Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 10 mei 2013

La Católica (2)

Als eerste krijgen we vanochtend een exclusieve rondleiding door het Hospital de Tavera met het Museo del Duque de Lerma. De patio voor de kerk met de honderd arcaden is fraai evenals het museum met de 16e en 17e eeuwse stijlkamers. Overal hangen schilderijen van El Greco en zijn tijdgenoten. Via een aantal roltrappen (!) bereiken we de oude binnenstad waar je direct weer het gevoel hebt binnen de kasteelmuren te zijn. Het is moeilijk een keuze te maken uit welke gebouwen te bekijken. 
In ieder geval beginnen we in de Judería (Joodse wijk) en lopen we een synagoge binnen. De Sinagoga Santa Maria La Blanca is destijds gebouwd door de Moren (Arabieren), getuige bijvoorbeeld de hoefijzer-bogen. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Een non vertelt me en-passant, dat het nu als katholieke kerk wordt gebruikt ! In de Sinagoga el Tránsito is een mooie tentoonstelling over alles wat met het oudste geloof ter wereld te maken heeft. 

Hier vallen de extra beveiligingsmaatregelen op, 
het lijkt wel een vliegveld. Gelukkig kunnen we de schoenen aanhouden. Het voormalige woonhuis van één van Spanjes grootste schilders - El Greco - is nu een imposant museum. 

Het is pas begin mei en met tegen de 30 graden al behoorlijk warm. In alle straten hangen zeilen die de zon tegenhouden.   





Natuurlijk ook een plaatje van de Catedral Primada, genomen vanaf de Ayuntamiento (gemeentehuis).
Zeker de moeite waard is het ritje met bus nr 71 naar een heuvel buiten het centrum. Hier staat de Parador van waaruit je een prachtig panoramisch overzicht van de hele stad hebt. Inclusief de vele bochten van de Taag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten