Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 29 mei 2013

Prijsbeleid

Als we in NL zijn, kunnen we helaas niet uit eigen tuin eten en moeten we voor al ons eten naar de winkel of markt. De airmiles en bonusaanbiedingen laten we meer en meer voor wat ze zijn. Voor onze boodschappen gaan we behalve naar de vele Turkse en Marokkaanse buurtwinkeltjes, steeds vaker naar de biologische supermarkt. Voor ons is dat de sympathieke Osdorpse vestiging van EkoPlaza. Daar weet je zeker, dat hun biologische producten vaker van regionale afkomst zijn en dus minder voedselkilometers hebben afgelegd. Gisteren had ik bij de kassa een lang gesprek met de filiaal-eigenaar. Het ging over de prijsverschillen tussen gewone en biologische voedingsmiddelen.
"Nu is het nog steeds zo, dat biologisch synoniem is voor duur(der). Toch raar, dat je als consument zoveel meer moet betalen voor voeding die biologisch verantwoord wordt geteeld. De voedselindustrie (zowel boeren als fabrikanten) die hun producten niet ecologisch verantwoord produceren, vervuilen het milieu (lucht, grond, oppervlaktewater etc.) Iedereen betaalt - in de vorm van sterk oplopende zuiveringsheffingen en andere belastingen - de kosten voor het schoonmaken. Eigenijk zou milieubelastende voeding veel duurder moeten zijn dan ecologische. Met een extra btw-heffing op die gewone producten zou dat in één keer opgelost kunnen worden. Als daarmee de grote prijsverschillen wegvallen, zal de groei van bewuste consumenten nog sterker worden. Doordat de vraag toeneemt, zullen meer boeren overschakelen". De bevlogenheid van deze winkelier spreekt me wel aan. Of Den Haag of Brussel snel handelt geloof ik niet. Wel, dat het aantal vestigingen van Ekoplaza in een rap tempo groeit. En alleen dat al is bemoedigend en kan voor verandering zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten