Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 16 januari 2011

De jaarlijkse strijd tegen de processierups


Elk jaar rond deze tijd zien we ze weer hangen. De witte cocons van de processierups. Ze hangen (gelukkig) alleen in de pinos, de pijn- of naaldbomen. En daar hebben we er nog al wat van rond het huis staan. 
Deze soort processierups (de thaumetopoea pityocampa) vind je alleen in de warmere regio’s van Zuid-Europa, het Nabije Oosten en Noord-Afrika. Ze zijn een stuk gevaarlijker dan de eikenprocessierups die we in NL kennen. 
De rupsen houden zich hier maandenlang schuil onder de grond nabij de stam van de naaldbomen. In december kruipen ze langs de stam omhoog en leggen hun duizenden eitjes in een soort cocon. Zodra de larven uitkomen verspreiden deze zich in de boom en eten die helemaal kaal.
Het is dus zaak om zo snel mogelijk die witte cocons te verwijderen. Dat moet je dan wel doen in kleding met lange mouwen, lange broek, handschoenen aan, pet en bril op en een mondkapje. Het is dan zaak de takken waar ze aan hangen af te knippen en de hele zaak met benzine te overgieten en verbranden. Dat doe ik nu al enkele jaren en het aantal cocons zien we wel afnemen. Er zijn mensen die chemische troep op de grond spuiten rond de naaldbomen. Wij houden daar niet zo van. Eind februari is het grootste gevaar voorbij. Eén zo’n rups op je huid veroorzaakt grote irritatie, jeuk en pijn. De fijne haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. 
De zeer fijne haartjes van deze dieren zijn giftig en kunnen bij inademen zelfs levensgevaarlijk zijn. We hebben daarom altijd anti-histamine tabletten in huis. Gisteren en vandaag heb ik de cocons verwijderd en verbrand. Dus we zijn er weer voor een jaar vanaf.  

6 opmerkingen:

  1. Hola, jullie de rups, wij een ja wat is het ?? In ons palmpje zat een bruin soort kevertje ? Hebben jullie enig idee ? groetjes van ons Maya

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een dikke cavia die ons helemaal kaal vreet. Is nog niet gelukt 'm uit zijn hok te verwijderen, hij biedt flink weerstand! Wat was dat voor chemisch goedje waar je het over had?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij kan een kevertje in de palmen die jullie hebben (de Washingtona) geen kwaad. Als je een dadelpalm zou hebben, moet je die 2x per jaar bespuiten tegen de rode kever. Google maar op "palmkever" en bekijk de foto's van de rode kever en check out of je die hebt. Nogmaals, in de Washingtona geen probleem voor palm en mens. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marcel, Zolang je geen alergie krijgt van die cavia, gewoon laten zitten !Haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wij lazen over de ruspen plaag in de naaldbomen,
    helaas bij ons zijn de bomen te hoog om de nesten
    te kunnen weg nemen, hebt u een andere oplossing
    onm deze rupsen te verwijderen
    met dank van uit griekenland
    John en Jenny

    BeantwoordenVerwijderen