Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 12 oktober 2012

Sober imperium

Vandaag is het de Día de la Hispanidad, een fiesta nacional de España. Deze dag staat in het teken van het land Spanje en het Spaanse imperium wat ontstond na de ontdekking door Columbus van Amerika (12 oktober 1492). Het wordt in vrijwel alle spaanstalige landen gevierd. In de USA viert men vandaag Columbus Day. In Madrid zijn de Koninklijke familie en leden van de Spaanse regering aanwezig voor een militaire parade (de foto onder is van rond het middaguur). 
In El Pais staat vanochtend het bericht, dat i.v.m. de bezuinigingen er voor het eerst in de geschiedenis geen defilé plaats vindt met tanks, pantservoertuigen, jeeps etc. Ook zullen er in Madrid vandaag geen overvliegende straaljagers zijn. Soberheid troef dus. Wat een contrast met het ooit zo grote én rijke Spaanse imperium. 
Voor de gewone Spanjaard is het een vrije dag en de meesten maken er een extra lang weekend (puente) van. Dit lange weekend wordt door iedereen hier genoemd el puente del Pilar. Het verwijst namelijk ook naar Nuestra Señora del Pilar (zoals de Heilige Maria wordt genoemd die in Spanje is verschenen). Pilar is ook de schutspatroon van de Guardia Civil die vandaag haar ook gedenkt. 
In Cataluña wordt geen feest gevierd. De Catalanen voelen zich geen Spanjaard en streven naar onafhankelijkheid. Tijdens mijn knipbeurt gisteren vertelt Franci, mijn uit Barcelona afkomstige kapper, dat de media dat separatistische gevoel in Cataluña nog al opkloppen. Zijn vrienden hebben er niets mee en balen, dat ze vandaag gewoon moeten werken. Ze hadden liever een puente gehad. Vooralsnog blijft het Spaanse imperium - op het Iberisch schiereiland - in tact. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten