Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 21 februari 2011

"Pensioen in zicht" ?

Ooit, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, was ik als personeelsofficier bij de luchtmacht betrokken bij het project "Pensioen in zicht". In dit PIZ-project werden luchtmachtmensen op hun 54e jaar tijdens enkele bijeenkomsten voorbereid op wat toen heette hun post-actieve periode als ze op hun 55e levensjaar met FLO ("functioneel leeftijdsontslag") gingen. Wat een luxe, denk je nu. De tijden zijn echt veranderd.
Met de opbrengst van de verkoop van de studio's betalen we sinds enkele jaren ons eigen zogenaamde "pré-pensioen". In augustus 2012 - als ik 65 word -begint ons "echte" pensioen. Van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hopen we op AOW aangevuld door een lijfrente van Nationale Nederlanden en door het ABP met wat gespaarde pensioentjes bij diverse werkgevers uit het verleden. Maar steeds meer bekruipt je de vraag: is er straks nog wat geld uit te betalen ?  Bestaat Nationale Nederlanden dan nog ? En het ABP ? Jarenlang heeft de overheid geld gehaald uit deze pensioenkas van de ambtenaren om de begrotingstekorten te dichten. Tja, als je ex-politici uit datzelfde Haagse circuit als bestuurders van dat ABP benoemt, dan vraag je erom. In gewoon Nederlands heet dat gewoon "diefstal" en in veel landen beland je daarvoor in de gevangenis. Gevolgen : gepensioneerden worden gekort, de pensioenpremie gaat omhoog, er is een "Bos-belasting" etc. Als dan ook nog de brandstofprijzen gaan stijgen, moeten we misschien de auto de deur uit doen. En gaan we toch - mede op advies van Eric - gewoon elektrisch rijden ? Misschien wel naar ons werk ! Onlangs zagen we onze mogelijke toekomst voorbij komen.........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten