Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 19 juli 2010

Niet alleen vakantiegangers aan de Costa del Sol.

Het aantal Afrikanen dat vorig jaar de Spaanse kust wist te bereiken is bijna gehalveerd. Met behulp van een bootje wisten bijna 7.300 illegale immigranten Spanje binnen te komen, zo lezen we vandaag in El Pais het bericht van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Vooral langs de kusten van de Canarische Eilanden kwamen er minder illegalen aan, langs de Middellandse Zeekust waar wij wonen (tussen Almería en Tarífa) komt nog elke week een boot(je) met illegalen aan. Zo ook gisteren, een bootje met zo'n 40 Afrikanen opeen gepakt waarvan 3 al waren overleden. Het is allemaal heel dichtbij hier. Hier hebben we geen duizend kilometer lang hek, zoals tussen de USA en Mexico. Op goed geluk varen ze gewoon noordwaarts. Een interessant artikel hierover in het NRC kun je hier vinden als je klikt op : http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/06/21/Vp/03.html
De afname van het aantal immigranten heeft volgens de minister te maken met de slechte economie waarin Spanje verkeert en de intensievere controles langs de kustgebieden. Daarnaast is de samenwerking met de autoriteiten van de West-Afrikaanse landen sterk verbeterd.
Telkens weer word je geconfronteerd met de uitzichtloosheid waarmee die Afrikanen te maken hebben en hoe ze naar ons - Spanje - kijken als het land van "milk & honey". En, ben je eenmaal in Spanje, dan reis je gemakkelijk door naar elk ander Europees land.
In ons hangmatje prijzen we ons gelukkig in NL geboren te zijn. En piekeren we over de oplossing om dat Afrikaanse continent te helpen. Maar dan wel op de manier zoals Arend-Jan Boekestijn het bedoelt. Europa moet wel snel zijn. De invloed van China in Afrika groeit met de dag ! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten