Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 31 januari 2012

Amandelbloesem

Normaal staan de circa 50 amandelbomen achter ons huis in februari in bloei. Maar als gevolg van de warme winter hier bloeien ze nu al. In veel hoge takken zitten nog amandelen van afgelopen jaar die ik er niet uit heb kunnen halen. Komend najaar die bomen maar eens flink snoeien. Staat gelijk geagendeerd. In mijn moestuin kun je het gezoem van de honderden bijen rond die amandelbomen horen. Het geluid van de lente. Het is vanochtend met 11 graden wel koud. Maar met de zon bereiken we vandaag net zoals gisteren de 15 graden wel weer. Tijdens de heldere nachten met een adembenemende sterrenhemel koelt het wel af naar 5 graden. In het bergmassief achter ons vriest het 's nachts. Een tiental kilometer verderop, aan de noordkant van het bergmassief en in de Sierra Nevada vriest het 's nachts behoorlijk. Gisteravond is er daar trouwens behoorlijk veel sneeuw gevallen. Nederlandse toestanden zal ik maar zeggen. Neen, we zijn erg blij met het micro-klimaat waar wij hier in de vallei mee moeten leven. De invloed van de relatief warme Middellandse Zee op 8 km afstand is voelbaar en het bergmassief houdt de erge koude vanuit het noorden tegen.
Gisteren weer een mooie tocht gemaakt naar Pizarra voor de halfjaarlijkse controle door de uroloog die vlakbij dit Palacio de los Condes de Puerto-Hermoso zijn polikliniek heeft. Alles was prima trouwens.
Afgesloten met een gezellig etentje bij Jan en Maya in Daimalos. 
Vandaag een dag voor kleine klusjes , o.a. zwembad stofzuigen, tuinafval verbranden, nog enkele nesten van processierupsen verwijderen, waterleidingen en druppelaars op het land controleren en wat opruimwerk in de boomgaard. 

maandag 30 januari 2012

Mediterraneo, zo blauw, zo blauw...

Gistermiddag even langs het strand bij Playazo gewandeld om bij Chiringuito Mauri wat te drinken. Als ik die strakblauwe lucht en dito zee, moet ik gewoon een fotootje maken. En krijg dan ineens veel sympathie voor de milieu-groepen die momenteel protesteren tegen de geplande olie- en gasboringen hier vlak uit de kust. In El Sur lezen we, dat de Canadese multinational CNWL Oil volgende winter wil starten met deze boringen. Dat zou dan gebeuren op enkele plaatsen een paar kilometer voor de
kust van Málaga, Almería en


Granada, in de Alboran Sea, zoals de Middellandse Zee ook wel wordt genoemd. 
Die Canadezen schijnen al 35 jaar
een kantoor in Spanje te hebben en nauw samen te werken met het Spaanse oliebedrijf Repsol. Logisch, dat ook de lokale vissers zich hebben aangesloten bij het protest. Als gevolg van te verwachten milieu-effecten zou hun broodwinning in gevaar kunnen komen.
Je moet er toch ook niet aandenken, dat we straks ons visje aan het strand moeten eten met nevenstaand uitzicht....


(bovenste foto genomen met mijn iPhone,
rechterfoto : stockfoto Repsol) 

zondag 29 januari 2012

Regenmeter

 
Natuurlijk hebben wij hier ook een eigen regenmeter. Handig als je wilt weten hoeveel regen er eigenlijk valt. Het getal waar wij als campesinos (boeren) naar kijken is het aantal gevallen liters per m2 en liefst nog per uur. Als buurman Antonio gisteren zegt, dat er eergisteren 20 liter per m2 is gevallen, willen we dat natuurlijk gelijk checken. Onze wel heel erg grote regenmeter ligt naast het huis. Als het water van de piscina (zwembad) één tegeltje (van 2 cm) hoger staat, dan klopt zijn verhaal. Want (verschil in water- hoogten in centimeters x totale lengte zwembad x totale breedte zwembad ) gedeeld door oppervlakte van zwembad = gevallen regen in liters per vierkante meter. Simpel toch ? 
Vandaag is het onbewolkt, maar een stevige en frisse (12 graden) noordenwind vanuit de sierra. Wij krijgen nu de koude lucht uit Noord Europa binnen. Normaal is het andersom en stroomt er warme lucht vanuit hier richting NL. 
(foto's genomen met mijn iPhone)

zaterdag 28 januari 2012

Slecht nieuws


Gisterochtend begon de dag zonnig, maar binnen een uur na zonsopkomst was het helemaal bewolkt. Rond het middaguur begon het hard te regenen, de temperatuur zakte ineens naar 8 graden. Zoveel water in korte tijd geeft hier altijd problemen. Op deze foto (van Karin) hier de boulevard bij Burriana Beach in Nerja gistermiddag. Pas in de loop van de avond was het af en toe droog. Er is voorlopig voor het land weer genoeg gevallen. Deze ochtend is het weer onbewolkt en de temperatuur gaat naar de 15 graden.

Alle Spaanse kranten openden gisteren met de nieuwe werkloosheidscijfers in Spanje. Het grafiekje uit El Pais laat het verloop zien van 2004 tot 2012. Het is nu bijna 23%, terwijl de jeugdwerkeloosheid (jongeren t/m 24 jaar) 48,5 % bedraagt. Er zijn anderhalf miljoen huishouden waarvan elk gezinslid paro (werkeloos) is. Geen wonder, dat er steeds meer Spanjaarden een vreemde taal leren en hun geluk gaan beproeven in Duitsland, Engeland en ook in NL. 
Hier in Andalucía hebben vrijwel alle scholen, kantoren en winkels geen verwarming. Het is hier immers het hele jaar aangenaam. Op koude winterdagen zie je daarom dat leerlingen in de klaslokalen hun jas aanhouden. Ook op kantoren zit men als het buiten onder de 15 graden komt, met dikke truien of jas aan. In de noordelijker gelegen deelstaten zoals Valencia, Madrid, Baskenland e.d. heeft men wel verwarming. Bovenstaande opvallende foto komt uit de regionale krant Las Provincias, met als onderschrift : A clase con las mantas (in de klas met dekens). Leerlingen van de IES Vila-roja in Almassora (Valencia) hebben deze foto verspreid. De school kan de brandstof voor de verwarming niet meer betalen.
Toch blijven de leerlingen komen en blijven de leraren - die de afgelopen twee jaar 10% op hun salaris zijn gekort - les geven.
Uit NL komen berichten dat juist deze week scholen dicht gingen omdat leraren staakten en demonstreerden tegen een nieuwe wet, dat ze 1.040 uur per jaar moeten lesgeven. Het zou zeker verhelderend zijn als die leraren uit NL eens een maand in Spanje voor de klas gingen staan.
In een ander bericht uit het bijna failliete Valencia lezen we, dat er daar dorpen zijn die geen geld meer hebben om de straatverlichting aan te doen.... Het lijkt allemaal heel erg, maar vorig jaar was in de USA de staat California vrijwel failliet en kon ze haar ambtenaren niet meer betalen. Net zoals toen door Washington, zullen de ergste noden hier wel door Madrid worden opgelost. Alleen kan Madrid geen extra ruimte (lees: geld) maken door het Spaanse schuldenplafond te verhogen zoals deze week opnieuw wel in de USA werd gedaan !    

vrijdag 27 januari 2012

Kaal

Aan elke robuuste wijnrank zit nog slechts één korte tak met wat knoppen. Met een laag opkomende zon vanochtend als tegenlicht wel een stoer gezicht. Hieronder een deel van de nu kaal uitziende wijngaard in de zeer vroege ochtendzon. Zo ziet de winter er hier uit. Afgelopen nacht was het kraakhelder en koud. Er komt al bewolking opzetten, de verwachting voor vandaag is 45% regen en koud (11 graden).  

donderdag 26 januari 2012

Even wat anders

De afgelopen dagen flink bezig geweest op het land. De druiven zijn nu allemaal gesnoeid, ook een aantal fruitbomen op de bancales en de olijfbomen zijn gesnoeid. Het snoeihout en onkruid is verbrand. Mike heeft rond het huis en langs de oprit een en ander schoongemaakt. De hoogste tijd dus vandaag voor "even wat anders" al was het maar om de spieren even te ontzien. 
Er zijn van de plaatsjes die je wel ziet op borden langs de snelweg, maar er eigenlijk alleen maar voorbij rijdt. We hebben besloten de komende maanden die dorpen en steden in de buurt, die we alleen van de afslagborden kennen, eens te gaan bekijken. Zo wandelen we vandaag door Vélez de Benaudalla, een dorp aan de rand van het Presa de Rules (het grote stuwmeer waar je met de nieuwe autosnelweg van Motril naar Granada overheen rijdt). Natuurlijk met een mooie kerk (foto), een oud kasteel, maar ook de Jardín Nazari, een prachtige moorse tuin met veel irrigatiekanalen (de Generalife van het Alhambra in het klein). 


Via de N323 komen we bij de Presa de Béznar, het stuwmeer aan de andere kant van de autosnelweg. Met een volume van 53,3 hm3 een flinke plas water.
Via een late lunch-stop in Lanjarón rijden we de Sierra Nevada uit, richting Órgiva dwars door de Alpujarras. 
Langs de A-346 zien we een tiental cabras de montes (berggeiten en steenbokken) tegen de berghelling wat grazen. Met de 18-200mm lens een makkie. 

maandag 23 januari 2012

Lagere lonen en meer belasting betalen.

Elk jaar krijg ik in de zomer mijn gewone IBI-aanslag (de onroerend goed belasting, gebaseerd op de WOZ-waarde van Casa Domingo, ik schreef er hier al eerder over). 

Maar nu krijg ik ook telkens in november een aanslag voor IBI Rustica. Alhoewel die slechts € 10,20 bedraagt vandaag eindelijk maar eens de Ayuntamiento (gemeentehuis) binnengestapt voor uitleg. De sympathieke Engelsman Kevin 




Wright bemant daar het Departamento de extranjeros. Een extra service voor buitenlanders die hier ruim 35% van de bevolking uitmaken. Met hem naar de chica van de afdeling belastingen. Het wordt al snel een gesprek over de bezuinigingsmaatregelen bij de gemeente. De gemeente ontvangt minder vanuit Málaga en Madrid en hun takenpakket neemt toe. Gelukkig is Frigiliana een financieel gezonde gemeente. Toch zijn ook de ambtenaren hier in juli 2010 en 2011 telkens met 5% op hun salaris gekort. Waarschijnlijk valt er niet meer te korten, want vanaf 1 januari j.l. moet elke gemeente-ambtenaar met behoud van het huidige loon 2,5 uur per week langer werken. Tsja, dat werkt allemaal niet erg motiverend. Mijn inbreng - dat ze in elk geval nog een baan hebben en ik de gemeente jaarlijks steun met mijn IBI die de afgelopen jaren telkens met bijna 10% wordt verhoogd - zorgt voor wat steun. Na afloop van het gesprek blijft die € 10,20 voor de IBI Rustica wel overeind.


Het is vandaag fris (12 graden), wel heerlijke droge lucht en volop zon. We werken verder ons lijstje af (boodschappen, gastanken vervangen, kapper, bank en een flinke wandeling langs het strand bij El Playazo). Morgen wacht het werk op het land weer. Het onkruid op de bancales (terrassen) met de fruitbomen moet nodig worden verwijderd.

zondag 22 januari 2012

25M

Het is nog maar twee weken geleden, dat de Andalusische president José Antonio Griñan heeft aangekondigd, dat de regionale verkiezingen op 25 maart a.s. plaatsvinden. De andere autonome gebieden in Spanje hebben op 22 mei 2011 hun verkiezingen gehad. Andalucía volgt dus op 25 maart a.s., in alle media al 25M genoemd. Het is een felle strijd tussen de huidige machthebbers, de socialisten (PSOE) van Griñan en de liberalen/conservatieven (PP) van Javier Arenas (hier op een foto uit El Pais van vandaag). Nadat de PP vorig jaar niet alleen de regionale verkiezingen heeft gewonnen, vormen ze o.l.v. Rajoy nu ook in Madrid de centrale regering. De autonome regio's hebben veel macht en op veel gebieden van elkaar afwijkende wetgeving. Zo maken ze voor veel terreinen hun eigen begrotingen. De financiële situatie van de regio's verschillen nog al. Zo heeft País Basco (Baskenland) zijn zaakjes redelijk op orde en is Valencia zo goed als failliet. Als de regering in Madrid het landelijk begrotingstekort wil verbeteren, zullen de autonome regio's moeten meewerken. En dat gaat makkelijker als er overal dezelfde partijen aan de macht zijn. De PSOE zal het daarom hier heel moeilijk krijgen. In alle media zijn de debatten ongewoon fel van toon, het gaat immers ergens over.
Ik moet wel lachen, als ik de socialistische oppositieleider in NL vandaag op het congres van de PvdA zie zeggen : "Ik doe niet meer mee met de bezuinigingsrondes van de regering, ze bekijken het maar".


Ondanks de crisis in Spanje zitten de eettentjes aan het strand bij Torrox Costa helemaal vol. We vinden vanmiddag bij Jimenez op Peñoncillo Playa maar ternauwernood een vrij tafeltje als we met Karin en Monique gaan lunchen. Heerlijke visjes en dito weer. 

zaterdag 21 januari 2012

Senna Bush

Van enige afstand lijken het wel citroenbomen vol met vruchten, maar het zijn echt de cassi alata (senna bush), groenblijvende struiken met felgele bloemen. Het is eind januari en ze staan nog steeds in bloei. We hebben er destijds enkele aangeplant, maar er staan er inmiddels ook twee die zichzelf hebben gezaaid. Rondom de struiken gonst het van de bijen. Over enkele weken moeten ook deze struiken tot op de stam worden gesnoeid.
Het is vandaag weer zonnig, maar met 16 graden wel iets frisser. Na enkele dagen knippen ligt het wijnveld er helemaal gesnoeid bij. Alleen nog het snoeihout verwijderen. Daarna moet het veld omgehaffeld worden. Om daarmee op biologische wijze helemaal onkruid vrij te maken. Voor die pittige klus komen er binnenkort hulptroepen uit NL.   

vrijdag 20 januari 2012

Een bijzondere San Sebastian

Terwijl een groot deel van het gemeentebestuur de stand van Frigiliana bemand tijdens de internationale reis- en toerismebeurs FITUR in Madrid, viert de rest van ons dorp vandaag feest. Het is de naamdag van de patroonheilige van Frigiliana, San Sebastian. Op deze dia del fiesta is alles (winkels, bank, scholen etc) gesloten. Met uitzondering van de vele bars en restaurants natuurlijk. Vanochtend vroeg was er al een processie, het beeld van de heilige Sebastian is voorafgegaan door muziek van de kerk door het dorp gedragen. Doen ze vanavond nog eens over. Als je Sebastian heet, heb je vandaag overal hier vrij drinken ! Overal staan bars buiten en eettenten. Vanmiddag zijn er optredens van dans- en muziekgroepen. Na de processie vanavond is er weer een groot vuurwerk.
Dit jaar vind er een mooi initiatief plaats. Alle horeca mensen storten vanavond de winst van vandaag in een fonds ten behoeve van Pablo Ruiz. Dit is een 15-jarige dorpsgenoot die sinds zijn geboorte paralisis cerebral (een soort hersenbeschadiging) heeft. Met dit fonds zal hij en zijn moeder Yolanda Ruiz in staat zijn om binnenkort een nieuw soort behandeling (Terapía de Scotson) te ondergaan  in Engeland. Blijkbaar vergoedt de Seguridad Social (het Spaanse ziekenfonds) dat niet. De kans is groot, dat Pablo na deze behandeling een betere mobiliteit krijgt en een betere kwaliteit van leven. Waar vind je tegenwoordig in NL nog een dorp (er wonen hier ca 2.000 mensen) waar de gemeenteraad beslist, dat zo'n actie wordt gehouden ! Voor zo'n goed doel kun je je dus rustig een stuk in de kraag drinken.   
Het is de hele dag despejado (onbewolkt) en het loopt tegen de 18 graden. Een groot deel van de dag wordt besteed aan het laatste stukje snoeiwerk op de wijngaard. Ik voel weer spieren op plekken waar ik vergeten was dat ik ze daar had..
Hierbij nog een leuke foto van Leo Tarvainen van een van de dansgroepen van ons dorp met middenin Paco van onze favoriete "winkel van sinkel" tegenover de school.

donderdag 19 januari 2012

Het einde of een nieuw begin

Volgens de kalender van de Maya's en de oude Egyptenaren komt er dit jaar een einde aan een tijdperk dat 5.126 jaar duurde. De overgang naar het volgende tijdperk zal gepaard gaan met rampen. Die veelal natuurrampen (aardbevingen en tsunami's) als gevolg van zonnestormen zouden beginnen op 21 december 2012.
Volgens de Antwerpse doemdenker, Patrick Geryl,  zijn de Maya's en Egyptenaren afstammelingen van de bewoners van het legendarische Atlantis. Er zijn mensen die denken, dat dit verdwenen continent onder Zuidpool ligt. Volgens anderen ligt het in zee nabij de Andalusische stad Cádiz. Die Atlanten voorspelden in 9792 voor Christus ook een wereldwijde catastrofe en bouwden tienduizenden boten. Velen konden toen ontsnappen naar Egypte en Zuid-Amerika. 
Volgens die rare Belg, Patrick Geryl, zou in december 2012 de Sierra Nevada in Zuid Spanje het enige in Europa geschikte toevluchtsoord voor de verwachte catastrofe zijn.
Misschien dat we dit jaar de kerstdagen niet in NL gaan vieren, maar voor 20 december en de komende dagen een hotelletje boeken in de Sierra Nevada. Het is maar een uurtje rijden vanuit hier...... 
Vandaag zijn er zonnige perioden en de temperatuur blijft rond de 14 graden hangen. Op de agenda staat : verder met het snoeiwerk op de wijngaard.

woensdag 18 januari 2012

Mooi onkruid

De omstandigheden (klimaat en aarde) zijn hier zo goed, dat vaak genoeg spontaan leuke plantjes opkomen. Zo heeft zich een jaar of twee op de parkeer- plaats naast het zwembad een plantje zichzelf gezaaid. Gelukkig zien we niet overal onkruid in en laten we heel wat gewoon staan. Zoals deze uit Zuid Afrika afkomstige Gazania (Treasure Flowers), hij bloeit het hele jaar door.
Het is vandaag weer zonnig met temperaturen rond de 15 graden. 's Nachts koelt het behoorlijk af. Op de toppen van het bergmassief achter ons huis ligt sneeuw evenals op de Maroma (voor de kenners : die kale berg achter Velez Malaga tegenover de Eroski). Karin zette gisteren op Facebook een foto die gisteren was genomen in Sierra Nevada. Veel sneeuw daar.

dinsdag 17 januari 2012

Afname buitenlanders

Uit gisteren gepubliceerde cijfers van het INE (Instituto Nacional de Estadítica, het Spaanse CBS) blijkt, dat er in 2011 een einde is gekomen een de immigranten groei in Spanje. Er wonen hier nu 47.190.493 inwoners waarvan er 41.439.006 zijn geboren in Spanje en 5.751.4987 afkomstig zijn uit andere landen. In de periode 2000 en 2011 steeg het aantal buitenlanders in Spanje met 4.823.855 personen. In het jaar 2000 waren er nog 923.879 buitenlanders woonachtig in Spanje, in 2010 was dat gestegen naar 4.823.855 buitenlandse inwoners ! 
Het aantal Nederlanders dat officieel in de Spaanse bevolkingsregisters staat ingeschreven in 2011 was 54.424 personen, een aantal inwoners als van een stad als Oss. Volgens mij woont een veelvoud van dat aantal hier (semi-)permanent, maar heeft zich nog nooit ingeschreven.
Als gevolg van de economische crisis en het aantal hoge werkelozen is de immigranten stroom gestopt. Kwamen er in de periode 2000-2011 gemiddeld een half miljoen buitenlanders naar Spanje om er te wonen, in 2011 waren dat slechts 3.753 personen. Hierin is verrekend ook het aantal buitenlanders dat weer is teruggekeerd naar hun geboorteland. Benieuwd wat de cijfers over 2012 gaan worden. Om ons heen horen we, dat veel jongeren (ruim 50% van de jongeren is hier werkeloos !) geïnteresseerd zijn in NL. Er zijn er steeds meer die op zoek naar werk vanuit Andalusía verhuizen naar het noorden van Spanje of zich laten inschrijven bij uitzendbureaus voor werk in Nederland.

Afgelopen zondag kwam er in de namiddag vanuit het westen sluierbewolking opzetten. En dat belooft nooit wat goeds. In de nacht van zondag op maandag is het begonnen te regenen. Op zich wel goed, want het is hier bijna anderhalve maand droog geweest. Er viel een "gentle rain", wat uitstekend is voor het uitgedroogde land. De temperatuur is gisteren flink gezakt, naar waarden rond 7 graden. In de namiddag klaarde het weer helemaal op. Vandaag begint de dag met een flinke wind, maar wel weer stralend. Met de zon gaan we de 15 graden wel weer halen. Het snoeiwerk op de wijngaard kan weer worden vervolgd.

zondag 15 januari 2012

Nog een beetje kerstsfeer

We kennen allemaal de Euphorbia Pulcherrima oftewel de Poinsetta. In NL beter bekend als de Kerstster, in Spanje als de Flor de Pascua. Het verhaal gaat, dat 200 jaar geleden in Mexico een kind, dat geen cadeau kon kopen om op kerstnacht aan Christus te geven wat onkruid in de wegberm plukte en er een boeket van maakte. Het kind was verteld, dat een nederig maar liefdevol gegeven gift in de ogen van God ook zeer aanvaardbaar was. In de kerk begon het boeket te bloeien met rode en groene bloemen en de kerkelijke gemeente beschouwde dit als een kerstwonder. Vanaf dat moment werd de kerstster in Mexico Flores de Noche Buena. De Spanjaarden hebben de plant in Europa geïntroduceerd. En nu kopen we in NL massaal deze plant in de maand december. Deze producten uit de potplanten-kwekerijen zijn niet zo sterk en verdwijnen in januari meestal bij het groenafval. In Spanje worden ze in november bij honderdduizenden tegelijk geplant in plantsoenen. Veel Spanjaarden zetten hem ook gewoon in de tuin. Het worden dan hele grote struiken (tot ruim 3 meter hoog) en ze staan in december en januari volop in bloei. Tijdens onze wandeling in de campo zien we rond veel huizen hier ook deze kerstster. Als struik en volop in bloei. Met nog veel kerstverlichting in de straten (de Spanjaarden nemen hun tijd om die op te ruimen) lijkt het nog een beetje Kerstmis.    
(foto genomen met mijn iPhone)

zaterdag 14 januari 2012

Zwarte avocado's

Op een wat oudere avocadoboom die jarenlang geen vruchten gaf, heeft Miguel vorige winter een nieuw stuk geënt. We hadden al twee soorten avocado's, de haz (ook wel : hass, die met de spikkels) en de beca (ook wel : nabel genoemd, de gladde). Nu hebben we op de geënte boom een derde soort ontdekt :  donkerblauwe, bijna zwarte avocado's. Deze blijken uitsluitend te worden geteeld voor nieuwe aanplant en niet voor consumptie. De komende maand gaan we ze gewoon in de grond stoppen. Het zijn snelgroeiers en ze zouden in 3 jaar al vruchtdragend zijn. Benieuwd wat ze gaan opleveren.   
Trouwens, wisten jullie, dat de Spanjaarden na hun verovering van Mexico uit dat land de avocado in Europa hebben geïntro- duceerd ? Ze noemden de vrucht toen "avocado", wat "boter uit het bos" betekent. Nu heet ie gewoon "aguacate". Toen jaren geleden mijn Spaans nog niet zo goed was verwarde ik - notabene bij haar op kantoor - onze toenmalige advocaat (abogada) nog weleens met een avocado.... We hebben alweer enkele jaren aan andere advocate, maar dat was om een andere reden. 
Het is vandaag weer zonnig met af en toe een wolkje. De temperatuur loopt op tot 17 graden. Dus na een paar uurtjes werk in de tuin en op het land is het heerlijk om buiten de (warme) lunch te gebruiken. Het valt wel weer op, dat het hier pas tegen zevenen donker wordt, een uur later dan in NL.   

vrijdag 13 januari 2012

Bloeiende aloë vera

Een van de vele aantrekkelijke kanten van Andalucía is, dat het hele jaar door bloemen, struiken en bomen in bloei staan. Nu - in de wintermaand januari - staat de Aloë Vera overal in bloei. Overal zien we vanmiddag tijdens onze wandeling in de campo in tuinen en langs opritten de knalrode gloed van de bloeiende Aloë Vera. 
Vandaag flink wat hout gezaagd voor de estufa (kachel). Tot tegen vijven was het zonnig met een maximum temperatuur van 16 graden.
(foto's genomen met mijn iPhone)

donderdag 12 januari 2012

Luna menguante

De druiven moeten nodig worden gesnoeid. Ik sta te popelen om vandaag al te beginnen. Maar het beste is toch nog even te wachten, tot 15 januari a.s. Dan is het namelijk luna menguante, afnemende maan. Dat is tenminste het advies van de boeren hier in de vallei. Dus doen we dat dan maar en beperken we ons vandaag tot het plukken van wat citroenen en avocado's. 
Het is - na weken lang bijna zomerse warmte hier - vandaag flink afgekoeld. Het is windstil met af en toe wat zon. Als de zon achter de wolken zit wordt het slechts 14 graden. Dus met een snorrende houtkachel ideaal om te lezen. Mike leest De Vliegenvanger (van Ravelli), ik ben bezig in Bonita Avenue (van Peter Buwalda). 

woensdag 11 januari 2012

Staking ?


Vueling - de maatschappij waar wij de laatste tijd het meest mee vliegen - combineert steeds vaker een vlucht met Iberia. Was vanmiddag wel even spannend of de combi-vlucht van Vueling/Iberia wel doorging. Gelukkig geen probleem op Schiphol-Amsterdam. We zijn weer goed gearriveerd in Málaga. Duizenden andere passagiers hadden vandaag minder geluk. 

Staking Spaanse vliegmaatschappij

Laatste update:  11 januari 2012 16:33info

MADRID - De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft woensdag 104 vluchten geannuleerd vanwege een 24 uursstaking van piloten.

Foto:  novum
De piloten protesteren tegen de nieuwe, goedkopere vliegmaatschappij die Iberia wil oprichten.
Iberia kon de meeste vluchten van de ongeveer tienduizend passagiers die door de staking werden getroffen omzetten.
De werkonderbreking is de vierde 24 uursstaking binnen een maand door de pilotenvakbond SEPLA. Volgens de piloten zullen er door de oprichting van Iberia Express banen verloren gaan. Iberia ontkent dat.

Gelanceerd

Iberia Express wordt later dit jaar gelanceerd en moet veel van de verliesmakende binnenlandse en korte buitenlandse vluchten overnemen.
Het bedrijf wil nieuw in dienst te nemen piloten en cabinepersoneel minder salaris betalen.

dinsdag 10 januari 2012

Kwestie van smaak

Koningin Beatrix, kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima bezoeken tijdens een staatsbezoek in Abu Dhabi een moskee. Beatrix past zich aan aan de dresscode en draagt bij die gelegenheid een fraaie hoofddoek. "Een trieste wanvertoning" en "een symbool van islamisering, onderdrukking en discriminatie van de vrouw". Woorden uit vragen die PVV'er Geert Wilders in de Tweede Kamer stelt aan de regering. Tsja, maar wat is 
eigenlijk een wanvertoning ? Het ziet er inderdaad niet uit. De kledingadviseuse van de majesteit had blijkbaar haar dag niet. Beatrix lijkt zo weggelopen uit een stripboek van Disney. 


Op internet kom ik onderstaande sympathiekere hoofddoek tegen. De hoofddoek als symbool van discriminatie van de vrouw ? Laat me niet lachen, deze vrouw lijkt me ook niet echt onderdrukt.


Het is allemaal een kwestie van smaak.
  
(foto boven : Volkskrant, andere foto : anoniem op internet)


maandag 9 januari 2012

Het is maar een spelletje

Gisteravond werd er hier in huis wel even gemopperd. De aanleiding was, dat Wordfeud i.v.m. onderhoud enkele uren offline was. Mike - een echte spelletjesliefhebster - speelt sinds ze haar eigen iPhone heeft dit scrabble-online spelletje de hele dag door. En dat met veel spelers tegelijk en tussen al haar gewone activiteiten door. Vrouwen lijken goed te zijn in multi-tasking. Met schoonzoon Pieter speelt ze Wordfeud in het Spaans. Pieter wint vandaag en - belofte maakt schuld - de resultaten worden voor het oog van de hele wereld op dit blog gepubliceerd. 
¡ Yerno Piedro, felicidades y adelante !
Trouwens nog een reden voor een feestje voor de Apple-fan : de iPhone bestaat vandaag op de kop af 5 jaar !

zaterdag 7 januari 2012

Vroege vogels

NL maakt een relatief warme winter door. Als gevolg daarvan zien we tijdens onze wandelingen rond de Sloterplas al veel struiken uitlopen. Het stikt er al van de sneeuwklokjes. Ook wat vogelpopulatie betreft gebeurt er iets bijzonders. Vandaag zien we al groepen van zo'n twintig reigers regelmatig rond ons appartement vliegen. En enkelen zijn al begonnen met het maken van nesten, hoog in de bomen. Normaal doen ze dat in maart ! Enkele dagen dachten we steeds een witte reiger te zien. Nu bleek het gewoon een ooievaar te zijn. Ook deze jongen is wel heel vroeg gearriveerd. Rond de Sloterplas zijn 3 palen gezet waarop de ooievaars een nest kunnen maken. Via Twitter kom ik deze foto tegen van Jan Brinks. Nou maar hopen, dat er niet alsnog een koude winterperiode aanbreekt. 

vrijdag 6 januari 2012

Hoe zo, klagen ?

In El País lezen we vandaag onder de kop "Año nuevo, salario viejo" een lijstje met de uitkeringen van 2012. Het wettelijk minimumsalaris wordt niet verhoogd en blijft op € 641,40 (in NL is dat € 1446,60), het pensioen (AOW) gaat iets omhoog en wordt € 587,00 (in NL € 1003,26). De vergelijking met de WW-uitkeringen laat ik maar even achterwege...
In NL begint iedereen te klagen als de president van de DNB (De Nederlandsche Bank) als toezichthouder van de pensioenfondsen gisteravond op TV meedeelt, dat de gepensioneerden vanaf 2013 rekening moeten houden met een korting van 1 tot 7 procent op hun aanvullende pensioen. Op de AOW wordt volgens minister Kamp voorlopig niet gekort, hooguit zal er wat minder of geen indexatie zijn.
Het wordt tijd, dat in de media in NL eens lijstjes komen van de hoogtes van de uitkeringen in andere Euro-landen. Misschien dat er in het op één na rijkste land van Europa dan wat minder wordt geklaagd.    

woensdag 4 januari 2012

Helemaal in de wolken

Deze twee dagen regen en storm benut ik mooi om mezelf alle funkties van Apple's iCloud aan te leren. Enkele weken geleden had ik de iPad2 en twee iPhones 4 (ja, Mike heeft nu ook haar eigen iPhone) al voorzien van de nieuwe iOS 5.0.1 software, waardoor deze mobiele apparaten al draadloos met elkaar waren verbonden. Vandaag heb ik dan eindelijk ook de allernieuwste Mac OS X software (versie 10.7.2) op mijn MacBook gezet. 
Zodat vanaf nu middels de iCloud-software alle iOS-aparaten via Wi-Fi met elkaar gesynchroniseerd zijn. Een adres aanpassen in mijn adresboek op mijn iPhone en enkele tellen later is die mutatie ook verwerkt op mijn MacBook, iPad en Mike's iPhone. Datzelfde geldt voor de agenda, kalender, muziek, foto's etc. iPhone kwijt ? Geen nood, iCloud laat exact zien waar deze zich bevindt. Neen, we zijn vanaf vandaag helemaal in de wolken met de producten van Steve Jobs. Voor al die Windows-gebruikers die hun computer-leven wat willen opleuken, kijk hier maar eens.

maandag 2 januari 2012

De gezondste plek van NL

Het lang weekend 't Loo zit er weer op. Voordat we richting Amsterdam vertrekken maar even gebruik maken van die paar uurtjes opklaring en zon. Omdat we toch in de buurt zijn wandelen we over landgoed Zwaluwenburg in 't Harde-Elburg. Mooi gebied in de Noord Veluwe met loof- en naaldbossen, lanen, oude schilderachtige boerderijen, graan- en kruidenakkers en weilanden omgeven door houtwallen en singels.



Hier zijn ook de kruidentuinen van de Zwitserse natuurarts Dr. A. Vogel. Wie kent zijn populairste produkten niet ? Salie als redding voor de keel, rode zonnehoed (echinacea) als impuls voor de weerstand, citroenmelisse voor een goede nachtrust en guldenroede (solidago) als "natuurlijke plaspil". 









Het landhuis Zwaluwenburg zelf dateert van 1728. Omgeven door mooie tuinen in Franse stijl.

zondag 1 januari 2012