Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 3 september 2012

Agaven bedreigd.

Sinds enkele jaren worden hier aan de kust de Canarische palmen bedreigd door een rood kevertje, de picudo jojo. Het legt zijn eitje in de kruin van de palm en de larven vreten zich vanuit de kruin naar beneden. Iedereen die de afgelopen jaren in Zuid Spanje is geweest, kent wel het trieste beeld van machtige palmen die het loodje hebben gelegd. Vooralsnog zijn onze palmen (Washingtona Filifera) immuun voor dit rode kevertje. Ik berichtte er al eerder over, klik hier maar.
Sinds enkele weken is aan de hele zuid- en zuidoostkust van Spanje een andere agressieve kever actief : de Agave Weevil. De naam zegt het al, deze kever vreet alle agaven in zijn buurt van binnenuit op.
Ook een aantal van onze agaven zijn al getroffen. We dachten eerst, dat de slaphangende bladeren het gevolg waren van de extreme droogte dit jaar. Op diverse blogs van Nederlanders die hier wonen zien we foto's van aangetaste agaven. Ook de website van Radio Nederland Wereldomroep besteedt er gisteren aandacht aan. Het is in de Caribian een plaag aan het worden.
In de voedselketen spelen agaven een grote rol. Vleermuizen en sommige vogels zijn v.w.b. hun vochtvoorziening afhankelijk van deze plant. Bovendien wordt de geneeskrachtige Aloë Vera ook bedreigd. Deze plant, die ook tot de agaven behoort, wordt op grote schaal verbouwd als bestanddeel voor allerlei crèmes, gels, shampoos en dranken.

Vrijwel al onze agaven en aloë vera hebben we jaren geleden zelf gestekt. Ze doen het prima, we snoeien ze goed bij en ze staan decoratief te wezen in de tuin. Vandaag gaan we ze toch maar eens met een insecticide bespuiten. Het zou wel heel jammer zijn als we ze straks niet meer hebben. Vanochtend heb ik nevenstaande foto genomen van een aantal exemplaren langs de oprit. Hopelijk staan ze de komende jaren nog net zo fier en fraai overeind als op de foto.

Op internet lezen we, dat beide vraatzuchtige kevertjes invasief zijn. Ze komen niet uit deze streken. Ze zijn dus via de import van planten of voedsel hier terecht gekomen en breiden zich dan snel uit.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten