Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 14 augustus 2009

2009-08-14 Goed nieuws : de bijeneters zijn terug !

Dit voorjaar waren we blij verrast toen we merkten, dat vrijwel al onze fruitbomen goed in de bloesem zaten. Vooral de citrusbomen (sinaasappel, mandarijn, grapefruit etc) zaten vol, maar ook de avocado, mango en granaatappel. Toen we eind juni hier weer waren, ontdekten we dat er heel weinig vruchten aan zaten. We hadden wel veel citroen en mispels en de druiven deden het goed. Eerst dachten we, dat de weersinvloeden (te snel is de hitte gekomen) de reden was voor zo weinig ander fruit. Nu weten we - uit gesprekken met de boeren om ons heen die ook veel minder mango, avocado en cherimoya hebben - dat het vooral de slechte bestuiving moet zijn geweest. Kortom er zijn veel minder bijen ! En dat is zeer zorgelijk, want juist door o.m. de bijen kunnen we het merendeel van ons voedsel telen.
Dat verhaal over die afname van de bijen hoorden we ook afgelopen mei op Vancouver Island. Onze familie daar die blueberries teelt kent het probleem. Jan van de Eyden vertelde ons daarom ook zijn eigen twee bijenvolken te hebben. In de media circuleren al enige tijd alarmerende berichten over de afnemende bijenvolken. De Europse overheid zegt, dat de bijenvolken sterven door een virus als gevolg van het gebruik door de mens van verkeerde (en verboden) bestrijdingsmiddelen. Er zijn diverse landen op hun vingers getikt. Maar ja, wat vertellen die bureaucraten uit Brussel ons niet ? Er is namelijk ook een lezing, die de bijensterfte verklaart door de enorme groei van zendmasten voor telefonie etc. De bijen zouden door de straling ervan hun richtinggevoel kwijt raken en daardoor de weg naar hun kolonie en dus snel sterven. Wetenschappers uit Zwitserland en Duitsland schijnen dit te hebben uitgezocht. Voor de voedselproduktie in de wereld zou e.e.a. weleens rapmzalige gevolgen kunnen hebben. Als dat de prijs moet zijn voor ons draadloze internet en mobiele telefonie ........!
Deze zomer vonden we al, dat er weinig bijen rond het huis zijn. Normaal wemelt het van de bijen rond de vele bloeiende struiken, deze zomer kun je rustig overdag tussen die struiken snoeien etc. We hadden ook al geen zwermen bijeneters gezien (die prachtig gekleurde vogels), terwijl normaal vanaf juni ze dagelijks op een vaste tijd hier in de vallei vliegen. Lees meer over onze ervaringen met de bijeneters op deze blogspot (onder ´april`, zoek dan op 2008-05-20). Ja, af en toe wel een enkele losse bijeneter. Dus we kregen een rot gevoel, dat dat verhaal van de bijen weleens zou kloppen.
Maar eindelijk, vandaag, zijn ze terug ! Een grote zwerm bijeneters vliegt uitbundig in de vallei en rond ons huis. Dat moet welhaast betekenen dat er ook genoeg bijen zijn... Laten we het hopen.
Om ons feestgevoel wat kracht bij te zetten hierbij wat foto´s die ik met telelens gelijk heb gemaakt. Die vogels lijken echt op een F-16 in een luchtgevecht (of was het andersom ?). Er zit zelfs een foto bij van een bijeneter met bij in de bek. Mooi.

2 opmerkingen:

  1. Hi Jan,

    Heb toevallig laatst een roman gelezen die zich afspeelde in de provence, het ging ook over de bijenvolken en de bestrijdingsmiddelen die ervoor zorgen dat er steeds minder bijen zijn. Interessant verhaal! Ik zie dat die twee een leuke tijd hebben gehad bij jullie, ik zal het zo wel horen als ik ze ophaal.

    Groet Joleen

    BeantwoordenVerwijderen