Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 27 januari 2011

Blij met de Chinezen ?



Vanmiddag zitten we met Jan en Maya heerlijk te eten aan de boulevard van Torre del Mar. Na een regenachtige ochtend in de bergen is het hier aan de kust "blue sky" en 16 graden. Met zicht op een besneeuwde Maroma. Voor de afwisseling gaan we voor de Chinees. In restaurant Ciudad Sur rekenen we met zijn viertjes voor een compleet en overheerlijk menu (inclusief drankjes en postre) totaal € 41,= af. Nog niet zo lang geleden betaalden we voor ons tweetjes bij de Chinees in Amsterdam meer dan het dubbele ! "Hier komen we snel weer", dachten we. Maar helaas, we moeten even wachten want vanaf morgen zijn ze een maand gesloten. De familie gaat richting China om daar het nieuwjaar te vieren. 

In Suriname viel het ons ook al op, veel Chinezen. Niet alleen als exploitanten van restaurants, maar ook van de meeste supermarkten en natuurlijk van allerlei winkels van het type Xenos. In Spanje had je vroeger de door Spanjaarden gerunde "Todo por Cien" winkels waar alle producten slechts 100 peseta's per stuk kostten. Dit type winkels die worden gerund door Marokkanen zijn er nog steeds. Maar bijna al die Spaanse goedkope winkels zijn tegenwoordig overgenomen door de Chinezen. Nu heeft elke plaats, groot of klein, wel een Chinese winkel waar talloze goedkope producten en namaakproducten te koop zijn, vaak (zeg maar altijd) veel goedkoper dan de originele producten van een merk. De meeste kopers weten dat de producten kwalitatief van mindere kwaliteit zijn maar de mentaliteit is simpel: is het kapot, dan koop ik toch een nieuwe, ben ik nog steeds goedkoper uit dan het origineel. Nu zijn er op verschillende plaatsen winkels gekomen met de naam El Corte Chino, een referentie naar de Spaanse winkelketen bij uitstek El Corte Ingles.

Ook in NL zijn er nog al wat bedrijven, die zo interessant zij, dat een koper er wel wat voor over heeft. Die aspirant-kopers zitten voornamelijk in China. Daar hebben ze namelijk nog al wat geld over. Als je er op internet eens induikt, schrik je wat in feite al in Chinese handen is. Niet alleen ‘s werelds grootste containerterminal (ECT) in de Rotterdamse haven, maar ook drogisterijketen Kruidvat is al in Chinese handen. Vandaar wellicht dat Kruidvat steeds minder drogisterij maar steeds meer winkel-van-sinkel wordt met veel “made in China” produkten.
Natuurlijk zijn we blij met goede en goedkope Chinese restaurants. Of we blij moeten zijn als straks alles  "made in" of "financed by" China wordt, valt te bezien.

1 opmerking: