Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 22 februari 2011

De Arabische lente duurt voort

Na Tunesië en Egypte loopt het in de Maghreb nu volkomen uit de hand in Libië. De jonge generatie geeft met behulp van de sociale media uiting aan de onvrede onder de bevolking na meer dan 40 jaar dictatuur van Muammar al-Gaddafi en zijn familie. Met verbijstering zien we op Al Jazeera (de beste TV-zender van dit moment) hoe hij zijn eigen volk met leger en luchtmacht te lijf gaat. Ook al konden journalisten het land niet in, op internet staan afschuwelijke beelden die door twitterende Libiërs met hun mobiele telefoons zijn gemaakt. Afgelopen nacht was Gaddafi zogenaamd "live" te zien met een toespraak tot het volk. Volgens mij was dit opgenomen en zit hij met zijn familie en zijn van het volk gestolen kapitaal al buiten Libië.

Interessant en spannend om te zien wat de volgende ontwikkelingen zijn. Wie zal er straks in Libië de macht krijgen en hoe stabiel zal dat nieuwe regime zijn ? Zal de situatie voor het volk er werkelijk door verbeteren ? Voorlopig houden Europa en de USA zich opvallend stil ! Alleen de UN komt vandaag in spoedzitting bijeen. Het enige dat wij merken is dat, als gevolg van instabiele situatie in de Arabische wereld, de prijzen aan de benzinepomp blijven stijgen. 

In haar interessante boek "Dromen van een Arabische lente" beschrijft Petra Stienen, dat in vrijwel alle Noordafrikaanse landen het volk droomt van een leven voorbij de cultuur van de angst. Dat die dromen nu al werkelijkheid lijken te worden is volgens mij het effect van het internet op ons dagelijks leven. Alles is overal - ook in voorheen gesloten samenlevingen en dictaturen - volkomen transparant aan het worden. En dat eist, in de hele wereld, wel een nieuw soort leiders. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten