Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 31 maart 2012

Duidelijkheid

Donderdag was er dan hier de landelijke staking (huelga 29M). In ons dorp waren de scholen, gemeentehuis, banken etc gesloten. De meeste winkeltjes waren gewoon open. Alhoewel, op de weekmarkt ontbraken de kramen met versprodukten. In Málaga en andere steden waren er demonstraties. Voornamelijk tegen de voorgenomen besluiten tot hervormingen op de arbeidsmarkt (versoepeling van ontslagrecht). De meeste kranten verschenen niet en de Spaanse TV-zenders (ook de regionale) waren 24 uur uit de lucht. Gisterochtend presenteerde in live-uitzendingen op vrijwel alle TV-zenders de regering Rajoy haar bezuinigingsplannen. Omdat ze er de absolute meerderheid hebben kan deze regering de plannen gewoon zonder veel discussie in het parlement uitvoeren. Voor veel Spanjaarden geen leuk nieuws, maar wel duidelijk. Er wordt ruim 27 miljard euro bezuinigd, waarmee het begrotingstekort terug gaat naar 5,3 % (was 8,5 % !). Het leed wordt wel verdeeld over alle ministeries die allen zo'n 17% moeten inleveren. De btw (iva) blijft gelukkig op hetzelfde niveau. Wat wij vooral merken is o.a. de 7%-stijging in april a.s. van de energieprijzen (elektriciteit is hier trouwens duurder dan in NL). Opvallend is, dat niet de minister-president Mariano Rajoy de plannen presenteerde, maar het overliet aan zijn vicepremier, Soraya Saenz de Santamaría en de minister van Financiën, Cristobal Montoro.   
(de foto's komen uit El Pais)

woensdag 28 maart 2012

Beste stomme film ooit !


Net zoals in Duitsland worden ook hier in Spanje vrijwel alle buitenlandse films niet ondertiteld, maar nagesynchroniseerd. Alhoewel we het Spaans redelijk beheersen zijn films met veel snel afwisselende dialogen best pittig om te volgen. 
We zijn hier dan ook lid van de internationale Cineclub van Nerja. Elke maand tref ik in mijn email een lijst aan met het programma. Het zijn allemaal recente films in hun onbewerkte versie. Zo gaan we bijvoorbeeld volgende week genieten van Meryl Streep's uitvoering van The Iron Lady. De films worden vertoond in het Centro Cultural (foto rechts). 

Vandaag sluiten we - na een paar uurtjes werken op het land - even na vijven aan in een lange rij buiten dit theater. Het lijkt wel of de hele internationale gemeenschap hier in Nerja is uitgelopen. De film The Artist wordt vertoond. Dat is nou net een film die we ook wel in een Spaanse bioscoop hadden kunnen gaan zien. De met Oscars en Golden Globes overladen Franse film is namelijk een stomme film. Geen conversaties, maar af en toe een Franstalige tekstballon. Na een minuut vergeet je, dat de film zwart-wit is en er niet in wordt gesproken.  Naast de acteertalenten en de mooie beelden, wordt deze film vooral gedragen door de prachtige muziek. Overtuig jezelf en kijk en luister maar eens via YouTube, zie ook hieronder.


Thuis zijn we terug in de fullcolour werkelijkheid van het gesproken woord als de nederlandse TV bericht over een mogelijke val van het kabinet. De bezuinigingsonderhandelingen "verkeren in een moeilijke fase". Geert Wilders verlamt weer eens het ooit zo wervelende NL door te dreigen met het stoppen van zijn gedoogsteun.
Dat zijn momenten, dat je terug verlangt naar zwart-wit beelden zonder gesproken woord. We luisteren daarom maar naar de soundtrack van The Artist. 
Natuurlijk wel even gekeken naar de wedstrijd AC Milan - Barça. Mooi om te zien hoe een goede Italiaanse achterhoede 's werelds beste voetballers toch kan verhinderen te scoren. Messi baalt zichtbaar...

dinsdag 27 maart 2012

Nog eens 15% minder

In de bus van Málaga naar Nerja gistermiddag staat de radio afgestemd op een informatieve zender. Niks geen gezellige Zuidspaanse muziek, maar discussies en telefonische interviews over het nieuwste pakket aan bezuinigingen. Alle media speculeren over de te nemen bezuinigings- maatregelen en de daarop zeker volgende verdere recessie. De nieuwe regering o.l.v. de liberaal-conservatief Rajoy is nu 100 dagen bezig en zal a.s. vrijdag eindelijk zijn plannen bekend gaan maken. Zijn partij (PP) is afgelopen zondag bij de verkiezingen in Andalucía groter geworden dan de socialisten (PSOE), maar doordat de PSOE gaat samenwerken met een kleine partij als de IU heeft deze toch een krappe meerderheid behouden. Dus het wordt extra moeilijk om vanuit Madrid dit deel van Zuid Spanje te besturen. Soraya Saénz de Santamaria (zie foto), de huidige vice-presidente en tevens woordvoerder van de regeringspartij had in januari j.l. al gezegd, dat het begrotingstekort geen 6% bedraagt, maar 8%. Vandaag wordt bekend, dat Spanje dit jaar en in 2013 maar liefst € 35 miljard extra gaat bezuinigen. Behalve een groot aantal fiscale aanpassingen en hervormingsmaatregelen, zullen alle ministeries 15% van hun budget gaan korten. Spanje voorkomt hiermee zeker een tweede Griekenlandscenario. De vakbonden zijn niet blij met de te nemen hervormings- maatregelen en hebben voor overmorgen een landelijke algemene huelga (staking) afgekondigd. Om ons heen hier zien we wat het betekent als 24% van de bevolking werkeloos is en meer dan 50% van de jongeren geen baan heeft. Steeds meer onbebouwd land wordt gecultiveerd en er ontstaan nog meer avocado- en mango-plantages. Er is hier veel grond en het valt me op, dat de mensen toch optimistisch blijven en van het leven kunnen genieten. De Spanjaarden hebben de vorige eeuw voor hetere vuren gestaan.
Na de boodschappen bij de Lidl, lopen we eerst even rustig over het land. Er is zoveel te doen, je weet amper niet waar te beginnen. Vanmiddag maar eens een plannetje maken voor de komende weken. We hebben er wel zin in, de zon schijnt en de temperatuur schiet voorbij de 20 graden.       

maandag 26 maart 2012

Man met het hondje

Vanmiddag stappen we op Schiphol Plaza uit de bus en kijken recht op deze billboard van Tommy Hilfiger. Leuk om zo neef Marcel (met het hondje) weer eens even te zien. Met Vueling weer vliegensvlug naar Málaga. We hebben er zin in.

vrijdag 23 maart 2012

Berlin calling.....

De afgelopen dagen is er elke dag even via de iPad vanuit Leiderdorp met Berlijn gesproken. Marcel en Kim hadden hun iPad meegenomen. Dus met FaceTime (voor de niet-Applegebruikers : een soort Skype) hadden de kleinkids elke avond even contact. Dan krijg je dus in de stad van Marlene Dietrich dit soort beelden van opa Jan en Julie op je scherm. Toll, oder ? 

donderdag 22 maart 2012

Leefbaar Leiderdorp

Op de deurmat in Leiderdorp treffen we een bulletin aan van het Informatiecentrum A4. Al jaren is de file op de A4 bij Leiderdorp het grootste fileknelpunt van NL. Wellicht op verzoek van het gemeentebestuur hebben ze het op de radio steeds over "ter hoogte van Hoogmade"! Na jaren politiek geharrewar en protestacties van Milieudefensie is eindelijk in 2009 de schop de grond ingegaan. Er wordt druk gebouwd aan een 1400 meter lange tunnelbak waardoor de A4 hier verdiept komt te liggen en een verbreding krijgt van 4 naar 6 rijstroken. Het meest westelijke deel van de tunnelbak wordt binnen enkele dagen voor het verkeer opengesteld, het geheel moet in 2014 gereed zijn. Met als resultaten : geen files meer en minder stank- en geluidsoverlast. 
Nadat ik gisteren Robbe heb afgezet voor zijn wekelijkse voetbaltraining (de velden liggen rechtsonderin bovenstaand plaatje), neem ik even de tijd om naar de voortgang van het enorme werk te gaan kijken. Robbe is ook hier onafscheidelijk van zijn voetbalvriend Cas (een duidelijke Barça-fan).
Mike bekijkt tegen de lentezon in hoe kleindochter Julie steeds balvaardiger wordt.
(foto's genomen met mijn iPhone) 

woensdag 21 maart 2012

Spring is here

Niet alleen in Amsterdam vliegen duizenden halsbandparkieten vrij rond. Ook hier in Leiderdorp zijn ze in parken luidruchtig aanwezig, zoals dit paartje. Tijdens onze ochtendwandeling merken we ook aan de vogels, dat de lente vandaag nu echt begonnen is. Happy Spring everybody ! 
We logeren enkele dagen in het huis van Kim en Marcel, die in Berlijn hun 20-jarige vriendschap en 1-jarig huwelijk vieren. Dus zorgen we voor de kleinkids en Guusje. Brengen naar en halen van school, naar het voetballen en hockeyen. En natuurlijk die leuke dingen doen, die van opa's en oma's eigenlijk verwacht worden... 

dinsdag 20 maart 2012

Vrijheid van meningsuiting

Vanochtend lees ik in het Algemeen Dagblad het navolgende bericht :
De AVRO heeft gisteren een scène geschrapt uit Neonletters, het programma van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. In het fragment namen de acteurs het tegen elkaar op in een bokswedstrijd, verkleed als Allah en God.
Met de scène wilden de makers de frictie tussen de wereldgodsdiensten laten zien. De AVRO zegt dat de scène is verwijderd 'na lang beraad'. Bij monde van Dennis van de Ven lieten de makers weten zich in het besluit te kunnen vinden.
De AVRO nam het besluit omdat de omroep 'geen kijkers wil kwetsen'. De omroep achtte de scène 'niet grappig genoeg voor al het stof dat het mogelijk zou doen opwaaien'.



Gelukkig heb ik een dikke huid en ben fervent verdediger van het recht op vrije meningsuiting. Anders zou ik me als voormalig katholiek de afgelopen jaren heel wat keren gekwetst hebben gevoeld door TV-uitzendingen waarin katholieken respectloos belachelijk werden gemaakt. Toch vreemd, dat een liberale omroep als de AVRO nu censuur toepast. Angst voor moslims of voor de SGP ? Ik ruik spruitjeslucht. Hoe verfrissend is dan onderstaande foto uit de USA.
Die hele God-Allah discussie doet me trouwens ook terugdenken aan een goeie grap uit de allereerste voorstelling van de Marokkaans Nederlandse cabaretier Najib Amhali. "De Marokkaan komt aan bij een enorme deur. Achter de deur staat een hele grote man. "Dag mijn zoon," zegt de man, "ik ben God. Kom binnen." De Marokkaan ontploft bijna. "Is het nou nóg niet duidelijk ? Ik wil naar Allah !" "Ja ja," zegt God. "Kom eerst even binnen." Hij wenkt naar achteren : "Allah, twee kopjes koffie alsjeblieft." De zaal, die oververtegenwoordigd was door Marokkanen en overige moslims, lag plat. De carrière van Najib was begonnen.

zondag 18 maart 2012

Topsport

We kunnen enkele dagen geen baantjes trekken in ons favoriete Sloterparkbad. De Swim Cup Amsterdam wordt er gehouden. De beste nederlandse zwemmers komen aan de start om zich te kwalificeren voor de komende Olympische Spelen. Daarom wijken we met Julie en Robbe die bij ons logeren op deze regenachtige zondagochtend uit naar zwembad De Meerkamp in Amstelveen. Natuurlijk hartstikke druk, rijen voor de kassa's en veel BN'ers in het water.





Op de terugweg passeren we de Amstel waar het ook flink druk is. Tijdens de eerste wedstrijd van het roeiseizoen - de Head of the River - veel teams die straks ook deelnemen aan de Olympische Spelen. Waaronder natuurlijk de Holland Acht, een serieuze medaillekanshebber.



Later in de middag horen we, dat Ajax alweer heeft gewonnen en daarmee weer een echte kampioenskandidaat is geworden. De culturele hoofdstad is vandaag zeker ook de sportieve hoofdstad van het land.

zaterdag 17 maart 2012

Politiek kan spannend zijn

Hoe kom het toch, dat we deze nog niet gezien hadden ? De spannende en internationaal gelauwerde Deense TV-serie Borgen (The Government), van de makers van de thrillerserie The Killing. Het verhaal in Borgen gaat over politiek leider Birgitte Nyborg die onverwachts verkozen wordt tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze komt er al snel achter dat haar nieuw verworven rechten en plichten hun tol eisen van haar privéleven en haar dierbaren. In de Volkskrant deze week een leuk artikel over dit verhaal zoals zich dat ook in NL zou kunnen met afspelen. Met bekende Nederlandse politici en mensen uit de media. De complete serie van het eerste seizoen heb ik op mijn laptop klaar staan. Na een kwartiertje proefkijken van de eerste DVD wil ik meer... Maar ik beheers me. We gaan er straks op de berg in Spanje maar eens goed voor zitten. De totale duur van de DVD's is 600 minuten..

donderdag 15 maart 2012

Vogels kijken

Volop zon en temperaturen richting de 17 graden. In Amsterdam is het officieel Rokjesdag. Even geen oog voor. Wij dwalen 
vandaag door het natuurpark van de Oostvaarders- plassen. Gelegen in Flevoland tussen Almere en Lelystad. Om o.a. Nederlands  grootste kolonie aalscholvers te zien. Naast de vele soorten watervogels zijn er ook weer zee- en visarenden waargenomen. Grote kuddes wilde konikpaarden, heckrunderen en roedels herten lopen er vrij rond. Hier komen we zeker nog eens terug en dan neem ik zeker mijn 300mm telelens mee. Deze plaatjes zijn genomen met het "gewone" 200mm objectief.

woensdag 14 maart 2012

Gratis boeken, nog even.

De uitgevers van boeken snappen het nog steeds niet. Het prijsverschil tussen de gedrukte en digitale boeken blijft te klein. Het is echt oude marketing om te denken, dat je hiermee de nu snel kelderende verkoop van gedrukte boeken op peil kunt houden. De muziekuitgevers hebben - ook door schade en schande wijs geworden - de juiste maatregelen genomen. Vrijwel elk stukje muziek is gelijktijdig met het uitkomen op cd ook te downloaden via de iTunes Store. Omdat de kosten een fractie zijn van wat een cd met hoesje kost, is de download-verkoop gigantisch en kunnen de uitgeverijen de royalties aan de artiesten betalen. Met e-boeken lukt het maar niet in NL. Er zijn nog steeds te weinig titels te downloaden en de prijs is te hoog. Op Pirate Bay zijn inmiddels duizenden boeken gezet, die je gratis kunt downloaden. Elke week komen er tientallen boeken bij. Lenen van e-books via de Openbare Bibliotheek doen we bijna niet meer, de software is niet echt gebruikersvriendelijk. Dus na een tip - gracias Marcel - toch eens gaan rondneuzen op Pirate Bay. Mijn e-book bibliotheek heb ik de afgelopen dagen aardig kunnen uitbreiden. Zolang het nog kan, want van alle kanten wordt het voortbestaan van deze website bedreigd. Ik waande me deze dagen even een beetje Piet Piraat, was tenslotte illegaal bezig. Toch hoop ik, dat de uitgevers snel hun boeken tegen een acceptabele prijs in de iTunes Store zetten. De schrijvers in NL moeten tenslotte ook betaald worden. Ook daarom zal ik in deze Boekenweek zeker nog wel een echte boekenwinkel binnenlopen om een gedrukt exemplaar te kopen.

dinsdag 13 maart 2012

(On)geluksdag

De Spanjaarden hebben een bijzonder gezegde : En 13 y martes, ni te cases ni te embarques", op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Wat in NL "vrijdag de 13e" is, wordt in Spanje vandaag beleefd. Er zijn in het nuchtere NL niet veel mensen die hun dagritme laten verstoren door zo'n bijgeloof. Toch is het frappant om te constateren, dat je in geen enkele trein of vliegtuig een stoel kunt boeken in rij 13, die zijn er gewoon niet ! In Spanje, waar spiritualiteit veel meer aanwezig is, komen vandaag veel mensen hun huis niet uit. Wij blijven ook voornamelijk thuis vandaag. Maar dat heeft meer te maken met de boeken die we momenteel lezen. Het is hier in Amsterdam vandaag grijs, vochtig en kil.

maandag 12 maart 2012

Einde aan het dubbel paspoort

In NL is er regelmatig discussie over de dubbele paspoorten en nationaliteiten. Veel mensen maken zich druk over het feit, dat een staatssecretaris of burgemeester twee paspoorten heeft. Deze bestuurders haasten zich dan meestal te melden, dat ze op de eerste plaats Nederlander zijn en dat niet mag worden getwijfeld aan hun loyaliteit. Toch is het een beetje uit de hand gelopen. Op de 16 miljoen inwoners zijn er in NL nu meer dan 1,8 miljoen mensen die een dubbel paspoort hebben. Ruim een miljoen hiervan zijn Nederlanders die ook de Marokkaanse of Turkse nationaliteit hebben. En niets menselijks is hen vreemd. Ze maken gebruik van dát paspoort en van díe nationaliteit op momenten en tijdstippen wanneer dat hen het beste uitkomt. De huidige regering heeft vorige week ingestemd met een wetsvoorstel tot aanscherping van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Straks is bij wet geregeld, dat de uitzonderingen voor het hebben van een dubbele nationaliteit vervallen (behalve als afstand ervan doen niet mogelijk is, zoals bij Grieken en Marokkanen). Als de in NL wonende Marokkanen nu ook bij de geboorte van hun kinderen alleen aangifte doen in Nederland, dan hebben die kinderen alleen de Nederlandse nationaliteit. En lost het probleem zich vanzelf op.
Zelf heb ik de Nederlandse nationaliteit, ben ook in NL fiscaal resident en heb een Nederlands paspoort en identiteitskaart. Maar omdat ik een huis heb in Spanje en daar als extranjero (buitenlander) vaak woon, heb ik ook een Spaans identiteitsbewijs. Dat kon je destijds met je Spaanse fiscale nummer aanvragen. Uit eigen ervaring weet ik, dat het hebben van twee identiteitsbewijzen weleens makkelijk is. Maar er geld mee besparen of verdienen ? Nee, dat kan alleen met twee paspoorten.  

zondag 11 maart 2012

Vrolijke gast





Je hoeft neef Rutger maar 1x te zeggen, dat hij eens bij ons in Amsterdam kan komen logeren. Hij is een georganiseerde vent. Niks vrijblijvendheid, maar gelijk de agenda erbij. Dus de afspraak was gemaakt. Dit weekend wordt meneer vanuit Brabant per taxi in de hoofdstad afgeleverd. Lang leve het pgb. Natuurlijk staat de Jordaan op het programma. Zowel 's middags op een terras als 's avonds in de kroeg. Er wordt gegeten bij Anouk thuis en daarna gaat het richting Café Nol. Een kroeg met een groot Toppers-gehalte. Vandaag zwemmen we de alcohol uit ons lichaam en gaan we langs bij Kim in Leiderdorp. Het was een feestje voor Rutger en voor ons.


(foto's genomen met mijn iPhone)

woensdag 7 maart 2012

Niks weerbarstig


Overdekte speelparadijzen voor kinderen zijn in NL, met zijn grillige klimaat, overal te vinden. Het moeten wel slimme ondernemers zijn die, een keten van die overdekte speelpara-dijzen met de naam Ballorig hebben opgezet. Er zijn al een kleine 30 vestigingen in gebruik, verspreid over heel NL. Omdat Anouk en Pieter allebei voor hun vakgebied vandaag een  congres bezoeken, hebben wij de hele dag de kleinkinderen Niel en Ann. Vanwege de aangekondigde regen brengen we flink wat tijd door in de Ballorig-vestiging aan de Gaasperplas.
Rennen,spelen, klimmen glijden, trampolinespringen het kan er allemaal. Tijdens de terugrit naar huis vraag ik me af waarom die ondernemers toch zijn gaan werken met die rare naam. "Balorig", dat heeft toch een negatieve associatie. Het betekent : weerbarstig, dwars, balsturig, recalcitrant, koppig, onwillig etc. Als ik in de achteruitkijkspiegel kijk en die voldane en slaperige koppies zie, is weerbarstig het laatste waaraan ik moet denken.



















dinsdag 6 maart 2012

Onmiskenbaar voorjaar

Eindelijk, het voorjaar begint zichtbaar te worden. Elke dag zien we tijdens onze wandeling in het Sloterpark naast de sneeuwklokjes ook steeds meer andere bollen uitkomen. Zoals deze blauwe narcissen. Na de vorstperiode zijn de groep ganzen weer terug rond ons appartementsgebouw. De blauwe reigers struinen beneden ons aan de waterkant op zoek naar takken. Ze pikken ze ook op uit de bosrand en vliegen - ermee in hun snavel geklemd - naar de groep naaldbomen waar ze in de toppen ervan hun gigantische nesten aan het bouwen zijn. Mijn camera ligt paraat..... 

maandag 5 maart 2012

Leve de euro

Vanmiddag zal Geert Wilders de uitkomst presenteren van een door in opdracht van zijn PVV gehouden onderzoek naar de terugkeer van de gulden in NL. Het Engelse onderzoeks- bureau Lombard Street Research heeft dat onderzoek de afgelopen maanden gedaan, maar de uitslag ervan is eigenlijk al bekend. Hun advies zal zijn : stap uit de euro, NL zou beter af zijn met een terugkeer naar de gulden. 
In het digitale boek Leve de euro ! maken economen Willem Vermeend en Ronald van Gessel brandhout van dat Engelse advies aan Wilders om de euro af te schaffen. Afgelopen vrijdag heb ik het boekje (102 pagina's) gedownload en dit weekend gelezen. Voor iedereen die is gaan twijfelen aan de euro, zet dit boek heel neutraal en objectief een aantal zaken op een rij. Je hoeft geen economie te hebben gestudeerd om e.e.a. te lezen. Mijn advies aan alle twijfelaars en PVV-sympathisanten : download en lees dit boekje. Het is voor nul euro/gulden (geheel gratis) te downloaden via http://www.einsteinbooks.nl/ . Het is zeer actueel, dus staat er ook een plan van aanpak in voor de wijze waarop een bezuinigings- en hervormingspakket de komende weken kan, c.q. moet worden ingevuld om de economie van NL weer aan te jagen.

zondag 4 maart 2012

Botsingsgevaar met de virtuele wereld


Zet vandaag de dag een paar mensen bij elkaar en je ziet ze tijdens het gesprek met elkaar binnen no-time hun smartphone tevoorschijn halen. Om even hun mail te checken, twitter of facebook te updaten of de laatste wordfeud-zet te doen. Ze doen het ook in het openbaar vervoer, lopend of fietsend op straat. Overal en continu wil de mens anno 2012 verbonden zijn in en met de virtuele wereld. Daar kleven wel risico's aan. In New York zijn dit soort waarschuwingsborden blijkbaar nodig. Meneer pastoor hieronder is 2012-proof.
  
Je virtuele identiteit wordt straks ook zichtbaar in de real world. De mensen van Facebook hebben al een identity card ontwikkeld. Met de erop afgedrukte QR (quick response) code zijn direct al je gegevens van je Facebook-profiel zichtbaar. Interessant, maar toch blijf ik voorlopig nog elke vijf jaar mijn papieren paspoort updaten.

vrijdag 2 maart 2012

Bijzonder kookboek

Eigenlijk hebben we rond de eeuwwisseling met name door ons langdurig verblijf in Spanje de Marokkaanse keuken pas echt ontdekt. In de Andalusische kooktraditie zit natuurlijk veel van de Moorse kookkunst. Ook omdat vrijwel al die noordafrikaanse ingrediënten ook in Andalusië worden geteeld c.q. verkrijgbaar zijn. We - nou ja eigenlijk vooral Mike - koken regelmatig met de Tajine (een geurige stoofpot). Een van de voordelen van het wonen in ons appartement in deze buurt van Amsterdam (Osdorp) is, dat hier alle ingrediënten voor de Marokkaanse keuken om de hoek verkrijgbaar zijn. Er zijn veel noordafrikaanse viswinkels, slagerijen, bakkerijen en groentewinkels. 
Via internet worden we attent gemaakt op een nieuw en bijzonder reiskookboek over de Marokkaanse keuken. Het heet de Kookkaravaan. Gelijk gekocht en "in gebruik" genomen. Mooie en voor ons herkenbare reisverslagen en leuke recepten. Het is een bijzonder kookboek, waarvan op 4 september 2011 de boekpresentatie plaatsvond. Al op 17 november 2011 werd het verkozen tot het beste kookboek van NL in 2011. In het juryrapport staat o.m. het volgende : "Een origineel lees- en kookboek vol passie, over Marokko en de Marokkaanse keuken aan de hand van een familieverhaal. Een gezin trekt met twee kinderen en een bevriende Marokkaanse kok door Marokko en tekent verhaal op. Eerlijk en boeiend, met authentieke receptuur en, wat een guts, in eigen beheer uitgegeven"De Kookkaravaan is ook genomineerd voor het International Cookbook of the Year. De verkiezing ervan is aanstaande dinsdag (6 maart) tijdens de Paris Cookbook Fair 2012. Ben benieuwd, intussen .....Afiyet olsun (smakelijk eten) !

donderdag 1 maart 2012

Crisisbeheersing

Op deze grijze eerste dag van maart - de lente begint -  kun je er in de Nederlandse media niet omheen. Het CPB (Centraal Planbureau) heeft vanochtend de economische ramingen gepubliceerd. En hieruit blijkt o.m., dat het begrotingstekort in 2013 gaat uitkomen op 4,5 procent (28 miljard euro). Om het door de EU (Europese Unie) voorgeschreven maximale begrotingstekort te halen van 3 procent en daarmee ook om aan de eigen eisen uit het regeerakkoord te voldoen, zal er voor ongeveer 9 miljard euro (extra, dus bovenop die eerdere 19 miljard) moeten worden bezuinigd. Over 3 weken maakt de regering van Mark Rutte bekend waar de bezuinigingen gaan vallen en welke hervormingsmaatregelen er moeten worden genomen. In het parlement zal er dan nog het nodige over worden gedebatteerd, maar een aantal veranderingen zijn nu al helder. Behalve de SP lijken de meeste politieke partijen wel over realiteitszin te bezitten. De crisisbeheersing lijkt zo in NL wel overzichtelijk en gestructureerd.


Toch heel anders dan in Spanje, waar de nieuwe regering van minister-president Mariano Rajoy te maken heeft met een begrotingstekort van maar liefst 8,5 procent van het BBP (bruto binnenlands product). Hoger dan de doelstelling van 6 procent op basis van eedere EU-afspraken met Spanje. Rajoy probeert daarom nieuwe afspraken met de EU te maken en gaat een begroting voor 2012 maken gebaseerd op een tekort van 4,4 procent van het BBP. Met een krimpeconomie van 1 procent, zal dat betekenen dat er in het hele land een enorme uitgavenlimiet zal komen. Er zou sprake zijn van een bezuiniging van ongeveer 40 miljard. Een behoorlijk deel van de tekorten wordt veroorzaakt door de autonome regio's, waarvan sommigen zoals Valencia vrijwel failliet zijn. De deelstaatpresidenten (ook wel baronnen genoemd) hebben nu gewaarschuwd voor grote sociale onrust, omdat bezuinigingen in de deelstaten leiden tot het korten van sociale posten als onderwijs en gezondheidszorg. Toch zullen ze als partijgenoten van Rajoy (PP) wel gaan meewerken. Anders is het met het ons geliefde Andalucía waar de socialisten van de PSOE nog aan de macht zijn. Het is opvallend, dat Rajoy de rijksbegroting 2012 met zijn bezuinigingsplannen pas presenteert 5 dagen na de verkiezingen in Andalucía van 25 maart a.s. De crisisbeheersing in Spanje lijkt dus wat ingewikkelder. Maar Spanjaarden hebben in het recente verleden ook laten zien, dat ze soms snel radicale besluiten kunnen nemen.