Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 5 oktober 2010

Fietsrondje in Osdorp levert fraaie architectuur op.

De afgelopen dagen verkennen we de omgeving hier verder. Het dagelijks bijwerken van mijn blog schiet er de afgelopen week bij in. Vrijwel elke dag een wandeling of een stuk fietsen. Met de manier waarop we naar ons stadsdeel kijken voelen we ons vaak meer toerist dan bewoner.

Osdorp was eind vorige eeuw net als andere jaren vijftigbuurten een beetje uitgebloeid. De afgelopen tien jaar is de stadsvernieuwing hier goed op gang gekomen. Veel flats en andere gebouwen tegen de grond en een geringer aantal (wel groter) gebouwd. In veel groen. Hier een foto van het complex woningen waar Pieter en Anouk wonen, op een schiereiland waar vroeger een school stond. Tien minuten fietsen van ons vandaan.

Afgelopen mei zijn de drie stadsdelen rond de Sloterplas gefuseerd tot één stadsdeel Nieuw West, dat ruim 150.000 inwoners telt. Osdorp wordt steeds meer het centrum van deze nieuwe stad met een modern winkelcentrum, dat groter en vollediger is dan bijvoorbeeld dat van Oss.
We wandelen door de vele parken die hier in elkaar overlopen en verbazen ons ook over de fraaie architectuur van de vele nieuwe woongebouwen.

De verdeling van huur- en koopwoningen in eenzelfde gebouw valt op. Ook overal beveiligde garages onder de gebouwen. Op de begane grond naast detailhandel ook veel ruimtes voor dienstverlening. De ruime indeling van de nieuwe wijken doet ons een beetje denken aan de nieuwe stedenbouw als in Vittoria-Gasteiz in Spanje.

Vrijwel elk nieuw appartementencomplex ("flat" is een benaming die het gebouw geen eer aan doet) heeft een opvallende architectuur. Hier een paar foto's van het nieuwe wonen in Nieuw West.

Auto in de garage en bootje aan je eigen steiger, het is mooi wonen hier.


Dit complex - Oklahoma - met hangende woningen is wereldberoemd.






Deze school - de "brede school" De Kikker - valt met zijn felgroene kleur en bijzondere vormgeving (veel hout, staal en glas, compleet met binnentuinen) ook behoorlijk op.
En fraaie plaatjes van het Theater De Meervaart aan de oever van de Sloterplas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten