Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 30 juni 2012

Waar rook is..

Ineens zien we vanaf ons huis rook in de campo. Het is overal gortdroog. Er zal toch niet..... Sinds gisteren woeden er al flinke branden in de provincie Valencia. Met de verrekijker zien we, dat het gelukkig maar stofwolken zijn. Rafael is bezig zijn land om te ploegen. Een paar weken geleden heeft hij er weer een behoorlijke oogst aardappels vanaf gehaald. Vorige week heeft een máquina (shovel) ladingen schapenmest over het land verspreid. Vandaag wordt er geploegd. Met een tractor. Rafael is dus nu gemechaniseerd. Jammer, want voor ons was het paar ossen voor de ploeg de afgelopen jaren toch een schilderachtig gezicht. 

vrijdag 29 juni 2012

Mucho calor

In NL is gisteren weer een zomerse dag gemeten. Voor heel Andalucía geldt i.v.m. de hoge temperaturen al sinds enkele dagen een weeralarm : alerta naranja. Deze foto van een straatthermometer in Sevilla staat vanochtend in El Pais. Tot nu toe viel het hier in Frigiliana met 31 graden wel mee. Maar vanaf gisteren is het hier ook heet, 35 graden. 's Nachts blijft het rond de 24 graden. Slapen gaat prima. Met alle ramen open en in de klamboe. Tijdens het ontbijt vanochtend loopt de temperatuur in de schaduw weer snel op, boven de 30 graden. Het is nog geen juli en nu al zo warm. Gelukkig is de lucht kurkdroog en wordt eind van de dag een windje vanuit zee verwacht.

donderdag 28 juni 2012

Tiktak

Er zijn liefhebbers die nu al zo verwend zijn, dat ze de schoonheid van het voetbal van het Spaanse elftal niet zien en de spelstijl maar saai vinden. Hun tiktak-voetbal lijkt inderdaad veel op zaalvoetbal. En als je dat op een gewoon veld kunt spelen, ben je geniaal. Afgelopen nacht de herhaling van Portugal-Spanje gezien op Telecinco met commentaar van sportverslaggeefster Sara Carbonero. Zie ik toch liever dan Jack van Gelder !
Ja herhaling, want we hadden gisteravond een BBQ-afspraak bij de Hobdell's (rugby- en tennisfans, no football). Maar bij elk gejuich en vuurpijlen vanuit het dorp natuurlijk steeds even op de iPhone gekeken.  

woensdag 27 juni 2012

Voor wat, hoort wat

De Spaanse regering heeft eergisteren dan eindelijk officieel in Brussel een verzoek tot financiële steun (volgens El Pais 62 miljard) ingediend om de bankencrisis op te lossen. Hoe trots kunnen Spanjaarden zijn. Maar ook slim, want voordat ze dat verzoek indienden was het antwoord al bekend. De Europese ministers van Financiën gaan 100 miljard reserveren voor deze reddingsoperatie. Brussel stelt aan Madrid wel een aantal voorwaarden. Voor wat, hoort wat. Zo moeten in Spanje een groot aantal belastingen omhoog, waaronder de IVA (BTW). Alhoewel de prijzen van dienstverlening, consumptiegoederen (ook levensmiddelen !), auto's, luchthavenbelasting etc flink gaan stijgen, blijft Spanje nog steeds een stuk goedkoper om in te wonen dan NL. Toen ik een paar jaar geleden ergens in Baskenland deze foto nam, verbaasde ik me al over de vele bankfilialen in winkelstraten en woonwijken. Kon niet goed gaan.

dinsdag 26 juni 2012

Klaar

Met plezier horen we gisteren, dat deze zomer naast dochter Kim en gezin ook dochter Anouk en gezin bij ons op vakantie komt. Andalucía is er helemaal klaar voor !
Vandaag wordt door Ana Pastor, la ministra de Fomento (minister van ontwikkeling), de secunda pista (tweede start/landingsbaan) van het vliegveld van Málaga geopend. Dus vanaf vandaag kan het zomaar gebeuren, dat je voortaan op de linkerbaan op de foto landt. Het is een verdubbeling van de capaciteit, men kan van 36 naar 72 vluchten per uur. Was ook wel nodig, want ondanks de crisis blijft het aantal passagiers groeien. Met maar één baan was het vliegveld, dat tegenwoordig Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol heet, behoorlijk kwetsbaar. Met alle uitbreidingen op het vliegveld was zo'n 400 miljoen euro gemoeid. Vandaag dus een flinke opsteker voor de stad Málaga, dat ten gevolge van de bezuinigingen een maand of twee geleden alle werkzaamheden aan zijn twee nieuwe metro-lijnen heeft moeten stilleggen.

zondag 24 juni 2012

Kort nachtje

Normaliter is het stukje strand bij onze favoriete chiringuito Mauri, El Playazo, redelijk rustig. Zomers natuurlijk veel parasols. Maar gistermiddag zien we - terugkomend van de zaterdagmarkt in Caleta - het al aardig vol staan met complete tenten. Het zal vanavond nog drukker worden, want dan is het Noche de San Juan. Elders in Spanje wordt de kortste nacht van het jaar op 21 juni gevierd, maar hier wordt het hele weekend 
gefeest. Er zijn gratis sardientjes, rond middernacht wordt er in zee gezwommen, 


er worden vreugdevuren gemaakt en er wordt vuurwerk afgestoken. En natuurlijk veel gegeten en gedronken. Dat gaat dan de hele nacht door. Tegen de ochtend rollen de feestgangers hun tentjes in. Voor ons niks geen San Juan en een tentje, wij slapen gewoon thuis.
Direct na de door Spanje gewonnen voetbalwedstrijd gingen gisteravond trouwens al de eerste vuurpijlen de lucht in. 
Er zijn waarschuwingen voor extreem hoge temperaturen in de provincie (rond de 40 graden). Hier hebben we daar nog geen last van. Vannacht is er mist vanuit zee komen drijven en die is vanochtend nog niet helemaal opgelost.

zaterdag 23 juni 2012

ABC'tje

Vanochtend hebben we ze via FaceTime nog succes gewenst. Heeft geholpen, want vanuit Leiderdorp ontvangen we deze foto van de kleinkids Julie en Robbe. In een recordtijd hebben ze vanmiddag beiden diploma C gehaald. Een van de vereisten is 9 meter onder water zwemmen. Over enkele weken komen ze hier vakantie vieren. Zit nu wel met mijn handen in het haar, want ons zwembad is slechts 8 meter lang. 
Het water hier is met 29 graden al goed op temperatuur. 
Benieuwd of het vanavond voor Spanje tijdens de kwartfinale EK tegen Frankrijk ook een ABC'tje wordt. We gaan - geheel in tenue - tussen de Spanjaarden in een bar in het dorp TV kijken. 

vrijdag 22 juni 2012

Betalen, betalen, betalen....

Vanochtend had de postbus een leuke verrassing voor ons : de aanslag 2012 voor de IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Zeg maar de OZB-belasting zoals we hem in NL kennen. De aanslag is gebaseerd op de woz-waarde van het huis, deze is hetzelfde gebleven als voorgaande jaren. Maar we moeten nu wel € 521,47 betalen tegen € 452,11 vorig jaar. Dat is een stijging die je in NL nergens tegenkomt. We zijn aan het uitzoeken of de gemeente die verhogingen kan doorvoeren en of alleen toepast op buitenlanders. Spanjaarden kunnen dat nauwelijks betalen.
De financiële nood bij de overheid is hoog in Spanje, want je moet als buitenlandse resident nu ook ineens een soort vermogensbelasting betalen over je huis. Een beetje vergelijkbaar met de heffingen in NL in box 3. Spanje beschouwt je huis - zolang je geen fiscaal resident bent hier - als tweede huis en neemt aan, dat je voor de tijden dat je er niet bent huuropbrengsten hebt ! Ook weer zoals NL het fictieve 4% rendement kent. Die aanslag die we voortaan elk jaar moeten gaan betalen is € 216,46. De Europese ministers van Financiën lijken elkaar voortdurend tips te geven waar ze meer belasting bij de burger kunnen halen. Het lijkt er ook op, dat door dit soort belastingen Spanje zijn overheidsfinanciën op orde wil krijgen. Misschien wordt het toch nog interessant om straks als 65-plusser fiscaal resident in Spanje te gaan worden.
Toch prijzen we ons gelukkig, dat we het kúnnen betalen. En, dat ik nu zonder stok kan lopen. Volgende week in de vroege ochtend en late avond weer eens wat werken op het land. Overdag is het nu met 33 graden te heet.   

dinsdag 19 juni 2012

Palmstekken

Een van de palmen voor ons huis staat alweer bijna in bloei. Deze soort, de Washingtonia robusta, die wel 30 meter hoog kan worden, heeft nu al zo'n tiental ruim een meter lange uitlopers waar in juli bloemen en een maand later zaadtrossen in komen. We weten nu inmiddels, dat dan in juli het hele zwembad onder de pluisjes en bloemen zit. En dat we in augustus elke dag tientallen zaadbolletjes moeten opvegen. Dus worden die uitlopers er deze week vakkundig uitgezaagd. Zal door onze vriendelijke tuinman, Johan gaan gebeuren. Met een nog steeds herstellende linkerknie ga ik niet 8 meter omhoog een ladder op.
De foto links is van augustus vorig jaar, de lichtbruine uitlopers zijn de zaadlijsten.
Bijna een jaar na dato vinden we nog steeds ontkiemde zaden van vorig jaar aan. Het lijkt wel wild gras of ander onkruid, maar het zijn tientallen jonge palmscheuten. Dit jaar maar eens proberen of we er een paar kunnen verplanten, opkweken en weer uitzetten. Wellicht moeten we over 10 jaar ons huis omdopen in Casa Palmera.

maandag 18 juni 2012

Fleurop

Voor NL is het EK-Voetbal 2012 afgelopen. Jammer, maar ze waren gewoon niet goed genoeg. Het goede nieuws is, dat we de komende 14 dagen nog heel wat mooie wedstrijden krijgen voorgeschoteld door Spanje, Duitsland, Rusland etc. Verheug me erop. Ben ook behoorlijk opgelucht door de verkiezingsuitslag in Griekenland gisteren. Goed voor de Euro, Spanje en onze portemonnee. Om de feestvreugde te illustreren vandaag op deze blog een foto van zojuist van de bloeiende oleanders op onze parkeerplaats. Word je echt vrolijk van..

zondag 17 juni 2012

Kettingreactie

Gisteravond de optredens van de Feria in het dorp maar even gelaten voor wat ze zijn. Wel genoten van een enerverende voetbalavond op TV. Zal toch bizar zijn als straks de Grieken europees kampioen worden, terwijl ze net de euro vaarwel hebben gezegd ! Het wordt een spannende dag. Niet alleen of Oranje al of niet wordt uitgeschakeld. Maar de vraag wordt steeds klemmender of we de komende tijd nog geld kunnen pinnen in Spanje en wat er overblijft van ons pensioen. Met of zonder euro, armer worden we de komende jaren allemaal ! Een politieke Europese unie had veel ellende kunnen voorkomen. De uitkomst van de verkiezingen vandaag in Griekenland zijn gek genoeg even bepalend voor de wereldeconomie. Gisteravond direct na het voetbal een lange uitzending gezien op Nederlandse TV van Nieuwsuur. Hierin een heldere uitleg over de GREXIT in haar gevolgen. Ook de zondagskranten in Spanje staan er vanochtend bol van. Een faillissement van Griekenland zal tot een onbeheersbare kettingreactie leiden, zo voorspellen alle kranten. Nou, je hoeft geen economie te hebben gestudeerd om dat te zien aankomen. In Griekenland is een enorme bankrun gaande, vrijwel iedereen heeft thuis stapeltjes eurobiljetten. Gisteren hebben we hier bij Unicaja, onze bank, nog rustig kunnen pinnen. Vanochtend is het bij de cajeros (ATM) rustig, hopelijk blijft dat nog enige tijd zo. Maar we houden het in de gaten.

zaterdag 16 juni 2012

Wolkendek

De jacaranda mimosifolia staat weer in bloei. We hebben twee van deze fraaie bomen rond het huis. Ik kijk even op Wiki en ontdek, dat deze boom heel speciale houtsoort levert voor de meubelindustrie : palissanderhout. Reden temeer om de boom goed te verzorgen. Op deze foto van vanochtend vanaf ons terras kunnen we de Middellandse Zee niet zien. Er ligt een laaghangend wolkendek over de zee. Omdat er geen wind is, blijft het er gewoon hangen en drijft het niet onze vallei in. Toch sneu voor de badgasten vandaag. Met 30 graden is het wel goed toeven hier.

vrijdag 15 juni 2012

Kwestie van aanpassen, deel 2

Onze familie kameleons is weer helemaal terug. We zien ze vandaag in de citroenboom, in de vijgenboom en vlak voor onze neus op het terras zit deze flinke jongen van wel 30 cm, in de hibiscus-struik. Ze zijn allemaal egaal groen en dat betekent volgens Mike, dat ze tevreden zijn. Kan ook niet anders hier. We hebben ze in veel verschillende kleuren hier al voorbij zien komen. Leuk, dat ook deze dieren zich zo goed kunnen aanpassen aan hun Umwelt.

donderdag 14 juni 2012

Kwestie van aanpassen

Aanpassen, daar zijn we ons hele leven al redelijk goed in geweest. Mooi voorbeeld ervan is een trip naar Parijs. In de zestiger jaren met een vriend die nu ergens in Argentinië woont (!). Achterin zijn Renault-4 hadden we 3 tenues : ribbroek met trui, grijze pantalon en blazer en een driedelig pak. We waren op alles voorbereid.... 
Een ultieme vorm van aanpassen doen we ook vandaag. Gisteren nog als oranje-fan de wedstrijd Nederland-Duitsland zitten kijken. In 1940 had NL net zo'n belabberde verdediging als gisteravond. We kennen het resultaat... Meer plezier beleefd aan al die Twitterberichten met #neddui.


Vandaag zijn we fan van Spanje. Gewoon een kwestie van een ander shirt, pet en taalgebruik. Alhoewel. Een Duits of Russisch shirt zal ik toch nooit aantrekken."¡ España olé, vamps, vamps !"


woensdag 13 juni 2012

Trending Topic

Vanochtend is Frigiliana in de Spaanse Twitter-community een paar uur trending topic ! De aanleiding is een 40 minuten durende uitzending van een mooie reportage over ons dorp op de nationale TV-zender. Ik weet niet voor hoelang, maar via deze link kun je de reportage van RTVE zien.

Lost and found

Sinds gisteren zijn we weer thuis in Casa Domingo. Precies op tijd om vandaag de start mee te maken van de meerdaagse Feria de San Antonio. Net als in Portugal wordt ook bij ons vandaag met een officiële feestdag de sterfdag van San Antonio de Padua herdacht. Er vindt vanochtend heel vroeg een romería (pelgrimstocht) plaats naar en bij de Río Higueron. Het beeld van Antonio wordt vanuit de kerk in processie met veel ceremonie en muziek 200 meter lager naar de rivierbedding gedragen. San Antonio is ook niet alleen de patroonheilige van de Franciscanen, maar ook van o.m. verloren voorwerpen. Dat doet me gelijk denken aan de gevleugelde uitroep "Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn sleutels weer vind".






Er staan weer veel activiteiten op het programma zoals het rennen voor de stieren uit a.s. zondag. Dus word het druk in het dorp. Wel mijn sleutels in de gaten houden. Op Facebook feliciteert de gemeente vandaag alle Antonio's en Antonia's !
De Feria zijn een mooie aanleiding om hier rustig (!) te acclimatiseren. Met de herstellende knie stellen we het intensieve werk op het land nog maar even uit. Wat is mooier dan de nodige baantjes te zwemmen en als toerist in je eigen dorp rond te struinen ? Het lijkt wel vakantie. We voelen ons bevoorrecht. Als NL vanavond nog even wint van de Duitsers wordt ook hier weer de Nederlandse en Spaanse vlag gehesen. 

dinsdag 12 juni 2012

Gaat het anders ?

Op Schiphol Plaza zien we vanmiddag op een speciaal Cruyff-veldje een paar Hollanders winnen van Duisters. Oranje wint hier, prima gedaan. Heel Schiphol staat in het teken van de EK. Overal extra beeldschermen, versieringen, oranje roltrappen etc etc. Zelfs op de vloeren zijn voetbalveldjes geschilderd. Er kunnen zomaar ineens wat voetballers gaan optreden. Wel spannend wat Nederland morgen gaat doen tegen Duitsland. 








Maar, zoals een neef van mij gisteren al op Facebook meldde. "Het leuke van 
zo'n voetbaltoernooi is, dat we allemaal van tevoren al weten hoe het gaat lopen en dat het dan toch anders gaat. Het is net met het gewone leven, toch ? Daar gaat het vaak ook allemaal anders". Filosofie van de koude grond, daar houden we wel van. We arriveren in de vroege avond weer in Spanje. Tijdens de boodschappen bij de Lidl scoor ik wel even een España-shirt en -petje. Zo ben ik hier op alles voorbereid.  

maandag 11 juni 2012

Onzichtbaar

Dit is een van de weinige recente foto's van de Spaanse premier, als hij zijn voetbalteam uitzwaait. In de Spaanse media duikt steeds meer de zin op "¿ Donde esta Rajoy ?" (Waar is Rajoy ?). De minister-president van Spanje, Mariano Rajoy verschijnt nauwelijks op persconferenties. Hij laat het woord voeren door zijn vice premier, de mooie juriste Soraya Sáenz de Santamaria of zijn minister van financiën. De man van 100 miljard blijft zelf vrijwel onzichtbaar. Hij kan dat rustig maken. Met zijn PP heeft hij de absolute meerderheid in het parlement. Hij kan zonder populair te hoeven doen achter de schermen besluiten nemen en hoeft dus ook niet zo nodig op TV. Dan heeft de minister-president het in NL een stuk moeilijker met al die TV-optredens om zijn populariteit te verhogen en steeds weer begrip te vragen voor impopulaire maatregelen om de crisis aan te pakken. Nu Spanje met de hulp van de Eurolanden haar bankencrisis kan oplossen, is het probleem van de overheidsfinanciën ook redelijk snel onder controle. Er worden al enkele maanden flinke maatregelen genomen om dat doel te bereiken. Soms lijkt een beetje dictatuur van de macht de aangewezen manier om een crisis op te lossen ! 

zaterdag 9 juni 2012

Spanning en lol

Gisteravond is het EK 2012 dan eindelijk begonnen. Met twee mooie en spannende wedstrijden. Steeds vaker bekijken we live TV-uitzendingen met de iPad op schoot. Met name volgen we dan op dit "tweede scherm" de relevante hashtags. Natuurlijk op momenten dat de spanning even uit een wedstrijd is. Zo was het ook gisteravond weer lachen om de vele grappen op Twitter. De praatprogramma's laat ik voor wat ze zijn. Voetballen moet je doen of naar kijken, maar niet oeverloos over praten. En discussies over de opstellingen boeien me helemaal niet. Voor mij staat de komende week de opstelling vast. Vanavond hebben we bij Nederland-Denemarken als bankzitters kleinzoon Robbe en kleindochter Julie. Wordt niet alleen spannend en lollig, maar vast ook heel gezellig.

vrijdag 8 juni 2012

Stok en steun

Het kan geen toeval zijn. Vandaag bepleit de RVZ (Raad voor de Volksgezondheid) in NL, dat mensen zelf meer moeten investeren om de zorg voor ouderen betaalbaar te houden. Ook vandaag vraagt de Spaanse regering bij de Europese Unie steun voor haar banken.  En ik ? Ik lever vandaag bij Welzorg mijn elleboogkrukken in en koop een verstelbare wandelstok. Ook ik zoek voor de komende tijd nog wat steun en betaal die € 19,95 voor een Airgo Comfort-plus uit eigen zak. 



Nadat ik gisteren voor het eerst sinds de operatie weer eens zonder pauze een Rondje Sloterplas (6 km) heb gelopen met één elleboogkruk was het tijd om afstand van ze te doen. Vandaag loop ik met wandelstok mijn rondje door het park. Ineens moet ik denken aan een gedicht van Joost van den Vondel dat ik in mijn schooltijd uit het hoofd moest leren. Het gaat over de wandelstok van de in 1619 op het Binnenhof onthoofde Johan van Oldenbarnevelt. Het gaat ongeveer als volgt : "myn wensch behoed' u onverkort,
 o stok en stut, die geen verrader,
 maar 's vrydoms stut en Hollants Vader
 gestut hebt op dat wreed schavot;
 toen hy voor't bloedigh zwaert moest knielen,
 veroordeelt, als een Seneka,
 door Neroos haat en ongena,
 tot droefenis der braafste zielen..."etc etc.
Ik realiseer me, dat ik destijds als scholier van het verhaal over die terechtstelling - in opdracht van Maurits van Oranje - behoorlijk onder de indruk was. Alles over deze oprechte van Oldenbarnevelt staat goed beschreven op deze wikipedia-pagina
Goed voorbeeld van hoe machtspolitiek en eerlijkheid elkaar niet verdragen. Zou de huidige jeugd op school nog steeds deze vaderlandse geschiedenis voorgeschoteld krijgen ?  


 

donderdag 7 juni 2012

Familyman

Is deze Pruisische soldaat rond 1890 met de achternaam Schreiner een van de voorvaderen van mijn moeder Toos ? Zij is in 2007 op 91-jarige leeftijd overleden en hield zich niet zo bezig met de geschiedenis van haar familie. Ik ben er echter wel benieuwd naar. Hoe hebben de ouders van mijn moeder eigenlijk geleefd ? Eind vijftiger jaren bracht ik op de fiets in het winterse Den Haag zakjes steenkool naar mijn opa, maar ik kan me geen diepgaande gesprekken met hem meer herinneren. Een broer van mijn moeder was luchtmachtofficier en bevriend met Erik Hazelhoff Roelfzema (dé soldaat van Oranje). Zou ik - ook als voormalig luchtmachtofficier - best meer over willen weten. Enzovoorts, enzovoorts. Af en toe zoek ik op internet wat over de Schreiners op. Nu ik door mijn knieoperatie en de regenachtige dagen hier wat aan huis gebonden ben, pak ik die zoektocht maar weer eens op. Via mijn in Australië wonende peetoom - haar enige nog levende broer Peter met wie ik intensief contact heb - krijg ik gisteren wat telefoonnummers van enkele Schreiners. Het zijn leuke telefoongesprekken met 80-plussers. En met resultaat. Er blijkt een uitgebreide stamboom te bestaan. Alweer een behoorlijk aantal jaren geleden in boekvorm samengesteld door de inmiddels overleden Willem en Bob Schreiner (de founder van Schreiner Airways). Ik krijg de toezegging, dat het wordt gescand en mij wordt gemaild. Dat schept verplichtingen. Ik ga er dan mee aan de slag en ga op zoek naar leuke software om e.e.a. in een digitale stamboom te zetten. En natuurlijk te voorzien van de meest actuele gegevens. Het zal daarna voor alle geïnteresseerde Schreiner-familieleden via internet toegankelijk zijn. Ik meld het t.z.t. wel op dit blog.  De exacte namen en geboorte- en overlijdensdata zijn voor mij dan ook een houvast om meer te weten te komen over specifieke leden van deze familie. Je bent een familyman of niet. 
De recente Schreiner-generatie is er wat uiterlijk betreft in vergelijking met de familie van die soldaat op de foto wel op vooruit gegaan ! Leve de evolutie.

dinsdag 5 juni 2012

Nuance

De laatste tijd zie je steeds meer foto's verschijnen waar in een zwart-wit omgeving het belangrijke element wel in fullcolour wordt weergegeven.Ook ik beheers ik deze techniek sinds kort. Voor iedereen die het me nu vraagt : het is quite simple ! Gewoon op je iPad of iPhone de app Color Splash downloaden. Vijf minuten later maak ook jij dit soort foto's.
Je plaatjes zijn na vandaag niet langer zwart-wit of fullcolour. Er zit beslist meer nuance in. Het lijkt het gewone leven wel.
Op de foto staat Mike met Niel aan het begin van de Avondvierdaagse hier in Amsterdam. Die 5 kilometer is voor mij zelfs met één elleboogkruk nog iets teveel van het goede. Ik ben even bij de start en ga via de fysiotherapeut thuis verder met mijn oefeningen. Volgende week wil ik toch echt die krukken gaan inleveren.



maandag 4 juni 2012

Herfst

Dit weekend is het weer in NL volkomen omgeslagen. Het lijkt wel herfst, met regenbuien en temperaturen van net even boven de 10 graden. Met behulp van de Buienradar en een geoefend meteo-oog constateren we toch nog heel wat droge uurtjes. Voldoende in ieder geval om de loopoefeningen buiten in het park te doen. Mijn record gisteren is een wandeling naar het huis van Anouk en Pieter. Vanaf vandaag in de weer met één kruk. Ik verbaas me over het grote en snelle herstellend vermogen van het menselijk lichaam. Toch goed, dat ik constant aan mijn lichamelijke conditie heb gewerkt. Daarom heb ik nog lang niet het idee, dat ik in de herfst van mijn leven ben aangeland. Alhoewel dat een dikke week geleden wel even zo aanvoelde.

zaterdag 2 juni 2012

Vooruit

Gewoon lopen, een stuk wandelen, wat hardlopen, bukken, een stuk berg oplopen, op je knieën in de tuin zitten. Als je het kunt, denk je er niet bij na. Het is te vanzelfsprekend. Nu, zo'n 10 dagen na de knieoperatie, kan ik niet wachten tot het moment waarop ik niet meer hoef na te denken hoe ik moet lopen. We gaan vooruit. Elke dag regelmatig oefeningen en steeds verdere stukjes lopen. Veel bewegen en niet bang zijn te vallen. Vanaf maandag moet het lukken met 1 kruk. In het park lijkt het erop of mensen mij - met elleboogkrukken - vaker groeten. Maar dat zal wel verbeelding zijn.