Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 10 april 2010

Druivenblaadjes en herdenking

De sneeuw op de bertgtoppen is nou toch wel verdwenen. Tijd dus voor een nieuwe foto aan de kop van deze blog.
De druiven beginnen de laatste week flink uit te lopen. Nog enkele dagen kan ik wat nieuwe scheuten planten op de onlangs nieuw aangelegde bancales. Kan niet wachten tot de druiven begin augustus geoogst kunnen worden !

Herdenking
In het lokale (web)krantje lezen we een bericht, dat er op 23 april op het Plaza de las Tres Culturas een monument - genaamd Mirador de la Concordia - wordt onthuld ter nagedachtenis aan alle dorpelingen die in oorlogen zijn omgekomen. Het is dan precies 60 jaar geleden dat de toen 18-jarige broer van onze buurman Antonio samen met twee andere jongens zonder vorm van proces door de Guardia Civil even buiten het dorp worden vermoord. Het is een represaillemaatregel in een guerillaoorlog die dan als nasleep van de Burgeroorlog hier nog volop woedt. Antonio's vader die zich in de bergen schuil houdt, hoort van dit incident en wil naar beneden. Zijn compañeros zijn bang, dat hij hun zal verraden en gooien hem van een klif....... In enkele dagen verliest Antonio zijn broer en vader. Hier een foto van Manuel Martín.


De man van onze lerares Spaans, de Engelse schrijver David Baird schreef er een boek over met als titel "Between two Fires" (zie http://maromapress.wordpress.com/2008/02/12/out-now-new-book-on-spains-guerrilla-war/) Het gaat over de guerrilla-oorlog in de bergen van Frigiliana ten tijde van Franco (en dat duurde nog tot in de zestiger jaren). Er staan o.m. veel interviews in met mensen uit Frigiliana, waaronder "onze" Antonio. Zo is dit stukje comtemporaine geschiedenis uit begin vijftiger jaren wel heel dichtbij. Misschien wordt het boek nog weleens verfilmd. Regisseur Ruud van Hemert was in ieder geval geïnteresseerd toen ik hem het boek had gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten