Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 7 mei 2012

Franse toestanden

Nee, vandaag geen berichtje over de verkiezing van socialist François Hollande tot nieuwe president van Frankrijk (pauvre peuple Français !). Maar iets anders. 
We rijden tegenwoordig nog maar eens in de anderhalf jaar met de auto op en neer naar NL. Meerdere keren per jaar vliegen we. Dat is niet alleen sneller, maar ook een stuk voordeliger. De dieselprijs blijft almaar stijgen en dat geldt ook voor de toltarieven in Frankrijk. Behalve in Baskenland en rond Madrid rijden we in Spanje vrijwel tolvrij. Maar daar gaat verandering in komen.
De regering Rajoy kondigt nu bijna elke week wel een plan af om meer geld te generen om de Spaanse  staatskas op orde te krijgen. Zo zijn bij het Ministerio de Fomento de plannen uit de kast gehaald om tol te gaan heffen op alle nationale wegen. Veel autovias (snelwegen) zijn privaat bezit en kennen al tolheffingen. De plannen betreffen 8.360 kilometer snelweg waar je nu comfortabel en nog gratis kunt rijden. Er circuleren berichten op internet over een tolprijs van 40 eurocent per kilometer. Er moet nog worden beslist of er tolpoorten komen of een chipkaart op je voorruit. Dus het zal nog wel even duren. Maar de bovenstaande kaart met blauwe tolwegen zal er in de toekomst een stuk blauwer uitzien. Het worden ook hier in Spanje op de autosnelwegen gewoon "Franse toestanden".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten