Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 28 maart 2012

Beste stomme film ooit !


Net zoals in Duitsland worden ook hier in Spanje vrijwel alle buitenlandse films niet ondertiteld, maar nagesynchroniseerd. Alhoewel we het Spaans redelijk beheersen zijn films met veel snel afwisselende dialogen best pittig om te volgen. 
We zijn hier dan ook lid van de internationale Cineclub van Nerja. Elke maand tref ik in mijn email een lijst aan met het programma. Het zijn allemaal recente films in hun onbewerkte versie. Zo gaan we bijvoorbeeld volgende week genieten van Meryl Streep's uitvoering van The Iron Lady. De films worden vertoond in het Centro Cultural (foto rechts). 

Vandaag sluiten we - na een paar uurtjes werken op het land - even na vijven aan in een lange rij buiten dit theater. Het lijkt wel of de hele internationale gemeenschap hier in Nerja is uitgelopen. De film The Artist wordt vertoond. Dat is nou net een film die we ook wel in een Spaanse bioscoop hadden kunnen gaan zien. De met Oscars en Golden Globes overladen Franse film is namelijk een stomme film. Geen conversaties, maar af en toe een Franstalige tekstballon. Na een minuut vergeet je, dat de film zwart-wit is en er niet in wordt gesproken.  Naast de acteertalenten en de mooie beelden, wordt deze film vooral gedragen door de prachtige muziek. Overtuig jezelf en kijk en luister maar eens via YouTube, zie ook hieronder.


Thuis zijn we terug in de fullcolour werkelijkheid van het gesproken woord als de nederlandse TV bericht over een mogelijke val van het kabinet. De bezuinigingsonderhandelingen "verkeren in een moeilijke fase". Geert Wilders verlamt weer eens het ooit zo wervelende NL door te dreigen met het stoppen van zijn gedoogsteun.
Dat zijn momenten, dat je terug verlangt naar zwart-wit beelden zonder gesproken woord. We luisteren daarom maar naar de soundtrack van The Artist. 
Natuurlijk wel even gekeken naar de wedstrijd AC Milan - Barça. Mooi om te zien hoe een goede Italiaanse achterhoede 's werelds beste voetballers toch kan verhinderen te scoren. Messi baalt zichtbaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten