Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 1 mei 2012

Eigen bijdrage medicijnen


Een van de bezuinigingsplannen uit het Catshuis-overleg in NL vorige week was de invoering van een eigen bijdrage van 9 euro per medicijn. Door de Kunduz-coalitie is dit plan gesneuveld. In Spanje gaat een dergelijk plan wel door, zo lezen we vanochtend in het Spanje Info Magazine. Op korte termijn gaan ook de gepensio- neerden een eigen bijdrage betalen voor de door de huis-arts voorgeschreven medicijnen. Het nieuwe zgn. “Copago” systeem houdt in, dat gepensioneerden met een jaarinkomen van € 22.000 of minder per jaar tot een maximum van € 8,- per maand moeten bijdragen aan hun medicijnkosten. Iedereen die tussen de € 22.000,- en € 100.000,- pensioen ontvangt moet per maand € 18,- extra betalen en iemand die meer dan € 100.000,- pensioen ontvangt moet zelfs € 60,- per maand extra betalen. Ook werklozen moeten extra betalen aan de medicijnen variërend van 40% tot 60% eigen bijdragen. Er zijn een aantal uitzonderingen o.a. voor mensen die slechts zo’n 350 Euro per maand als totaalinkomsten hebben, die betalen geen bijdrage. De invoering van dit nieuwe systeem, zou zo’n 3,5 Miljard Euro moeten opbrengen.

Verder zou 1 miljard Euro bespaard moeten worden, door de toeristen (voornamelijk uit Engeland) die misbruik maken van het Spaanse medische systeem door gratis behandeling te eisen, in de toekomst van gratis behandeling uit te sluiten.

Spanje mag dan wel een belabberde financiële en economische situatie kennen, met o.m. een werkeloosheid van nu 24,4 %, ze hebben wel een regering die de absolute meerderheid heeft in de volksvertegenwoordiging. En deze regering pakt flink door met het achter elkaar afkondigen van maatregelen om de crisis te bezweren. Niks geen voorstellen, langdurig overleg en compromissen. Het zijn gewoon dictaten en worden snel van kracht. Ondanks de vele demonstraties die vandaag op de Dag van de Arbeid in alle grote steden plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten