Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 31 oktober 2011

Vrije dag

Al jaren probeert de commercie het katholieke Spanje te verleiden tot het vieren van Halloween. Dat begint tegenwoordig aardig te lukken. De schappen in de supermercados liggen al dagen vol met Halloweenprodukten. Gisteravond was er in Nerja een lange Halloweenoptocht en in Maro is er zelfs een meerdaags Halloween-festival. Ook in ons dorp lopen vandaag veel kinderen verkleed rond. Vandaag zijn de scholen dicht. Spanjaarden zijn praktisch, want morgen is het "Día Todos Los Santos" (Allerzielen), een nationale feestdag waarbij alles dicht is. Dus nemen ze massaal ook vandaag vrijaf en hebben zo een kleine vierdaagse vakantie. Zo'n snipperdag noemen ze hier een "puente". Het is dus een soort herfstvakantie, één met met prachtig weer. Volop zon en 22 graden. De kinderen moeten in de loop van de middag wel mee naar de begraafplaatsen, om te poetsen. Het moet er voor morgen als werkelijk iedereen er bloemen komt leggen natuurlijk mooi uitzien. Spanje blijft zijn katholieke tradities trouw, Halloween of niet. 
Tijdens het snoeien van de palmbomen, hoog op een ladder, heb ik gisteren een hielblessure opgelopen. Verrekte spier of zoiets. Met een ijszak, Voltarén-creme en rust moet het genezen. Vandaar nemen we vandaag maar ook vrij-af. Dat lukt goed met de boeken van David Baldacci op onze e-reader en iPad, mooie thrillers zich voornamelijk afspelend in het Washington na 9/11.

zondag 30 oktober 2011

De dames van Bertolli

De internetkrant van ons dorp besteedt er een uitgebreid artikel aan. Het is namelijk dezer dagen precies 10 jaar geleden, dat hier in Frigiliana een van de leukste TV-commercials voor een pastasaus van Bertolli werd gemaakt. Het reclamefilmpje (40 seconden) werd opgenomen in de eeuwenoude suikerriet- fabriek El Ingenio. Alle actrices en figuranten uit deze commercial waren vrouwen uit het dorp hier. Voor de 3 dagen die de opnames duurden kregen de dames tussen de 50.000 en 100.000 pesetas uitbetaald (300 en 600 euro). En dat was voor de meesten meer dan een maand pensioen. 


Inmiddels hebben we heel wat gezichten uit de film leren kennen. De "cheffin" is de moeder van onze aannemer Francisco, terwijl we ook de moeder van onze vroegere buurman Paco zien optreden. Op de foto's een overzicht van El Ingenio ten tijde van de opnames en enkele pauzerende dames. (foto's uit www.noticiasfrigiliana.com)


Hieronder de bewuste reclame (via YouTube).

zaterdag 29 oktober 2011

7 miljard en één

Volgens allerlei berichten gaan we binnen enkele weken de 7 miljardste bewoner van onze planeet verwelkomen. Het is hard gegaan. Via een speciale website van de BBC (klik hier) ben ik erachter gekomen, dat ik destijds (op 2 augustus 1947) als nummer 2.462.225.817 op aarde kwam. Moet toen dus een stuk rustiger zijn geweest !
We zijn in een wereld van getallen terecht gekomen. 


                                    De asielwetgeving in NL is tegenwoordig strak geregeld. Het gaat ook hierbij om aantallen. Logisch, NL is de afgelopen 25 jaar behoorlijk vol geworden. Maar als je nu als minderjarige asielzoeker in NL aankomt heb je het goed. Je wordt niet uitgezet, maar er wordt een pleeggezin voor je gezocht en je mag op kosten van de overheid een opleiding volgen. Op je 18e moet je dan wel NL verlaten. Mooie deal lijkt me. Dit soort berichten gaan snel de wereld over. NL heeft inmiddels duizenden van deze minderjarigen opgevangen, waaronder 4.500 Angolezen. Nu is er een aardige jongen, Mauro en afkomstig uit Angola, die net 18 is geworden en dus terug moet naar zijn geboorteland. Hij en zijn pleegouders willen dat niet, de rechter heeft inmiddels al 2x een uitspraak gedaan dat Mauro terug moet. De minister van Immigratie en Asiel, Gerd Leers, bevestigt nog eens in een brief dat de jongeman terug moet. Onbegrijpelijk, dat er nu politieke partijen zijn die de uitspraak van de rechter, de Raad van State en de wet aan hun laars lappen. Al dagen wordt het parlement in NL door deze kwestie gegijzeld, de ene vergadering na de andere. De linkse oppositie en hun media proberen over het hoofd van deze jongen politiek gewin te halen. Allerlei belangrijke wetsvoorstellen blijven liggen, het parlement heeft geen tijd ze te behandelen. Slechte zaak.
De mening van Mike over die Mauro-zaak is ietwat anders. De asiel- en immigratiewetten en de uitvoering ervan door de overheid deugen volgens haar niet. Dus zolang dat niet verandert, dient de overheid alleen maar naar de mensen kijken i.p.v. naar de aantallen en letters. 


Het is vandaag net als gisteren weer een prachtige dag. Volop zon en rond de 23 graden. In de avond verschijnen er steeds dikke wolken, maar alleen in de sierra.
Er wordt door Mike weer flink in de tuin gewerkt. Ik ben volop bezig met het snoeien van een aantal uitgegroeide acaciabomen op het land en klim in de palmbomen. Met handzagen, duurt wat langer maar is gelijk mijn work-out. Met motorzagen ben ik niet zo handig op ladders en tegen schuine berghellingen.



vrijdag 28 oktober 2011

Onze pelikaan is dood

Afgelopen augustus ontsnapte uit Artis een pelikaan die het enige tijd goed naar zijn zin had in de Sloterplas rondom ons appartement in Amsterdam. Op 4 en 13 augustus j.l. berichtte ik op deze blog er al over. Vandaag lezen we met leedwezen in het Parool, dat hij in Duitsland om het leven is gekomen. Het dier vloog gisteren tegen een windmolen. Bij het uitlezen van de chip die het dier bij zich had door medewerkers van een dierentuin in Frankfurt, bleek het om de Amsterdamse pelikaan te gaan.
(foto : ANP) 

donderdag 27 oktober 2011

Herfstkleuren

Vanochtend lezen en zien we, dat er in Brussel helaas geen oplossing voor de Eurocrisis is gekomen. Er is wel een akkoord, dat "nog verder ingevuld" moet gaan worden. Toch schijnt iedereen er blij mee te zijn, getuige de openingskoersen van de verschillende beurzen. We hebben weer een paar maanden respijt....
Het is vandaag bewolkt met fraaie opklaringen en er valt regelmatig een bui, de temperaturen blijven rond de 18 graden hangen. Dit weer levert in ieder geval prachtige plaatjes op tijdens zonsondergang. 

woensdag 26 oktober 2011

D-day voor Euro ?

Vandaag is het D-day voor Europa en beslissen de regeringsleiders van Europa over het reddingspakket voor de euro. De 27 regeringsleiders praten vanavond over het versterken van de banken en over een nieuwe, strengere begrotingsdiscipline.

De landen zonder euro, zoals Groot-Brittannië, Polen en Denemarken, moeten na een uur de zaal verlaten. Dan begint de echte discussie tussen de zeventien leiders van de landen die de euro wel hebben.




Er zijn zeker vijf punten die op de agenda staan:
Kwijtschelden Het probleem van de Griekse staatsschuld moet nu echt uit de weg worden geruimd. Banken moeten 60 procent van de Griekse staatsschuld kwijtschelden. De onderhandelingen met de banken zijn nog volop bezig en verlopen moeizaam. Banken willen hooguit 40 procent kwijtschelden. Hoe minder de banken bijdragen, hoe meer geld er nodig is uit het Europees noodfonds.
Reserves De banken moeten hun reserves vergroten. In totaal gaat het om ongeveer 100 miljard euro, nodig om de klap van de Griekse schuldsanering op te vangen. Spanje, Portugal en Italië hebben problemen met het plan. Deze landen zullen waarschijnlijk zelf niet in staat zijn hun banken te helpen en zullen daarom een beroep doen op hulp van het noodfonds. Daaraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De landen zullen hun bankensector moeten hervormen.
Noodfonds Het noodfonds EFSF moet worden versterkt. Het is de bedoeling om het beschikbare geld, 440 miljard euro, efficiënter in te zetten. Dat zou kunnen door het fonds staatsleningen te laten garanderen. Ook wordt er gedacht aan constructies waarbij landen zonder de euro, bijvoorbeeld China en Noorwegen, kapitaal kunnen investeren in een apart investeringsfonds.
Europese Centrale Bank Ook zou de Europese Centrale Bank nog een rol kunnen spelen. De ECB wil eigenlijk stoppen met het opkopen van staatsschuld van Italië, Spanje en Griekenland. Het zou met name Frankrijk een lief ding waard zijn als de ECB op eigen initiatief, zonder druk van de politiek, toch zou blijven helpen. "Het redden van de euro is teamwork", zei de Franse president Sarkozy zondag nog subtiel.
Toekomstig begrotingsbeleid Ten slotte willen de regeringsleiders, vooral Nederland en Duitsland, afspraken maken voor de toekomst. Het begrotingsbeleid van alle 27 EU-landen moet centraal worden gecontroleerd. Landen die tekorten te hoog laten oplopen of landen die de economische groei niet goed stimuleren, moeten door de Europese Commissie op de vingers worden getikt. Wie niet doet wat Brussel dicteert, moet worden gestraft. Hiervoor zal het Europees Verdrag (het verdrag van Lissabon) moeten worden veranderd.
Gevoelige punten
Dit hele pakket moet vanavond worden goedgekeurd. Spannende punten zijn:
Italië Italië is na Griekenland het nieuwe zorgenkindje. Berlusconi moet de economie grondig hervormen, de pensioenleeftijd verhogen en het land presenteren als een betrouwbare partner. Dat wordt nog een heel gevecht, in Italië en in de Brusselse vergaderzaal.
Overtuigen De VS, China, de financiële markten en eigenlijk iedereen kijkt over de schouders van de regeringsleiders mee. Als Europa niet met een overtuigend pakket komt, dreigt de situatie onhoudbaar te worden. Met name de rentes voor Italië en Spanje lopen dan op en vervolgens komt de financiering van die landen in gevaar. Zelfs de betrouwbaarheid van Frankrijk komt dan in het geding.
Overeenstemming met banken Het is nog maar de vraag of er overeenstemming wordt bereikt met de banken over de afschrijving van de Griekse staatsschuld. Als de banken niet meewerken, blijven er twee opties over: of de banken worden gedwongen, maar dan riskeert Europa grote onrust op de financiele markten. Of de belastingbetaler zal via het noodfonds meer moeten bijdragen dan de reeds beloofde 109 miljard euro. Dan riskeert Europa grote onrust bij de Duitse, Nederlandse en Finse kiezers.
Vertrouwen De grote vraag blijft of beleggers, investeerders en de markt vertrouwen hebben in de versterking van het noodfonds. Als met boekhoudkundige trucs 440 miljard wordt opgepompt tot 1000 miljard, zonder dat er extra garanties worden afgegeven, dan kan dat heel slecht worden ontvangen.


Na weer een dag met veel zon en fysieke inspanning gaat straks in Casa Domingo de TV aan. Ook via internet zullen we het circus van uur tot uur gaan volgen. We houden van thrillers, historische romans en "krimi". Denk, dat we wel aan onze trekken komen.

maandag 24 oktober 2011

Veel regen

De hele dag heeft het behoorlijk geregend, aan één stuk door. Op Canal Sur TV zien we veel beelden van de ravage die deze regen in Andalucía veroorzaakt. Tegen half zeven vanavond klaart het weer op. De buien met onweer drijven zuid-oostwaarts over de Middellandse Zee weg. Dat levert natuurlijk weer dit soort fraaie beelden op.  

Redding van de Euro ?

In El Pais van vanochtend staat deze veelzeggende tekening. Een impressie van een staatsiefoto van de wanhopige regeringsleiders gisteren bijeen in Brussel in een poging de Eurocrisis op te lossen.
Gisteren was een onverwacht mooie, zonnige en droge dag. Na een flinke strandwandeling bekijken we 's avonds via Uitzending Gemist op TV en internet de nieuws- en actualiteitenrubrieken. Via Twitter en verschillende blogs duiken we nog eens in de meest actuele ontwikkelingen van alle pogingen door de politiek om de Eurocrisis op te lossen. Het worden spannende dagen. Het lijkt onwaarschijnlijk, dat er a.s. woensdag ineens wel een oplossing is. Pessimisten vragen zich af of we donderdag nog euro's kunnen pinnen. Ik blijf een geboren optimist en vertrouw op de Chinezen. Nadat ze de US-dollar hebben gered, zullen de Chinezen wellicht ook via het IMF de Euro gaan redden. Dat onze Euro straks een stuk minder waard wordt, moeten we dan maar voor lief nemen. Naast optimist ben ik natuurlijk ook een realist ! Deze maandag begint grijs en er vallen fikse buien. De temperatuur blijft rond de 20 graden steken.   

zaterdag 22 oktober 2011

Eindelijk.......regen !

Deze dag begint geheel bewolkt, aan het eind van de ochtend begint het zachtjes te regenen. Met de temperatuur is niets mis, tussen de 21 en 22 graden. Eindelijk, na maandenlange droogte : regen. Het is perfect voor het kurkdroge land, de gewassen en de fruitbomen. Zoals alle campesinos (boeren) hier ben ook ik dus blij met dit hemelwater. Zolang het maar rustig blijft vallen. Mooie druilerige regen, zodat het goed wordt opgenomen in de grond. De kranen van de 6 waterklokjes heb ik gelijk uitgezet. Dit wordt een weekend van veel lezen. Mike is al dagen in de ban van de thrillers van David Baldacci die zich afspelen in het juridische milieu in Washington. Op het bureaublad van mijn iPad liggen de weekendkranten met bijlagen klaar om gelezen te worden.

vrijdag 21 oktober 2011

Alles in perspectief

Als ik zo deze foto bekijk die Arnold afgelopen week van ons huis in de Andalusische herfst maakte moet ik gelijk aan het woord "perspectief" denken. Mike heeft er les in gehad : tekenen in perspectief. Maak maar eens een tekening van deze foto en zorg ervoor, dat je de juiste dieptewerking krijgt. Met andere woorden, dat alle lijntjes in de juiste richting lopen. In perspectief dus. Ga er maar aan staan.


Figuurlijk betekent "perspectief" iets heel anders. Namelijk : iemands "point of view". En dat lijkt een stuk makkelijker. Maar vind maar eens een context voor je mening en dan is het weer net zo moeilijk als "lijntjes in de juiste richting trekken". 


Ondanks de voorspelling van "hier en daar een wolkje en 5% kans op regen" is het vandaag weer een prachtige zonnige dag met temperaturen rond de 23 graden. De nachten zijn wel wat frisser aan het worden waardoor de temperatuur van ons zwembad maar net iets boven de 21 graden zit. Voorlopig blijven we aan het eind van de middag nog dagelijks een uur onze baantjes trekken. 

donderdag 20 oktober 2011

Het gezicht van de Verontwaardigden

Ja hoor, eindelijk geven vandaag in een interview in het Financiële Dagblad de Nederlandse pensioenfondsen toe, dat er op korte termijn moet worden gekort op de pensioenen. Ik heb er op mijn blog al een jaar geleden voor gewaarschuwd. Vanaf 2013 en mogelijk al vanaf 2012 worden de gepensioneerden tussen de 3 en 15% gekort op het door henzelf gespaarde pensioen. Best vervelend, net nu ook ik volgend jaar met pensioen ga ! 
Het wachten is trouwens op de mededeling van de overheid, dat ook het AOW-gedeelte van het pensioen vanaf volgend jaar lager zal worden. Dat kan met de huidige monetaire en financiële crisis niet uitblijven. Ondanks kalmerende woorden van de policiti.
Als het daarbij blijft moeten we met zijn allen nog tevreden zijn. Het kan altijd nog slechter worden als de Europese regeringsleiders er de komende weken niet in slagen een reddingsplan voor de eurocrisis te maken. Dan kan zomaar de Euro verdwijnen en/of de Europese Unie uit elkaar vallen.
Veel analisten geven als verklaring voor de huidige situatie aan : de hebzucht van velen van ons. Niet alleen de bankiers wilden steeds hogere bonussen, ook aandeelhouders wilden meer dividend en hogere koersen, spaarders en investeerders hogere rentes en rendementen. En wij ? Kijk eens om je heen en zie in welke luxe de meesten van ons tegenwoordig in NL leven. Neen, wij hoeven niet verontwaardigd te zijn, we moeten gewoon een tandje terug. 
De echte slachtoffers van de huidige crisis - de werkelozen, jongeren, huizenkopers, en nu dus ook de gepensioneerden - noemen zich terecht "los indignados" (de verontwaardigden). Met de wereldwijde occupy-beweging krijgen ze ineens ook een gezicht. 


Er is gelukkig ook goed nieuws vandaag. Vanmiddag wordt bekend, dat de Libische dictator Kadaffi is opgepakt en gedood.




(foto's komen uit De Volkskrant)

woensdag 19 oktober 2011

Tis weer raak

Rond het middaguur is er ineens druk vliegverkeer laag boven ons huis, van west naar oost. Eerst een klein licht verkenningsvliegtuig (een Cessna'tje), dan een zwaar viermotorig blusvliegtuig en daarna 2 blushelikopters. Ik kan nog net een van de twee helikopters met een lege waterzak fotograferen. Een half uur later vliegt het hele gebeuren weer van oost naar west. Richting vliegveld bij Velez-Málaga, om te tanken. Een kwartier later vliegen ze wéér over ons huis in oostelijke richting. Het is weer raak. Ergens in het natuurpark, richting Granada, zal wel een flinke bosbrand woeden. Volgens de kalender is het herfst, maar er is sinds mei nauwelijks regen gevallen. Het is hier overal kurkdroog. Er werd voor vandaag wat bewolking voorspeld, maar het is sinds zonsopgang blue sky en de temperaturen lopen weer op, tegen de 25 graden. Toch wordt er vanmiddag flink in de tuin gewerkt. Snoeien doet bloeien, toch ?

dinsdag 18 oktober 2011

Geluk

Het leven lacht je vaak van alle kanten toe. Je moet er natuurlijk wel oog voor hebben. 
We maken een flinke wandeling door de campo en bespreken met Antonio en Rita even de "toestand in de wereld". 











In de vroege middag lunchen we bij Mauri aan het strand. Op tafel staat o.a. paella, boquerones, rosada a la plancha, gambas al pil pil, espeto de sardinas, ensalasa mixta
Daarna is het weer afscheid nemen van Arnold en Etha die in de vooravond terugvliegen naar NL. Zal voor hen zeker even wennen zijn. Hier is het nu zon en 22 graden, de voorspelling voor vanavond in NL is 9 graden en regen.





(Eva en Arnold, dank voor de foto's)

maandag 17 oktober 2011

Werk aan de winkel

De dag begint vandaag weer prachtig met een strakblauwe lucht en de temperatuur loopt snel op tot over de 24 graden. Wat is dan een beter tijdverdrijf dan het lezen van een mooi boek aan de rand van het zwembad ? Als er tegen de middag vanuit de sierra bewolking komt opzetten en de temperatuur richting 21 graden loopt, wordt het tijd om actief te worden. Met broer Arnold gaan we aan de slag. De strelitzia reginae (oftewel Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem) staat al een paar jaar in een grote pot op het terras en heeft zich behoorlijk vermeerderd. Met behoud van planten en pot delen we de plant en zetten hem op meerdere plekken in de tuin, een stuk gaat weer terug in de pot. De rest van de middag worden er nog planten in de tuin verplaatst, de klokjes van de beregeningsinstallaties aangepast (van dagelijks naar 1x per 2 dagen) en wat klein herstelwerk aan de rubberen leidingen gedaan. Hier en daar hebben de afgelopen weken een of meer knaagdieren (ratten ?) hun scherpe tanden in wat leidingen en slangen gezet. Tegen het eind van de week wordt een neerslagverwachting van 5% gegeven, die bewateringsinstallatie hebben dus nog wel even nodig. 

zondag 16 oktober 2011

Wandeltocht

Gisteren zijn Arnold en Etha hier aangekomen na een stedentrip naar Sevilla. Vandaag maken Arnold en ik een wandeltocht van ruim 4 uur door de Rio Chillar in het natuurpark achter ons huis. Eerder dit jaar deed ik deze tocht met Eric en Anouk en family. Er is hier maanden geen regen gevallen, toch is er nog behoorlijk veel water in de bovenloop van deze rivier in het natuurpark achter ons huis. Mike en Etha kozen ervoor vandaag thuis te blijven. Aan de rand van het zwembad was het vanmiddag in de warme zon met een boek ook daar goed vol te houden, volgens de dames.
We nemen voor en tijdend de BBQ op de pation een extra biertje op het door NL in Panama behaalde Wereldkampioenschap honkbal. 


(foto genomen met mijn iPhone)

vrijdag 14 oktober 2011

Brandgevaar geweken

Alhoewel de zomer hier nog niet helemaal afgelopen lijkt te zijn en er sinds mei j.l. nauwelijks enige regen van betekenis is gevallen, zijn we hier wat branden betreft dit jaar goed doorgekomen. Los van wat kleine snel gebluste brandjes dan. De grootste bosbrand dit jaar in onze provincie was die rond Mijas vorige maand, waar ruim 400 hectare verloren ging. 
Vanaf 1 november a.s. mag er in de campo weer vuur worden gestookt. Daarom ga ik vandaag even langs de Ayuntamiento (gemeentehuis) voor mijn jaarlijkse Autoración laborales con uso de fuego en influencia forestal. Kortgezegd : mijn stookvergunning. Er liggen sinds begin mei het stookverbod is ingegaan op ons land verspreid enkele grote bergen tuinafval en snoeihout die ik wil gaan verbranden. De vergunning wordt afgegeven door de Consejería de Medio Ambiente (Milieudienst) van de provincie Málaga. Met deze vergunning mag alleen ik en alleen op het beschreven stuk grond van 1 november tot 1 mei residuos (afval) verbranden. Het is allemaal behoorlijk stringent geregeld omdat we hier tegen een kurkdroog natuurpark aan zitten en grenzen aan Los Peñones. Dit laatste is een loma (heuvelrug) in de campo van tientallen hectares met uitsluitend droge pinos (naaldbomen) 
De eigenaar van het grootste deel van Peñones is ene meneer Peek, Nederlander en telg uit het voormalige kledingconcern Peek & Cloppenburg. Hij heeft al jaren plannen om zijn grond voor rural tourism te ontwikkelen. Hij wil flink wat bomen kappen om op die vrije stukjes grond een aantal vakantiehuizen te bouwen. Meerdere keren is zijn vergunningaanvraag afgewezen. Wij zijn daar niet rouwig om. 
Onze buurman Antonio - die iedereen in de campo en dus ook deze meneer persoonlijk lijkt te kennen -  zegt ons gisteren, dat we echt niet bang hoeven te zijn, dat er brand ontstaat in Los Peñones. Als die meneer Peek nou een Spanjaard was geweest wiens vergunningaanvraag was afgewezen, had er daar zomaar een bosbrand kunnen ontstaan ! 

donderdag 13 oktober 2011

Vertrouwen

In het Financieele Dagblad van enkele dagen geleden een opvallend bericht : RABO heeft € 75 miljard gestald bij centrale banken. Omdat de RABO nog steeds een AAA-rating heeft, stallen steeds meer bedrijven en beleggers spontaan veel geld bij deze bank. Kwestie van vertrouwen. Het grootste deel - zo blijkt nu - heeft de RABO geparkeerd bij de ECB in Frankfurt. Nou begrijp ik ook waarom zoveel RABO-mensen tegenwoordig in Frankfurt werken. Maar het bewijst ook, dat er nog steeds een enorm wantrouwen onder banken is om elkaar geld uit lenen ! Slechte zaak. Tot op heden blijf ik - bij gebrek aan beter - maar vertrouwen hebben in de RABO. Lijkt voorshands beter dan mijn pensioengeld te bewaren in een van mijn vele oude sokken. Het wordt de hoogste tijd, dat de overheden nu eens echt ingrijpen en de banken verplichten zich op te splitsen. Er zouden weer echte spaarbanken moeten komen, waar je geld veilig is en investerings- en handelsbanken. Als spaarder zou je dan kunnen kiezen, een lagere rente en zekerheid bij een spaarbank of een hogere rente bij de andere typen banken. Als die laatstgenoemde banken failliet zouden gaan, hoeven overheden ze ook niet te helpen. Ik ben echter bang, dat die echte spaarbanken er niet snel zullen komen. Veel banken zijn een groot deel van die spaargelden kwijtgeraakt. Moet ik nou hopen, dat de RABO ook mijn pensioengeld heeft geparkeerd bij de ECB ? En gaat de ECB die potjes straks gebruiken om zwakke landen te redden ? Wie kun je nog vertrouwen ? Bij het opruimen van mijn overtollige kleding de komende tijd zal ik mijn oude sokken toch maar bewaren. 

(foto FD)

woensdag 12 oktober 2011

Día de la Hispanidad

Het koelt 's nachts nog nauwelijks af, we slapen nog met alle ramen open. Vanochtend is het al snel warm. Zelfs de Spanjaarden spreken van een zeldzaam warme herfst. Rond het middaguur wordt het tegen de 30 graden. Het is opvallend stil in de campo en het dorp. Het is trouwens de laatste dag van de Féria in Nerja.
Vandaag is een Fiesta Nacional de España (nationale feestdag) in Spanje. Het is de jaarlijkse Día de la Hispanidad, de dag waarop Columbus in 1492 de Americas (Amerika) ontdekte. Deze dag wordt ook gevierd in de meeste Zuid-Amerikaanse landen. In de USA wordt deze Columbus Day niet echt gevierd. In heel Spanje en vooral in Madrid zijn grote militaire parades en hier in Andalucía veel stierenvechten. In ons dorp merken we alleen, dat de gemeente, school en de meeste winkels gesloten zijn. Het wordt te warm om op het land te gaan werken. Mooie gelegenheid om me vandaag nog eens te verdiepen in het leven van Cristóbal Colón, zoals Christoffel Columbus hier wordt genoemd.

dinsdag 11 oktober 2011

Meer self supporting

Hier in de rustige en vredelievende ("peaceful" laat zich niet makkelijk vertalen) campo lijkt de boze buitenwereld met zijn eurocrisis, afgewaardeerde landen etc heel ver weg. Deze ochtend lopen we door de tuinen en over het land om te vast te stellen wat ons de komende weken te doen staat. Met genoegen zien we, dat er voor de komende tijd nog veel te oogsten is. Paprika's, tomaten, vijgen, sla, snijbiet etc. We passen ons boodschappenlijstje aan en besluiten dat we de komende tijd nog meer "self-supporting" gaan worden. Omdat we toch vaak op reis zijn kunnen we helaas geen kippen, konijnen etc gaan houden ! Laat die crisis maar komen.
Het zwembadwater is dankzij Johan in perfecte staat en nog 23 graden. Na wekenlang baantjes trekken in het 50 meter bad in Amsterdam, zijn die 8 meter baantjes hier weer even wennen. Maar de ambiance vergoedt veel.      

maandag 10 oktober 2011

Terug in de tijd

Vanavond weer in Casa Domingo aangekomen. Van de Amsterdamse herfst (motregen en 15 graden) naar de Andalusische zomer (blue sky en 26 graden). Terugreizen in de tijd bestaat volgens mij dus al....
Vanuit ons appartement is het 5 minuten lopen naar de  bushalte van de Schiphol-shuttle, 20 minuten later op Schiphol-Plaza. Transavia is op tijd, 2.40 uur later landen we op Aeropuerto de Málaga. Directe aansluiting van shuttle-bus naar busstation Málaga (20 minuten). Daar vertrekt 5 minuten later de Linea Directa naar Nerja (40 minuten). Een taxi en 15 minuten later pakken we de handbagage uit in Casa Domingo. Het is rond tien 's avonds, volle maan en zo warm dat we buiten op ons terras met glaasje of wat, zitten bij te komen. Via Uitzending Gemist halen we rond middernacht nog even de interessante TV-items in. Ook hier binnen reizen we weer even een paar uur terug in de tijd. 

zondag 9 oktober 2011

Snelheidsperikelen


Vandaag rijden we via de A2 richting Oss. Er wordt behoorlijk hard gereden tussen Utrecht en Amsterdam. En juist dit wegstuk blijkt - zo lees ik in een artikel uit De Telegraaf - een melkkoe te zijn voor de Nederlandse staatskas. Vorig jaar augustus werd de tot tien banen verbrede snelweg officieel opengesteld, maar de maximumsnelheid werd verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur.
En dat blijkt de schatkist flink te spekken. Sinds de openstelling zijn tot nu toe bijna 125.000 bekeuringen uitgeschreven voor snelheidsovertredingen. Cijfers van de KLPD tonen aan dat met 159 flitscontroles bijna om de dag controle op de snelheid werden uitgevoerd. De schatting is dat gedurende de afgelopen periode meer dan 2 miljoen euro aan boetes op het traject van de A2 is geïnd. Ook een manier om een deel van de aanleg terug te verdienen ! 
Gelukkig rijden we met onze "groene" Daihatsu constant rond de 100 km. Het is ook wel weer heel vreemd als je voorbij Utrecht op diezelfde A2 ineens borden ziet staan met 130 km per uur. 
(foto ANP)

zaterdag 8 oktober 2011

Afgewaardeerd

De Sloterplas ziet er vanochtend uit zoals de financiële wereld waarin we momenteel leven. Behoorlijk dreigend, met enkele lichtpuntjes. 
Eens waren de grote kredietbeoordelaars nodig om investeerders, onze banken en pensioenfondsen te wijzen op de kredietwaardigheid van bedrijven en landen. Zo kon er met verstand worden belegd. Goed voor onze pensioenen en de rendementen van onze spaartegoeden. Sinds de kredietcrisis is begonnen, banken elkaar niet meer vertrouwen en onzekerheid troef is, is de rol van de kredietbeoordelaars ook veranderd. Ook worden de kredietbeoordelaars niet langer betaald door de afnemers van de ratingrapporten, maar door de onderzochte instellingen zelf. Waartoe dit kan leiden liet de val van energiereus Enron zien. Enkele maanden voor dit grootste faillissement ooit kreeg Enron nog een prima rating. De hijgerige media worden nu gebruikt door de rating agencies zoals Fitch Ratings, Moody's, Standard & Poor's en Dagong. Elke rating wordt breeduit gepubliceerd. Wat weer leidt tot heftige reacties, die ook nog eens een sneeuwbaleffect hebben. Gisteren waardeert Fitch Spanje en Italië af en vandaag waarschuwt Moody's België. Het lijkt de laatste maanden wel alsof overheden en banken uitgespeeld zijn en de macht in handen van de kredietbeoordelaars is komen te liggen. Hiermee voel ik me met mijn eigen triple-A status ineens ook behoorlijk afgewaardeerd. 
Misschien moeten we die ratings van de vnl. Amerikaanse kredietbeoordelaars toch met een korreltje zout nemen en er politieke bedoelingen achter zien. Gelukkig zijn er ook nog een paar lichtpuntjes. Het IMF verwacht nog altijd een mondiale groei van 4% voor 2011 en 2012. Dus toch geen wereldwijde recessie ? Het zou goed zijn als voortaan het IMF kredietbeoordelingen gaat geven.     
(foto genomen met mijn iPhone)

vrijdag 7 oktober 2011

Nederland van boven

Bij het lezen van die titel komt er bij mij gelijk een déjà vu gevoel naar boven. Het is de titel van een boek met prachtige luchtfoto's van NL uit de jaren dertig. Verzameld door luchtmacht- historicus Koos van den Berg en de toenmalige conservator van het luchtmachtmuseum Gerrit Glerum. Als directeur a.i. van dat museum - toen nog gevestigd op de vliegbasis Soesterberg - heb ik in 1976 de presentatie ervan mogen organiseren. 
De VPRO start binnenkort met een TV-serie met dezelfde titel : "Nederland van boven". De omroep meldt : "Het is een verrassend interactief project dat onze kijk op maakbaar Nederland ingrijpend zal veranderen." Vanaf 6 december a.s. is de eerste uitzending. Als je denkt, dat NL te vol is, het best georganiseerde land ter wereld is of binnenkort eindigt in een totale chaos is , moet je volgens mij zeker die serie gaan volgen. 


Het promotiefilmpje belooft heel wat, klik hier om het te bekijken.

donderdag 6 oktober 2011

R.I.P. Steve Jobs

Deze eerste echte herfstdag in Amsterdam begint met storm en regen. En met het overlijdensbericht van Steve Jobs. 
President Obama reageert als volgt : " Mr. Jobs was one of the greatest of American innovators who exemplified the country’s ingenuity. There may be no greater tribute to Steve’s success than the fact that much of the world learned of his passing on a device he invented."
Thank you, Steve. You changed my live too. iSad.

woensdag 5 oktober 2011

Geen gevaar voor verslaving.

Onze dagen in NL zijn altijd behoorlijk gevuld met oppassen, musea bekijken, dagelijkse wandeling of fietsen of baanzwemmen, bezoeken van vrienden en familie, lezen en films bekijken. Toch zijn we ook altijd nog wel in voor een spelletje. Of het nu kaarten is, een partijtje Risk, Rummikub of Srabble. Cijferpuzzels (zoals Sudoku) en kruiswoordpuzzels is meer een ding voor Mike. Maar sinds kort is er Wordfeud ! Het is een soort Scrabble, maar dan op je mobiele telefoon, en je kunt het met iedereen in de wereld in elke taal spelen. Wij hebben het zowel op de iPhone als op de iPad staan. Dus we kunnen tegen elkaar, maar ook tegen anderen spelen. Je wilt altijd je spel afmaken en scoren. Het mooie van dit spel is, dat je het kunt wegleggen en na uren of dagen gewoon weer kan oppakken. Toch zal Wordfeud voor ons niet verslavend werken. Daarvoor hebben we gewoon geen tijd !
(foto van iPad)

dinsdag 4 oktober 2011

Rijke historie

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het oude 's Lands Zeemagazijn (1656), het pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Na ruim 4 jaar gesloten te zijn geweest voor een ingrijpende verbouwing, is het afgelopen zaterdag door de Koningin heropend. Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. NL heeft een maritieme geschiedenis van meer dan 500 jaar. We zijn steeds meer geïnteresseerd in de tijden dat NL "leading country' was in de wereld. Dus alle reden om er eens te gaan kijken. Gisteren was er een mooie dag voor. 
Het is een indrukwekkend gebouw geworden met diverse exposities.  De binnenplaats - het Open Pleyn - is nu overdekt met een gigantisch glazendak. 
We maken een zeereis en vliegen in een helikopter laag over de havens van Amsterdam. Dit alles virtueel maar zo echt dat je er zee- en/of luchtziek van kunt worden.

Buiten bezoeken we de replica van het beroemde VOC-schip Amsterdam dat daar ligt afgemeerd. In de 17e en 18e eeuw was die VOC het grootste handelsbedrijf ter wereld met een monopolie op de handel met Azië ! Met soortgelijke schepen voer ook de WIC (West-Indische Compagnie) die helaas door velen nog uitsluitend wordt herinnerd door zijn slavenhandel. Ondanks die zwarte bladzijde in die tijd, kun je als Nederlander trots zijn op de ondernemingsgeest van je voorouders. 
 (foto's genomen met mijn iPhone)
Op de website van het Scheepvaartmuseum staat deze leuke video "No Facebook without the Dutch" !

maandag 3 oktober 2011

Langste viaduct van NL

Tijdens onze fietstochten in de "Farwest" van Amsterdam zien we het langste viaduct van NL ontstaan. Er wordt op deze zomerse oktoberdag hard gewerkt.
Het viaduct maakt deel uit van de Westrandweg (A5), is 3,3 km lang en komt tussen de in aanleg zijnde Tweede Coentunnel en de A5 bij Knooppunt Raasdorp (A9). De opening is gepland in december 2012. Dit nieuwe stuk van de A5 zal de drukke Ring (A10) zeker gaan ontlasten.

zondag 2 oktober 2011

Oktober start zomers

De eerste dag van de maand oktober, gisteren, was wéér een zomerse dag met temperaturen van rond de 24˚. Op zo'n dag ziet de Haarlemmermeerpolder er ook mooi uit. We maken alweer een flinke fietstocht die ons o.m. langs de Akerdijk voert. Hier staat het oude stoomgemaal De Lynden uit 1849. Toch knap, dat door dit soort gemalen er een polder kon ontstaan waar nu - 7 meter onder de zeespiegel - Schiphol Aiport ligt.                    


Kleinzoon Niel viert gistermiddag zijn 6e verjaardag natuurlijk in de tuin met een geslaagde BBQ. 
Vandaag heeft hij een kinderfeestje en maandag is hij jarig op school.




Ann heeft - met naast haar knuffel Bumba - momenten van "zelfreflectie".

(foto's genomen met mijn iPhone)

zaterdag 1 oktober 2011

Film on demand

Gisteravond zien we op TV tijdens het Gouden Kalveren Gala 2011 de film Black Butterflies in de prijzen vallen. Even later al zitten we geboeid naar deze film te kijken, die via het KPN-glasvezelnet onze huiskamer binnenkomt. Een mooie film met fantastisch acteerwerk over de Zuidafrikaanse dichteres Ingrid Jonker. 
Helemaal blij worden we als we vanochtend lezen, dat je vanaf nu ook films kunt kijken via iTunes. Dus ook zonder KPN kunnen we op onze berg in Spanje voortaan de laatste films thuis bekijken. Een prettig vooruitzicht voor de komende wintermaanden.