Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 26 januari 2011

De hand van Fatima

Afgelopen week op internet (Bolcom) het e-book “El mano de Fatima” (de hand van fatima) gedownload. Een prachtig boek van Ildefonso Falcones, (schrijver van de bestseller “Kathedraal van de Zee”). Ik kan de e-reader nauwelijks neerleggen. Deze historische roman is echt een pageturner. Het beschrijft op meeslepende manier een zeer moeilijke periode uit de geschiedenis van Spanje. De pogingen om Spanje helemaal zuiver christelijk te maken. Het speelt in de periode voorafgaand aan de uiteindelijke verbanning van de Morisken uit Spanje. Morisk was de naam voor een onder dwang bekeerde moslim. De moslims heersten tot de val van Granada 800 jaar lang in Zuid Spanje en gunden in die periode de andere bevolkingsgroepen (Joden en Christenen) godsdienstvrijheid in hun gebied ! De Morisken werden uiteindelijk begin 17e eeuw na bloedige opstanden en zware onderdrukking door de Spaanse koning en edelen én de katholieke kerk verdreven uit Spanje. Bijna een eeuw nadat de gehele Joodse bevolking al uit Spanje was verbannen (1492). Het boek eindigt bij de gedwongen uittocht van de Morisken. Een op ware feiten gebaseerde roman, met hoofdfiguren waar je je als lezer goed mee kunt vereenzelvigen. In de epiloog legt Falcones rekenschap af van zijn beweegredenen het boek te schrijven. Hij wil daarmee de groeiende onverdraagzaamheid in Spanje en de andere Europese landen ten aanzien van andersdenkenden bestrijden. Hij wil het begrip tussen de drie godsdiensten bevorderen en aantonen waartoe onderdrukking uiteindelijk kan leiden: oorlog, ellende en economische neergang.
Wat zou het voor NL toch goed zijn als Wilders de islam eens als religie gaat zien en minder als ideologie. In ons dorp is elk jaar eind augustus het meerdaagse festival Tres Culturas waar de verdraagzaamheid tussen de drie grote religies als rode draad naar voren komt. Het zijn dagen waar je je kunt verdiepen in de verschillende religies en in hoe ze eeuwenlang in Spanje vreedzaam naast elkaar konden bestaan. Moet toch in de 21ste eeuw ook nog kunnen !? 

“De hand van Fatima” speelt zich af in de streek van de Alpujarras, aan de voet van de Sierra Nevada. Een uurtje rijden vanaf hier, we kennen deze streek goed. Veel dorpen die in het boek worden beschreven hebben we bezocht. Ook de hoofdstukken die zich in Córdoba afspelen leveren herkenbare locaties op. Het geeft echt een extra dimensie aan het lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten