Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 26 oktober 2012

Somber

Nadat het inderdaad gisteren flink is gaan regenen, begint deze vrijdag ook met grijze bewolking waaruit af en toe een bui valt. Gek, dat je in NL gewend bent aan grijze luchten. Hier, aan de Costa del Sol (met 300 dagen zon), wennen bewolkte dagen nooit. Gelukkig is het altijd maar van korte duur. Binnen zitten is ook een mooie gelegenheid om eens uitgebreid de Spaanse en Nederlandse kranten te lezen.

Vanochtend is het somberheid troef in de Spaanse media. De nieuwe en gestegen taso de paro (werkeloosheidscijfer) wordt gepubliceerd. Voor heel Spanje is dat in het derde kwartaal van dit jaar 25,02 % (5.788.100 Spanjaarden zitten zonder werk). Voor Andalucía is de taso de paro zelfs gestegen naar 35,42 %, met als uitschieter de provincie Jaén (39,13 %). Het blijft opvallend hoe creatief de getroffen Spanjaarden omgaan met deze werkeloosheid. Met de huidige snoeiharde bezuinigingspolitiek van de regering van Rajoy krijgt de economie echter geen kans op herstel. Om het tij te keren heeft dit mooie land niet alleen geld nodig van de EU om investeringen te doen in de economie, maar ook om de noodzakelijke structurele hervormingen door te voeren. Hopelijk gaat dat nu snel gebeuren.
Een lichtpuntje vandaag is, dat de brandstofprijzen hier weer aan het zakken zijn. Ik reken nu voor 1 liter diesel € 1,40 af (benzine 95 kost € 1,43) en dan behoort Andalucía nog tot de dure deelstaten wat brandstof betreft. Ook worden we wel weer blij van de weersverwachting voor het weekend : zon en 19 graden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten