Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 24 oktober 2012

Regen

De Spanjaarden hebben veel verschillende woorden en uitdrukkingen om regen aan te geven. Vooral in onze streek valt er zo weinig, dat voor elk type regen, de intensiteit en duur ervan wel een woord is. 
Er is dus niet zo iets simpels als hace lluvia (het regent). Als de mannen hier in de campo tegen me zeggen hay aguacero dan hebben ze het over een echte stortvloed, terwijl een regenvlaag of miezerregen wordt aangeduid met llovizna. Een aanhoudende regen heet al snel un temporal, terwijl een mals regentje una lluvia suave heet. Vanochtend vroeg - we slapen nog steeds met alle ramen wijdopen - werden we wakker van un chubasco (een flinke, maar korte bui).
De komende twee dagen is de regenkans 70%. Zijn we best blij mee. Dus hebben we gisteren - na vertrek van de gasten - in de tuinen en boomgaard overal mest gedeponeerd. Vandaag is het wat bewolkt en 22 graden. Trouwens benieuwd naar de soort regen die we krijgen. Hopelijk rustig en langdurig, zodat het goed in de grond wordt opgenomen en niet alles de berg afspoelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten