Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 19 oktober 2009

2009-10-18 Rabat naar Casablanca

Over de autosnelweg van Rabat is het naar Casablanca maar zo´n drie uurtjes. Ook hier weer veel politie langs de weg. Ons navigatiesysteem Dennis-Dennis brengt ons tot aan de voordeur van Hotel Kenzi Basma. Op de 6e verdieping hebben we een magnifiek uitzicht over deze stad waar meer dan 4 miljoen mensen wonen.
De kamers zijn prima en er is internet-ontvangst Na een koffiestop in een grand-café op de Place des Nations Unies lopen we door dwars door de medina richting moskee. Het taxiesysteem in Marokko is goedkoop en simpel. Je hebt de goedgenummerde en van meters voorziene `petits taxis` (maximaal 3 passagiers, in elke stad hebben ze een andere kleur), Seats etc. Daarnaast zijn er de `grand taxis`, gele Mercedessen die je ook buiten de stad brengen tegen vooraf afgesproken tarieven. Volgens mij is het aantal passagiers hier niet gemaximaliseerd !Vanuit sloppenwijken staan we ineens in een enorme ruimte van 9 hectare aan de oceaankust. Hier staat de in 1993 geopende Hassan II moskee. De na die van Mekka grootste moskee ter wereld.
Ruim 6 jaar lang hebben 35.000 ambachtslieden 24 uur per dag aan dit gebouw gewerkt. De minaret is ruim 200 meter hoog en 100.000 pelgrims kunnen erin terecht.
Het is ook de enige moskee in Marokko waar niet-moslims in mogen. Na een heerlijke tajine lunch gaan we het gebouw in. Helaas gaan we niet mee met deze gids, ze spreekt alleen arabisch. We krijgen een spaanstalige man als gids toegewezen.
Onze indrukken zijn verpletterend. Wat een bouwwerk, de afmetingen en de mooie gebruikte materialen (marmer, travertijn, graniet, onyx, sierstukwerk, titanium, koper cederhout, etc)
Hier en daar spotten we imans met hun leerlingen.
Het gigantische dak kan zelfs open. De Arena in Amsterdam is er niets bij.
Bijzonder is ook, dat het voor 2/3 boven zee is gebouwd met gebruikmaking van een speciaal ontworpen soort beton.Na de rondleiding lopen we via mooie avenues terug naar het centrum waar ons hotel staat. Die moskee troont overal bovenuit.Dit café heeft iets te maken met de hier opgenomen film Casablanca met Humphrey Bogart. De herinnering wordt ook bij de jeugd van 2009 levendig gehouden.

Als je er oog voor hebt, zie je nog veel art-deco gebouwen. In de bloeitijd van Casablanca in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd. Ook veel vergane glorie trouwens.







´s Avonds gaan we nog eens het centrum in waar tienduizenden mensen in de parken en op de pleinen zijn. Veel fonteinen met klank en lichtspel blijkt hen aan te trekken.
De volgende ochtend nemen we met dit uitzicht uit onze hotelkamer afscheid van de mysterieuze stad Casablanca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten