Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 30 januari 2011

Nogmaals, de hand van Fatima

Als je in het oude (Moorse) gedeelte van ons dorp wandelt zie je op nog al wat voordeuren een deurklopper in de vorm van de “Hand van Fatima” bevestigd. Zoals op deze foto van een huis in Calle Alta, het straatje waar Miguel en Rosario wonen, helemaal boven aan de trappen van Calle Zacatin.

Deze krachtige amulet is heel populair in het Midden-Oosten. Het is een zegende hand die voornamelijk op deuren of muren van een huis wordt gebruikt om de bewoners te beschermen. Tegen het geweld van de natuur bijvoorbeeld. 
Het symbool staat voor de hand van Fatima, de meest favoriete dochter van de profeet. Arabieren noemen het ook wel Hansa, dat voor het getal 5 staat en dragen het als sieraad. Het symbool staat voor geluk, maar ook voor steun en de deugden geduld en trouw. Ook is het een afweer tegen het boze oog, om deze reden zit er in het symbool soms een oog. De hand met de vijf vingers symboliseert ook het heilige getal vijf. Het verwijst naar de vijf verplichtingen van het geloof : geloofsbelijdenis, vijf maal bidden per dag, geven van aalmoezen, vasten gedurende de Ramadan en een pelgrimstocht naar Mekka eens in het leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten