Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 31 maart 2013

Paasbest

Even nog wat foto's (van Kim) van gisteravond. Op paaszaterdag waren we in Leiderdorp. 
Kleindochter Julie - alweer enkele maanden een teenager - heeft vanaf nu haar eigen mobiel. Voor het gourmetten spelen we met Robbe de nieuwste spelletjes op zijn wii. De kleine man wint vrijwel alles. Af en toe vallen er buiten sneeuwvlokken. Bij vertrek 's avonds terug naar Amsterdam moeten we de ruiten krabben..... 

vrijdag 29 maart 2013

De lach

Bijna halfverscholen in de fraaie binnenstad van Haarlem ligt het Frans Hals Museum. Een complex van een paar honderd jaar oud. Oude-mannen huis en weeshuis geweest. Nu een mooi museum met veel schilderijen van Frans Hals. Omdat ze als museum 100 jaar bestaan is er sinds vorige week een unieke tentoonstelling van werken van deze beroemde 17e eeuwse schilder. Voor ons een mooie aanleiding om vandaag Haarlem aan te doen. Stond al te lang op ons (museum-)lijstje.   
We staan oog in oog met mooie kunstwerken die vanuit de hele wereld naar Haarlem zijn gehaald. Het is er druk, opvallend veel Amerikanen en Fransen.










Naast de vele levendige groepsportretten van schutters en regenten vallen de portretten van vrolijke figuren op. Frans Hals viel al tijdens zijn leven op als de schilder die heel goed de lach kon vastleggen. In de tijd dat er nog lang geen fotografie bestond, was het moeilijk om beweeglijke gezichtsuit- drukkingen in verf te vangen.
Nu je portretten van Rembrandt en Hals naast elkaar ziet hangen, kun je pas het verschil tussen die schilders zien. Wat dat betreft hebben we deze 17e eeuwse schilderkunst vandaag weer iets beter begrepen.

Van het weer begrijpen we steeds minder. Het is vandaag Goede Vrijdag. Pasen staat voor de deur en als we voorbij de St. Bavo-kerk op de Grote Markt wandelen begint het te sneeuwen...

donderdag 28 maart 2013

Hoop

Tijdens onze wandeling in de ijskoude wind door het Sloterpark zien we nabij de Natureluur deze ooievaar. Elke willekeurige wandelaar zou met het zien van deze vogel een gevoel van hoop op een snel voorjaar krijgen. Wij weten beter, het is wellicht dezelfde ooievaar waarover ik op 25 januari j.l. twitterde. Waarschijnlijk de aansluiting met zijn vrienden gemist en niet in het warme zuiden, maar hier in een Amsterdams park de winter moeten doorbrengen. Voorlopig zien we nog geen andere ooievaars.
Wel is er 'na vanavond weer hoop op een toekomstig Nederlands succes op het Eurovisie Songfestival. We zien op zijn school kleinzoon Niel met een klasgenoot voor een volle zaal een lied zingen. Hij wint er de tweede prijs mee en is zelfs hier op YouTube te zien.

woensdag 27 maart 2013

Semana santa

Nu we enkele weken in Amsterdam zijn, staan we nauwelijks stil bij het feit dat we in de Goede Week leven. Hoe anders is het als we de Semana Santa, zoals de afgelopen jaren, in Spanje doorbrengen. 
Vrijwel elke dag zien we dan wel een processie, hetzij in Málaga of in ons eigen dorp Frigiliana. 
Deze poster hing de afgelopen weken overal in het dorp. 
Natuurlijk vinden we het leuk de paasdagen in NL met kinderen en kleinkinderen door te brengen. Maar een beetje heimwee naar Andalucía hebben we wel. En dan heb ik het nog niet eens over het weer....

Alhoewel, vandaag schijnt de zon volop en ik loop voor het eerst dit jaar door het Sloterpark zonder handschoenen !  

dinsdag 26 maart 2013

Slow

Alweer een paar jaar beginnen we elke dag met een smoothie (of shake, zoals wij zeggen). Mike is met de hulp van de blender een specialist geworden in het maken van heerlijke sapjes uit diverse soorten fruit. De laatste maanden gaan er ook veel soorten groenten in en beperken we ons niet alleen tot de ochtend-shake. Een ware leidraad in onze zoektocht naar meer vitamines en mineralen in onze voeding is het boek de Voedselzandloper (zie hier). Als we ons op internet meer verdiepen in raw-food, komen we terecht in de wereld van de juice-liefhebbers. Al snel beseffen we, dat onze blender niet het meest geschikte apparaat is om kwaliteitssapjes te blijven maken.
Slow-juicers zijn de oplossing, ze halen langzaam het sap uit je groenten en fruit. Daardoor blijven de vitamines en mineralen optimaal bewaard. Van de meeste pulp kun je trouwens koekjes maken. De beste slow-juicer blijkt een Nederlands product te zijn, de Versapers (zie hier ). Alhoewel hun promo-video's op YouTube wat amateuristisch aandoen, worden hun apparaten door gebruikers als top ervaren. De Vitaminstore hier in Osdorp blijkt (met de Bijenkorf) dealer te zijn. Maar helaas, uitverkocht. Dus afgelopen weekend via internet besteld en vandaag wordt de juicer netjes door PostNL afgeleverd. We maken even een vreugdedansje. Casa Allende is vanaf vandaag overgegaan op slow. Het is maar, dat je het weet. Proost ! 

maandag 25 maart 2013

Ontwijking

Vandaag in één ruk Het Belastingparadijs uitgelezen (dank Marcel). Het leest als een thriller. Toch is het geen geromantiseerde fictie, maar een weergave van de werkelijkheid anno nu. Vrijwel alle multinationals en grootverdieners op deze wereld gebruiken NL - dat de meeste belastingverdragen met andere landen heeft - als doorvoerhaven voor hun geldstromen. Het gaat om duizenden miljarden euros ! Daardoor wordt er nauwelijks belasting afgedragen. Let op, het is geen belastingontduiking, maar belastingontwijking. En dat is legaal. Vooral de krijtstreepmaffia (zoals de bankiers, fiscalisten, advocaten, notarissen, accountants door de VPRO worden genoemd) aan de Amsterdamse Zuidas verdient hier flink aan. Er zijn maar liefst meer dan 180 trustkantoren met bijna 30.000 vennootschappen in NL gevestigd.
VPRO's Tegenlicht besteedt vanavond in haar documentaire De Tax Free Tour ook aandacht aan de "double Irish with a Dutch sandwich". Tijdens het kijken voel je, dat er iets niet klopt.  

Toch moet ik hier bekennen, dat ook ik nooit een cent vennootschapsbelasting heb betaald. Daarvoor moest ik jaren geleden wel een dure fiscalist inhuren die toen afspraken heeft gemaakt met de Belastingdienst. De truc was simpel. Gewoon een pensioen-BV oprichten en met je werkmaatschappij een fiscale eenheid maken. De pensioen-BV maakt verliezen omdat er pensioen moet worden gereserveerd. Dus er wordt jaren geen belasting betaald. Volstrekt legaal en logisch. 
Voor de Nederlandse belastingdienst ben ik als gepensioneerde met uitsluitend een pensioen-BV waaruit een pensioentje wordt betaald niet belangrijk. Mijn accountant heeft vorige week mijn simpele aangiftes gedaan en that's it. Voor mij is NL geen belastingparadijs, ik betaal gewoon de tarieven. Neen, Spanje daarentegen is voor zijn gepensioneerden fiscaal veel aantrekkelijker. De komende maanden zal ik maar eens wat rekensommetjes laten maken of ik fiscaal resident in Spanje ga worden. Hoezo ontwijken ? 

zondag 24 maart 2013

Ingewikkeld

Ook vandaag zijn het nog de lage gevoelstemperaturen die ons weerhouden van het rondje Sloterplas. We verplaatsen ons vandaag uitsluitend per auto. In Casa Allende nemen we de tijd voor muziek, boeken en meerdere weekendkranten.
De Volkskrant besteedt aandacht aan het jaarverslag 2012 van de Nationale ombudsman in NL met de veelzeggende titel "Mijn onbegrijpelijke overheid". Hij concludeert o.a. : "De overheid is te ingewikkeld, te bureaucratisch en mist inlevingsvermogen". Nu steeds meer mensen deze tijden van crisis aangewezen zijn op de overheid en haar verschillende diensten, neemt de complexiteit van de overheid enkel toe. 

Een mooi voorbeeld hiervan is een alleenstaande bijstandsouder met deeltijdbaan en studerende kinderen. Deze ouder ontvangt twaalf inkomenselementen, afkomstig van acht instanties, achttien digitale formulieren en tachtig betalingen per jaar...... Op de grafiek hiernaast een overzicht van die elementen. 
Logisch, dat er weleens wat fout gaat tussen die burger en een van die overheidsinstanties. Kafka is in NL in 2013 nog springlevend. Je kan maar beter niet afhankelijk zijn van zo'n overheid. In het boek Society3.0 staat trouwens precies beschreven hoe het wel kan. Sla mijn bericht er hier maar eens op na.

zaterdag 23 maart 2013

Fake movie

Met gevoelstemperaturen van minus 10 graden de deur hoeven we vandaag gelukkig niet uit om Argo te zien. Via de glasvezel van KPN komt deze Oscar-winnaar vanavond keihard onze huiskamer in Amsterdam binnen. 
"The movie was fake. The mission was real", aldus de trailer. Alhoewel we nog precies weten hoe in 1979 de 444 dagen durende gijzeling van 52 leden van de Amerikaanse ambassade in het Teheran afliep, is deze film van acteur en regisseur Ben Affleck toch een spannende thriller geworden. De met een Oscar bekroonde film gaat eigenlijk alleen over de geweldloze redding door de CIA van de 6 aan de gijzeling ontsnapte Amerikanen. En dat kon ik me dan eigenlijk niet meer zo herinneren. 

dinsdag 19 maart 2013

Lentegevoel

Ook hier in Leiderdorp - in het park De Houtkamp - zien we tijdens onze wandeling al veel sneeuwklokjes boven het maaiveld uitkomen. Te wachten op de lente die officieel overmorgen moet beginnen. Met een donkergrijze lucht, nachtvorst en overdag maar enkele graden boven nul krijgen wij dat lentegevoel toch nog niet erg. Anders dan de lente zijn dochter Kim en Marcel wel trouw aan de traditie van deze week. Het is hun midweek-vakantie. Daarom slapen wij deze week in Leiderdorp, brengen de kleinkinderen naar school (en halen ze weer op !), gaan met ze mee naar dansles, voetbal- en hockeytraining en doen eindeloze spelletjes op de iPads. We maken zo onze eigen lente wel.

zondag 17 maart 2013

Soft, zowel de regen als jazz

Het is zondagochtend in Amsterdam, wat druilerig weer. Mooie gelegenheid om uitgebreid de weekendkranten en ander uitgesteld leeswerk door te nemen. Op de achtergrond staat de TV aan met VPRO-programma Vrije Geluiden. Verrast word ik door enkele nummers van het Noorse Mathias Eick Quintet. Heerlijke soft-jazz om de dag mee op te starten. De mannen uit Oslo hebben er een fan bij. Luister zelf maar.

zaterdag 16 maart 2013

Soja, bye bye.

Trouwe volgers van ons blog weten, dat we alweer enige jaren soja-consumenten zijn. Soja als vervanger van vlees en melk en prima passend in een cholesterol-vriendelijk dieet. Door de steeds maar groeiende vraag naar soja is ook dit product in handen gevallen van de maffia van de voedingsmiddelen-industrie. Op steeds grotere schaal komt er genetisch gemanipuleerde soja op de markt. Door de meest recente publicaties hierover op internet hebben we besloten toch maar af te stappen van de soja.
Afgelopen week hebben we v.w.b. een alternatief voor de sojamelk in onze koffie de door onze Canadese familie geadviseerde amandelmelk geprobeerd. We hebben onbespoten ontvelde amandelen in de blender gedaan en daarmee onze eigen amandelmelk gemaakt. Prima, volkomen veilig en gezond. Wat wil een mens nog meer ? 





Onze achtertuin in Spanje grenst aan een flinke amandelboomgaard. De eigenaar - die we nog nooit hebben gezien - verwaarloost dit stuk land. Ik ben de enige die, ter voorkoming van bosbranden, af en toe wat onkruid weghaalt en dood hout verwijdert. Als tegenprestatie eigen ik me dan regelmatig wat kilootjes amandelen toe. Anders vallen ze toch maar op de grond en worden ze door de ronddolende wilde zwijnen opgegeten. Dus in Spanje zit het wel snor met die amandelmelk.

Sinds gisteravond zijn we weer in Amsterdam. Op ons boodschappenlijstje staat vanochtend : amandelmelk. Wat kan een mens gelukkig zijn als je dan ziet, dat we het hier gewoon kunnen kopen van het merk Alpro. Volgens het etiket zonder enige toevoeging. Prima keus dus.

vrijdag 15 maart 2013

Handyman


De afgelopen jaren hebben mijn broers tijdens enkele bezoeken aan Casa Domingo mij geholpen met een of andere constructie. Zo heeft Eric een grote steunmuur en een serie trappen (klik hier) gebouwd. Arnold heeft naast aan een trap ook een bijdrage geleverd aan de houtopslag/dugout/bushalte (klik hier). Broer en handyman Jacques wilde natuurlijk niet achterblijven. Een gammel trapje is door hem in korte tijd omgetoverd tot a nice stairway. Buurman Antonio kon zijn ogen niet geloven. "Zo'n trap met fraaie baldosas (tegels) bouw je toch niet als toegang tot je wijnveld, maar binnen in huis !" Wij zijn er in ieder geval hartstikke blij mee.
Het is vandaag zonnig en met een frisse wind maar zo'n 15 graden. Toch aangenaam genoeg om buiten te lunchen. Vanavond vliegen we weer naar het nog frissere Amsterdam. Weer even wennen dus. 

woensdag 13 maart 2013

Paus Jacobus

We kijken deze dagen nauwelijks TV, alleen een mooie film spelen we erop af. Als vanavond ineens twee i-Pads en drie i-Phones gelijktijdig gaan zoemen en rinkelen, zijn we reuze verbaasd. Is de Derde Wereldoorlog soms uitgebroken ? We hebben net de houtkachel aangemaakt. Blijkt er ergens bij het Vaticaan ook witte rook te zijn gesignaleerd. Er moet dus een nieuwe paus zijn. Dus de TV gaat aan en we volgen de ontwikkelingen op de voet. Een vriendelijk lachende en goed communicerende Argentijnse Jezuïet is de nieuwe Paus, Franciscus de Eerste. Broer Jacques heeft al een kaars aangestoken en vindt het ook een goede keuze. Alhoewel hij natuurlijk liever een Jacobus had gehad.

dinsdag 12 maart 2013

Failliete boedel


Het naambord Mirador de la Cabra Montes (het uitzicht van de berggeit) hangt er nog. Op een van de mooiste toppen van het natuurpark waar we eergisteren doorheen reden, staat dit verlaten gebouw. 
Het moet nog niet zo lang geleden in gebruik zijn geweest als bar en restaurant. Blijkbaar is de klandizie teruggelopen en heeft men de tent moeten sluiten. 




Aan het toerisme kan het niet gelegen hebben. Zelfs in de huidige crisis blijft deze sector redelijk stabiel en vertoont zelfs enige groei. Neen, het zijn de Spanjaarden die minder te besteden hebben in de wat luxere restaurants.

Toch raar, want het staat op een unieke plek met een veranda/terras met prachtig uitzicht. Vanaf hier is de hele Middellandse Zee-kustlijn van Motril tot Almuñecar en zelfs Afrika zichtbaar. 
Als we even rond het gebouw lopen en naar binnen kijken, lijkt het alsof het kortgeleden nog in gebruik was. En men overhaast is vertrokken. We weten beter, het staat al jaren leeg.
Jacques probeert tussen de venstertralies wat serviesgoed te scoren.... Ik zie er wel een filmlocatie in.

maandag 11 maart 2013

Herdenken


Negen jaar geleden verloren 191 het leven bij Spanje’s grootste terroristische aanslagen ooit. In totaal hebben tien bommen, verstopt in rugzakken, vier forensentreinen laten ontploffen en zo naast de 191 doden ook ruim 1.400 gewonden veroorzaakt. Elk jaar na de aanslag zijn er herdenkingen geweest voor de slachtoffers die toentertijd zijn gevallen tijdens een van de grootste terroristische aanslag in Europa en ook dit jaar zullen miljoenen Spanjaarden even stilstaan bij het drama in Madrid.
11 maart 2004
Om 07.37 uur ontploften drie bommen in de forensentrein 21431 die op dat moment op spoor 2 van het treinstation Atocha stond. Om 07.38 uur ontploften in de forensentrein 21435 die op et treinstation El Pozo del Tio Raimundo stilstaat twee bommen. Op hetzelfde tijdstip ontplofte een bom in de trein 21713 op het station Santa Eugenia en seconden later ontploffen vier bommen in de 17305 trein die 500 meter voor het treinstation Atocha stilstaat. Buiten deze ontplofte bommen zijn er enkele bommen door de politie onschadelijk gemaakt aangezien deze gelukkig niet tot ontploffing waren gekomen. De diverse bommen in de diverse treinen hebben een chaos teweeg gebracht waarbij buiten de enorme materiële schade, 191 passagiers het leven lieten en rond de 1.400 mensen gewond raakten.
Tussen 07.37 en 07.40 uur op donderdag 11 maart 2004 had de ergste terroristische aanslag ooit van Europa plaatsgevonden in Madrid, de hoofdstad van Spanje.
Aanvankelijk verklaarde de Spaanse regering dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA voor de aanslag verantwoordelijk was. De vondst van een cassettebandje met Arabische koranverzen in een bestelbus tezamen met een ontstekingsmechanisme bracht al Qaeda meer nadrukkelijk in beeld als mogelijke dader, maar de ETA werd door de Spaanse autoriteiten nog steeds als belangrijkste verdachte gezien. Zowel de politieke arm als de militaire arm van ETA hebben ontkend dat ETA achter de aanslagen stond. Ook was er van te voren niet gewaarschuwd voor de aanslagen, iets wat de ETA wel altijd doet.
Weken later wilde de politie vijf islamitische verdachten aangehouden, die men op het spoor was gekomen omdat een mobiele telefoon was gevonden in een tas met explosieven die niet waren afgegaan (de mobiele telefoon had moeten werken als ontstekingsmechanisme). Toen de politie hen echter wilde arresteren in de wijk Leganés pleegden de terroristen zelfmoord door het appartement waarin ze zich bevonden tot ontploffing te brengen. Dit werd later gezien als de eerste zelfmoord terroristische aanslag van Europa.
madrid11m2
Verkiezingen
De aanslagen vonden plaats drie dagen vóór de Spaanse verkiezingen. De betrokken partijen verklaarden hun campagnes te stoppen, maar de verkiezingen zouden wel doorgang vinden. De aanslagen zijn waarschijnlijk van grote invloed geweest op de uitslag van de verkiezingen. Vóór de aanslagen lag de conservatieve PP (Partido Popular) van aftredend premier José María Aznar duidelijk voor in de peilingen, uiteindelijk won echter de socialistische PSOE van de huidige president Zapatero.
Vermoed wordt dat het plotselinge verlies voor een aanzienlijk deel werd veroorzaakt doordat de regerende partij PP vast hield aan de verantwoordelijkheid van ETA, hoewel er al voor de verkiezingen meerdere aanwijzingen waren die wezen naar een mogelijke verantwoordelijkheid van al-Qaida. Verantwoordelijkheid van de ETA had positief kunnen uitpakken voor de PP omdat deze een harde lijn tegenover de ETA voorstaat. Betrokkenheid van al-Qaida zou daarentegen negatief kunnen werken, omdat het een ‘straf’ zou kunnen zijn voor Spanjes betrokkenheid in Irak, waar de Spaanse regering tegen de wens van de meerderheid van de bevolking een belangrijke rol speelde.
Consequenties
Door de aanslag, en vooral het vervolg erop, zou het vertrouwen van de kiezers in de PP zijn afgenomen. De bevolking, of in elk geval een deel daarvan, had het gevoel dat de regering meer bezig was om de schuld op ETA te schuiven dan om de ware schuldigen te vinden. Latere aanwijzingen wezen ook in deze richting; zo bleek de bewering dat het soort van explosief er een was die vaak door ETA was gebruikt, achteraf simpelweg onjuist te zijn.
De oorlog in Irak, waarin Spanje actief was in de door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk geleide coalitie, had al voor de aanslagen het afkeuren van 80% tot 90% van de Spaanse bevolking. Aankomend premier Zapatero had al voor de aanslagen op zijn -toen onpopulaire- agenda de terugtrekking uit Irak staan. Na zijn overtuigende verkiezingsoverwinning, heeft hij woord bij daad gehouden en de Spaanse troepen teruggetrokken uit Irak.
Op 31 oktober 2007 heeft de rechtbank in Madrid vier van de hoofdverdachten schuldig bevonden. Ook werden zestien andere betrokkenen veroordeeld.
Wist je dat….
  • Het was de ergste terroristische aanslag in Europa ooit, een stuk gruwelijker nog dan de door de ETA uitgevoerde aanslag op een supermarkt in Barcelona met 21 doden en 40 gewonden.
  • De aanslagen gebeurden precies 30 maanden (2,5 jaar) na de aanslagen van 11 september 2001 waarbij bijna 3000 mensen vermoord.
  • Het feit dat er juist 911 dagen tussen deze aanslagen zit, is waarschijnlijk toeval (911 is een veelgebruikte Amerikaanse aanduidingen voor 11 september). Bovendien vergeet men dan de schrikkeldag in februari van dat jaar: eigenlijk zitten er dus 912 dagen tussen.

zondag 10 maart 2013

Rondje natuurpark


 Het blijft altijd weer een mooie autorit.  Een rit rond het Parque Natural de las Sierras Tejeda y Almijara, het natuurpark achter ons huis. Zelfs als wolken en zon elkaar afwisselen en we op hoogtes van 1200 meter in fikse hagelbuien terechtkomen. De tocht gaat via Torrox, Velez-Málaga, via de op ruim 900 meter hoogte gelegen tuinbouwgebieden rond Zafarray naar Alhama de Granada. Hier is koffie en veel likeur ons deel (voor slechts € 8,00 !)  Via het stuwmeer van Arenas del Rey rijden we dwars door de amandelboomgaarden rond Fornes. De warme lunch is in de inmiddels bij familie en vrienden bekende Bar Rincon del Bobo (!), in Jayena. 


Via Otivar dalen we slingerend weer naar de kust waar in La Herradura (letterlijk: Horse Shoe Bay) de zon vrolijk schijnt. Jacques verbaast zich over de fraaie huizen hier met een one-million dollar view.







Het is al tegen de avond als we weer thuis zijn. En zeg nou zelf, is het geen prachtig dorp. Ook bij avond ?

zaterdag 9 maart 2013

Feestjes

Als we vandaag in de binnenstad van Granada lopen vergapen we ons niet alleen aan de fraaie gebouwen, maar ook aan de mensen.                                                                                                    En dan wel speciaal aan de vele solteros (vrijgezellen) die er met hun vriendengroepen rondzwerven. Er zijn opvallend veel despedidas de solteros (vrijgezellenfeesten) in de stad. Overal komen we raar uitgedoste groepjes jongelui tegen. Met altijd één die er wel heel bijzonder uitziet. In NL is een vrijgezellenfeestje vaak een drinkgelag, voorafgegaan door een paintball-wedstrijd. Hier gebeurt alles op straat. Van terras naar terras gaan de groepen. Luid zingend overigens. 
Niets is gek genoeg om de novios (verloofden) belachelijk te maken. Smink, kleding en deze ezel.                       Broer Jacques en schoonzus Margaret hebben voorafgaand aan hun huwelijk in 1976 nooit een vrijgezellenfeestje gehad. Hier beleven ze tussen de vele historische gebouwen wel hun eigen romantische momentjes. 

woensdag 6 maart 2013

Citytrip

Het weer is deze week nog al grillig. Regen en zon wisselen elkaar in hoog tempo af. Van werken op het land komt vooralsnog nog niet veel. Het zijn mooie dagen voor citytrips. Zoals vandaag een dagje Málaga. Na wat koffie aan de voet van de kathedraal een kleine stadswandeling en tapas bij de beroemde Bar Pimpi, een uitgebreid bezoek aan het Alcazaba.

Overal worden in het centrum al tribunes gebouwd voor de processies van Semana Santa. Na onze verdere stadwandeling laten we de Canadese familie kennismaken met El Tintero. Een soort giga van der Valk-restaurant, maar uitsluitend vis. Aan het strand hier kost elk groot bord vis van welke soort dan ook maar € 6,00.  

zondag 3 maart 2013

Druk

Als er - net zoals deze weken - gasten in Casa Domingo verblijven, komen vaak bepaalde vaste dagroutines te vervallen. Gewoon, omdat we druk zijn, veel outdoor-activiteiten ondernemen en door de gezelligheid met hen alle begrip van tijd snel vergeten. De weekendkranten blijven grotendeels ongelezen op de iPad, terwijl ook het dagelijks bijhouden van mijn blog er soms dagen bij in schiet. Ik sta de laatste tijd versteld van het aantal dagelijkse pageviews. Vorige week zag ik, dat er op één dag 196 bezoekers op mijn blog waren geweest. Dat schept dus verplichtingen. Excuses aan mijn vaste volgers, dat ik een paar dagen even afwezig was, zijn hier dus op zijn plaats. 
Mijn ijverige Canadese schoonzus zorgt er trouwens met haar dagelijkse foto-meldingen op Facebook gelukkig in ieder geval voor, dat veel familie en vrienden op de hoogte blijven van hun verblijf hier in het zuiden van Spanje. Vanmiddag maken de Canadezen kennis met de paella van AYO aan Burriana Beach. Natuurlijk moet Jacques even het regisseurstoeltje van Antonio Banderas uitproberen.

vrijdag 1 maart 2013

Aan het werk

Na de ola de frio (koude golf) van de afgelopen dagen is hier de zon weer gaan schijnen. En de temperatuur is aan het stijgen.
Mooie gelegenheid om weer op het land te gaan werken. De stenen wal aan de rand van het wijnveld wordt gefatsoeneerd. Er staat een emmer klaar met tientallen nieuwe stekken viña (druif). Komende dagen gaan ze de grond in en moet de wijngaard klaar worden gemaakt voor het voorjaar. De dames gaan ook aan de slag.