Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 27 maart 2012

Nog eens 15% minder

In de bus van Málaga naar Nerja gistermiddag staat de radio afgestemd op een informatieve zender. Niks geen gezellige Zuidspaanse muziek, maar discussies en telefonische interviews over het nieuwste pakket aan bezuinigingen. Alle media speculeren over de te nemen bezuinigings- maatregelen en de daarop zeker volgende verdere recessie. De nieuwe regering o.l.v. de liberaal-conservatief Rajoy is nu 100 dagen bezig en zal a.s. vrijdag eindelijk zijn plannen bekend gaan maken. Zijn partij (PP) is afgelopen zondag bij de verkiezingen in Andalucía groter geworden dan de socialisten (PSOE), maar doordat de PSOE gaat samenwerken met een kleine partij als de IU heeft deze toch een krappe meerderheid behouden. Dus het wordt extra moeilijk om vanuit Madrid dit deel van Zuid Spanje te besturen. Soraya Saénz de Santamaria (zie foto), de huidige vice-presidente en tevens woordvoerder van de regeringspartij had in januari j.l. al gezegd, dat het begrotingstekort geen 6% bedraagt, maar 8%. Vandaag wordt bekend, dat Spanje dit jaar en in 2013 maar liefst € 35 miljard extra gaat bezuinigen. Behalve een groot aantal fiscale aanpassingen en hervormingsmaatregelen, zullen alle ministeries 15% van hun budget gaan korten. Spanje voorkomt hiermee zeker een tweede Griekenlandscenario. De vakbonden zijn niet blij met de te nemen hervormings- maatregelen en hebben voor overmorgen een landelijke algemene huelga (staking) afgekondigd. Om ons heen hier zien we wat het betekent als 24% van de bevolking werkeloos is en meer dan 50% van de jongeren geen baan heeft. Steeds meer onbebouwd land wordt gecultiveerd en er ontstaan nog meer avocado- en mango-plantages. Er is hier veel grond en het valt me op, dat de mensen toch optimistisch blijven en van het leven kunnen genieten. De Spanjaarden hebben de vorige eeuw voor hetere vuren gestaan.
Na de boodschappen bij de Lidl, lopen we eerst even rustig over het land. Er is zoveel te doen, je weet amper niet waar te beginnen. Vanmiddag maar eens een plannetje maken voor de komende weken. We hebben er wel zin in, de zon schijnt en de temperatuur schiet voorbij de 20 graden.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten