Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 16 september 2012

Onbegrepen kunst

Toen we een paar dagen geleden EYE bezochten, viel ze ons al behoorlijk op. Je kunt er niet omheen. Een meer dan levensgrote Vrouw in een tuin van Claude Monet nodigt je vanaf het Overhoeks-gebouw aan het Ij als het ware uit de tentoonstelling Impressionisme : sensatie en inspiratie in de Hermitage te gaan bezoeken. Vandaag bewonderen we er een unieke collectie van impressionistische schilders als Manet, Pissarro, Cézanne, Gaugin, Monet, Renoir etc. Allemaal eenmalig uitgeleend door de Hermitage uit Sint Petersburg. De meesten kenden we alleen uit de boeken. Nu staan we er met de neus praktisch tegenaan. 
Door de uitvinding van de verftube (in 1836 door Geoffrey Rand) kregen schilders voor het eerst de kans om niet langer binnen in hun ateliers, maar ook direct buiten in de openlucht te werken. Er werd geschilderd in heldere kleuren, die in korte, vlotte toetsen naast elkaar werden gezet. Niet het afgebeelde onderwerp zelf was belangrijk, maar de vluchtige impressie van dat onderwerp. De weergave van het natuurlijke licht speelde daarbij een grote rol. Deze vernieuwing in de schilderkunst werd - na het classicisme - niet direct begrepen. De Académie des Beaux-Arts verbood zelfs deze schilders in de Salon te exposeren. Als contrast hangen op deze tentoonstelling eveneens schilderijen van classicistische schilders, zoals de beroemde Verkoop van een slavin in Rome


Ook uit Sint Petersburg komen nog eens drie wit marmeren beelden van Rodin. Zo mooi... 



Je kunt het allemaal nog gaan bekijken tot 13 januari 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten