Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 4 oktober 2011

Rijke historie

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het oude 's Lands Zeemagazijn (1656), het pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Na ruim 4 jaar gesloten te zijn geweest voor een ingrijpende verbouwing, is het afgelopen zaterdag door de Koningin heropend. Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. NL heeft een maritieme geschiedenis van meer dan 500 jaar. We zijn steeds meer geïnteresseerd in de tijden dat NL "leading country' was in de wereld. Dus alle reden om er eens te gaan kijken. Gisteren was er een mooie dag voor. 
Het is een indrukwekkend gebouw geworden met diverse exposities.  De binnenplaats - het Open Pleyn - is nu overdekt met een gigantisch glazendak. 
We maken een zeereis en vliegen in een helikopter laag over de havens van Amsterdam. Dit alles virtueel maar zo echt dat je er zee- en/of luchtziek van kunt worden.

Buiten bezoeken we de replica van het beroemde VOC-schip Amsterdam dat daar ligt afgemeerd. In de 17e en 18e eeuw was die VOC het grootste handelsbedrijf ter wereld met een monopolie op de handel met Azië ! Met soortgelijke schepen voer ook de WIC (West-Indische Compagnie) die helaas door velen nog uitsluitend wordt herinnerd door zijn slavenhandel. Ondanks die zwarte bladzijde in die tijd, kun je als Nederlander trots zijn op de ondernemingsgeest van je voorouders. 
 (foto's genomen met mijn iPhone)
Op de website van het Scheepvaartmuseum staat deze leuke video "No Facebook without the Dutch" !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten