Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 1 maart 2012

Crisisbeheersing

Op deze grijze eerste dag van maart - de lente begint -  kun je er in de Nederlandse media niet omheen. Het CPB (Centraal Planbureau) heeft vanochtend de economische ramingen gepubliceerd. En hieruit blijkt o.m., dat het begrotingstekort in 2013 gaat uitkomen op 4,5 procent (28 miljard euro). Om het door de EU (Europese Unie) voorgeschreven maximale begrotingstekort te halen van 3 procent en daarmee ook om aan de eigen eisen uit het regeerakkoord te voldoen, zal er voor ongeveer 9 miljard euro (extra, dus bovenop die eerdere 19 miljard) moeten worden bezuinigd. Over 3 weken maakt de regering van Mark Rutte bekend waar de bezuinigingen gaan vallen en welke hervormingsmaatregelen er moeten worden genomen. In het parlement zal er dan nog het nodige over worden gedebatteerd, maar een aantal veranderingen zijn nu al helder. Behalve de SP lijken de meeste politieke partijen wel over realiteitszin te bezitten. De crisisbeheersing lijkt zo in NL wel overzichtelijk en gestructureerd.


Toch heel anders dan in Spanje, waar de nieuwe regering van minister-president Mariano Rajoy te maken heeft met een begrotingstekort van maar liefst 8,5 procent van het BBP (bruto binnenlands product). Hoger dan de doelstelling van 6 procent op basis van eedere EU-afspraken met Spanje. Rajoy probeert daarom nieuwe afspraken met de EU te maken en gaat een begroting voor 2012 maken gebaseerd op een tekort van 4,4 procent van het BBP. Met een krimpeconomie van 1 procent, zal dat betekenen dat er in het hele land een enorme uitgavenlimiet zal komen. Er zou sprake zijn van een bezuiniging van ongeveer 40 miljard. Een behoorlijk deel van de tekorten wordt veroorzaakt door de autonome regio's, waarvan sommigen zoals Valencia vrijwel failliet zijn. De deelstaatpresidenten (ook wel baronnen genoemd) hebben nu gewaarschuwd voor grote sociale onrust, omdat bezuinigingen in de deelstaten leiden tot het korten van sociale posten als onderwijs en gezondheidszorg. Toch zullen ze als partijgenoten van Rajoy (PP) wel gaan meewerken. Anders is het met het ons geliefde Andalucía waar de socialisten van de PSOE nog aan de macht zijn. Het is opvallend, dat Rajoy de rijksbegroting 2012 met zijn bezuinigingsplannen pas presenteert 5 dagen na de verkiezingen in Andalucía van 25 maart a.s. De crisisbeheersing in Spanje lijkt dus wat ingewikkelder. Maar Spanjaarden hebben in het recente verleden ook laten zien, dat ze soms snel radicale besluiten kunnen nemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten