Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 10 juni 2013

De onbekende

Vandaag bekijken we de ook als "de onbekende" bekend staande stad Zaragoza (Nederlands: Saragossa). Aan de rivier de Ebro is dit met bijna 850.000 inwoners de op vier na grootste stad van Spanje en iets groter dan Amsterdam. Het ligt in een vallei met een landschap van bergen, bossen en woestijnen. Door zijn gunstige ligging is het een drukke industriestad en handelscentrum. Bij aankomst gisteren viel ons al het enorme wegen- en spoorwegennet op. De AVE (hogesnelheidstrein) rijdt er af en aan. Al veel gelezen over de historie van de stad die in de 1e eeuw voor Christus door de Romeinen werd gesticht. Toen was de naam Caesarea Augusta, vervolgens Cesaracosta wat door de latere Moorse overheersers is verbasterd tot Saraqusta.

Genoeg te zien dus in "de onbekende". De stad trouwens van Nuestra Señora del Pilar, de Maria die - op een zuil neergedaald uit de hemel - in het jaar 40 aan de apostel Jacobus zou zijn verschenen. Ter ere hiervan is in de 18e eeuw een enorm grote kathedraal gebouwd die in de vlaktes van Aragón al vanaf heel ver te zien is. Met zijn vele torens en koepels lijkt deze basiliek wel een rooms Kremlin. Het plein voor de kerk schijnt met een lengte van 1500 meter één van de grootste pleinen van Europa te zijn.
Als lunchtip vermelden we hier graag het oude familierestaurant La Republicana (c/ Mendez Nuñez 38), in het casco histórico, de oude binnenstad.

We bezoeken ook het kastelencomplex van Palacio de la Aljafería. Hier bevindt zich het enige overgebleven Moorse paleis in Noord-Spanje. Met o.m. de fraaie Patio de Santa Isabel. Nu zetelt er de Cortes (regering) van Aragón en houdt in deze prachtige ambiance het Parlemento er enkele dagen per maand zijn vergadering. 

Morgen geen AVE die ons in 1,5 uur naar Madrid brengt. Het wordt een paar uur in een Nissan X-Trail. Ook leuk. We hebben even genoeg indrukken van dit mooie andere Spanje. En gaan via de meest directe weg richting Andalucía, naar Casa Domingo. Zo'n kleine 900 km. Even geen toerist meer uithangen, maar de komende dagen aan het werk. In eigen tuin en op het land. Toch hebben we daar best wel zin in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten