Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 31 januari 2013

Veranderen

Eind 2012 zijn ze begonnen, dochter Kim (verandermanager) en haar zakenpartner Kees Gabriëls (talentenmanager). Hun nieuwe onderneming (bureau) Veranderpit heeft sinds gisteren ook een interessante website. En daar maken we hier natuurlijk even reclame voor. Als jij en je organisatie nodig toe zijn aan een verandering of je gewoon geïnteresseerd bent in hoe organisaties toekomstbestendig kunnen worden, klik dan maar eens op www.veranderpit.nl Vanaf deze plek wensen we Kim, Kees en hun team professionals heel veel succes !

maandag 28 januari 2013

Wordt vervolgd

Toch bijzonder dat we in Amsterdam zijn als vanavond Beatrix op alle radio- en TV-zenders haar aftreden bekendmaakt. 
In 1962 stond ik in Den Haag langs de route van de begrafenis van Wilhelmina. In 1970 werd ik door Juliana benoemd tot officier in de luchtmacht. In 1981 was mijn ontslagbeschikking uit de krijgsmacht getekend door Beatrix. Benieuwd of ik ooit nog eens post krijg met de handtekening van koningin Máxima.

zaterdag 26 januari 2013

Filmfestival

Het voelt een beetje als ons eigen privé filmfestival. Al een aantal dagen zien we elke dag één of meerdere films. Nee, niet in Rotterdam. Geen zin om het barre winterweer te trotseren. Op de Apple LED Cinema Display genieten we in onze comfortabele huiskamer nu al dagen elke avond van een mooie film. Leve het snelle internet hier in Amsterdam.
Veel recente producties, zoals o.m. de prachtige films als Amour, The Sessions, Away From Her, maar ook spannende films als The Descendants, Arbitrage, Zero Dark Thirty. 
Echt tegenvallend was Lincoln, onbegrijpelijk waarom deze voor zoveel Oscars is genomineerd.
Alleen voor 3D films als The Life Of Pi zien we tegenwoordig nog de bioscoop van binnen. Tegen het middaguur is het hier gaan sneeuwen, het wordt glad en morgen valt de dooi in. Hoogste tijd straks voor een matinee-voorstelling.....

vrijdag 25 januari 2013

Opvoeden

Waar voorheen ouders hun kinderen opvoedden, wordt nu vaak ook gewezen naar de onderwijzer, voetbaltrainer etc. Een aantal vooraanstaande gedragswetenschappers in NL meldt steeds maar weer: "Opvoeden is geen privé-project. Pedagogische verantwoor- delijkheid is een maatschappelijke verantwoordelijkheid". Je ziet het in het straatbeeld, er verschijnen steeds meer opvoedpoli's, zoals deze bij ons om de hoek. En in het huidige liberale klimaat zijn er ook commerciële partijen zich door de explosieve groei van dit soort poli's de subsidiestromen voor "maatschappelijk opvoeden" toe-eigenen. Of zou dat een typisch Amsterdams fenomeen zijn ? In ieder geval geef ik de voorkeur aan de mediterrane opvoeding (door ouders, grootouders en andere familie). En natuurlijk door strenge onderwijzers.    

donderdag 24 januari 2013

Proeftuin

Overal in de stad staart dit meisje je aan. Ze staat op reclame-posters van de tentoonstelling De Gouden Eeuw in het Amsterdam Museum. Ook wij volgen op TV de wekelijkse NTR/VPRO serie over de Gouden Eeuw. De eeuw die ook de proeftuin van onze wereld wordt genoemd. Het is deze interesse én natuurlijk de blikken van dit meisje die ons vandaag met tramlijn 14 naar het Amsterdam Museum voeren. Na enkele uren opgeslokt te zijn geweest in deze fascinerende tijd, begin ik op de terugweg zelfs een beetje op Jan Peter Balkenende te lijken. Ik mompel wat, zoals "Nederland kan het weer, die V.O.C.-mentaliteit, over grenzen heenkijken, dynamiek.........toch ?" In de 17e eeuw is NL "leading nation" in de wereld geweest. Dat moet voor 16 miljoen mensen in deze delta in deze tijden toch een inspiratiebron kunnen zijn ? Kijk om te beginnen maar eens naar die TV-serie en dwaal een paar uur rond in het Amsterdam Museum. Hoort en zegt 't voort.....

woensdag 23 januari 2013

Inleveren

Het komt niet als een verrassing, maar leuk is anders. De eerste pensioenbetalingen van dit nieuwe jaar zijn binnen. En ja hoor, ook wij leveren in. De AOW is praktisch gelijk gebleven, netto maar 1% minder. De aanvullende pensioenuitkeringen echter zijn netto nu 7% lager dan vorige maand. En dit komt alleen nog maar door de hogere belastingen die ouderen met een aanvullend pensioentje treffen. Vanaf april aanstaande gaan de pensioenfondsen de bruto-bedragen korten. Benieuwd wat er dan onder de streep overblijft.
In elk geval gaan we maar eens kijken welke maatregelen we moeten gaan nemen. Ons huishoudbudget aanpassen, fiscale emigratie, weer iets gaan ondernemen, kan allemaal. Het laatste wat we willen is klagen. Er zijn teveel mensen die echt te lijden hebben onder de huidige crisis en niet veel opties hebben.   


dinsdag 22 januari 2013

Home


Je moet er even voor gaan zitten, dat wel. Een anderhalf durende film over de aarde. Met prachtige, nooit eerder vertoonde luchtopnamen van onze planeet. Mooie muziek met dito commentaar door Glenn Close.
Moeder Aarde wordt bedreigd, maar er zijn kansen. Op internet veel reacties van kijkers die zeggen, dat het zien van deze film hun leven heeft veranderd. 
De film heeft mij in elk geval weer behoorlijk geïnspireerd en daarom deel ik de informatie vandaag op deze blog en mijn Facebook-pagina.
Mensen, gaat het zien !
Een klik op deze YouTube link is voldoende :
http://youtu.be/jqxENMKaeCU

maandag 21 januari 2013

Binnen

Al dagen is dit het uitzicht vanuit onze woonkamer in Amsterdam. En volgens de weersverwachting zal dat nog wel enkele dagen zo blijven. Gisteren werd het 5 graden onder nul, maar door de harde wind kwam de gevoelstemperatuur uit op 15 graden onder nul. We zijn maar binnen gebleven. Jammer, dat we daardoor de nieuwjaarsreceptie van de Vrienden van de Sloterplas hebben gemist. 
Als we trouwens wel onze dagelijkse wandeling doen, wil Mike geen enkel risico lopen. In en rond het Sloterpark is niet gestrooid en hier en daar behoorlijk glad. De snow-steps gaan al snel onder de schoenen.

zondag 20 januari 2013

Familienaam

Nog steeds heb ik geen complete stamboom van mijn familie. Af en toe neus ik wat op diverse genealogie-websites. Ook weet ik nog steeds niet waar onze naam vandaan komt. Vandaar dat het wel leuk is om via Twitter op een site terecht te komen waar je o.a. kunt zien waar alle Castenmillers in NL wonen. Dat onze naam redelijk uniek is, blijkt wel uit het feit, dat er bij de volkstelling in 1947 slechts 90 naamdragers waren en in 2007 ook nog maar 167. De site waarop je het allemaal kunt zien is deze.
Ook leuk om deze uitleg te lezen waar onze achternaam vandaan komt:


"De enige ontronding bij de verkorte mulder-groep meen ik te hebben gevonden in de familienaam Castenmiller ... Mijn indruk is dat de bakermat van de naam in het westelijk deel van Noordbrabant moet worden gezocht ... De sleutel tot de betekenis van deze naam meen ik te hebben gevonden in het proefschrift van J. Stroop (Molenaarstermen en molengeschiedenis, 1977) ... Hierin komt een overzicht voor van de verschillende termen voor de standerdmolen ... Welnu, één van de woorden om dit type molen aan te duiden is kast of kastmolen. Deze term wordt vooral gebruikt door molenaars in Limburg, maar is ook wel geattesteerd in westelijker streken (in dialektuitspraak van West-Brabant kastemöle). De bewoner van zo een kastemöle kon dan worden aangeduid als de kastemuller, een zeer goede basis voor het ontstaan van de familienaam" [J.M. Verhoeff, 'Molens en mulders in nederlandse familienamen', in: Naamkunde 23 (1991), p 88].
• Caste(n)miller: Ontrond uit D. Kastenmüller `molenaar die maalt voor de Kasten of graanschuur, tiendschuur'. 

vrijdag 18 januari 2013

Excuses

Ja, er ligt inderdaad nu al redelijk veel natuurijs. Rond Amsterdam sneeuwvrij en mooi zwart ijs. Prima dus om op te schaatsen. Toch heb ik nog steeds mijn noren nog niet uit het vet gehaald. Ik maak me wijs, dat ik er geen tijd voor heb. Het zijn misschien excuses. Mijn to-do lijstje is nog lang. Er liggen nog veel boeken te lezen, er zijn nog veel films te zien, foto's te sorteren etc. Het kan ook zijn, dat ik bang ben te vallen en iets te breken. Maar - realiseer ik me nu - eigenlijk vind ik het gewoon te koud. Onder nul en een stevige wind zorgt voor een lage gevoelstemperatuur. Niet echt aangenaam dus voor deze halve Spanjaard. Met meerdere lagen kleding, sjaal, handschoenen en hoed op houd ik het vandaag weer bij een wandeling door het Sloterpark.

woensdag 16 januari 2013

Gezond en mooi

Even voor tienen in de ochtend, enkele graden onder nul, knisperende sneeuw onder de voeten, een opkomende zon, een dampende Sloterplas. Dat zijn enkele ingrediënten voor een gezonde ochtendwandeling. Het rondje Sloterplas duurt vanochtend wel wat langer. Er zijn teveel plekjes om stil te staan en foto's te maken. Helaas ligt mijn Nikon in Spanje, maar met de iPhone lukt het ook aardig. De Hollandse winter kan ook gezond en mooi zijn.

dinsdag 15 januari 2013

Ontregeld

Gistermiddag raakten we halverwege de middag in Leiderdorp al in een aardige sneeuwbui. Maar vanochtend vroeg was het hier in Amsterdam met ongeveer 10 cm sneeuw goed raak. Op Twitter het bericht "Langste files ooit (1073 km) :  ANWB adviseert thuis te blijven". Toch gaan we per auto naar onze afspraak met de tandarts. Glibberend, want er was (nog) niet gestrooid.
Op de TV in de wachtkamer van de tandarts zien we, dat i.v.m. de files er ook op de snelwegen niet gestrooid kan worden. NL is wit en lijkt even ontregeld.

zaterdag 12 januari 2013

Betovering

Enkele jaren geleden alweer lazen wij het door Yann Martel geschreven "Het leven van Pi". Een spannend, mooi en tegelijkertijd spiritueel boek. Toen aanleiding voor de nodige discussie binnen het gezin. Welk verhaal was waar gebeurd ? etc.

Als een van de eerste punten op ons to-do lijstje - eenmaal terug in NL- stond het zien van de verfilming. Vanavond hebben we met onze 3D-brilletjes op van de ruim twee uur durende film Life of Pi genoten. Het boek was al heel beeldend geschreven, zodat we - tijdens het lezen - dachten de film al gezien te hebben. Maar regisseur Ang Lee heeft zich met de verfilming overtroffen. We zijn vanavond echt betoverd.

vrijdag 11 januari 2013

Verschil

We voelen ons bevoorrecht, we hebben het goede van twee werelden. Afwisselend het landelijke rustige leven onder de Spaanse zon en een appartement in een bruisende hoofdstad met veel cultuur naast de deur.
Het is altijd wel weer even wennen. Vanmiddag rond 16.00 uur tegen de 20 graden in het zonnetje met een café con leche in Torrox-Costa en vanavond rond 23.00 uur bij de bushalte van lijn 69 op Schiphol-Plaza met min 2 graden en lichte sneeuw...... 
We zijn weer voor een paar weken in Amsterdam.

donderdag 10 januari 2013

Godslamp

Sinds enige dagen hangt in Casa Domingo dit fraaie oriëntaals aandoende lampje, met rood glas en leuke ornamenten. Een verjaardagskadootje aan Mike van Anouk en Pieter.

Bij mij roept het associaties op van de godslamp zoals je ze ziet in katholieke kerken. Een rood olielampje in de buurt van het tabernakel, dat blijft branden zolang het Heilig Sacrament in het tabernakel aanwezig is. 

Het hangt bij ons boven het lage kastje in de open keuken. Geen olielamp, maar je kunt er een theelichtje in hangen.

Als we voortaan melden, dat we voor iemand of iets "een kaarsje zullen opsteken", weet dan, dat ons eigen godslampje brandt.

woensdag 9 januari 2013

Tranquilo

Als ik deze campesino (boer) op de rondweg van ons dorp zie lopen - of eigenlijk sjokken - denk ik gelijk aan publicatie op mijn blog.
Sommigen zitten urenlang op bankjes tegenover de Unicaja-bank. Het eigenlijke centrum van het dorp. Deze jubilados (gepensioneerden) hebben alle tijd en zijn altijd in voor een goed gesprek. Toch lopen de meesten al vroeg in de ochtend naar hun stuk land in de campo. Er is altijd wat te doen. Eens campesino, altijd campesino. Rond twee uur zie je ze weer naar de pueblo (het dorp) wandelen met wat groenten of fruit in een jute zak op de schouder. Na de almuerzo (warme middagmaaltijd) zitten ook zij vanaf een uur of vijf nog een uurtje of wat in het Hogar del Pensionistas (ouderencentrum). Voor een wijntje en een spelletje. Alles op hun dooie gemak. Het woord tranquilo (rustig aan) moet hier zijn uitgevonden. Ik heb het hier namelijk wel over 80-plussers ! Gezond oud worden lijkt hier niet zo moeilijk.

dinsdag 8 januari 2013

Sportschool

Vanaf afgelopen zondag sta ik elke dag een flink aantal uren op mijn wijnveld. Cortar las ramas, ik snoei de takken van de wijnstronken. Alleen aan de parras (blauwe druiven) die we enkele jaren geleden hebben geplant op de bancales (terrassen) met de fruitbomen laat ik meerdere en langere uitlopers zitten. Maar de stronken op het wijnveld - die de lekkere moscatelwijn produceren - knip ik tot de stronk kaal. Met uitzondering van één of twee uitlopers van circa 30 cm. Eind van de middag moet ik nog 5 rijen van elk circa 30 wijnranken, dus morgenmiddag moet de klus geklaard zijn. In februari nog een weekje met een haffel de grond op het wijnveld onkruidvrij maken en dan is het jaarlijkse onderhoud van de wijngaard weer gebeurd. Je moet er wat voor over hebben ! Mike is intussen begonnen met de tuinen rond het huis. Voor ons geen sportschool in deze eerste dagen van januari. Door deze dagelijkse fysieke arbeid moeten de kilo's er zo ook afvliegen.

zondag 6 januari 2013

Wijzen

Er zijn mensen die al op 27 december de kerstboom aftuigen.. Wij houden vast aan de katholieke traditie, dat de kersttijd duurt tot 6 januari. Dus kerstboom en kerststal blijven staan tot Drie Koningen. In de familie van mijn vader waren er zelfs tantes, die pas op 6 januari de beeldjes van de drie Wijzen uit het Oosten - Caspar, Melchior en Balthasar - bij de kerststal plaatsten !! 
In Spanje wordt el día de los Reyes Magos uitgebreid gevierd. Het is uitgegroeid tot een dag die in het teken van het kind staat. De kinderen krijgen kadootjes (zoals in NL op 5 december). Overal zijn er Cabalgatas de los Reyes (intochten). Gisteren was die in Málaga (bovenstaande foto) met tientallen praalwagens en de tirar de caramelos (rondstrooien van snoepgoed). Bij dit laatste ging het gisteren mis, een jongetje van 6 jaar kwam onder een van de praalwagens en overleed. Heel Andalucía viert feest en rouwt tegelijkertijd. 
Met een prijzengeld van 840 miljoen euro is ook op Drie Koningen El Sorteo de El Niño (de "kinderloterij'). 
Op 21 oktober 2009 maakte ik onderstaande - voor vandaag wel heel toepasselijke - foto in Ouled Driss (bij Tagounite) tijdens onze rondreis door Marokko. Even waanden wij ons toen de Wijzen uit het Oosten.... Wij wensen iedereen : ¡ Feliz Reyes ! 
Het is vandaag gewoon zomers te noemen. Het wordt 22 graden en met de korte broek aan en het zweet op mijn voorhoofd snoei ik op de bancales de parras (de blauwe druiven). De komende week wacht de hele wijngaard op een snoeibeurt, drie dagen werk .......

vrijdag 4 januari 2013

Volle bak

Vanavond vliegen ze weer terug naar Amsterdam. Hierbij nog even een familieportret van dochter Anouk en familie (Pieter, Niel en Ann). De afgelopen twee dagen logeerden hier ook Noor en haar vriend Machiel. Als dan gisteravond ook nog een collega van Pieter met haar gezin een borrel komt drinken, kun je met zo'n volle stamtafel echt wel spreken van Bodega Domingo. Het was zeer gezellig. De komende dagen zal hier weer een landelijke rust neerdalen. Alhoewel, er ligt nog heel wat snoeiwerk (van de wijngaard) te wachten. Het weer vandaag en de afgelopen dagen was volop zon, af en toe een flinke wind en fris (15 graden). De komende dagen wordt de 19 tot 20 graden.

woensdag 2 januari 2013

..en een gezond 2013 !

Deze dagen wenst iedereen elkaar voor het nieuwe jaar weer veel geluk én een goede gezondheid. Wat dit laatste betreft hebben wij - ter bevordering van onze lichamelijke conditie - sinds enige weken weer wat nieuws aan ons dagelijks menu toegevoegd. Ja lieve volgers, ook wij zijn aan de Chia-zaden. We kunnen ze niet alleen bij Ekoplaza in Amsterdam kopen, maar nu zelfs ook in ons Spaanse bergdorp hier. Bij La Botica Natural (de natuur-boetiek), een heuse natuurwinkel.
Wij gebruiken die Chia-zaden 's ochtends - na een nachtje in water te hebben geweekt - door onze granen-muesli. Met de goji-bessen een prima combinatie.
Het zaad komt van de Salvia Hispanica (soort Spaanse munt plant) en is van Mexicaanse origine. Kijk en verwonder je op www.chiazaden.nl ! De positieve invloed zit 'm in de aanwezige omega-3 vetzuren, vezels, anti-oxidanten en proteïnen en mineralen.
Wij wensen iedereen een heel gezond en lang leven. In 2013 en vele jaren erna.

dinsdag 1 januari 2013

Nieuwjaarsduik of niet ?

Kleinzoon Niel (uiterst links, met kerstmuts) gaat vanmiddag bij Playa Burriana tot zijn middel het water in. De anderen nemen gewoon één of meerdere keren een duik. Een echte nieuwjaarsduik kun je het niet noemen. Daarvoor zijn de omstandigheden net even anders dan in Scheveningen. Geen regen en zeewater van 6 graden, maar zon en 15 graden. Geen Unox-worst, maar paella. Maar de mannen (en meiden) waren wel trots, dat ze op deze eerste dag van 2013 het water waren ingegaan.