Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 29 november 2010

Zon, regen en sneeuw.

Gisteren was het ondanks de weers- verwachtingen prachtig weer. Blauwe lucht, zon en tegen de 16 graden. Afgelopen nacht is het gaan regenen, hard gaan regenen.
Vanochtend rijden we met rond de 9 graden in de regen richting Málaga. Ook hier betekent een regenachtige maandag-ochtend files op de rondwegen. De Nissan nog snel afleveren op de parking en we halen ternauwernood het vliegtuig van Vueling naar NL.
Aangekomen in Amsterdam is het onder de nul graden en gaat het in de middag sneeuwen. Brrr, maar wel mooi. We passen ons aan de winter aan en gaan sinterklaasinkopen doen. Op de radio horen we, dat er hier in NL een zeer drukke avondspits is met files van in totaal 880 kilometer ! 
Vooral als de avond valt ligt het binnenplein van "ons" Waterfort er erg fraai bij.

zaterdag 27 november 2010

Er wordt geschoten !

Het jachtseizoen is open en dat horen we. Er staan overal rode waarschuwings- bordjes. Vooral in de namiddag en in het weekend wordt er flink geschoten in onze vallei van de Peñones. Linke soep voor wandelaars dus. Nou begrijpen we ook waarom onze buren Antonio en Rita tijdens hun dagelijkse wandeling door de campo in gele hesjes lopen ! 






Er wordt compleet met mooie jachthonden vooral gejaagd op patrijzen, hazen en konijnen. En natuurlijk gaan de vrijetijdsjagers ook voor de “jabalis”, de wilde zwijnen. Niet zozeer voor het kerstdiner. Volgens traditie bestaat dat hier voornamelijk uit “choto”. Geitjes van enkele maanden oud. De geitenhoeders lopen nu nog dagelijks met flink grote kuddes. In januari zullen die kuddes       behoorlijk uitgedund zijn.





Voor mijn part mogen die jagers ook eens de roedels met verwilderde honden aanpakken. Die zijn soms ook een gevaar voor wandelaars. Maar ja, hot dogs zijn hier niet populair. Het jagen in het hier achtergelegen natuurpark (op herten, steenbokken etc) is gelukkig voorbehouden aan de jachtopzieners van de junta. Ook hier overal bordjes.
Onze gele hesjes blijven (nog steeds netjes verpakt) in de auto. In afwachting op pech onderweg. Wij wandelen wat meer in het dorp en langs het strand. 

vrijdag 26 november 2010

Het wordt kouder....





We zien op TV, dat in NL de winter nu echt is begonnen. Hagel, sneeuw en temperaturen onder nul. Er schijnt zelfs volgende week al te kunnen worden geschaatst en enthousiastelingen gebruiken het E-woord (Elfstedentocht) al. Ik probeer het ze wel uit te leggen, maar de Spanjaarden hier begrijpen toch niets van die opwinding.



Vanochtend op het Plaza de Iglesia, op een bankje in het zonnetje onder de sinaasappelbomen, moet ik er ook maar niet aan denken. Wij eten elke middag nog heerlijk op ons terras buiten. Maar volgens de weerberichten is dat buiten eten snel afgelopen. Er schijnt vanuit het noorden een koufront aan te komen. De temperaturen gaan van 19 naar de 10 graden toe, brr. Ook neemt de regenkans toe. Het openhaardhout ligt klaar, laat de kou maar komen.



Er zijn nog wel wat toeristen (vooral wandelaars) hier, maar in de straatjes in El Casco Antigua (het oude dorpsdeel) is het toch rustig. We komen vrijwel alleen dorpelingen tegen.  




donderdag 25 november 2010

Zinloos geweld.....

Zoals iedereen wel weet heeft er in Spanje eeuwenlang een echte macho-cultuur geheerst. Een van de gevolgen daarvan is het geweld tussen de sexen. En dan met name het geweld tegen vrouwen. De jonge, goed opgeleide generatie is behoorlijk geëmancipeerd, maar dit soort geweld komt in dit land toch nog veel voor. Het Ministerio De Sanidad, Política Social E Igualidad probeert er met o.a. TV-spotjes wat aan te doen. Ook is er een landelijk telefoonnummer (016) waar mishandelde vrouwen zich kunnen melden. Deze week is er op de basisschool hier een project waarbij 
kinderen van alle klassen bezig zijn met dit vraagstuk. "No a la violencia de género".








Als ik de entree van het schoolgebouw zo bekijk, moet ik denken aan die rare discussie in NL over het hijsen van de nationale driekleur op de schoolpleinen. Het voorstel om dit te doen is afgewezen. Het zou nationalistische gevoelens aanwakkeren ! Hier hangt gewoon de Europese, Spaanse en Andalusische vlag naast elkaar. En zo hoort het ook. Kinderen groeien hier op met een trots op hun land (en Europa !). 


dinsdag 23 november 2010

Woestijnen worden weer bossen

Het valt niet mee om hier in Andalucía iets te laten groeien. Het is niet zozeer de grond, die is vruchtbaar genoeg. De zon schijnt hier 300 dagen per jaar, dus dat zit ook wel goed. Het ontbreken van genoeg hemelwater (regen) zorgt ervoor, dat er vrij weinig vanzelf groeit. Op cactussen, palmitas etc dan uitgezonderd. Je hebt pas succes als je voldoende irrigeert. Dus zijn wij (en al die boeren hier) nog al druk met het aanleggen en onderhouden (repareren) van waterleidingen op het land. Het instellen van de waterklokjes etc.
De afgelopen week wordt regelmatig regen voorspeld, maar er zijn tot nu toe maar een paar druppels gevallen. Dus de klokjes op de waterleidingen staan nog op 1x per 3 dagen. 
Via een weblog van twee Wageningse landbouwingenieurs die hier in Extremadura wonen, kom ik toevallig op de website Groasis, let's green the world!. Ik word helemaal enthousiast van de Groasis Waterboxx, een Nederlandse uitvinding. Hiermee kun je werkelijk jonge bomen aanplanten in woestijnen en andere dorre en droge gebieden. Het korte animatie filmpje op die site laat zien hoe het werkt. Stuur het door aan je vrienden !
De jonge druiven moeten het eerste jaar voldoende water krijgen (eens per week een flinke hoeveelheid), voordat ze “droog” kunnen staan. Wellicht ga ik komend voorjaar die waterboxx voor mijn nieuwe druivenstokken gebruiken. 

zondag 21 november 2010

Argentijnse toestanden

Enkele jaren geleden is naast ons op de berg de bouw gestart van een klein vakantiehuisje. Toen hebben we al kennis gemaakt met de eigenaren. Een stel uit Madrid, graphic designer en meubelontwerper Sergio (Argentijn) en zijn vrouw, de Engelse kunstenares Helen. 
De voltooïng van het huis is echt een meerjarenproject. Vorige week is Sergio uit Madrid komen rijden met een busje met huisraad en gereedschap. Hele dagen is hij bezig met het enigszins bewoonbaar maken van het huis.

Gisteren is er even een pauze en nemen Sergio en ik wat tijd voor een goed gesprek. Over zijn werk als grafisch ontwerper en zijn vertrek uit Argentinië. Terwijl we een fles Rioja soldaat maken, zittend in de namiddagzon, hoor ik uit eerste hand ook zijn ervaringen met de financiële crisis van 2001 in Argentinië. Het kon niet uitblijven, want deze tangodansers drukten eind jaren tachtig giga veel pesos bij om de economie te stimuleren. Gevolg was een jaarlijkse inflatie van tussen de 250 en 700 % (in 1990 zelfs even 3000 % !). De peso werd toen losgekoppeld van de US-dollar, waardoor het geld nog minder waard werd. De regering gaf opdracht aan de banken om de spaartegoeden twee jaar te bevriezen. Niemand kon toen meer aan zijn eigen geld komen, dat nog steeds elke dag minder waard werd. Ik kan me de TV-beelden van toen nog goed herinneren. Jaren later bleek, dat voor de meeste Argentijnen het spaargeld vrijwel geheel was verdampt. Met een lening van het IMF werd het banksysteem wat gestabiliseerd en na 10 jaar kruipt Argentinië langzaam uit het dal.
Ik luister met belangstelling naar de analyse van Sergio die een overeenkomst ziet met de huidige crisis. Zijn theorie, dat banken machtiger zijn dan regeringen kan ik redelijk volgen. Wat in Argentinië is gebeurd, kan volgens hem ook in Europa plaatsvinden. 
De overheid kan met de banken je geld afnemen (bevriezen van spaartegoeden), maar nooit onroerend goed. Sergio’s theorie is dus : stop je spaargeld in stenen (huizen), goud en andere edelmetalen. Kun je later altijd nog verkopen. 
Vandaag lees ik dat Ierland wordt geholpen met 100 miljard euro (iemand enig idee hoeveel geld dat is) ! Hopelijk houden we hiermee de euro weer even in stand en krijgen we hier geen Argentijnse toestanden. 

vrijdag 19 november 2010

Schaapjeswolken

Vanmiddag komt na een behoorlijke periode van onbewolkte dagen bewolking binnendrijven. Het zijn zogenaamde schaapjeswolken (altocumulus). Dit betekent, dat op grote hoogte (6 kilometer) koudere lucht binnenstroomt en dat er waarschijnlijk regen komt. Het land hier heeft die regen wel nodig. Overdag werken we in het zonnetje nog steeds veel op het land en (Mike) in de tuinen Veel snoeiwerk. 's Avonds gaat nu rond 18.30 uur de zon onder en is het een half uur later ook donker. Het koelt dan behoorlijk af, zodat we de gaskachel aanzetten. De houtkachel hebben we tot nu toe nog steeds niet hoeven aan te maken.  

woensdag 17 november 2010

Een hele geruststelling


Zojuist lezen we op internet het volgende bericht. Niet dat we geen oog dicht deden de laatste tijd, maar toch een hele geruststelling. Haha.

Tweede huis in Amsterdam toch toegestaan

Uitgegeven:17 november 2010 09:06
Laatst gewijzigd:17 november 2010 11:03

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam versoepelt de regels voor een tweede woning in de stad. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.


Deze zomer ontstond ophef onder bezitters van een pied-à-terre, toen de gemeente hen per brief opdroeg hun woning beschikbaar te stellen voor sociale huur.
Het doel was volgens de gemeente om kennelijke leegstand in kaart te brengen en daarop actie te kunnen ondernemen.


Nu zegt het hoofdstedelijke gemeentebestuur het eenvoudig te willen maken om een tweede woning in de de stad aan te houden.

Wethouder Freek Ossel laat aan AT5 weten dat het bezitten van een tweede optrekje wordt toegestaan als het een koopwoning betreft of een huurwoning van meer dan 648 euro per maand.
© NU.nl

maandag 15 november 2010

Pompoensoep en internet

Buurman Antonio is onlangs 65 jaar geworden en sinds kort na 50 (!) jaar werken in de bouw “jubilado” (met pensioen). Hij woont nu - samen met zijn Rita - dus permanent in hun huis “Cortigo de Rita” in de campo. Omdat hij nu alle tijd heeft, werkt hij hele dagen aan zijn kelder. Hij hakt steeds een stuk rots weg, plaatst er stalen steunbalken en bouwt zo de ene na de andere kamer erbij. Regelmatig moet ik de voortgang komen bekijken en vraagt hij mij (!) om advies.
Tijdens één van die bezoekjes krijg ik een flinke “calabaza” (pompoen) mee die ín een olijfboom was gegroeid. Hij deed er niets mee. Nou wij wel. Mike heeft er een heerlijke pompoensoep van gemaakt, waar we dagen van eten. Natuurlijk brengt ze een pannetje naar beneden. Even later horen we een message-signaal op de computer en zien een chat-bericht op Skype “La crema de calabazas estaba muy rica!”.    
Omdat hun zoon twee jaar in Boston (USA) werkt, hebben ze sinds enkele weken ook internet, zodat ze regelmatig met hem kunnen skypen. Hoogzwangere dochter Eva woont tijdelijk bij hen in en heeft alle tijd om haar ouders de fijne kneepjes van hun laptop bij te brengen. Voorlopig gaat dat chatten via skype hun prima af. 

donderdag 11 november 2010

Casa de la Cultura


Ons dorp is best trots op haar “Casa de la Cultura”. In het begin van de zeventiende eeuw werd dit gebouw al neergezet. Als graanpakhuis, ruiterij, en werkplaats en opbergruimte voor landbouwwerktuigen. Het telt twee verdiepingen met een patio voorzien van fraaie arcos (bogen) en pilaren van metselwerk. In de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft men het verbouwd tot wat nu heet cultureel centrum “Casa del Apero” (letterlijk : het huis van het landbouwgereedschap).              


Nu biedt het onderdak aan de Bibliotheek en het Archeologisch Museum. Ook de Toerist Info is er gevestigd. Er zijn constant wisseltentoonstellingen (foto’s, schilderijen, beeldhouwwerk etc), er worden concerten gegeven en workshops.
Vandaag moest ik er even zijn en had mijn camera bij me. Hierbij wat plaatjes van dit fraaie antieke complex.

woensdag 10 november 2010

Slecht weer kan mooi zijn

We waren op het ergste voorbereid. In heel Zuid Spanje gold de afgelopen dagen een weeralarm ("alerta naranja"). Er werd storm en regen verwacht met dalende temperaturen. Al met al is het reuze meegevallen. Wat we de afgelopen dagen tot nu toe hebben gehad noemen we in NL "onstuimig herfstweer". Buien afgewisseld met felle zon, wat windstoten en dat was het. Vanaf morgen hebben we hier weer een hogedruk gebied met stabiel weer en stijgende temperaturen. 

Als we zojuist de laatste paprika's staan te plukken voelen we wat druppels en toch felle zon. Het ultieme recept voor een regenboog. We zien er twee, slecht weer kan mooi zijn. Snel de camera gepakt. En nee mensen, geen "gephotoshop". Dit waren zojuist echt de kleuren van het herfstlandschap hier in de campo.                                                                                                       
Aan "the end of the rainbow" geen "pot of gold", maar de heerlijke keuken van restaurant El Cerro.

zondag 7 november 2010

Berichten uit NL

Haar allernieuwste Blackberry Torch heeft voor dochter Kim geen geheimen meer. Ze twittert er behoorlijk op los, compleet met foto's. Op deze zondagochtend met een plaatje van de net opgestane Julie en Robbe.


Vanaf zijn I-Phone stuurt Pieter ons zojuist vanuit Amsterdam een foto van Niel voor ons apartement. Ze zijn even de plantjes water geven en de post ophalen. Blijkt de politie de hele Allendelaan te hebben afgezet voor een forensisch onderzoek. Er is een lijk gevonden in het Sloterpark nabij onze flat. Gisteravond was er achter het winkelcentrum van Osdorp ook al een schietpartij met een dode. CSI om de hoek, zullen we maar zeggen. Ik blijf dagelijks sowieso op de hoogte door op internet even naar AT5.nl te kijken.


Om het plaatje van de kleinkinderen compleet te maken nog een recente foto van Ann. Op de speelplaats achter het huis van Anouk en Pieter.

zaterdag 6 november 2010

De barbier van Frigiliana


Sinds “mensenheugenis” was er in ons dorp tot voor kort maar één barbier. In Calle Real zat in een piepklein kamertje een kapper, uitsluitend voor mannen. Hier kon je ook een scheerbeurt krijgen, insoppen en afwerken met een vlijmscherp mes. Een echte barbier dus. Vaak naar binnen gekeken. Dat scheren leek me wel een tamelijk risicovolle behandeling, want ‘s mans handen trilden behoorlijk. Ben daar, ook in de jaren dat we nog geen elektriciteit hadden (nog geen 10 jaar geleden), nooit naar toe geweest. 

Voor een knipbeurt ging ik steeds met Mike mee naar de Peluquería (dameskapsalon) van Isabel in de Calle Zacatin. Zij “doet” namelijk ook heren.  


Het oude barbiertje heeft vorig jaar de geest gegeven en sinds enkele maanden hebben we hier weer een echte barbier. De kapperstoel is antiek, maar Jorge (op de linkerfoto) is een kapper van deze tijd. Hij komt uit het hectische Barcelona en is teruggekeerd naar de roots van zijn ouders. Deze zijn in de zestiger jaren uit armoe en op zoek naar werk uit Frigiliana naar Barcelona vertrokken.
Niet langer hoef ik de dorpsgossip aan te horen in de salon van Isabel. Met mijn kapper Jorge heb ik interessante gesprekken over de gevolgen van de burgeroorlog die je nog dagelijks kan voelen hier, het verschil in leven tussen hier en Cataluña, etc. Hij knipt overigens prima, dus dat is ook meegenomen.
Het aardige van al dat kapperswerk is trouwens ook, dat we voor het verschil in prijs van het wassen-knippen-verven-föhnen van Mike (€ 27) en knippen van mij (€ 7) hier met de tarieven in NL (€ 100) al vaak twee vliegtickets kunnen kopen.

donderdag 4 november 2010

De laatste stranddagen

De laatste dagen zijn ineens behoorlijk warm. De 23 graden wordt regelmatig gehaald. Als ik langs de Parador in Nerja rijd, zijn er nog opvallend veel badgasten te zien. 
De zon gaat in de campo nu tussen 19.00 en 19.30 uur onder. Dan koelt het ineens wel af. De temperatuur van ons zwembad zit dan ook onder de 19 graden en dat is toch wel te fris om in te zwemmen. Het overdekte zwembad van Nerja biedt soelaas. 
De weersverwachtingen voor na het weekend zijn ronduit slecht: regen en temperaturen van nog geen 18 graden ! Brrrr., maar we klagen niet hoor !

dinsdag 2 november 2010

Hacer fuego (vuurtje stoken)

Op twee plekken liggen behoorlijke bergen tuinafval van de afgelopen maanden. Omdat we tegen een natuurpark wonen, mag hier in de droge zomermaanden i.v.m. brandgevaar geen open vuur worden gestookt. Doe je dat toch - in ons bergachtige gebied zijn rookpluimen van verre te zien - dan heb je binnen de kortste tijd de “policía forestal” op je dak en een flinke boete. Ook al omdat we zo tegen de bossen van Peñones zitten, heb ik bovendien elk jaar opnieuw een vergunning nodig om dat tuinafval te verbranden. Aan te vragen op de Ayuntamiento (gemeentehuis). Deze week lag de “permiso” uit Málaga weer keurig in mijn postbus. Vanaf morgen gaan we fikkie stoken. Vandaag staat er nog teveel wind, wel heerlijke temperatuur tot zo'n 23 graden. Gezien de hoeveelheid te verbranden afval zal me dat wel zeker twee volle dagen gaan kosten ! Omdat het jong groen (en hout) betreft schijn ik me niet te hoeven schamen over de CO2 uitstoot.

maandag 1 november 2010

Drukte op de cementerio

Terwijl Mike bij Isabel (de kapster) zit, loop ik even door het dorp en kom bij de cementerio (kerkhof). Het is 's morgens rond 11.00 uur al behoorlijk druk. Vooral vrouwen. De enkele mannen zijn er om de trappen en stellages te verzetten. Ja, de doden liggen hier soms achthoog. De kapel waar een mis wordt gelezen zit helemaal vol. In het hele dorp zie je groepjes vrouwen lopen met flinke bossen verse bloemen. De sociale controle is behoorlijk. Het graf van je dierbaren móet er gewoon goed uitzien.
Naar aanleiding van het overlijden van één van NL's grootste schrijvers, Harry Mulisch, dezer dagen oud TV-interview met hem gezien. Onder de indruk van zijn gedachten over de dood. Ga snel weer eens wat van hem (her)lezen.





Todos Los Santos

Vandaag is het zoals elke (ex-) katholiek weet : Allerheiligen. In Spanje is dat natuurlijk een Fiësta, een nationale feestdag waarop alles gesloten is en iedereen vrijaf heeft. In NL in 1960 afgeschaft. Ik heb nooit kunnen wennen aan het toch heidense Haloween. Een surrogaat trouwens voor wat we hier in meemaken. Alhoewel Spanje pretendeert een seculiere staat te zijn, bepaalt de katholieke agenda (letterlijk dan) nog steeds het dagelijks leven. 
Natuurlijk zijn de bloemenwinkels wel open. Het zal wel druk worden op de begraafplaatsen.


Het heeft gisternacht behoorlijk gestormd (er was ook gewaarschuwd voor extreme windvlagen tot 80 km p/u). Als voormalig Noordzeekustbewoner zijn wij wel wat gewend. Ook heeft het hevig geregend. Toch was het overdag in Nerja regelmatig opgeklaard met volop zon en bleef de bewolking in de bergen hangen. Temperaturen tegen de 20 graden. Vanochtend is de dag begonnen met een strakblauwe lucht.