Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 30 augustus 2010

Via Salamanca, Vallalodid en Pamplona naar Frankrijk


Maandagochtend om 09.00 uur is het nog stil in Salamanca. Er is wel een prachtige ochtendzon om wat gebouwen te fotograferen. We zijn stil van de schoonheid van deze stad, het mooiste Plaza Mayor van Spanje. Naar dit centrum van de Spaanse taalstudies gaan we zeker nog eens terug. Vrijwel alle gebouwen zijn gemaakt van een soort steen dat alleen daar voorkomt en geeft een gouden gloed, “impresionante”.

Het heeft maar een haar gescheeld of niet Madrid, maar Vallalodid was de Spaanse hoofdstad geworden, ook een prachtige stad. Pamplona rijden we alleen maar voorbij, we moeten nog dwars door de Pyreneën via de N135 en N933. Dit is een deel van de pelgrimsroute, de camino naar Santiago de Compostella. Hun logo, de Sint Jacobsschelp zie je trouwens verwerkt in veel gebouwen in Salamanca en omgeving. 
Bij Mont-de-Marsan in Les Landes overnachten we.

zondag 29 augustus 2010

Terugreis naar NL via Extremadura

We besluiten nu eens een alternatieve route richting NL te nemen. Via Córdoba rijden we via de N432 (Bélmez, Azuaga, Berlanga) bij Zafra via de A66 richting Mérida. Even ten noorden van Córdoba zien we langs de snelweg een kolonie van werkelijk honderden ooievaars, zowel in de lucht als langs de rivier de Taag. Ze komen waarschijnlijk uit NL, want daar schijnt volgens een sms'je van mijn zus de herfst begonnen te zijn met regen en maar 11 graden. De bovenste foto is een van de kerken in Azuaga (waar we op advies van Rik Zaal heerlijk lunchen in restaurant Las Conchas , de "schelpen"). De foto hieronder is het castillo van Belmez.
In Mérida zien we veel overblijfselen uit de Romeinse bezetting, waaronder de langste brug van het toenmalige Romeinse rijk.


We nemen een besluit. Hier komen we zeker nog eens een paar dagen terug.

















Imponerend is de dehesa, geen weilanden geen bos, maar "bosweides". We zijn in de communidad van Extremadura, tegen de Portugese grens. Zo'n honderd kilometer rijden we door een gebied waar nu de runderen grazen op weilanden waar om de paar meter een kurkeik of steeneik staat. In het najaar - als de eikels vallen - grazen hier de wereldberoemde cerdos ibericos. Deze varkens (de "pata negra") eten de eikels en daardoor ontstaat (na gedroogd te zijn in de Alpujarras) die heerlijke ham. We rijden een mooie binnenweg (de SA220) en logeren in de Sierra de Peña de Francia in een Hotel El Porton de la Huebro in Vecinos (29 km ten zuiden van Salamanca).

zaterdag 28 augustus 2010

Eten, drinken en muziek, veel muziek......

Als ik wat boodschappen doe, valt pas op dat niet alleen op en rond het feestterrein vlaggen en vaandels hangen, maa werkelijk overal in het dorp.
Alhoewel hier en daar nog de Spaanse WK-vlag aan een balkon hangt ! Maar met zo'n peuter ernaast moet dat toch kunnen !





Op de markt geen BBQ uit de eenentwintigste eeuw, maar halve schapen, lammeren en stukken rund op het vuur. Je mag met je handen eten..
Gisteravond weer twee concerten bezocht tijdens het Festival Tres Culturas. In de patio van het Casa del Apero (museum van ons dorp) werd een intiem concert gegeven door de groep Axabeba. Zij spelen met instrumenten uit die tijd middeleeuwse liederen en ballades. We ervaren een sfeer alsof er elk moment een koningspaar de patio kan binnenschreiden.


Tegen middernacht genieten we bij het grote podium van het Plaza Tres Culturas van een optreden door de groep Al Andalus Project. Het is een samenwerkingsorkest van de Duitse groep Estampie en L'Ham de Foc uit Valencia. Zij spelen met Arabische en Indiase instrumenten hele inspirerende en swingende muziek,  een mix is van "mediterranean, oriental and medieval music".  

vrijdag 27 augustus 2010

El Festival Tres Culturas está en marcha (het festival is begonnen)

De vijfde versie van dit festival is gisteren begonnen met een "pasacalles" (optocht) door het dorp. Wij zijn naar het nachtconcert geweest van het Orquesta Femenina Andalusí. Voor uitgebreide informatie over dit meerdaagse festival zie www.festivalfrigiliana3culturas.com Dit is een hele mooie en uitgebreide website. Er zit een webcam functie in, zodat je er zelf ook live bij kunt zijn ! Er is weer veel te doen : concerten, lezingen, films, tentoonstellingen, straattheater, middeleeuwse markt, ruta del tapa (soort kroegentocht), 3 culturen markt, workshops, kinderaktiviteiten etc. Dit jaar loopt als rode draad door het festival de relatie moriscos (tot christen bekeerde Moren) en andalusies.


donderdag 26 augustus 2010

Volle maan en plukkende Miguel

Als gisteravond de volle maan opkomt boven de Loma de la Cruz, lijkt het net alsof de electriciteitsmast een ballon opblaast. "Foto !" roept Mike. Maar die maanopkomst gaat sneller dan ik mijn camera met telelens kan pakken. Ben net enkele seconden te laat. Toch mooi gezicht.
Vanochtend vroeg is "onze" Miguel (84 jaar !) alweer bezig met het plukken van de druiven. In een jute zak gaat het steeds de berg af. "Poco a poco" (steeds een beetje), alles op zijn gemak. Tot tegen enen, dan is het echt te heet. En "mañana" is er weer een dag. Er hangt nog zeker voor twee weken te plukken aan druiven.

woensdag 25 augustus 2010

Tussen Nerja en Torrox

Bob en Jacqueline zijn fan geworden van Café Bamboo in Nerja vanwege de mojito-cocktails (rum, herba buena, lemon , icecrush). De laatste dag van hun bezoek besteden we op Playazo Beach met natuurlijk een uitgebreide lunch bij Chiringuito Mauri.

dinsdag 24 augustus 2010

Tropisch Málaga

Vandaag staat de provinciehoofdstad Málaga op het programma. De oude stad bezoeken en Picasso zien. Ook wil Jacqueline er graag een strooien hoed met zwarte band scoren. Dit alles ondanks een weeralarm, er worden tropische temperaturen verwacht.


We nemen de snelbus vanaf Nerja, geen parkeerproblemen en niemand hoeft de BOB te zijn ! 
Na een verfrissing bij de kathedraal even het culturele werk in Museo Picasso Málaga. In de wereldberoemde bodega El Pimpi lekkere tapas en lol. 
Zelfs in Cortes Ingles kan Jacqueline niet slagen. Wel worden aardigheidjes voor de "nietos" gekocht. Met het openbaar vervoer daarna terug richting zwembad van Casa Domingo.



maandag 23 augustus 2010

Er wordt volop geoogst.......

Elke ochtend nu klim ik in de vijgenboom om een mandje rijpe vijgen te plukken. Nog dezelfde dag worden ze door Mike verwerkt tot vijgenjam of vijgensap. Onlangs zagen we bij Ulli hoe hij van vijgen wijn maakt. Helaas zal dat hier dit jaar niet lukken, omdat we straks weer voor enige tijd naar NL gaan. Je kan het gistings- en fermentatie-proces nou eenmaal niet zonder wat toezicht en ingrijpen laten plaatsvinden.


Ook is Miguel met soms wat familieleden nu praktisch elke dag in mijn wijngaard te vinden om de druiven te plukken. Het plan is er nog steeds om zelf wijn, die echte moscatelwijn, te maken. 


In ieder geval krijgen we genoeg anti-oxidanten binnen, we eten ons echt klem aan de overheerlijke druiven. Jazeker, alles biologisch en onbespoten, meneer. De familie uit de Betuwe krijgt les van bloedgroependieetkundige Mike en slaan zich moedig door schalen druiven en handjes goji-bessen. 

Met de moestuin is het vrijwel gedaan. De laatste tomaten worden deze week geoogst. Vlak voordat we vertrekken plukken we nog wat paprika's en courgettes. Ook hopen we veel avocado's en mango's mee te kunnen nemen, de bomen hangen er vol mee. Verder geeft door de hitte de moestuin - ondanks de vele bewatering - een trieste aanblik. De tientallen aubergines hangen overrijpt slap in de struik, de uien zijn doorgeschoten, in de snijbiet zit geen fut meer etc. etc. De hitte eist zijn tol. Komend najaar beginnen we met het herinrichten van de moestuin, zodat we er langer lol van hebben.

zaterdag 21 augustus 2010

Logés uit de Betuwe

Sinds afgelopen woensdag bezetten mijn zus Jacqueline en zwager Bob één van de logeerkamers in Casa Domingo. Ze komen voor een weekje rust en zon. Dus geen strak programma met veel dagtrips, maar lekker lezen aan het zwembad. Natuurlijk gaan we wel enkele keren de berg af.
Zoals gisteren voor o.a. een bezoek aan Jan en Maya in Daimalos waar we heerlijk hebben geluncht.











