Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 25 mei 2010

De natuur heeft het moeilijk, maar er is hoop !

Tijdens onze wandelingen de afgelopen weken door de bossen in NL valt ons op hoeveel bomen er zijn aangetast door de grote aantallen rupsen van diverse soorten nachtvlinders. Niet alleen eikenbossen zien er ontbladerd uit, ook andere loofbomen als populieren, iepen en beuken. Eikenbomen die nu kaalgevreten worden, krijgen in het najaar geen eikels, omdat de rupsen ook de bloesems wegknagen. Ook de Hoge Veluwe biedt - eind mei - op veel plaatsen een winterse blik.

In Spanje hebben we ook steeds meer last van een soort processierups die alleen de pinos (naaldbomen) kaal vreten. Elke winter halen we - met beschermende kleding aan - op onze berghelling tientallen nesten eruit, om ze vervolgens te verbranden.


Vorig jaar zagen we in Canada ook, dat op veel berghellingen de helft van de naaldbomen niet groen maar rood/bruin van kleur waren. Dood, als gevolg van een beetle (kever) die men maar niet onder controle kan krijgen.


Op TV zien we een uitzending van de Beagle, waar wetenschappers op grote delen van de oceanen vlak onder het wateroppervlak een laag minuscuul kleine stukjes plastic aantreffen. Het zit zelfs in vissen ! Het plastic is afkomstig van de plastic troep (flessen etc) dat in zee terecht komt en wordt afgebroken door het zout en UV-licht van de zon. Alleen die kleine deeltjes blijven. Er is nog geen oplossing om het te verwijderen.

In 2008 zagen we met eigen ogen in Suriname ongelooflijk veel zwerfvuil in de vorm van lege plastic waterflessen. Alleen het oerwoud is redelijk schoon, de eco-toeristen nemen hun afval weer mee !
 
Een belangrijke oplossing voor het plastic afval is simpel. Koop geen plastic flessen meer, maar eenmalig een eco-fles en vul deze dan met water.

1 opmerking:

  1. Hallo cultuursnuivers, wat een bezige bijtje zijn jullie toch. Ik zat even op jullie blog te neuzen en wij feliciteren jullie met de officiele aankoop van het nieuwe huis in Amsterdam.We zijn heel benieuwd. Heel veel woonplezier straks op jullie nieuwe stek.
    Liefs, Peter en Tilly.

    BeantwoordenVerwijderen