Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 22 juni 2012

Betalen, betalen, betalen....

Vanochtend had de postbus een leuke verrassing voor ons : de aanslag 2012 voor de IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Zeg maar de OZB-belasting zoals we hem in NL kennen. De aanslag is gebaseerd op de woz-waarde van het huis, deze is hetzelfde gebleven als voorgaande jaren. Maar we moeten nu wel € 521,47 betalen tegen € 452,11 vorig jaar. Dat is een stijging die je in NL nergens tegenkomt. We zijn aan het uitzoeken of de gemeente die verhogingen kan doorvoeren en of alleen toepast op buitenlanders. Spanjaarden kunnen dat nauwelijks betalen.
De financiële nood bij de overheid is hoog in Spanje, want je moet als buitenlandse resident nu ook ineens een soort vermogensbelasting betalen over je huis. Een beetje vergelijkbaar met de heffingen in NL in box 3. Spanje beschouwt je huis - zolang je geen fiscaal resident bent hier - als tweede huis en neemt aan, dat je voor de tijden dat je er niet bent huuropbrengsten hebt ! Ook weer zoals NL het fictieve 4% rendement kent. Die aanslag die we voortaan elk jaar moeten gaan betalen is € 216,46. De Europese ministers van Financiën lijken elkaar voortdurend tips te geven waar ze meer belasting bij de burger kunnen halen. Het lijkt er ook op, dat door dit soort belastingen Spanje zijn overheidsfinanciën op orde wil krijgen. Misschien wordt het toch nog interessant om straks als 65-plusser fiscaal resident in Spanje te gaan worden.
Toch prijzen we ons gelukkig, dat we het kúnnen betalen. En, dat ik nu zonder stok kan lopen. Volgende week in de vroege ochtend en late avond weer eens wat werken op het land. Overdag is het nu met 33 graden te heet.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten