Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 31 augustus 2011

Non-communicatie

Op deze laatste dag van de maand nog even een overpeinzing.
In de Volkskrant van afgelopen zaterdag lees ik een interessant interview met de Amerikaanse Sherry Turkle, hoogleraar wetenschapssociologie aan het prestigieuze M.I.T. Zij interviewde honderden heavy users van mobiel internet en schreef er het boek Alone Together over. Met als ondertitel "why we expect more from technology and less from each other". 


Je vraagt je af of er eigenlijk wel iets is veranderd. In de zestiger jaren werd ik tijdens colleges sociologie al geconfronteerd met de inmiddels klassieke studie The Lonely Crowd. Hierin stelt auteur David Riesman, dat Amerikanen niet meer op een innerlijk kompas varen, maar steeds onzekerder worden en voortdurend de bevestiging van buren en vrienden nodig hebben. Turkle zegt - ruim 50 jaar later - in haar boek eigenlijk hetzelfde : "een gedachte is pas iets waard als je Facebookvrienden ermee instemmen". Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. 


"Door een onophoudelijke stroom van veelal uitermate vluchtige mailtjes, sms'jes, tweets en Facebookberichten wordt de aandacht afgeleid. Er is veel communicatie, maar weinig contact", aldus Turkle. En dat is volgens mij wel een gevaarlijke ontwikkeling. Afgeleide of geen aandacht betekent dus in feite : geen contact. En dus : geen communicatie, want communicatie is een informatie-uitwisselingsproces, het met aandacht zenden en ontvangen. Een klein misverstand kan dan makkelijk uitgroeien tot een onoverbrugbaar conflict. Hopelijk realiseren de heavy users van mobiel internet zich dat bijtijds.

dinsdag 30 augustus 2011

Kleurrijke bijeneters


We hebben ze de afgelopen weken wel vaak gehoord, maar ze zaten flink hoog. Vanmiddag vliegt er weer eens een flinke zwerm bijeneters laag rond Casa Domingo. Gebruikmakend van de flinke wind uit de sierra, blijven ze soms even hangen. Dus een mooie gelegenheid om ze met de good old NIKKOR 70-300-mm telelens vast te leggen. Ik blijf het wat kleuren betreft hier de mooiste vogel vinden. 
Bijeneters zijn nog al schuchter. Vandaar dat het me tot op heden niet is gelukt deze vogel op de grond te fotograferen. Op Picasa tref ik vandaag deze recente foto aan van fotograaf Candido Gomez. Een verliefd paartje bijeneters op de grond. Heel mooi. Ben ik even blij, dat ik hier woon en niet kleurenblind ben.

maandag 29 augustus 2011

Festival Tres Culturas, vierde dag

Ook deze vierde en laatste dag van het Festival 3 Culturas begint voor ons gisteren - na een rustig middagje lezen op het strand bij Mauri - weer met de Ruta de la Tapa. We hebben het beschaafd gehouden en hebben slechts 12 van de 18 bars gehad. Daarmee hebben we wel de inmiddels beroemde camisetas (tshirts) mogen ontvangen. Behalve de commerciële bars en kramen, staan er op het festivalterrein staan ook tentjes die worden bemand door vrijwilligers. De opbrengst van die tenten gerund door vecinos (dorpelingen) gaat naar hun vereniging. Onze favoriet al deze dagen was weer die van La Cofradía (broederschap van de dorpskerk). De tapas caseras (homemade) met conejo (konijn), jabalí (everzwijn) etc. zijn er uitzonderlijk goed.

Op de patio van het cultureel centrum, Casa del Apero, genieten we van de muziek van PENTALFA. Zoals een pentalfa 5 hoeken heeft aan een ster, bestaat deze groep uit 5 leden van de Gallische formatie Luar Na Lubre. We horen mooie muziek uit de Middeleeuwen, maar ook folk uit de verschillende provincies van Gallicië en Ierse volksmuziek. 
Klik hier en bekijk mijn indruk die ik op YouTube heb gezet.
Rond 23.30 uur speelt op het grote podium MELECH MECHAYA. Het is een vrolijk en veel bewegend gezelschap uit Portugal dat klezmer muziek speelt. De oorspronkelijk jiddische muziek is doorspekt met invloeden van de Balkan, zigeuners en ook de Arabische wereld. Natuurlijk zit er ook nog een vleugje fado doorheen en hoor je soms ook de tango. 

De groep biedt ruimte voor een optreden van de hier wonende buikdanseres Victoria Ivanova en wat enthousiastelingen uit het publiek dansen mee op het podium.


Op het laatst staat werkelijk iedereen in het publiek te dansen. Een mooi slot van een fantastisch festival. 


Klik hier en hier en je komt bij twee korte impressies die ik op YouTube heb gezet.

zondag 28 augustus 2011

Festival Tres Culturas, derde dag

Na weer een stukje Ruta de la Tapa te hebben gedaan ons gisteravond in Casa del Apero laten meevoeren naar het katholicisme ten tijde van Karel V in de late Middeleeuwen. De groep MINISTRILES HISPALENSIS lieten met instrumenten uit die tijd prachtige muziek horen. Veel muziek en gezangen die toen in het Heilige Roomse Rijk - van de Nederlanden tot in Spanje - in de kerken te horen was. Mooi, je zou zo weer in God gaan geloven.  








Kijk voor een impressie van de afgelopen dag hier op het YouTube kanaal van de organisatie.
Op het grote podium was een optreden van de uit Santiago de Compostella en A Coruña (Galicië) afkomstige groep LUAR NA LUBRE. Heerlijke muziek met Celtische invloeden. Het oorspronkelijke lied waar "Scarborough Fair" (van Simon & Garfunkel) op is gebaseerd, klinkt prachtig. Ook spelen ze Celtische nummers die we kennen van Mike Oldfield's CD Voyager. Deze muziek en de op de achtergrond geprojecteerde beelden van het mooie landschap van Galicië inspireren ons om toch maar eens op korte termijn dat bijzondere stuk Spanje te gaan bezoeken. Aan het eind van het concert - ook nu alweer tegen half twee - staat iedereen in het publiek te dansen. Met muziek die we vooral kennen van het Ierse Riverdance kan niemand blijven zitten.
Kijk voor een impressie op YouTube, waar ook ik een filmpje op heb gezet.

zaterdag 27 augustus 2011

Festival Tres Culturas, tweede dag


Voordat we gisteravond twee concerten bezoeken, doen we de eergisteren al gestarte Ruta de la Tapa. Eigenlijk is het een soort kroegentocht zoals we die in Brabant kenden, maar dan leuker. Voor € 1,50 krijg je een drankje (biertje, tinto de verano etc) met in elke deelnemende bar weer een andere tapa. Er zijn twee routes (Morisca en Mudejar) langs in totaal 18 
bars. Als je op je stempelkaart één route of 9 bars hebt gehad, krijg je gratis een camiseta (een T-shirt met Festival-opschrift). Nou, die twee of meer shirts halen we wel binnen. Dit jaar krijg je je eigen drinkbeker, dat scheelt een berg afval aan plastic bekertjes.  




Hier nog wat sfeerplaatjes van een optocht en één van de vele eettentjes met hele lammeren, geiten en varkens aan het spit.

















Het concert van AZIZA BRAHIM vindt plaats op de patio van het sfeervolle Casa del Apero. Haar repertoire is een muziekmix van de geluiden uit de Sahara en het ritme van de Cariben. In haar cd noemt ze het zelf een "fusion de música africana, saharaui con el rock y el blues". In haar optreden vraagt ze aandacht voor haar al meer dan 40 jaar in vluchtelingenkampen levende volk. Sinds de Spanjaarden vertrokken uit de Westelijke Sahara heeft Marokko dit land bezet (fosfaat !). De hele wereld lijkt dit leed te zijn vergeten. Meer op haar blog.
Ga voor een impressie van één van haar liedjes naar YouTube , daar heb ik een filmpje op gezet.
Na het "intieme concert" van Brahim, vindt het wat ruigere werk plaats op het grote podium van Plaza 3 Culturas. Hier treedt de Italiaanse groep NIDI D'ARAC op. Nog al contrasterend, maar geweldig goed. De stem van zanger Alessandro Coppola lijkt een beetje op Eros Ramazzotti. Het is vnl. traditionele muziek uit de laars van Italië met een stevige rock eromheen. Naast de melodieuze accordeon zwepen de violistes het publiek behoorlijk op. Ook hiervan een kleine mer de iPhone gemaakte impressie :
Als we tegen twee uur naar huis rijden, zien we bij El Cerro een oude vos langzaam het pad oversteken.

vrijdag 26 augustus 2011

Het Festival is begonnen

Gisteravond is het 6e Festival Frigiliana 3 Culturas van start gegaan met een Pasacalles Inaugural (straatoptocht). De titel ervan was La Conquista Musulmana de Frigiliana, uitgebeeld werd de verovering van Frigiliana door de moslims.
Het dorp is weer versierd met veel Middeleeuwse ornamenten en vrijwel alle vecinos (bewoners) zijn gekleed in gewaden uit die tijd. In de vroege Middeleeuwen hadden de Moren het hier nog voor het zeggen, vandaar de Arabische kleding. Ook de mercado (markt) geeft een goede indruk van hoe het er toen uit gezien moet hebben.


Na het espectáculo de fuego (vuurwerk, vuurvreters en kunstvuurwerk) begint om 23.30 uur het eerste van de vele concerten van dit festival.
De groep OREKA TX geeft een wervelende show die tot na enen duurt. Fenomenaal, hoe zij dat bijzondere Baskische slaginstrument, de txalaparta bespelen. Dit is weer eens wat anders dan Slagerij Van Kampen. Op een groot scherm verschijnen beelden van hun reizen door de Sahara, India, Mongolië en Lapland. Daarop spelen en zingen lokale musici simultaan mee met het live-optreden van OREKA TX.  
Heel mooi hoe verschillende culturen in de muziek samensmelten. Bijzonder is het geluid van een Mongoolse zanger en natuurlijk het warme geluid van de Saharoui-zangeres Aziza Brahim.

donderdag 25 augustus 2011

Belangrijk in het leven

"Waarom zijn we vergeten wat belangrijk is in het leven?" Onder die titel hield Rob Riemen onlangs een interessant college voor bezoekers aan Lowlands 2011. Hij eindigde zelfs met een oproep tot verzet. Verzet tegen domheid. Op internet kom ik zojuist zijn hele verhaal tegen. Staat op coolpolitics.nl 
Riemen is theoloog, essayist en oprichter van het Nexus-instituut. Met hem als voormalig klant van mij in de negentiger jaren heel wat interessante gesprekken gevoerd aan de balie bij Sunday's in Den Bosch.

Na lezing van zijn betoog op Lowlands werkt mijn brein - zelfs hier in de Andalusische hitte - op volle toeren. Voor enige lichamelijke activiteit is het - los van een uur baantjes trekken in het zwembad - vandaag met ver boven de 36 graden te warm. 

woensdag 24 augustus 2011

Holidays are over

De vakantiegangers zijn gisteravond - na 3 weken - weer afgeleverd op Málaga Airport. Het zit er voor hen weer op. Gezellig en leuk, dat was het voor iedereen. Het is ineens weer stil in en rond Casa Domingo. De rust is van korte duur. Het speelgoed, opblaas-spul en andere zwembad-attributen kunnen weer voor enige tijd worden opgeborgen. 

dinsdag 23 augustus 2011

Boomplantdag

De boomgaard is vandaag weer met twee fruitbomen uitgebreid. Ann en Niel verrassen ons met een afscheidskado. Bij Viveros Rio Seco worden een albaricoque (abrikoos) en een macadamia (macadamianoten-boom) gekocht.


Met assistentie van Niel heb ik ze geplant op de bancales (terrassen) met fruitbomen waar ook de mandarino (mandarijnboom) van Julie en de mango van Robbe staan. 


Nu hebben de vier kleinkinderen allemaal hun eigen boom hier staan. Op verzoek mailen we ze de actuele groeihoogte en als de kids hier zijn, gaan ze altijd op de foto naast hun eigen boom. Zo krijgt zo'n boomgaard wel iets persoonlijks.

maandag 22 augustus 2011

¡ Huelga !

We hadden ons er zo op verheugd, Pieter en ik. Het bijwonen van de eerste competitiewedstrijd van Málaga Club Fútbol tegen Barcelona. De bijna allerlaatste kaartjes waren gekocht (zie hier) en we telden de dagen af om Barça-sterspelers als Messi live te zien voetballen en Nederlandse spelers als van Nistelrooy en Mathijsen bij Málaga. Natuurlijk had ik op deze blog vandaag een verslagje gemaakt van ons bezoek aan het Estadio La Rosaleda. Helaas, hay huelga, de spelers staken vandaag. De eerste keer na 27 jaar en net op een dag, dat wij kaartjes hebben ! Dat is behoorlijk balen.

De Liga de Fútbol Professional (LFP) en de Asociación de Futbolistas Españoles (AFE) - in NL te vergelijken met resp. de Stichting Betaald Voetbal en de VVCS - hebben een conflict. Er zijn in de twee belangrijkste Spaanse voetbaldivisies veel clubs met financiële problemen (lees : ernorme schulden). Zo zelfs, dat er vele tientallen spelers zijn die nog salaris van vorig jaar tegoed hebben. Het enige wat de AFE wil is, dat er door alle clubs een fonds wordt gevormd, dat - bij betalingsproblemen door een club - de spelers betaald worden uit dit fonds. Klinkt logisch. Even logisch is het, dat clubs die hun betalingsverplichtingen voldoen er niet op zitten te wachten om geld in dat fonds te storten. En ook dat clubs, die betalingsproblemen hebben, dat geld simpelweg niet kúnnen storten. In de vele voetbalkranten hier gaan berichten rond, dat er een aantal grootverdieners onder de Spaanse profs is die nu zelf dat fonds vorm wil geven. In ieder geval wordt er vandaag weer in Madrid vergaderd. Het risico is aanwezig, dat ze er weer niet uitkomen en de voetballers ook het volgend weekend weer niet in aktie gaan komen.
Omdat er op geen enkele website informatie te vinden is wanneer de wedstrijd Málaga-Barcelona wél wordt gespeeld en hoe je je geld voor de kaartjes terug kunt krijgen, rijden we gisteravond toch even naar Málaga. We treffen een hermetisch afgesloten stadion aan, dichte loketten en fanshop. En slechts enkele teleurgestelde voetbalfans. In de bars aan de aanpalende avenidas zenden de TV-zenders wel wedstrijden uit. Die van de Italiaanse en Russische (!) competitie. Spanjaarden kijken naar alles wat voetbal is. Het is ook een strop voor de horeca hier. In de bar waar wij onze teleurstelling met een caña wegdrinken, staan ze op een voetbalavond met 9 mensen achter de bar, vertelt de barkeeper die nu solo staat te werken. Een aantal stamgasten overlaadt ons met tips hoe je je geld kunt terugkrijgen. De wedstrijd schijnt medio december ingehaald te worden. En dan zijn we in NL, jammer. (foto's zijn van Pieter)

zondag 21 augustus 2011

"Lopende boom"


Tijdens het eten op de patio ziet Pieter een groot groen insect op de muur zitten. Er wordt geroepen "het lijkt wel een wandelende tak". Later heeft Niel het herhaaldelijk over een "lopende boom" ! Het is echter een zogenaamde bidsprinkhaan van zo'n 12 cm lang die we wel vaker hier zien. Anouk maakt de foto's. Hij wil zich maar niet omdraaien voor een close-up. Daarom is de foto van zijn kop uit Wikipedia. Spielberg moet met zijn E.T.-film wellicht geïnspireerd zijn door deze bidsprinkhaan.

zaterdag 20 augustus 2011

El Acebuchal

Na dagen van strand, zwembad, Malaga, Granada etc etc gaan we vandaag - i.v.m. de hitte in de namiddag - op verzoek van de vakantiegangers nog eens naar El Acebuchal, oftewel  "het verlaten dorp". Een kwartiertje met de auto en gelegen in het Parque Natural de las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, dat achter ons huis begint. Het is echter niet meer zo verlaten als enkele jaren geleden. Vrijwel alle ruïnes zijn verbouwd tot woon- en/of vakantiehuis. Er wonen nu zo'n 80 mensen en er is zelfs een restaurantje.
In één van de barrancos (valleien) nabij de "Fábrica de la luz de Cómpeta"stroomt momenteel behoorlijk wat water in de Rio Palamalara. Dus dat wordt een wateroversteek 








vrijdag 19 augustus 2011

Onderpand bij falende Euro-regering

Als in het gewone leven iemand of een organisatie een lening wordt verstrekt, is het een goed gebruik dat er dan een onderpand wordt gevraagd. Zeker als je twijfelt of degene aan wie de lening wordt verstrekt deze schuld en de rente überhaupt zal of kan terugbetalen. Banken doen niet anders. Het IMF en het EFSF gaan straks opnieuw en nu meer dan 106 miljard lenen aan Griekenland. Het is nog onduidelijk wat de bijdrage gaat worden die NL voor zijn rekening gaat nemen. In de zeer uitgebreide discussie deze week tussen regering en parlement waar de miljarden bij tientallen tegelijk over tafel vliegen, wordt met geen woord gerept over enige vorm van onderpand. Finland, Oostenrijk en nog wat landen schijnen dit wel van de Grieken te eisen. De rest van de Euro-landen moet dat voorbehoud nog wel unaniem goedkeuren. Ik ben het niet vaak eens met hem, maar PVV-leider Geert Wilders wil, dat ook NL een onderpand gaat eisen bij deze miljardenlening. Mooie kans voor NL om op een legale manier weer eens wat nieuwe "overzeese gebiedsdelen" te verwerven. Wat te denken van één of meer eilandjes in de Cycladen  ?


Het is toch bizar en kortzichtig, dat er destijds met het Verdrag van Maastricht, een monetaire unie is gesticht met alleen de Euro als munteenheid. De ECB werd de toezichthoudende instantie. Je kan wel zeggen, dat die ECB gefaald heeft. Alles wat er nu moet gebeuren om de Euro te redden, moet worden overlegd tussen de 17 en 27 EU-regeringen. Dat werkt niet snel en is daardoor behoorlijk inefficiënt. Namelijk, op hun beurt moeten die regeringen elk te nemen besluit, hoe gedetailleerd ook, weer voorleggen aan hun parlementen. In de hedendaagse snelle monetaire wereld, maar ook in de "gewone" economie moet de Euro-zone opboksen tegen landen als de USA, China, India en Brazilië. En laat de besluitvorming daar nu een stuk sneller gaan. Daarom is het voorstel van Merkel en Sarkozy om te komen tot één Europees bestuursorgaan, een soort super ministerie van Financiën dus, zo gek nog niet. Geen probleem als Brussel meer macht krijgt, zelfs als het ene meneer Van Rompuy dat moet gaan leiden. Als Brussel niet snel kan reageren op bijvoorbeeld frauduleuze Eurolanden en op ontwikkelingen elders in de wereld, moeten we ons in Europa zorgen gaan maken. Dit prachtige continent kan dan haar concurrentiepositie definitief verliezen en in een echte crisis (lees : armoede) worden ondergedompeld. Hans Smits, baas van Havenbedrijf Rotterdam, de grootste Europese haven, heeft eergisteren ook gezegd, dat er nu haast gemaakt moet worden met een verdere Europese integratie. Het is vervelend - ook voor ons als pensionados in Spanje - maar er zijn geen alternatieven. 

donderdag 18 augustus 2011

Oppassen

Anouk en Pieter zijn een paar dagen naar Granada. Opa en oma passen op Niel en Ann. Elke dag begint vroeg en heeft een flink programma. Met temperaturen van flink boven de 30 graden is dat natuurlijk uren in het zwembad. Niel zwemt zonder bandjes en Ann springt - ook zonder bandjes - van de kant ! Op het heetst van de dag zitten we in de koelte van het overdekte terras en binnen. Dus is het kleuren, tekenen, kinder-TV,  ganzeborden, vliegtuigjes vouwen etc. Verkoeling geeft ook het strand, dat van El Playazo ter hoogte van Mauri blijft onze favoriet. Gistermiddag - we zijn er net vertrokken - spoelt er op ons strandje deze jonge dolfijn aan. Wellicht niet goed op hem gepast ! Niel is natuurlijk hevig geïnteresseerd in deze foto uit El Sur van vandaag. 

woensdag 17 augustus 2011

Pet verplicht

Ook bij een kleine ochtendwandeling in de campo is met de felle zon en hitte het devies voor de familie Verweij : "insmeren en pet verplicht". Casa Domingo heeft een grote voorraad hoeden en petten. 

dinsdag 16 augustus 2011

Bruisend Málaga

Afgelopen vrijdag zijn in Málaga de jaarlijkse Feria losgebarsten. Ze duren tot 21 augustus a.s. Overdag is er in het centrum van alles te doen, veel zang- en dansoptredens, parades, optochten met honderden paarden en drank, veel drank. Vooral het typische feria-drankje Cartojal is populair. 's Avonds verplaatst het feest zich fuera el ciudad (buiten de stad) naar het gigantische feestterrein. Pieter, Niel en ik gaan er per bus naar toe. Wat moet je anders op deze 15e augustus ? Het is Asunción de la Virgin (Maria Hemelvaart) en alles is gesloten. Het is warm en zeer druk, vooral in de voornaamste winkelstraat, Calle Marqués de Larios. Mike, Anouk en Ann verkiezen de rust van het strand bij Mauri.
We blijven hangen in de Caseta "Los Amigos de Pedro" aan het Plaza de la Constitución. Er is tegen betaalbare prijzen voldoende drank, lekker eten , muziek en dans. Wat wil een mens nog meer ? Hierbij wat sfeerplaatjes.

Anders dan tijdens de Semana Santa zie ik relatief weinig buitenlanders. Het zijn voornamelijk Spanjaarden die - ondanks de crisis - volop feesten. Een poging om de Feria van Málaga uit te leggen aan Nederlanders : het is een optelsom van carnavalsmaandag in Den Bosch, Koninginnedag in Amsterdam en het Zomercarnaval van Rotterdam. Maar dat dan allemaal in het kwadraat.