Een goed glas tijdens de zonsondergang op het strand van La Herradura is ook heel rustgevend. Jammer, dat we dit jaar SAIL in Amsterdam moeten missen, maar we hebben wel uitzicht op een aantal voor de kust voor anker gegane twee- en driemasters.
De zonsondergang zorgt voor fraaie kleurschakeringen op het water waar na 21.00 uur 's avonds nog veel Spaanse badgasten zitten. Jacqueline ziet op dat tijdstip ergens langs dat stuk strand een thermometer nog 33 graden aangeven.

donderdag 19 augustus 2010

Geen gewone bar

Nou waren we net van plan om volgende maand in Amsterdam een stamkroeg te gaan opzoeken waar ze eens per week een zogenaamde “meezingavond” hebben. Krijg ik deze video toegestuurd (bedankt Maya). Als ik in Pamplona zou wonen, was dit zeker mijn favoriete bar. Prachtig hoe ze daar afgelopen 9 mei de Europese Dag van de Opera hebben gevierd.

woensdag 18 augustus 2010

Natuurlijke kringloop of toch anders ....?


De laatste dagen zien we weer elke dag een groepje van drie slangenarenden vanuit het natuurpark boven onze vallei vliegen. Deze flinke jongen kwam gisteren heel laag over ons huis. 

Slangenarenden duiden op de aanwezigheid van slangen. 

We hebben zeer recent al twee slangenhuiden aangetroffen op de wijngaard. Het zijn de 1,5 tot 2 meter lange zwarte slangen zoals op de foto. Altijd imponerend om te zien, maar ze zijn ongevaarlijk voor de mens.

Slangen duiden op hun beurt weer op de aanwezigheid van ratten. 


De cactusvrucht is rijp. Dus houden ze zich daar op. De campo-ratten zijn in wezen ongevaarlijk, maar als je ze rond je huis ziet geeft dat een ongemakkelijk gevoel. 

Wij laten de natuur maar niet zijn gang gaan. Slangen rond het huis willen we ook niet 

Daarom gebruiken wij de laatste twee weken rattengif. Elke dag enkele zakjes op plekken waar we rattenkeutels zien. Pas als de zakjes er de volgende dag nog liggen (of ze ziet geen rattenkeutels meer), dan kun je constateren dat je de strijd tegen de ratten hebt gewonnen. . 


Vanavond halen we mijn zus Jacqueline en zwager Bob op van Málaga Airport. Ze komen hier een week logeren. Hopelijk is dit bericht geen aanleiding voor ze om af te bellen.....

(advertentie)

Wij gebruiken Ratibrom 2....... Schoon en trefzeker, voor als je even geen slang in de buurt hebt.

dinsdag 17 augustus 2010

Ons huis uit ?


'Tweede huis moet beschikbaar worden gesteld'

Uitgegeven:17 augustus 2010 07:52
Laatst gewijzigd:17 augustus 2010 07:52

AMSTERDAM - Mensen die een klein, tweede huis in Amsterdam hebben, moeten van de gemeente hun appartement beschikbaar stellen voor de sociale huurvoorraad. Dat meldt De Telegraaf.

Wie niet meewerkt, krijgt een dwangsom. Volgens de krant kost een woning in de hoofdstad minstens 200.000 euro.
Dat betekent maandelijkse hypotheeklasten van meer dan 1000 euro per maand. Dat is ver boven de maximale huurprijs van 548 euro die de gemeente vaststelt.



Bovenstaand bericht staat vandaag op internet en in De Telegraaf. Volgende maand verhuizen we naar Amsterdam en dan lees je nu dit ! We weten niet wat we daar nou weer van moeten denken. Ook de republiek Amsterdam is nodig aan een ander bestuur toe. Het is toch van de gekke, dat we straks mogelijk verplicht worden het hele jaar in ons appartement te moeten wonen.

maandag 16 augustus 2010

Het Skandinavisch avontuur van Anouk en familie

Van schoonzoon Pieter krijg ik wat foto's toegestuurd van de vakantie van Pieter, Anouk, Niel en Ann in Skandinavië. Kamperend in Denemarken en Zweden. 






Ze hebben in feestkleding in Zweden ook de trouwerij meegemaakt van hun vrienden Astrid en Tovlik.  

















Ann is nu 9 maanden en blikt tevreden de wereld in.

zondag 15 augustus 2010

Libellen geland...

Aan het eind van de middag vliegen boven het zwembad steeds twee libellen. Ze schijnen muggen en motjes te eten. Het zijn echt behoorlijk grote exemplaren. Ze doen aan een soort luchtdansen. Er is een fraai rood exemplaar en een "gewone". Tsja, wie zal het mannetje of vrouwtje zijn ? Ze zijn helaas te snel en beweeglijk om ze in de vlucht te kunnen fotograferen. Als ze even landen op de tegels langs het zwembad kan ik ze vastleggen. Op Wiki wordt vermeld, dat er bijna 5.800 verschillende soorten libellen zijn. Dus bespaar ik me de moeite om ze te determineren. Overigens frappant te zien hoe sommige types helikopters op die bovenste libelle lijkt.