Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 28 januari 2011

Akkoord over verhoging pensioenleeftijd

De Spaanse regering heeft vandaag een principeakkoord bereikt met de vakbonden over de verhogingvan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaat. In de politiek was al langer steun voor de verhoging van de pensioenleeftijd, maar de vakbonden hadden zich er tot nu toe fel tegen verzet. Zij vonden dat het plan niet uitvoerbaar was, zeker met zoveel werklozen in het land. Diverse stakingen de afgelopen maanden waren hiervan het gevolg.
De bonden zouden er nu mee hebben ingestemd op voorwaarde dat werknemers die 38,5 jaar hebben gewerkt toch op hun 65e levensjaar kunnen stoppen met werken mét behoud van een volledig pensioen

De pensioenleeftijd moet in Spanje omhoog naar 67 jaar i.v.m. de vergrijzing. Volgens de statistieken hier zal in 2050 32% van de Spaanse bevolking ouder zijn dan 64 jaar. Dit betekent, dat er dan negen gepensioneerden zijn op elke tien werkenden. Om deze reden wil de Minister van Werkgelegenheid - Celstino Corbacho - vanaf 2013 de leeftijd van pensioengerechtigden gelijkmatig omhoog trekken.

Nu de MP in NL - Mark Rutte - vandaag met zijn minderheidskabinet zijn eerste grote overwinning heeft behaald (de politie-trainingsmissie naar Kunduz) wordt het de hoogste tijd dat hij ook in NL met steun van de oppositiepartijen de AOW-leeftijd naar 67 jaar weet te realiseren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten