en tweede van de wereld is ook fantastisch. In 2014 in Brasil weer een kans. Dan wel zonder vuvuzela's en hopelijk zonder karatekid Nigel de Jong.
   

zondag 11 juli 2010

Het menú del día (dagmenu) : als voorgerecht calamares............

Ook volgens déze Vicente wordt La Furia Roja vandaag wereldkampioen. Wij gaan de wedstrijd weer volgen in bar El Fuego vol met Nederlanders. We gaan in het oranje, maar nemen voor het feest erna zowel de vlag van NL als die van Spanje mee. Denk, dat we vandaag maar eens calamares (octopus !) gaan eten, als voorgerecht....

Zwaluwen in plaats van koala's

Nog geen drie jaar geleden hebben we bij onze favoriete kwekerij Viveros Rio Seco een eucalyptusboompje (Globulus) gekocht. Meegenomen in de auto en aan de rand van de oprit geplant. Nu - na al 2x door Johan te zijn gesnoeid - is ie al bijna 10 meter hoog. Deze Tasmanian Blue Gum kan 50 meter worden ! Je zou er zo een koala in verwachten, die zijn dol op de bladeren. Helaas nog niet gespot ! Wij moeten het doen met af en toe zwermen rotszwaluwen (Ptynoprogne rupestris) die er even een parkeerplek van maken.

zaterdag 10 juli 2010

Betaalbare orthopeed (kwestie van loonkosten)

Vandaag langs bij El Cubano, de enige orthopedisch schoenmaker in de regio. In NL betaalt Mike voor een paar steunzolen bijna € 300,=. Sinds enkele jaren worden die namelijk niet meer vergoed vanuit de “algemene middelen”. Hier schijnen ze nog geen € 50,= te kosten ! Ook een hakverhoging die ze voor elk paar schoenen nodig heeft kost hier nog niet de helft van wat we tot nu toe in NL betaalden. Bij deze Cubaan zijn we dus klant geworden !


NL is wat arbeidskosten betreft te duur geworden. Dat zie je ook maar weer aan het massa-ontslag - 2.000 mensen verliezen hun baan - bij Organon in Oss. De hele researchafdeling wordt naar de USA overgeplaatst. Vorige week was het TNT waar de klappen vallen, 11.000 banen verdwijnen. Als NL nog concurrerend mee wil doen de komende jaren, dan hebben de hoge lonen en uitkeringen, cao’s, en ontslagbescherming hun langste tijd wel gehad. Het wordt echt tijd voor wat slagvaardigheid in politiek Den Haag !

vrijdag 9 juli 2010

Waarom we zondag van Spanje gaan winnen

De vlaggen van de campiones !

Aan werkelijk elk huis hier hangt een Spaanse vlag als support voor het Spaanse voetbalteam op El Mundial. Ook aan huizen in de campo. Natuurlijk doen ook wij mee. Maar in top gaat natuurlijk de vlag van dat andere finaleteam ! We hebben in een Marokkaans winkeltje een officiële KNVB-vlag op de kop kunnen tikken. Viva Hollandia ! Benieuwd met welke vlag om de schouders we aanstaande zondag ons feestje gaan vieren. 

donderdag 8 juli 2010

Naast voetbal ook "baloncesta" (basketbal)

Deze week vindt alweer voor het 13e jaar in ons dorp de Frigiliana Basketball Campus plaats. Zo’n 200 getalenteerde jonge basketballers uit heel Spanje (tussen de 8 en 18 jaar) zijn hier een aantal dagen goed bezig. Er worden clinics gegeven, getraind en wedstrijden gespeeld. Als bijzondere gast is aanwezig de ruim 2 meter lange Marc Gasol - één van de Spaanse broers Gasol - die bij de Memphis Grizzlies in de Amerikaanse NBA furore maken. “Baloncesta” is naast voetbal behoorlijk populair hier. Op het Plaza de Tres Culturas (het dak van de parkeergarage !) is Gasol leuk bezig.

woensdag 7 juli 2010

Het wordt Spanje - Holland en een heftige Sirocco !

Onze wens komt uit. We zien vanavond tussen de Spanjaarden, met een snoerharde kopbal van Carlos Puyol, Spanje winnen van Deutschland. Weinig Duitsers te zien, "Schade, schade, alles ist vorbei". Wel uitzinnige Spanjaarden, rondrijdende auto's met vlaggen, vuurpijlen.. Het lijkt wel alsof ze al wereldkampioen zijn. We laten ze maar even in de waan. Zondag moet nog wel worden gevoetbald. Natuurlijk zijn we Oranje-fan, maar we feesten wel mee met de Spanjaarden als zij winnen !
Heftige Sirocco
Tegen middernacht begint het ineens hard te waaien. Vanuit het zuid-oosten (Centraal Afrika !) raast er een extreem droge en hete wind door de vallei. De temperatuur loopt ineens op tot boven de 40 graden ! Er zijn gigantische windstoten. We hebben zomers weleens vaker 's avonds een hete wind uit de bergen vanuit het noorden, dat is de Terral, maar dít is heftig. Snel doen we alle luiken dicht en ruimen de terrassen op. Binnen is het minder warm, we kunnen wel slapen. De volgende morgen nemen we de situatie op. Gelukkig geen schade, ook niet aan de bomen. Wel veel opruimwerk (vegen, zwembad schoonmaken etc), de temperatuur om 09.00 uur de volgende morgen is gelukkig gedaald tot 29 graden. De weersverwachting geeft voor vandaag aan 34 graden, dus van werken op het land komt vandaag niet veel.

La naranja mecánica (de oranje machine)

Vanochtend bij het opstaan wat last van de beenspieren, van al het gehos en gespring van gisteravond. En een beetje schor. De adrenaline is wel weer verdwenen.
Onze buren noemen ons al dagen "los Tulipanes", maar de laatste dagen spreken alle Spanjaarden over ons als "la naranja mecánica" (de oranje machine).

Vanavond weer een spannende voetbalavond. Voor Duitsland de revanche voor de EK-finale van 2008 toen Spanje Europees kampioen werd. Voor ons is elke uitslag mooi. Als Duitsland wint, wordt het zondag voor Holland een prachtige revanche voor 1974 en wellicht heel mooi voetbal. Als Spanje wint, hebben we zondag sowieso hier een mooi feest ! 
Vanavond weer kijken naar een groot scherm op Plaza Iglesia in ons dorp, tussen Spanjaarden en enkele Duitsers. We denken eraan in het oranje te gaan, wel met een Spaanse vlag om onze schouder.

dinsdag 6 juli 2010

Viva Hollandia !

Yes, we zitten in de Finale ! In de Nederlandse bar El Fuego in Nerja zien we Holland winnen. Te gekke sfeer,  Wilhelmus uit volle borst, veel Hazes en andere lalmuziek. Alweer met Nederlands vlaggetje aan de auto ons dorp binnen gereden. Ellen en Karin hebben wat sfeerfoto's en filmpjes op Facebook gezet.

Gemengde gevoelens

Eén van onze rituelen is bijna elke ochtend vroeg tijdens het ontbijt op internet even de kranten (NL en Spaanse) doornemen. Een mooi begin van de dag, zo buiten op het terras (in de schaduw natuurlijk) met een bakkie muesli en mijn laptop, terwijl we de wielewaal horen fluiten. Als we dan weer helemaal bij zijn v.w.b. het nieuws gaan we aan het ochtendprogramma beginnen.
Vanochtend overheersen natuurlijk in NL twee nieuwsfeiten.
Men schijnt in Den Haag nu echt serieus te gaan praten over een Paars-plus regering ! Krijg een rare smaak in de mond als ik me realiseer, dat het niet heeft uitgemaakt wat ik (nou ja, Eric dan met mijn volmacht) heb gestemd. Met mijn stem op de VVD krijg ik nou misschien de socialisten met Femke Halsema in de regering ! NL coalitieland prima, maar dit gaat wel wat ver.
Toch blijven we trots op NL. Vanavond gaan we weer in het oranje naar Plaza Tutti Frutti (het uitgaanscentrum van Nerja) om daar met veel landgenoten de WK-wedstrijd tegen Uruguay te volgen. Winnen moet lukken. En dan op naar de finale !

maandag 5 juli 2010

Boerka en nikab verbod

Na België en Frankrijk heeft ook Spanje de afgelopen dagen gekozen voor een verbod om het dragen van nikabs en boerka's in de openbare ruimte. De motie werd met een kleine meerderheid aangenomen in de Spaanse Senaat. Volgens de conservatieve oppositiepartij Partido Popular (PP), die de motie indiende, zijn de sluiters discriminerend en schenden ze de waardigheid van vrouwen. Toch gek, dat Wilders bijna wordt verketterd als hij dit soort zaken in NL bespreekbaar wil maken !
Na bijna acht eeuwen mohammedaanse dominantie (711-1492) op het Iberisch schiereiland dreef het christendom in 1492 de Moren terug op Afrikaanse bodem. Op dit moment wonen er op een totaal van 42 miljoen inwoners 800.000 moslims in Spanje. In NL daarentegen zijn het 1 miljoen moslims op 16 miljoen inwoners ! Dat verklaart toch wel veel !

zaterdag 3 juli 2010

Duitsland fantastisch, Spanje wint nipt

Weer een prachtige voetbaldag. We zijn geen Duitsland-fans (waarom toch ?) maar eerlijk is eerlijk, ze hebben een prachtig team en magnifiek gevoetbald. Thuis op TV de Duitsers van het fameuze Argentinië zien winnen. Mooie advertentie in Duitse krant.
Daarna met honderden uitzinnige Spanjaarden op het Plaza de Iglesia (kerkplein) in ons dorp hun team nipt zien winnen van Paraguay. Tegenvallend spel van de Europees kampioen. Twee strafschoppen in vijf minuten, schoten op de lat, tegen de paal. Laatste 10 minuten pracht wedstrijd. Spanje wint verdiend. Op de foto de mooie Sara, verslaggeefster van Spaanse TV interviewt haar man en ster van de match, keeper Casillas. We blijven hopen op een finale Spanje-Holland, niet omdat we zo anti-Duits zijn, maar wel weer zin hebben in een mooi feest volgende week. We gaan in oranje, maar hebben ook de Spaanse vlag mee !

Huisarts via internet

In Brabant kunnen we dat nog niet, maar vanaf vandaag kan je in ons kleine dorpje hier via internet een afspraak maken met de huisarts voor een consult. Ook voor recepten voor medicijnen hoef je niet meer langs El Centro de Salud de Frigiliana (zie foto), dat kan voortaan ook via internet. Natuurlijk heb je er wel een "tarjeta sanitaria" (ziekenfondskaart) voor nodig. Voor ons als particulier verzekerden die - behoudens in noodgevallen - aanspraak maken op de private healthcare blijft alles bij het oude (even bellen en vrijwel direct terecht kunnen).

vrijdag 2 juli 2010

Adiós Brasil !

Brasil vóór de wedstrijd....
Brasil ná de wedstrijd..
We rijden na de wedstrijd - nog in onze oranje outfit met een Hollands vlaggetje uit het raam - naar huis. Uiteraard een extra rondje door het dorp. Veel klappende Spanjaarden. We voelen ons al kampioen.


Slang met contactlenzen !

Gisteravond vinden we onderaan het wijnveld weer eens een slangenhuid. De kop is nog goed in tact, het lijkt wel of hij zijn contactlenzen ook bij zijn oude huid heeft achtergelaten !


Die slang die zijn winterjas heeft uitgedaan moet zeker bijna twee meter lang zijn geweest.
Vanmiddag gaan we naar een Hollandse bar op Burriana Beach om daar WK-voetbal te gaan kijken. Brazilië is te kloppen. Hup, Holland laat de leeuw niet in zijn hempie staan.