Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 15 november 2012

Amandeltijd

We hebben op de bancales een kleine zelf geplante almendro (amandelboom) met dit jaar maar enkele amandelen. Maar op het land van onze buurman staat een honderdtal oude amandelbomen die nu vol hangen met rijpe amandelen. Die buurman is volgens het kadaster een Fin die we - sinds we hier wonen vanaf 2004 - nog nooit hebben gezien. Niemand kent hem, zelfs Antonio niet. Het stuk land waarop uitsluitend amandelbomen staan is helemaal verwilderd en de meeste amandelen worden - eenmaal op de grond gevallen - opgegeten door de jabelis (wilde zwijnen). We zullen ze de komende wintermaanden in de avonduren wel weer horen knagen. 
We zijn - nu het lekker weer is - te druk met het snoeiwerk om die amandelen te gaan plukken. Straks in december gaan we maar weer wat plukken. Voor wat hoort wat : als ik pluk, snoei ik de "Finse" bomen ook netjes. Het is trouwens nog al wat werk. Je moet - om bij de amandel zelf te komen - de schil met een moker stuk voor stuk kapot slaan. Echte amandelboeren hebben daar een machientje (een kraker) voor. Wij zijn geen amandelboeren. Plukken om te verkopen loont nauwelijks. Ze brengen momenteel tussen de € 0,70 en € 1,10 per kg op, afhankelijk van de kwaliteit. Een groot verschil met de prijs in de supermarkt in NL waar ze in zakjes van 250 gram voor ca. € 3,90 worden verkocht !
Aan de kust - waar we vanochtend weer onze dagelijkse wandeling hebben gedaan - was het vandaag 20 graden en zonnig. Hier op de berg af en toe wat bewolking en 17 graden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten