Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 11 september 2011

Het verhaal achter de isoleerkan

Er is in Casa Domingo één attribuut in de keuken wat we niet snel van de hand zullen doen. En dat is de gele isoleerkan waar we thee uit schenken. Het bijzondere achter deze kan is dat hij vandaag precies 10 jaar geleden is gekocht op 9/11. Zoals iedereen weet waar hij was en wat hij deed op die datum, zal ik die dag ook nooit vergeten. Met oma Toos stond ik die middag in Nerja op de non-food afdeling in de kelderverdieping van Supersol. Mike liep op de verdieping erboven de huishoudelijke boodschappen te doen. Op de non-food afdeling was een wand met TV-schermen waarop verschillende programma's te zien waren. Enkele schermen gaven een beeld van een brandende wolkenkrabber. "De zoveelste herhaling van de film Tower Inferno", dacht ik en we gingen een isoleerkan kopen.


Even later gaven alle circa dertig TV-schermen het beeld van een brandende wolkenkrabber en herkende ik ineens de Twin Towers. Er bleven steeds meer winkelende klanten en personeel stil staan en we zagen live het vliegen van het andere vliegtuig in de tweede toren. Toen de Spaanse TV meldde, dat ook het Pentagon in brand stond en er sprake was van aanslagen, werden we onrustig en wilde ik snel naar huis. Mike op de food-afdeling opgehaald en naar huis - toen nog Casa Leon Azul - gereden.  In de oude jeep was de autoradio kapot, dus we moesten even het wereldnieuws missen. 
Onderweg in het dorp kwamen we Luki tegen, die ons vanuit zijn auto informeerde, dat een van de torens compleet was ingestort. Op het terras van Casa Leon Azul hebben we daarna urenlang bij 
een transistorradio gezeten om via de Wereldomroep en BBC het nieuws van die dag te volgen. We hadden toen nog geen electriciteit, dus ook geen TV en internet. We moesten het nog doen met een zonnepaneel voor de verlichting. Natuurlijk werd er uitvoerig met de kinderen in NL gebeld.
Een dag later pas zagen we in Spaanse en Engelse kranten de gruwelijke beelden van die dag. Daar zat ook deze later beroemd geworden foto van "The Falling Man" bij. 
Nu, 10 jaar later, zien we in de luxe van ons Amsterdamse appartement in HD-kwaliteit op diverse TV-zenders en op internet films en documentaires met beelden van 9/11 die we nog nooit eerder zagen.
Die gele isoleerkan is voor ons een symbool geworden van de dag waarop de wereld is veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten