Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 12 juli 2013

Tegenwerking

Windmolens zoals deze - door mij in juli 2011 gefotografeerd langs de Costa del Viento (bij de Mirador del Estrecho) - staan er niet veel meer in Spanje. Het zijn nu de hoge moderne windmolens die we in enorme windparken in dit mooie land zien staan. Vanuit het vliegtuig kun je de vele bergketens in Noord- en Midden Spanje bebouwd met duizenden molens goed zien. Maar ook als we met de auto het land doorkruizen vallen de vele windparken op. Wij zien meer windmolens, dan zonne-energie centrales. En dat is eigenlijk vreemd in een land waar de zon het hele jaar zo overvloedig schijnt. Een verklaring hiervoor lees ik vandaag op de website van El Guarda (zie hier )  De energie die Spanje met haar zonne-centrales zou kunnen opwekken, zou vele malen groter zijn dan wat het land zelf nodig heeft. Export ligt dan voor de hand. Voor het transport naar andere Europese landen moeten de Spanjaarden gebruik maken van het Franse netwerk. Het schijnt nu, dat de Fransen dat tegenwerken ! Ze beschermen hiermee hun eigen energiemarkt. Energie, die ze voor 80% uit hun tientallen vervuilende kerncentrales halen... Wat zijn die Fransen toch leuke partners in Europa. En wat een verspilling van al die Iberische zonne-energie.
We blijven optimistisch en hopen, dat zonne-energie als duurzame energiebron nu op grote schaal door particulieren gebruikt gaat worden. Wij zijn in ieder geval bezig om dat voor Casa Domingo te onderzoeken. Het door Denen gerunde Tecnicas in Maro zal binnenkort voor ons een offerte maken voor de installatie van zonnepanelen. Zo'n investering doen we alleen als we de niet gebruikte zonne-energie kunnen leveren aan de Endesa Sevilana. We hopen, dat onze electriciteitsmaatschappij geen Franse neigingen krijgt en ons dan gaat tegenwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten