Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 22 februari 2012

Hoofddoek of string ?

Ja hoor, het is weer zover. In het TV-programma Pauw en Witteman wordt vanavond weer eens gepraat over de hoofddoek. In NL lijkt de integratiediscussie maar te blijven hangen bij dit thema. Snel verder zappen dus.
Hoofddoeken hebben niets te maken met integratie. Als je echt wilt weten hoe de Marokkaanse gemeenschap in NL verandert, hoef je alleen maar je ogen en oren de kost te geven in het stadsdeel waar wij wonen. In Nieuw-West en met name in Osdorp zie je - net als in Marokko - een ontwikkeling van secularisme en individu- alisme.
Nog geen 2 jaar geleden maakten we een rondreis door Marokko. Ter voorbereiding hadden we het boek "Marokko voor beginners" (2007) gelezen van Kees Beekmans, een voormalige VMBO-leraar die de achtergronden van zijn hoofdzakelijk Marokkaanse leerlingen wilde leren kennen. De auteur woont er tegenwoordig als correspondent van de Volkskrant. In zijn meest recente boek "Tussen hoofddoek en string" beschrijft hij de verandering van dit Arabische land van binnenuit. Marokko moderniseert en verwestert in een ongelooflijk tempo. We zagen zelf daar in 2009 al veel voorbeelden van. Inclusief de botsingen van deze modernisering op de traditie en de islam. Het gaat zowel in Marokko als in NL om dezelfde soms problematische integratie van de moderne en traditionele maatschappij. Sommigen noemen het de Arabische Lente in NL. Het resultaat zal zeker zijn, dat de integratie van de Marokkanen in NL sneller zal verlopen. De discussies over de hoofddoek zijn achterhaald.
Aan iedereen die eraan twijfelt, zou ik zeggen : lees dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten