Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 26 oktober 2011

D-day voor Euro ?

Vandaag is het D-day voor Europa en beslissen de regeringsleiders van Europa over het reddingspakket voor de euro. De 27 regeringsleiders praten vanavond over het versterken van de banken en over een nieuwe, strengere begrotingsdiscipline.

De landen zonder euro, zoals Groot-Brittannië, Polen en Denemarken, moeten na een uur de zaal verlaten. Dan begint de echte discussie tussen de zeventien leiders van de landen die de euro wel hebben.




Er zijn zeker vijf punten die op de agenda staan:
Kwijtschelden Het probleem van de Griekse staatsschuld moet nu echt uit de weg worden geruimd. Banken moeten 60 procent van de Griekse staatsschuld kwijtschelden. De onderhandelingen met de banken zijn nog volop bezig en verlopen moeizaam. Banken willen hooguit 40 procent kwijtschelden. Hoe minder de banken bijdragen, hoe meer geld er nodig is uit het Europees noodfonds.
Reserves De banken moeten hun reserves vergroten. In totaal gaat het om ongeveer 100 miljard euro, nodig om de klap van de Griekse schuldsanering op te vangen. Spanje, Portugal en Italië hebben problemen met het plan. Deze landen zullen waarschijnlijk zelf niet in staat zijn hun banken te helpen en zullen daarom een beroep doen op hulp van het noodfonds. Daaraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De landen zullen hun bankensector moeten hervormen.
Noodfonds Het noodfonds EFSF moet worden versterkt. Het is de bedoeling om het beschikbare geld, 440 miljard euro, efficiënter in te zetten. Dat zou kunnen door het fonds staatsleningen te laten garanderen. Ook wordt er gedacht aan constructies waarbij landen zonder de euro, bijvoorbeeld China en Noorwegen, kapitaal kunnen investeren in een apart investeringsfonds.
Europese Centrale Bank Ook zou de Europese Centrale Bank nog een rol kunnen spelen. De ECB wil eigenlijk stoppen met het opkopen van staatsschuld van Italië, Spanje en Griekenland. Het zou met name Frankrijk een lief ding waard zijn als de ECB op eigen initiatief, zonder druk van de politiek, toch zou blijven helpen. "Het redden van de euro is teamwork", zei de Franse president Sarkozy zondag nog subtiel.
Toekomstig begrotingsbeleid Ten slotte willen de regeringsleiders, vooral Nederland en Duitsland, afspraken maken voor de toekomst. Het begrotingsbeleid van alle 27 EU-landen moet centraal worden gecontroleerd. Landen die tekorten te hoog laten oplopen of landen die de economische groei niet goed stimuleren, moeten door de Europese Commissie op de vingers worden getikt. Wie niet doet wat Brussel dicteert, moet worden gestraft. Hiervoor zal het Europees Verdrag (het verdrag van Lissabon) moeten worden veranderd.
Gevoelige punten
Dit hele pakket moet vanavond worden goedgekeurd. Spannende punten zijn:
Italië Italië is na Griekenland het nieuwe zorgenkindje. Berlusconi moet de economie grondig hervormen, de pensioenleeftijd verhogen en het land presenteren als een betrouwbare partner. Dat wordt nog een heel gevecht, in Italië en in de Brusselse vergaderzaal.
Overtuigen De VS, China, de financiële markten en eigenlijk iedereen kijkt over de schouders van de regeringsleiders mee. Als Europa niet met een overtuigend pakket komt, dreigt de situatie onhoudbaar te worden. Met name de rentes voor Italië en Spanje lopen dan op en vervolgens komt de financiering van die landen in gevaar. Zelfs de betrouwbaarheid van Frankrijk komt dan in het geding.
Overeenstemming met banken Het is nog maar de vraag of er overeenstemming wordt bereikt met de banken over de afschrijving van de Griekse staatsschuld. Als de banken niet meewerken, blijven er twee opties over: of de banken worden gedwongen, maar dan riskeert Europa grote onrust op de financiele markten. Of de belastingbetaler zal via het noodfonds meer moeten bijdragen dan de reeds beloofde 109 miljard euro. Dan riskeert Europa grote onrust bij de Duitse, Nederlandse en Finse kiezers.
Vertrouwen De grote vraag blijft of beleggers, investeerders en de markt vertrouwen hebben in de versterking van het noodfonds. Als met boekhoudkundige trucs 440 miljard wordt opgepompt tot 1000 miljard, zonder dat er extra garanties worden afgegeven, dan kan dat heel slecht worden ontvangen.


Na weer een dag met veel zon en fysieke inspanning gaat straks in Casa Domingo de TV aan. Ook via internet zullen we het circus van uur tot uur gaan volgen. We houden van thrillers, historische romans en "krimi". Denk, dat we wel aan onze trekken komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten