Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 31 december 2011

Hoeveel jaar alweer ?
















Ben je 's morgens net wakker, staan er vier kleinkinderen aan de ontbijttafel te jumpen. En wijzen ze je er fijntjes op, dat je vandaag 60 bent geworden. Zo beginnen we hier op landgoed 't Loo - met Mike's verjaardag - oudjaarsdag. We hebben er zin in.

woensdag 28 december 2011

Even iets anders dan e-boeken

Julie en Robbe komen logeren in Amsterdam en dat is een mooie gelegenheid om het "Muizenhuis" van Karin Schaapman in het echt te gaan bekijken. De schrijfster van het immens populaire kinderboek Het Muizenhuis Sam en Julia heeft van kartonnen dozen, papiermaché en afvalmateriaal een echt Muizenhuis gemaakt. Meer informatie klik hier. Het staat sinds kort opgesteld in de nieuwe Openbare Bibliotheek van Amsterdam aan de Oosterdoksekade, vlakbij het Centraal Station. 
Niel is natuurlijk ook geïnteresseerd en gaat mee. Voor ons is het de eerste keer dat we deze fraaie bibliotheek - die in 2007 werd gebouwd - bezoeken. Met een vloeroppervlak van 28.500 m2 schijnt het de grootste openbare bibliotheek van Europa te zijn. Voor mij is het architectonisch zowel van buiten als van binnen met stip ook de mooiste. We zijn regelmatige bezoekers van de OBA-vestiging in Osdorp, maar deze centrale bibliotheek gaan we vanaf nu toch vaker bezoeken. Op internet lees ik, dat ruim 4 miljoen bezoekers sinds de opening ons al zijn voorgegaan. Robbe en Niel zijn gelijk verdiept in de boeken van Dolfje Weerwolfje.
Het bovengrondse werk aan de nieuwe metrolijn bij het Centraal Station is vrijwel klaar. Verbaasd zien we, dat er na een jarenlange afsluiting weer een flink stationsplein is ontstaan. In deze tijd van het jaar feestelijk verlicht.
(foto's genomen met mijn iPhone)

maandag 26 december 2011

Boxing Day at Leiderdorp

Spanje kent geen Tweede Kerstdag, op deze naamdag van Sint Stefanus wordt er gewoon gewerkt.  In landen van het Gemenebest wordt Boxing Day nog wel degelijk gevierd en nog wel behoorlijk actief. Met vossenjachten, paardenraces en veel voetbal. In NL wordt Tweede Kerstdag vaak gebruikt om ergens naar toe te gaan. Het bezoek aan een kerstmarkt of aan een woonboulevard. Wij gaan richting Leiderdorp, niet naar de Woonboulevard, maar naar de familie Van Dijk. Voor een goed glas wijn, heerlijk eten en een goed gesprek. Natuurlijk is er het bijna gebruikelijke zang- en dansoptreden van Julie en Robbe.  
 
 

zondag 25 december 2011

Zalig Kerstfeest, Merry Christmas, Frohe Weihnachten, Joyeux Noël, ¡ Feliz Navidad ! Bon Nadal, Buon Natale, Boas Festas, Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan, God jul , Nollaig Shona Dhuit, Glaedelig jul, Geseende Kerfees, Scretan Bozic, Kala Christougenna Ki'eftihismenos, Kellemes karácsonyi ünnepeket, Selamat Hari Natal, Sal-e no mubarak, Shinnen omedeto, Teyatie Gonezu, I'D Miilad Said, Kia orana e kia manuia rava, Eg ynskjer hermed Dykk alle ein God Jul, Wesolych Swiat, Sretan Bozic, Vesele Vianoce, Neekirissimas, Mele Kalikimaka, Pax hominibus bonae voluntatis

zaterdag 24 december 2011

Noche buena














Noche buena (kerstavond) vieren we in Amsterdam met Anouk, Pieter, Niel en Ann. Met spelletjes en een heerlijke kalkoen. 

donderdag 22 december 2011

Gulle gaven

Serious Request is een jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis. Dit jaar is het motto THIS ONE'S FOR MAMA, de donaties zijn bestemd voor moeders die er alleen voor staan als gevolg van oorlog. Alle informatie vind je hier. Zes dagen lang wordt via live-TV, via internet en natuurlijk via de radiozender actie gevoerd. In heel NL vinden uiteenlopende acties plaats om geld in te zamelen. Op de Beestenmarkt
in Leiden staat sinds enkele dagen het Glazen Huis waar 3 dj's zich hebben opgesloten om 24/7 tegen betaling verzoeknummers te draaien. Er komen veel artiesten, politici etc. En natuurlijk duizenden mensen die in een speciale 
brievenbus hun geld doneren. In de druilerige regen was het vanochtend de beurt aan een delegatie van de Juliana-school (van Julie en Robbe). Via de live-uitzending zien we vanochtend op TV hoe Julie en Robbe bij het Glazen Huis hun donatie doen. De foto's komen van de website van Serious Request. Op de onderste foto is helemaal links Robbe te zien, op de twee andere foto's het serieuze gezicht van kleindochter Julie. Ook zijn ze te zien op deze video (klik : hier )die binnen (!) is gemaakt.
 

woensdag 21 december 2011

Lotje uit de loterij

In NL kennen we de Staatsloterij en de Postcodeloterij met hoofdprijzen van enkele miljoenen euro's en af en toe een jackpot. In Spanje kennen we EL GORDO. De oudste (1812) en gelijk de grootste loterij ter wereld. In El Pais van vandaag een foto zoals die overal in Spanje genomen had kunnen worden. Lange rijen mensen om de laatste loten te kunnen kopen. Een lot kost 200 euro. Ondanks de crisis verwacht men, dat er toch zo'n 2,7 miljard (!) in de pot komt te zitten. Morgen, de 22ste - is de trekking.  De hele ochtend is deze Sorteo Lotería de Navidad live te zien op de Spaanse TV. Uit een soort bingotrommel vallen balletjes met nummers die dan het winnende lot vormen. Tientallen weeskinderen in mooie schooluniformen zingen de nummers van de winnende loten. Morgenochtend zetten we de TV zeker even op TVE om een deel ervan mee te maken. 
Op Twitter lees ik een wijze uitspraak : "De loterij is een vrijwillige belasting voor mensen die niets weten van kansberekening" ! 
(foto's El Pais)

dinsdag 20 december 2011

Donker en koud

Vandaag of morgen noteren we weer de kortste dag van het jaar. Of anders gezegd, de langste nacht van het jaar. De zon komt op om 08.48 uur en gaat om 16.29 uur alweer onder. Het is bovendien de hele dag bewolkt en vochtig. Voor ons als liefhebbers van de zon en droge warmte niks aan dus. We zien gisteren de film Nova Zembla, kijken op TV naar beelden van Antarctica in de natuurserie Frozen Planet en ervaren de Zweedse winter als we de thrillers van Camilla Läckberg lezen. De Sloterplas naast ons appartement ligt er in de vooravond mooi bij voor deze foto. Gelukkig gaan we weer aftellen naar langere dagen en zon.

maandag 19 december 2011

Mop

Vandaag wordt bekend, dat de Noordkoreaanse leider Kim Jong-il is overleden. De dood van de gisteren overleden Tsjechische ex-president Vaclav Havel doet me meer. Maar het meest ontroerd raak ik als ik in El Mundo lees, dat in het Spaanse Zaragoza op 86-jarige leeftijd Manuel Jalón is overleden. Hij was in 1958 de uitvinder van de frefona, de mopemmer. Hiermee heeft deze sympathieke ingenieur veel betekend voor de vrouwen in Spanje. Zij hoefden niet langer meer op hun knieën de stenen vloeren te schrobben. Het succesvolle product wordt momenteel naar 30 landen geëxporteerd. Jalón was trouwens ook de uitvinder van de wegwerp-injectienaald.
Met Spanje treur ik een beetje mee en zal ik voortaan elke keer als ik de mopemmer ter hand neem even aan hem denken. 
(foto : El Mundo)

zondag 18 december 2011

Ajax-fan

Vanmiddag tussen de hagel- en sneeuwbuien door opnieuw in korte tijd naar de Arena. Ingang Zuid G wordt al bekend terrein. Met Arnold zie ik AJAX met 4-0 winnen van ADO Den Haag. Gelukkig is het dak van de Arena dicht en staan de heaters aan. Na afloop wordt deze Barcelona-fan verrast met een AJAX-sjaal. Voel me daarmee als Amsterdammer nu echt ingeburgerd ! Als ik met de sjaal om mijn nek ons appartement betreed, vraagt een passant "En, hoeveel is het geworden ?"
(foto genomen met mijn iPhone)

zaterdag 17 december 2011

Glas

Vandaag staat helemaal in het teken van glas. In Leiden wordt het Glazen Huis betrokken door enkele dj's van radio 3FM. Hier vind je alle info. Wij bezoeken in het kader van ons jaarlijks familie-etentje in Leerdam de glasblazerij. Veelvuldig moeten we terugdenken aan de film Glas (1958) van Bert Haanstra. Klik hier voor deze Oscar winnende korte film over de produktie van glas. 



In het vorig jaar geopende compleet vernieuwde Nationaal Glasmuseum lopen we langs ruim 9.000 glasobjecten. Een van de mooiste exemplaren zijn deze vazen links. Ze lijken aardewerk, maar het is glas. Gewoon mooi. De overzichtstentoonstelling van Nederlands beroemdste glaskunstenaar, Andries Copier, geeft een goed beeld van de jaren waarin Leerdam een van 's werelds belangrijkste glascentra was.
Het etentje vindt plaats in Gasterij Het Oude Posthuys. De naam zegt het al, het is het voormalige postkantoor van de glasstad. De gevelreclame is - natuurlijk - uitgevoerd in glas. Binnen gaat het niet om het glas, maar om de inhoud...

donderdag 15 december 2011

Verzamelaar van verboden liefdes

Morgen publiceert de commissie-Deetman na uitvoerig onderzoek over misbruik binnen katholieke instellingen in de vijftiger en zestiger jaren haar rapport. Vandaag wordt al bekend, dat één van haar conclusies zal zijn, dat het verplichte celibaat in de Rooms-Katholieke Kerk het risico op sexueel misbruik wel groter maakt. Maar ook blijkt, dat de aantallen niet afwijken van de misbruikcijfers onder niet-katholieken in Nederland ! Gelukkig. Het leek er door die grote media-aandacht even op, dat ik vrijwel de enige katholieke jongeman in NL was die niet was misbruikt. En dat terwijl ik jaren misdienaar ben geweest, op een jongens-MULO heb gezeten van de Broeders van de congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. En ook nog op vrije middagen vaak speelde op het terrein van de kostschool van de Paters der Selesianen Don Bosco in Rijswijk. 

Terwijl buiten regen en storm elkaar afwisselen ben ik - hoe toevallig - net deze dagen helemaal verdiept in De Vliegenvanger, het succesvolle boek van Rik Felderhof. "Houd God voor ogen en je gulp gesloten". Met dit advies wordt de hoofdpersoon in het boek naar een seminarie in Limburg gestuurd. Het is een meeslepend verhaal van een biseksuele romanticus, verzetsheld en minnaar van velen. Voor zijn verboden liefdes wordt hij verbannen uit zijn klooster. Het leven op een seminarie en in een klooster wordt goed beschreven. Het is ook een spannend boek. De trailer waarmee dit boek destijds op TV werd gepromoot deed vermoeden, dat er al een speelfilm met deze titel bestond. Als je die film nu al wilt beleven, moet je echt dit boek lezen. 


Het is interessanter dan het rapport van de commissie-Deetman !   

woensdag 14 december 2011

Spookburgers opgepast !

In Nederland zijn er volgens recente berichten van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zo'n 450.000 mensen die uit een gemeente zijn vertrokken zonder dat te melden en zich vervolgens ook niet in een andere gemeente inschreven. Het begrip "spookburgers" is ontstaan. Uit eigen ervaring weten we, dat de bevolkingsadministratie in landen rond de Middellandse Zee soms niet helemaal klopt. In NL zou het allemaal wel kloppen. Niet dus. 
Na vragen vanuit de VVD komt uitkeringsinstantie UVW met de mededeling, dat er ook nog eens honderdduizenden van die spookburgers een uitkering ontvangen ! Ze hebben blijkbaar wel een bankrekening. De Belastingdienst vist echter achter het net, want deze Nederlanders zijn "onbereikbaar".  
Enkele dagen geleden lezen we gelukkig het bericht, dat de VVD-minister van Sociale Zaken nu een wetsvoorstel gaat maken, dat de status "vertrokken onbekend waarheen" in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) reden wordt om een uitkering stop te zetten.  

dinsdag 13 december 2011

Het Koninkrijk is digitaal

Tussen 1969 en 1994 verscheen Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, hét standaardwerk over de bezettingsperiode, geschreven door dr. Loe de Jong (1914-2005). Deze toenmalige directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) had in de jaren 1960-1965 al miljoenen Nederlanders geboeid met zijn TV-serie De Bezetting. Die 14-delige boekenserie, met reacties en register, is sinds gisteren digitaal te raadplegen. En ja hoor, ook helemaal gratis te downloaden ! Gisteren was de website als gevolg van de grote belangstelling onbereikbaar. Vandaag was dat opgelost en heb ik in een klein half uurtje de hele serie (30 onderdelen met een totaalvolume van 1,38 GB) op mijn laptop binnengehaald. Ze zijn als pdf-bestanden ook prima leesbaar op mijn iPad.  

maandag 12 december 2011

Op weg naar de hemel

OK, Frank Zappa zei het al: "Schrijven over muziek is hetzelfde als fietsen over architectuur". Maar toch. Er is veel muziek die je zou willen horen "op weg naar de hemel". Volgens steeds meer mensen is het Canto Ostinato (van Simeon Holt, 1976) zo'n stuk muziek. Documentairemaker Ramon Gieling heeft onlangs een boeiende film over deze compositie gemaakt. Hij ging op 19 november j.l. in premiére tijdens het IDFA-festival in Amsterdam. In onderstaand YouTube filmpje, dat vandaag in mijn mailbox zat, een concert in de stationshal van Groningen. Ook tijdens aardse reizen (in vliegtuig of trein) is het Canto Ostinato op je iPod heerlijk ontspannende muziek.

zondag 11 december 2011

Iedereen verandert

Traditioneel, conservatief, behoudend, conventioneel. Het zijn allemaal begrippen die een beetje kleven aan ouderen. Toch schijnen er ook nog veel jonge managers te zijn, die er behept mee zijn. Dochter Kim, die - onder haar label KIMverandert - alweer enkele jaren een drukke adviespraktijk heeft in verandermanagement, weet er alles van. Afgelopen week ging haar vernieuwde website in de lucht. Bovendien gaat ze vanaf nu niet langer als ZZP'er door het leven, maar als DGA van haar zojuist opgerichte Flow Creations BV. Al met al aanleiding voor mij als trotse vader en lid van haar Raad van Advies om hier even reclame te maken voor haar nieuwe website. Geïnteresseerd ? Klik dan hier
Het is natuurlijk helemaal leuk als je vandaag kan constateren, dat één van haar klanten (KPN) in o.m. deze advertentie niet alleen haar filosofie uitdraagt, maar dat ook onder een heel herkenbare koptekst doet.

vrijdag 9 december 2011

Storm

Het is best koud en mijn pet waait regelmatig van mijn hoofd. Een hoed kan ik al helemaal niet dragen. Het stormt al enkele dagen flink, vooral aan de Noordzeekust (getuige ook deze fraaie foto van BNR Nieuwsradio). Toch ziet het er naar uit, dat ook deze storm nu vrijwel helemaal is overgewaaid.
Een beetje als de storm van de Eurocrisis. Zo lijkt het er tenminste op als we vanochtend de spaarzame berichten uit de EU-top in Brussel moeten geloven. Onze regeringsleiders komen met een nieuw verdrag voor de Europese Monetaire Unie, met een strengere controle vanuit Brussel op de begrotingen van de deelnemende Euro-landen. Ergens in het voorjaar 2012 zal dat verdrag er zijn. Dus vanaf volgend jaar zullen financieringstekorten (en dus schulden) van deze landen nooit meer zo hoog kunnen oplopen als we de laatste maanden zagen n de GIIPS-landen. Men heeft zich meer gericht op het voorkomen van een nieuwe schuldencrisis dan op het bestrijden van de huidige. Oftewel : het Euro-huis staat in de fik en in Brussel leggen ze een brandalarm aan ! Ook met een eventuele extra impuls van 200 miljard via het IMF is er te weinig bluswater. De Euro-storm is even wat gaan liggen, maar nog lang niet overgewaaid.....

donderdag 8 december 2011

Ook deelauto's elektrisch

Steeds vaker zie je in Amsterdam deze auto's in het straatbeeld. Twee weken geleden is Car2go in Amsterdam gestart met de verhuur van 300 elektrische auto's als deelauto. In geen andere Europese stad rijden nu meer elektrische auto's rond. Deze Smarts kunnen worden gehuurd zonder dat ze op een vastgestelde plaats of tijd weer moeten worden ingeleverd. Bij een van de honderden oplaadpunten in de stad kunnen ze worden opgeladen.
Ze hebben een actieradius van 135 km. En je mag er gratis mee parkeren. Het tarief is 29 eurocent per minuut (uurtarief € 12,90 en 24-uurs tarief € 39,=), inclusief verzekering, belasting, elektriciteit en parkeergeld.           Het idee doet een beetje denken aan het initiatief van provo Luud Schimmelpennink uit 1974. Zijn elektrische Witkar moest wegens gebrek aan belangstelling na zo'n 10 jaar stoppen.                                                 Het ziet er naar uit, dat nu de tijd wel rijp is voor de elektrische huurauto's van Car2go.

woensdag 7 december 2011

Scheidsrechter kost Ajax 2 doelpunten

Vanavond in Amsterdam Arena mooie voetbalwedstrijd gezien. Ajax tegen Real Madrid. Werd 0-3, maar had makkelijk 3-3 kunnen zijn. Twee keer ten onrechte buitenspel gegeven door de scheidsrechter en een bal op de lat.
Scheelde trouwens niet veel of ook deze wedstrijd was geannuleerd (zie Málaga-Barcelona). Op Schiphol waren vandaag veel vertragingen en annuleringen van vluchten als gevolg van de noordwester storm. Real Madrid landde gelukkig op tijd....
(foto genomen met mijn iPhone)

Sinterklaasviering

Natuurlijk kwamen Sint en Piet afgelopen maandag ook pakjes afleveren bij dochter Anouk thuis. Vóór dat tijdstip aten de kleinkinderen - met Sinterklaas zo vlak in de buurt - braaf hun bordjes met boerenkool-stamppot leeg.
(foto's genomen met mijn iPhone)

maandag 5 december 2011

Wie en wat vliegt daar ?

Alhoewel we in Amsterdam op slechts 20 minuten van Schiphol wonen hebben we hier toch nauwelijks geluidsoverlast van startende of landende vliegtuigen. Alleen bij straffe oostenwind - en dat komt in NL niet zo vaak voor - hebben we in Nieuw-West (Osdorp) te maken met vertrekkende toestellen vanaf de Polderbaan en Zwanenburgbaan waarvan een aantal dan een bocht naar rechts maken. En op die dagen heeft de familie in Leiderdorp nog al wat toestellen boven hun huis die gaan landen op de Kaagbaan. Van vliegtuigen die gebruik maken van de overige landingsbanen van Schiphol - zoals de Aalsmeerbaan, Oostbaan, Kaagbaan en Buitenveldertbaan - hebben we ongeacht de windrichting helemaal geen last. Toch ben ik altijd geïnteresseerd in "alles wat vliegt", kijk ik regelmatig omhoog en vraag me af waar zo'n toestel naar toe gaat. Pas heb ik een leuke website ontdekt (bedankt Maya). Op http://www.flightradar24.com/  zie je alle vliegtuigen die boven Europa vliegen live op de kaart. Ze zijn allemaal ingetekend in Google Maps en je ziet ze langzaam over de kaart bewegen. Dat het luchtruim van West-Europa een van de druksten ter wereld is, kun je op deze site goed zien. Waar de grootste concentratie van vliegtuigen zit, bevinden zich de belangrijke vliegvelden. Behalve het kijken naar de vliegbewegingen kun je ook allerlei informatie over elke vlucht te zien krijgen. Als je op een vliegtuig klikt, krijg je o.m. informatie over luchvaartmaatschappij, vliegtuigtype, vertrek- en bestemmingsplaats etc. Afgelopen week heb ik de site een paar keer bekeken toen we in ons huis in Spanje zaten en er een vliegtuig over kwam. Ook leuk. Hieronder een schermafdruk. Er is van deze site ook een app voor je iPhone.

zondag 4 december 2011

Isolement ? No way !

In de postbus zit gisteren een aanvraagformulier voor de Stadspas van de gemeente Amsterdam. "Omdat u in 2012 65 jaar wordt, heeft u recht op een gratis Stadspas .....etc", zo begint de brief van de gemeente. Zo word ik weer even fijntjes herinnerd aan mijn leeftijd. Op de website van de gemeente Amsterdam lees ik verder, dat de Stadspas is ingevoerd met als doel "de drempel tot sport, recreatie en cultuur in de stad te verlagen voor groepen die in een sociaal en cultureel isolement dreigen te raken". Ik weet, dat 2012 als gevolg van de eurocrisis een moeilijk jaar gaat worden, maar heb er nooit bij stilgestaan dat ik als AOW'er ook nog eens in een sociaal en cultureel isolement zou kunnen komen te geraken. Nou, beste mensen, dat gaat dus niet gebeuren, want ik heb het aanvraagformulier ingevuld en opgestuurd. Ik heb straks die Stadpas ! In de aanbiedingen zit deze maand een kortingsbon voor de Bollywood kaskraker Om Shanti Om. Ik kan niet wachten....... !

zaterdag 3 december 2011

Waterpokken en toch helemaal blij.

Onze jongste kleindochter, Ann, is gisteren twee jaar geworden. Omdat ze de waterpokken heeft ging de jarige niet naar de kinderopvang. Mike was weer eens de oppas-oma. 
Een verjaardagscadeau waarmee Ann heel blij is, was deze Babyborn-pop. Bijna net zo groot als zijzelf. Vanmiddag viert ze haar verjaardagsfeestje met de rest van de familie. 


(foto genomen met mijn iPhone)

vrijdag 2 december 2011

Twitter op mijn blog

Mijn Twitter-berichtjes stonden al op mijn LinkedIn pagina. Vanaf vandaag kun je ook op deze blog mijn recente berichtjes op Twitter lezen. Ze staan rechts in de kolom onder "Recent cities". 

Even wachten

Amsterdam begint al aardig in winterse sferen te komen. Overal wordt momenteel kerstverlichting aangelegd.  Kerstmarkten worden opgebouwd. En natuurlijk staan op veel grachten al oliebollen-kramen. Soms eerder dan de mensen van gemeentewerken hadden verwacht. Bij deze kraam konden we vandaag nog even niet terecht.

donderdag 1 december 2011

Spaans bezoek

Zit je vanochtend in je Amsterdamse appartementje - nog in kamerjas - rustig de post door te nemen, is er ineens onverwacht bezoek uit Spanje ! Van een van de Zwarte Pieten van Randstad krijgen we ieder een heerlijke chocoladeletter en wat strooigoed. Een verrassende en leuke pauze tussen alle rekeningen, brieven en junkmail. 




Gisteravond op TV (Ned3) de spannende film gezien "De zaak Alzheimer".  
Nooit eerder een huurmoordenaar gevolgd die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Mooie rol van Jan Decleir.