Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 18 maart 2010

Wat woestijn in Andalucía ? Ze doen hier aan watermanagement

Al jaren lezen we berichten, dat als gevolg van de opwarming van de aarde het meest zuidelijkste deel van Spanje langzaam zou veranderen in woestijn. De afgelopen tien jaar hebben we zelf kunnen zien dat er inderdaad steeds minder regen viel. Het niveau van de stuwmeren daalde angstig laag, er waren veel bosbranden etc. Maar dat lijkt nu verleden tijd. Door de regen van de afgelopen maanden staan de stuwmeren zo vol, dat ze zelfs moeten spuien.
In september 2007 waren er hier hoosbuien waardoor de meestal droge rivierbeddingen veranderden in alles verwoestende watermassa's. Delen van Nerja en Almunécar kwamen onder water te staan. Sindsdien heeft het begrip watermanagement in Andalucía een nieuw begrip gekregen. Overal zijn voortvarend dijken gebouwd langs de rivieren. Tijdens een wandeling gisteren constateren we, dat nu in 2010 de meeste werken klaar, zoals hier de kanalisatie van de Rio Chillar in Nerja. Er zijn kilometerslange wandel, fiets- en joggingpaden aangelegd op die dijken, prachtig.
Er zijn ook plannen om langs de Rio Seco dijken te maken, hard nodig want enkele weken geleden was dit rustieke riviertje een bijna 100 meter brede en kolkende watervloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten