Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 17 september 2012

Crime story


Afgelopen nacht zond de VPRO op TV de documentaire film Inside Job uit. Deze begin dit jaar met een Oscar bekroonde film laat duidelijk zien, wat de oorzaken van de financiële crisis in 2008 waren. En, dat deze crisis geen toeval was ! Tientallen hoofdpersonen in de crisis worden in crime story van Charles Ferguson geïnterviewd. Van topeconomen en bankiers tot escort-dames en politici. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe banken in staat waren om met hun ingewikkelde constructies (zeg maar : de handel in lucht) veel winsten te maken. Aan het eind zegt de commentaarstem (Matt Demon), dat de crisis voorkomen had kunnen worden !
Ook worden er voorstellen gedaan hoe de financiële wereld veranderd kan worden. Een echte eye-opener.

Van de gevolgen van die financiële - en bankencrisis zijn we voorlopig nog niet af. Vanochtend worden we in NL geconfronteerd met het nieuws, dat na woningcorporaties en schoolinstellingen ook in het MKB (midden- en kleinbedrijf) duizenden ondernemingen door hun banken zijn opgezadeld met derivaten. Er zal nog heel wat geld moeten worden afgeboekt...
Via Twitter stuit ik op onderstaande mooie animatie van de Australiër Theo Kitchener over de economische crisis. Wat het betekent en wat we eraan kunnen doen. Gemaakt voor de organisatie Doing It Ourselves. Deze club wil mensen stimuleren het heft in eigen hand te nemen om een gelukkig en ethisch leven te lijden. Misschien niet erg realistisch, maar het stemt tot nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten